Tuesday, June 15, 2010

H Οικονομία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Γράφει η
Μαρία Κυριακού
Βουλευτής

Διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της Οικονομίας διεθνώς και είναι ιδιαιτέρα σημαντικό για μια χώρα να επιλέξει προσεκτικά κάθε ευκαιρία και να την αξιοποιήσει ώστε να έχει μακροχρόνια οφέλη στο μέλλον. Πρέπει να επενδύσουμε για την επόμενη γενιά.

Η εκμετάλλευση της δυναμικής της ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας είναι ουσιαστική για βιώσιμη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και οι επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι φορείς δημιουργίας και στήριξης της οικονομίας.

Η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί ευκαιρίες υψηλών εσόδων σε όλους τους τομείς, βοηθά στην αειφόρο ανάπτυξη, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και το κράτος θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αυτή μέσα από συντονισμένες πολιτικές και πρακτικές.

Η νέα γενιά, τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι οι πλέον συχνοί χρήστες του διαδικτύου, ενώ το 66% του συνόλου του πληθυσμού κάτω των 24 ετών χρησιμοποιεί με επιδεξιότητα το διαδίκτυο καθημερινά και συνολικά το 56% των πολιτών είναι τακτικοί χρήστες του διαδικτύου και πέραν του 80% των επιχειρήσεων είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο. 

Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά Κυπρίων που γνωρίζει το διαδίκτυο και είναι η γένια των νέων που είναι έτοιμη να εφαρμόσει κάθε καινοτομία που έρχεται στο προσκήνιο.

Αυτοί οι «ψηφιακά αναθρεμμένοι» μεγάλωσαν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποτελούν ένα πραγματικό δυναμικό για την οικονομία, αλλά είναι και μια γενιά έτοιμη να δεχτεί το νέο και να δημιουργήσει και η ίδια νέες τεχνολογίες συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Η γενιά των νεαρών αυτών που η χρήση του διαδικτύου είναι η καθημερινότητά τους θα εισέλθει στην αγορά εργασίας και θα διαμορφώσει νέες τάσεις και νέα προϊόντα.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι οι νέοι μας δεν αγοράζουν τις παραδοσιακές εφημερίδες αλλά διαβάζουν τα νέα στο διαδίκτυο. Αυτό μαρτυρεί ότι τα παραδοσιακά επαγγέλματα πρέπει να αλλάξουν τις υπηρεσίες τους για την νέα γενιά.

Με τέτοιους αριθμούς ενημερωμένων ηλεκτρονικά πολιτών και επιχειρήσεων η Κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες, διότι με τη βοήθειά τους μπορούμε να καταπολεμήσουμε προβλήματα που αποτελούν για δεκαετίες τροχοπέδη για την οικονομία μας. Για παράδειγμα, φοροδιαφυγή, σπατάλη, αδιαφάνεια και γραφειοκρατία, αφού με την βοήθεια της ηλεκτρονικής τεχνολογίας εξυπηρετείται ο πολίτης χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.

Αλλά και το κράτος ακόμη θα μπορεί να παρακολουθεί πολλούς καίριους τομείς της διακυβέρνησης και της οικονομίας του κράτους, όπως τα αποθέματα καύσιμων, τα φάρμακα και τις προμήθειες. Μπορεί επίσης να γίνεται ακόμα και παρακολούθηση του προϋπολογισμού του κράτους, ώστε να διασφαλίζεται η πιστή εφαρμογή τους. Ένα παράδειγμα είναι η ηλεκτρονική διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Χωρίς την ακρίβεια των ηλεκτρονικών προγραμμάτων δεν θα μπορούσε να γίνει το θαύμα της εξαίρετης ομολογούμενης διεκπεραίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων όπως, η κυκλοφορία, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, οι προμήθειες διακίνησης των αλλοδαπών.

Η ευθύνη είναι όλων μας, αλλά πρωτίστως της Κυβέρνησης και όλων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων να γίνουν έγκαιρα οι αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να βγούμε πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες από την κρίση.

Στον Δημόσιο τομέα χρειαζόμαστε σύγχρονες υποδομές πληροφορικής, όπως το πολυσυζητημένο θέμα είσπραξης φόρων, η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των κυβερνητικών τμημάτων διασφαλίζει επαρκή έλεγχο και επομένως δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.

Ακόμη, στη Βουλή δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά και μετρούμε τα χέρια ένα-ένα. Τα κυβερνητικά τμήματα αλληλογραφούν μεταξύ τους με επιστολές, ενώ θα έπρεπε να αλληλογραφούν με e-mails. Έτσι η διαδικασία θα γίνεται γρηγορότερη και θα εξοικονομείται και τεράστια ποσότητα χαρτιού.

Επίσης, θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ώστε να εισάξουν τη νέα τεχνολογία με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών τους, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους για να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας.

Ο στόχος είναι πάντα η εξοικονόμηση πόρων και ο έλεγχος των δαπανών, τόσο στο Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό τομέα.

Βασικά σημεία στρατηγικής που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρονται στον πολίτη και η ενίσχυση των επενδύσεων των κυπριακών επιχειρήσεων στην πληροφορική.
Παραδείγματος χάριν, η εισαγωγή της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της ηλεκτρονικής υπογραφής, θα βοηθήσει τον πολίτη και τις επιχειρήσεις για να συναλλάσσεται με το δημόσιο στο διαδίκτυο εύκολα και γρήγορα. Η τεχνολογία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα προβλήματα της οικονομίας μας που συγκεντρώθηκαν κυρίως στη δημόσια διοίκηση και θα μειώσει το κόστος. Θα αυξήσει την παραγωγή και θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Θα βοηθήσει επίσης στην προώθηση της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, η προβολή της κυπριακής αγοράς και κατ' επέκταση η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω υψηλού επιπέδου πληροφορικής είναι πολύ σημαντικά για την έξοδό μας από την κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης των νέων εταιρειών σε μία ημέρα και την ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο εταιρειών, ώστε να γνωρίζουν οι συμβαλλόμενοι τα δεδομένα των εταιρειών αυτών.

Μπορούμε και πρέπει, μέσω της τεχνολογίας και της τεχνολογικής αναβάθμισης, να μετατρέψουμε τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση σε σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της Κύπρου με την συνεργασία του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Η διαφάνεια που εξασφαλίζουν η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης δημιουργούν ένα πιο καθαρό, πιο προγραμματισμένο, αλλά και πιο οικονομικό περιβάλλον που θα βοηθούν τον πολίτη να διεκπεραιώνει καλύτερα και πιο γρήγορα τις υποθέσεις του με το κράτος.

Παρά την φανερή πλέον αξία της επένδυσης στην ψηφιακή οικονομία, εν τούτοις παρατηρούμε πως δεν περιλαμβάνεται ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα για την αναβάθμιση της τεχνολογίας στην Δημόσια Υπηρεσία γιε μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει ετοιμάσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αποτελεί πολυτέλεια ούτε σπατάλη πόρων η επένδυση στην έρευνα και καινοτομία. Οι επιδόσεις της Κύπρου στην έρευνα και την καινοτομία είναι τόσο χαμηλές με αποτέλεσμα η Κύπρος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στις σχετικές μελέτες επιδόσεων στην Ευρώπη.

Η επένδυση στην γνώση και την αναβάθμιση της τεχνολογίας είναι ο πιο απλός, σύγχρονος και γρήγορος τρόπος ελέγχου της σπατάλης και καλύτερης διαχείρισης στον Δημόσιο τομέα, αλλά παράλληλα είναι μέσο για δημιουργία και ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει και στην Κύπρο να εκμεταλλευτούμε την επανάσταση που έχει φέρει στην οικονομία η ηλεκτρονική γνώση και τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρήσεις να επανασχεδιάσουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να καταφέρουν να ξεφύγουν, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, από την οικονομική κρίση και να προχωρήσουν μπροστά. Διαφορετικά η Κυπριακή Οικονομία δεν θα μπορέσει να αντέξει τον ανταγωνισμό στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή Κοινότητα και θα συνεχίσει να είναι δυστυχώς πίσω στην έρευνα και στην καινοτομία καθηλώνοντας έτσι την οικονομίας μας με χαμηλή παραγωγικότητα και μηδενικούς αριθμούς ανάπτυξης.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι, παρόλο ότι το κράτος υστερεί στην τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του, ο Ιδιωτικός τομέας προπορεύεται σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονισθεί και να είναι ανταγωνιστικός στη Διεθνή Αγορά.
Μαρία Κυριακού
Βουλευτής
Λευκωσία, Ιούνιος 2010

1 comment:

Anonymous said...

nice post, like it...