Saturday, April 2, 2011

Βιβλίο για τη Σύνδεση του ΚΕΒΕ με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο


ΕΝΑ σημαντικό βιβλίο, με πλούσιο ενημερωτικό υλικό που αφορά το ιστορικό της Σύνδεσης του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες.

Το βιβλίο αυτό το έγραψε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χριστόδουλος Μαυρουδής.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χρ. Μαυρουδής «το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί οποιαδήποτε οικονομική μελέτη ή ακαδημαϊκή έρευνα». Πρόκειται, τονίζει ο κ. Μαυρουδής για μια προσωπική μαρτυρία για όσα προηγήθηκαν για τη Σύνδεση του ΚΕΒΕ με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και μια καταγραφή των όσων ζήσαμε αυτοί που έτυχε να είμαστε πρωτεργάτες για αυτό το εγχείρημα.

Είναι μια έκδοση , προσθέτει ο κ. Μαυρουδής, αφιερωμένη σε όσους με διάφορους τρόπους συνέβαλαν στο να επιτευχθεί ένας στόχος που για το ΚΕΒΕ, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα, σήμαινε πάρα πολλά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Μαυρουδής όταν αποφασίστηκε η υποβολή αίτησης της Κύπρου (μέσω του ΚΕΒΕ) για Σύνδεση με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο αντέδρασε έντονα η Τουρκία, ενώ ο τότε Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς απείλησε να διακόψει τις συνομιλίες για το κυπριακό.

Ωστόσο, οι άνθρωποι του ΚΕΒΕ, με ψυχραιμία, σωστούς χειρισμούς και υπευθυνότητα κατάφεραν αφενός να επιτευχθεί η Σύνδεση με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και αφετέρου να μην επηρεαστούν οι ισορροπίες στο Εθνικό μας θέμα.

Το συμπέρασμα του κ. Μαυρουδή είναι ότι όταν αγωνιζόμαστε μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε δύσκολους και μεγαλεπήβολους στόχους, όπως η Σύνδεση του ΚΕΒΕ με το ΔΕΕ που άνοιξε την πόρτα της Κύπρου στο διεθνές εμπόριο και βοήθησε στη συνέχεια την ένταξη μας στην Ε. Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Το βιβλίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου του ΔΕΕ, ενώ περιλαμβάνει πολλά στοιχεία για το έργο του ΔΔΕ παγκόσμια.

Το βιβλίο του κ. Μαυρουδή χαιρετίζουν ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ.. Μάνθος Μαυρομμάτης, ο Επίτιμος Πρόεδρος και τέως Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και σήμερα Πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου κ. Βασίλης Ρολόγης και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Παναγιώτης Λοϊζίδης.

No comments: