Wednesday, December 10, 2014

Μάμμαρι, η δυτική πύλη της Μεσαορίας, Κώστα Χαραλαμπίδη

Παρουσίαση του βιβλίου από τον Πάμπο Κρασιά
Στις 30 Σεπτεμβρίου, 2014 είχα την τύχη να παρευρεθώ σε μια εξαιρετικά όμορφη και ζεστή εκδήλωση, στο χωριό Μάμμαρι, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Χαραλαμπίδη «Μάμμαρι, η δυτική πύλη της Μεσαορίας».

Η εκπληκτική αυτή γιορτή έγινε στην πλατεία του χωριού, μέσα σ’ ένα μυστηριακό κλίμα, παρόντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κυρηνείας κκ. Χρυσοστόμου και Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Έλενα Περικλέους, της οποίας η αφοπλιστική διήγηση αποτέλεσε μια κατάθεση πνεύματος και ψυχής με ένα τρόπο αφοπλιστικό, άμεσο και ζωντανό με μια μοναδική ποιητική προσέγγιση μας ανάλυσε το βιβλίο παρουσιάζοντας μας όλες τις πτυχές και τα κεφάλαια που ο συγγραφέας είχε καταγράψει, αρχίζοντας από την γεωγραφική θέση του χωριού, την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο διαχείρισης της περιοχής «Μάμμαρι-Δένεια Natura 2000».


Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του χωριού, αρχίζοντας από την προέλευση της ονομασίας, τους Μεσαιωνικούς χρόνους, την Τουρκοκρατία, Αγγλοκρατία, μέχρι την Τουρκική εισβολή του 1974 και πως σώθηκε το χωριό από την κατάληψή του από τους Τούρκους, λόγω της γενναιότητας που έδειξαν οι κάτοικοί του, παλεύοντας μέρα και νύχτα με τους κατακτητές.

Κορυφαία, ωστόσο, στιγμή του βιβλίου, είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται στον ήρωα του χωριού και τελευταίο ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, Σάββα Ροτσίδη. Πρόκειται για το πιο ιερό μνημόσυνο στον ήρωα.

Στην αντιφώνηση του ο συγγραφέας Κώστας Χαραλαμπίδης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού και ιδιαίτερα στον χαρισματικό και φιλοπρόοδο κοινοτάρχη Νίκο Κοτζιάπασιη, για την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση προς το πρόσωπο του, αναθέτοντας του αυτό το σημαντικό έργο, τη συγγραφή του βιβλίου του χωριού τους. 


Έντονα φορτισμένος ο Κώστας Χαραλαμπίδης έκαμε το χατίρι του Μητροπολίτη Κερύνειας κκ. Χρυσόστομου, να τραγουδήσει τον «Αϊ Γιώρκη» και προς έκπληξη όλων, χωρίς μικρόφωνο και συνοδεία μουσικών οργάνων. Με μια φωνή κρύσταλλο, κέντησε στην κυριολεξία στα λόγια των τραγουδιών. 

Η σεντόρια φωνή του ακούστηκε πέραν των οποιονδήποτε γραμμών αντιπαράταξης και νεκρών ζωνών, μεταφέροντας μήνυμα ελπίδας κι αισιοδοξίας, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. 

Κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την εκδήλωση, αφήνοντας μια ευχάριστη νότα στη διάθεσή μας, φέρνοντας στο μυαλό μας αυτό που αναφέρει στο πίσω μέρος του βιβλίου του ο συγγραφέας: «Δυτικά της κατοχής, ανατολικά της ελπίδας».

Όπως φαίνεται ο Κώστας Χαραλαμπίδης έχει το ιδιαίτερο χάρισμα με ότι καταπιάνεται να του προσδίδει το στίγμα της επιτυχίας.
Πάμπος Κρασιάς
Λευκωσία 09/12/2014 

No comments: