Παρά τις τεράστιες κλιματολογικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο, το καλοκαιράκι μας βρήκε και πάλι. Ώρα για χαλάρωση, επαναφόρτιση και ανάκτηση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση άλλης μιας χρονιάς. Διακοπές, βουνό, θάλασσα, παραλίες, φραπέ, τάβλι και φρούτα. Το δημοφιλέστερο δροσιστικό φρούτο αυτής της εποχής δεν είναι άλλο από τον Κίτρουλλος τον εριώδη (Citrulluslanatus), ή αλλιώς το καρπούζι!
Οι πρώτες αναφορές στο καρπούζι εντοπίζονται στα ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου ενώ αργότερα, στην Αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης το συνιστά σαν διουρητικό. Τον 10ο αι μ.Χ. βρίσκουμε καλλιέργειες καρπουζιού στην Κίνα και στην Ευρώπη φτάνει τον 13ο αι μ.Χ. Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι «υδροπέπων», αντίστοιχη της αγγλικής water-melon, ενώ η λέξη «καρπούζι» αυτή καθεαυτή προέρχεται από την τούρκική λέξη karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a).
Οι περισσότεροι από μας ίσως να πιστεύουν πως το καρπούζι περιλαμβάνει απλώς νερό και ζάχαρη και ως εκ τούτου είναι απλά ένα δροσιστικό, γλυκό, καλοκαιρινό φρούτο. Είναι αλήθεια ότι το νερό που βρίσκουμε στο καρπούζι αντιστοιχεί στο 90% του φρούτου. Όμως τι γίνεται με το υπόλοιπο 10%;
Αρχικά να πούμε ότι το καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες και επιπλέον, δεν έχει λίπη ή χοληστερόλη. Είναι πλούσιο σε μια πληθώρα βιταμινών όπως βιταμίνες Α, Β1, Β6, C, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο. Οι βιταμίνες C και β-καροτένιο, με την αντιοξειδωτική τους δράση βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της χοληστερόλης LDL που πιστεύεται ότι ευθύνεται για την αθηροσκλήρωση. Το κάλιο επίσης, βοηθά στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και πίεσης με αποτέλεσμα να προλαμβάνει εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια. Ακόμα, το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο του προστάτη και έχει ευεργετικές δράσεις στο καρδιακό και αγγειακό σύστημα. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που συνεργούν στην καλή λειτουργία και γενικότερη υγεία του εντέρου, βοηθούν στην δυσκοιλιότητα και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Περαιτέρω, το καρπούζι θεωρείται αποτελεσματικό στην πρόληψη ρευματοειδούς αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας και ευεργετικό για παθήσεις του ήπατος. Επίσης, επειδή είναι διουρητικό, είναι ωφέλιμο για όσους πάσχουν από πέτρες στα νεφρά, ουρητική αρθρίτιδα, ρευματισμούς και άλλες νόσους του ουροποιητικού συστήματος. Τέλος, μια μικρή συμβουλή όσον αφορά στα ερεθισμένα μάτια. Τοποθετήστε φέτες καρπουζιού πάνω τους και εκείνες θα πάρουν την φλόγωση από τα πονεμένα και κόκκινα μάτια.
Το καρπούζι καταναλώνεται κυρίως ωμό, σε φέτες, συνοδευόμενο από τυρί φέτα ή χαλούμι. Το συναντούμε επίσης σε φρουτοσαλάτες και γρανίτες, και πολλές φορές σερβίρεται και σαν αναψυκτικό. Δεν ξεχνούμε βέβαια το πολύ νόστιμο γλυκό καρπούζι που φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας ακόμα στα χωριά. Οι νεότεροι, αλλά ενήλικες (!), μπορούν να δοκιμάσουν το εξής. Κόψτε το καρπούζι στα δύο και αδειάστε την «ψύχα» κόβοντας την σε μικρά κομματάκια. Ρίξτε βότκα και παγάκια και έχετε ένα φρουτ-παντς δυναμίτη!
Κλείνοντας, να πούμε ότι το φρούτο αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλά είδη τέχνης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα βλέπετε παρακάτω με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από origami (γιαπωνέζικη καλλιτεχνία διπλώματος χαρτιού), διακόσμηση κ.τλ.
Kαλό καλοκαίρι!!!
Επιμέλεια:
Μαρία Κασιώνη
Πηγές:
www.facebook.com
www.wikipedia.gr
www.lovecooking.gr
http://satluxtv.blogspot.com
8 comments:
Δροσιστική και ενημερωτική ανάρτηση, το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Καλή εβδομάδα Φοίβο!
Καλησπέρα καλέ μου Φοίβο, πραγματικά λατρεύω το καρπούζι, τα θεωρώ το καλύτερο φρούτο του καλοκαιριού έτσι και αλλιώς, αλλά από ότι διαβάζω κάνει και πολύ καλό....;))
φιλιά πολλά, καλή εβδομάδα!!!!
I love watermelon! I have never seen anyone create sculpture from a watermelon and this delights me. :)
هاي صديقي العزيز
تدوينة كتير جميلة والصور والاشكال علي البطيخ
رائع جدا
حبيبت اكتب لك باللغة العربية
لك احترامي
νομίζω πως είναι το πιο αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού
καλή εβδομάδα
Μας δρόσισες ... νοστιμότατα!!
Από τα πολύ αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα το καρπουζάκι!!
Καλή βδομάδα Φοίβο!!
Και με χαλούμι τέλειο!!
Καλό Καλοκαίρι
Olá fiquei a conhecer o seu blogue através da Clecilene Carvalho. Sou Ricardo Pinto e gostaria imenso que se tornasse seguidor do meu blogue, aqui em Portugal. Para isso basta aceder a http://centroparoquialgondar.blogspot.com/
e no link seguidores iniciar sessão. Conto consigo e seus amigos e até breve!
Ricardo Pinto
Post a Comment