Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης με αξία και αξίες
Ο Γιάννης Στρατής είναι ένας καταξιωμένος ζωγράφος με αξία και αξίες. Οι καλαίσθητες ζωγραφιές του, ζωντανεύουν στον καμβά με μοναδική δεξιοτεχνία την δική του κραυγή αγωνίας για τα δρώμενα στη ζωή μας.
Οι εξαιρετικές πινελιές του αποτυπώνουν με ευαισθησία τους εσώτερους, έντονους προβληματισμούς του, για τη ζωή γενικά και την Ελλάδα ειδικά. Σίγουρα, οι ωραίοι πίνακες του, καταφέρνουν να διεγείρουν τη σκέψη, τη φαντασία και τον προβληματισμό... Δεν περνούν απαρατήρητοι!
Η επιτυχία των έργων του είναι διπλή. Από τη μια να υπηρετήσει πιστά την τέχνη και από την άλλη, να συμβάλει με τον τρόπο του στους προβληματισμούς της καθημερινότητας, αφήνοντας το στίγμα του, ως βάση προβληματισμού για περαιτέρω επεξεργασία και σκέψη.
Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 στο Παλαιοντολογικό & Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, ο Γιάννης Στρατής πρόσφερε ένα μαγευτικό ταξίδι στους φιλότεχνους με την ατομική του Έκθεση DaDarsa, «Άσπρο – Μαύρο, Καλό – Κακό! Η διαχρονική πάλη του καλού με το κακό!
Είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στρατής, εκθέτει στο Παλαιοντολογικό – Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας τα έργα με τη νοηματική ενότητα DaDarsa που στην αρχαία Σανσκριτική σημαίνει «Έχω Δει».
Ο καλλιτέχνης Γιάννης Στρατής, ευαισθητοποιημένος από τον γενικότερο κατακερματισμό ιδεών και ήθους που διακατέχει τη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα και την κοινωνία, εκθέτει μια βαθύτερη εσωτερική αλήθεια με πίστη και αισιοδοξία για ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον.
Οι
εικαστικές του καταθέσεις μέσα από την πάλη του Μαύρου με το Άσπρο,
Κακό – Καλό, εισβάλλουν στον άδυτο κόσμο της ψυχής και του αρχέτυπου
ενστίκτου.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, «Τα Πάντα στην ανθρώπινη οντότητά μας καθορίζονται από την Ψυχή. Είναι αυτό το άυλο, είναι αυτό που συνδυαζόμενο με το εσωτερικό σου Πάθος μπορεί να κινήσει βουνά».
Ο Γιάννης Στρατής σπούδασε ελεύθερο σχέδιο και μουσική στη Ρώμη. Στη
συνέχεια, διδάσκεται αποσπασματικά από τον ζωγράφο Μιχάλη Κανδύλη στην
Αθήνα.
Το 1995 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών με μεγάλους αναγνωρισμένους ζωγράφους όπως Dali, Picasso, Klee, Magritte, Rouault κ.ά. Την έκθεση επιμελήθηκε η Dr.Hara Papatheodorou οf The American College of Greece.
Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη της Προεδρίας της Δημοκρατίας (Προεδρική Σουίτα), στη Βουλή των Ελλήνων, στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.), στην Πινακοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, σε Μουσεία του Μεξικού και της Ισπανίας, στο Μουσείο Λευκωσίας, στην Πινακοθήκη Τράπεζας Πειραιώς και σε μεγάλες συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία και όλο τον κόσμο.
Οι προγραμματισμένες εκθέσεις των έργων του τα επόμενα 3 χρόνια, αφορούν μεγάλες πολιτείες της Αμερικής όπως Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ατλάντα και Μαϊάμι.
Ο ασυμβίβαστος Γιάννης Στρατής δηλώνει : «Λατρεύω τα δύσκολα, θαυμάζω τα δύσκολα και δύσκολα είναι αυτά που μας δίνουν ζωή! Τίποτε δεν χαρίζεται, αν δεν το κερδίσεις» τονίζει με πάθος.
Το λευκό του ουρανού και το φως! «Η Ελλάδα είναι Φως, η Ελλάδα είναι Δύναμη», τονίζει.
Ένα ταξίδι της ενδοσκόπησης στη τέχνη του δικού μας, του Δυτικού πολιτισμού.
Ο εσώτερος κόσμος του καλλιτέχνη και τα έντονα συναισθήματά του με βασική σκέψη την Ελλάδα.
Πολεμά μέσα από την Τέχνη του, το μοναδικό στοιχείο που διαθέτει, να εμψυχώσει την ελληνική ψυχή, να σταθεί με αξιοπρέπεια, να διαβεί το κακό και να περάσει στις πύλες του ωραίου, του όμορφου εκεί που ανήκει η Ελλάδα.
Εικαστικές δημιουργίες με πρωτόγνωρο δυναμισμό, που υπερβαίνουν τα όρια της καθαρά υλικής μορφής τους.
Ανυπόταχτος, ανατρεπτικός, υπερευαίσθητος.
Ζωγραφικές δονήσεις του αγνού και ευαίσθητου ψυχικού του κόσμου.
Βαθιά επηρεασμένος από τα κοινωνικά δρώμενα και τις αρνητικές τους επιδράσεις.
Τα έργα του Γιάννη Στρατή έρχονται από πολύ μακριά και πορεύονται πολύ μακριά ιχνηλατώντας το μέλλον.
Ο Δημήτρης Πορφύρης αναφέρει ότι ο καλλιτέχνης είναι «πάντα ανήσυχος, ανικανοποίητος και ριζοσπαστικός. Ευαίσθητος δέκτης σε όλα τα κοινωνικά ερεθίσματα, ενοχλείται από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα του ‘σήμερα’, από τον άνθρωπο που είναι απορροφημένος και κατακερματισμένος από τις υλικές αξίες, όντας αδύναμος να αντιδράσει».
Η αρχιτέκτων Λιάνα Παπαδοπούλου, καλλιτέχνης και η ίδια, τονίζει ότι «Ο Γιάννης Στρατής, απογοητευμένος, αλλά με μαχητική διάθεση, από τον ευτελισμό των κοινωνικών αξιών, την έκταση του ανθρώπινου πόνου και τη μεταφυσική αγωνία του, εκφράζει τη μαρτυρικότητα αυτή των συναισθημάτων του μέσα από τα ανθρωποκεντρικά - μορφοπλαστκά έργα του, που κρατούν μέσα τους κομμάτια της ελληνικής παράδοσης, με μία κοσμοπολίτικη διάσταση. Εάν θέλαμε να τα περιγράψουμε, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα κράμα αφαίρεσης - εξπρεσιονιστικών και παραστατικών στοιχείων.
Στο διάβα της ιστορίας, ανιχνεύοντας και ψηλαφώντας το αισιόδοξο μέλλον.
Ανάδειξη του παρόντος μέσα από τη διαδρομή του παρελθόντος.
Στα έργα του Γιάννη Στρατή εμπεριέχεται συχνά κάποιο μοτίβο το οποίο δεν αποτελεί το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται το έργο, αλλά σταδιακά γίνεται αντιληπτό, ακριβώς όπως και η ίδια η ζωή εμπεριέχει ένα μοτίβο το οποίο δε διακρίνεται με την πρώτη ανάγνωση.
Διαφορετική διάσταση, αφημένη στη σκέψη μιας απρόσμενης ελπίδας.
Ο Γιάννης Στρατής εμπνέει θαυμασμό, σεβασμό και αισιοδοξία.
Με τα μάτια της ψυχής του καλλιτέχνη…
Σουρεαλιστικά σχέδια και χρώματα, που δίνουν μια ορατή και συνεχόμενη μεταβατική διάσταση, απ’ τα προϊστορικά ειδώλια του Αιγαίου στη σύγχρονη εποχή μας.
Το 2006 η Angela di Bello, διευθύντρια της Agora Gallery στο Ghelsea της Νέας Υόρκης, κάλεσε για καθολική αντιπροσώπευση όλου του τού έργου, τον Giannis Stratis. Και έκθεσε την τέχνη του στα δύο κέντρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της τέχνης, στο Soho και Ghelsea.
Ο ζωγράφος Γιάννης Στρατής δηλώνει: «Νιώθω ικανοποιημένος που ο χρωστήρας συμβάλλει στην ψυχή μου να αισθάνεται καλά, πολύ περισσότερο δε όταν αυτός ακουμπά τις ρίζες, την Ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας»…
«Η σχέση μου με κάθε έργο μου ξεχωριστά έχει την αμεσότητα της ψυχής και της σάρκας πάνω στον καμβά». « Ζωγραφίζω δίχως πινέλα καθότι για μένα ο καλύτερος χρωστήρας είναι τα δάχτυλά μου τα οποία βουτώ στα χρώματα ακολουθώντας τις εντολές της έμπνευσής μου».
«Η τέχνη είναι όχι ένας, αλλά πολλοί κύκλοι και το ζήτημα είναι να τους ανακαλύψεις και να κάνεις μαζί τους την περιστροφή σου. Άλλωστε το ίδιο το σύμπαν είναι γεμάτο από άπειρους κύκλους που περιδινούνται και αλλάζουν κάθε χιλιοστό του δευτερολέπτου»…
«Ότι ζωγραφίζω είναι η ψυχή μου, η σάρκα μου και το είδωλό μου στον καθρέφτη, παρέα με όλες τις ενοχές μου και τα λάθη μου. Στο κάτω – κάτω αυτό σημαίνει ανατροπή, να επιβάλεις την αυτοκριτική ακόμα και στο υποσυνείδητό σου. Μόνο τότε μπορείς να είσαι καλλιτέχνης και πολίτης»…
«Ωραία η αντίθεση του σκούρου χρώματος με το λευκό γύρω από τη μορφή, που όμως δεν την επηρεάζει. Είναι άλλος κόσμος το λευκό χρώμα. Η γυναίκα του Ρίτσου ζει στο δικό της κόσμο». «Μ αρέσουν τα καθαρά περιγράμματα».
Τα πρόσωπα του Giannis Stratis δημιουργούνται ως ένας οπτικός ύμνος»…
«Μ αρέσει το σκούρο χρώμα στο πρόσωπο. Δηλώνει κούραση, εμπειρία. Η γυναίκα με τα μαύρα είναι μια κουρασμένη γυναίκα».
H
Χαρά Παπαθεοδώρου αναφέρει για το έργο του «Ο πόνος που ξεπηδάει σαν μια
μορφή Μάσκας στο έργο του Γιάννη Στρατή είναι γραφή αποκαλυπτική, η
προσπάθεια αυτή είναι ένα είδος κάθαρσης και αποκαλύπτει αντί να
κρύβει».
Γεννήθηκε
ζει και εργάζεται στον Πειραιά. Ασχολείται με την Ποίηση και την
Λογοτεχνία. Σπουδές Ελεύθερου Σχεδίου και Μουσικής στη Ρώμη. Έχει πραγματοποιήσει 6 Ατομικές Εκθέσεις και 120 Ομαδικές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.