Wednesday, June 15, 2016

Κρίσεις Πανικού, η πάθηση της νέας εποχής

Της Λευκής Αντωνίου
Η κρίση πανικού, είναι ένα επεισόδιο ισχυρού φόβου, που πυροδοτεί, έντονες σωματικές αντιδράσεις, ενώ στη πραγματικότητα, δεν απειλεί το άτομο, κάποιος σοβαρός κίνδυνος.
Τα άτομα πού έχουν βιώσει, κρίση πανικού, τον περιγράφουν, σαν μία αίσθηση, πλήρους απώλειας ελέγχου,έντονος φόβος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ακόμη και για θάνατο.

Στην εποχή που ζούμε, όπου η οικονομική κρίση, έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού, εμφανίζονται στο τόπο μας, ένα και ποιο πολλά κρούσματα, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμη και σε πολιτικούς, ηθοποιούς ,τραγουδιστές κ.λπ.

Η εμφάνιση των επεισοδίων,τυπικά είναι ξαφνική, χωρίς συγκεκριμένη αιτία, και προκαλεί, ισχυρότατο, φόβο στον παθόντα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα, είναι" Τρέμουλο, εφίδρωση, πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, αίσθημα πνιγμού,ζάλη, τάση για λιποθυμία.

Οι γυναίκες, είναι ποιο ευάλωτες στις κρίσεις πανικού, κυρίως στην ηλικία, μεταξύ 20 και 40 ετών. Όταν οι κρίσεις επαναλαμβάνονται συχνά, το άτομο πρέπει να απευθυνθεί, σε ειδικό ψυχίατρο και ψυχολόγο.

Πώς αντιμετωπίζεται η ψυχολογική αυτή διαταραχή

Συνήθως, με ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, μαζί με ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακά που χορηγούνται,είναι τα SSRI, τα νέα αντικαταθλιπτικά ,με αγχολυτικό, για ένα ορισμένο διαστήματα με βάση την περίπτωση.

Επίσης απαραίτητη είναι και η ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση της θετικής σκέψης. Οι τεχνικές χαλάρωσης,ασκήσεις αναπνοής,η καθημερινή άσκηση η μουσικό θεραπεία ο διαλογισμός, είναι φυσικές μέθοδοι για αντιμετώπιση των κρίσεων.

Εάν ένα γνωστό η συγγενικό σας άτομο είναι σε κρίση πανικού θέλει ειδική αντιμετώπιση.
Ποτέ μην αγνοήσετε το συμβάν, αλλά προσπαθείτε να κατανοήσετε το άτομο, με στοργή και προσπαθήστε να του από σπάσετε τη προσοχή, μακρυά από τα συμπτώματα, πείτε του να αναπνέει αργά, κρατάτε του το χέρι και πείτε του είμαι μαζί σου,θα το ξεπεράσουμε σιγά σιγά άγχος είναι και θα φύγει.

Τι μπορείτε να κάνετε, να βοηθήσετε τον εαυτό σας 
Μείνετε εκεί που είστε. Συγκεντρωθεί τε σε απλά πράγματα, και από βάλετε αρνητικές σκέψεις. Πάρτε βαθιές ανάσες, πολεμήστε το φόβο σας, και πείτε θα σε νικήσω τον πανικό. Όσοι υποφέρουν πρέπει, να αποφεύγουν την καφεΐνη τη ζάχαρη και διεγερτικές ουσίες.

Στη Αγγλία υπάρχει μη κερδοσκοπικός οργανισμός το Νο Panic organisation Uk ,που η έδρα του είναι στη βόρεια Αγγλία στελεχωμένο,με ειδικούς ψυχιάτρους ψυχολόγους,και πρώην παθόντες. Υπάρχει και τηλεφωνική γραμμή 24 ώρες, για άμεση ψυχολογική υποστήριξη.

Είναι λοιπόν η ώρα, όπως η δική μας κοινωνία, να αποβάλει το στίγμα για τη ψυχολογική αυτή πάθηση, είναι μια μεγάλη κρίση άγχους. Όλοι μαζί λοιπόν πολίτες και πολιτεία, ας κάνουμε ένα οργανισμό, να βοηθήσουμε τα άτομα που υποφέρουν βουβά, μέσα στο καβούκι τους,κουβαλώντας τόσο φόβο τόσα συμπτώματα με αρνητικές συνέπειες, στην προσωπική τους ζωή. 

Λευκή Αντωνίου
Πρώην πρόεδρος Αντιναρκωτικής
Οργάνωσης ΑΦΕΤΗΡΙΑ
Μέλος του Νο Panic Oraniaation UK
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», 11 Ιουνίου 2016

No comments: