Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή
Μετά την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από 26 κράτη – μέλη και την προσδοκώμενη υπογραφή της και από τον Πρόεδρο της Τσεχίας, η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και ιστορικό σταυροδρόμι. Μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης - με πρώτη από όλες την ανεργία - και να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία κρατών και πολιτών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Η ευρωπαϊκή συνεργασία, περισσότερο από ποτέ, προβάλλει σήμερα αναγκαία και επιτακτική. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ασύλληπτους ρυθμούς και οι κοινές, μεγάλες προκλήσεις απαιτούν μια τολμηρή διαχείριση σε τοπικό και οικουμενικό πεδίο.
Το επόμενο εξάμηνο θα χαρακτηριστεί από τα στοιχεία της αλλαγής και της ανανέωσης. Η πρόσφατα εκλεγμένη Ευρωβουλή έχει ήδη αρχίσει τις εργασίες της και αναμένεται σύντομα να οριστικοποιηθεί η σύνθεση της νέας Επιτροπής. Οι δυνατότητες συνεργασίας θα διαφοροποιηθούν δραματικά από την στιγμή που η Συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε πλήρη ισχύ. Τα μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας, της απασχόλησης, της βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, προβλήματα που επηρεάζουν τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη ξεχωριστά, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και όραμα.
Η ΕΕ μέσα από τη δίνη της οικονομικής κρίσης οφείλει να αναδυθεί πιο δυνατή. Η οικονομική κατάσταση παραμένει δύσκολη και οι δείκτες ανεργίας θα αυξηθούν περαιτέρω. Η διαπίστωση αυτή επιτάσσει κοινή δράση στην οικονομία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αγορά εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης και να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή οικονομική ανάκαμψη μέσα από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αγορές. Αυτό προϋποθέτει, από τη μια δημοσιονομική πειθαρχία και από την άλλη νέες πολιτικές για ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών και ελέγχων, επί του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την ίδια ώρα η ΕΕ οφείλει με συνέπεια και προσήλωση να παραμείνει στην πρωτοπορία του αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσες συνέπειες στις κοινωνίες, τις οικονομίες και τις ερχόμενες γενιές. Είναι γι αυτό το λόγο που μέσα από την Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο επιδιώκουμε μια νέα διεθνή συμφωνία για το περιβάλλον. Από τη στιγμή όμως που η ΕΕ συμβάλει μόνο κατά 14% στις παγκόσμιες εκπομπές καυσαερίων γίνεται ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε μόνοι μας να δώσουμε λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Χρειάζεται κοινή δράση και κοινή δέσμευση όλων για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και το περιβάλλον.
Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι μεγάλο. Με ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ καλούμαστε να εξασφαλίσουμε τη μετάβαση σε μια οικολογικά αποτελεσματική οικονομία της κοινωνίας και της αγοράς. Μια οικονομία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για πρόοδο και ανάπτυξη με ταυτόχρονο και απόλυτο σεβασμό στις ευαίσθητες περιβαλλοντικές ισορροπίες.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
4 comments:
Εύχομαι να κερδηθεί αυτό το στοίχημα ... και ας ελπίσουμε να είναι για το καλό όλων μας!
Φοίβο την καλησπέρα μου
Μακάρι όλα τα οράματα που εηυπηρετούν τους λαούς να πραγματοποιηθούν.
Τους χαιρετσιμούς μας.
Επιθυμητή και προσδοκόμενη... Αλλά αυτός ο περίεργος Τσέχος πρόεδρος θα τη δώσει;
@ Acer_v. Στοίχημα είναι Αφροδίτη μου, μπορεί να κερδηθεί...
@ Αστρο - Συμμορίτες. Φτάνει να υπάρχουν οράματα και όχι όνειρα θερινής νυχτός...
@ phlou...flis. Άσε τους περίεργους Φώτη μας και δες τα πράγματα με τη θετική τους πλευρά...
Post a Comment