Saturday, January 21, 2012

Ανδρέας Ονουφρίου, Συγγραφέας

Ένας εκλεκτός πνευματικός άνθρωπος
Ο Ανδρέας Ονουφρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την πεζογραφία. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου και εργάστηκε στο Συμβούλιο Υδρεύσεως Αμμοχώστου. Σήμερα είναι πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα και ζει με τη σύζυγο του στο συνοικισμό Κολοσσίου, στη Λεμεσό.
Κείμενα του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διηγήματα του μεταδόθηκαν από την Κυπριακή και Ελληνική ραδιοφωνία. Έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί μέσω του Pen Club στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, ουγγρικά, στα κινέζικα και στα γαλλικά. Επίσης ανθολογήθηκαν σε ελληνικές εκδόσεις στη σχολική Θεματοθήκη του Δ. Γιάκου και στο Κυπριακό Ανθολόγιο για το δημοτικό.
Βραβεύτηκε με το Α΄ και Β ΄ Βραβείο σε σχετικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ηπειρωτικής Εστίας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Λονδίνου, του Συνδέσμου Φιλίας Θεσσαλονίκης-Κύπρου κ.ά.

Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Ελλάδας και άλλων πνευματικών σωματείων της Κύπρου. Επί δημαρχίας Γ. Σκορδή, τιμήθηκε από το Δήμο Αμμοχώστου. Τιμήθηκε ακόμη κι από την Πνευματική Ολυμπιάδα.
 
                                                       Έργα του Ανδρέα Ονουφρίου
Προθάλαμοι, Διηγήματα Λευκωσία 1972
Οι ώρες του χαμού, Νουβέλα – χρονικό εκδόσεις Ιωλκός, Αθήνα 1975 ( Έπαινος στα Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου )
Κραυγές στ’ αυτιά του κόσμου, διηγήματα, Λευκωσία 1977 ( Έπαινος στα Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου )
Του 35ου παράλληλου, Διηγήματα – νουβέλα, Λεμεσός 1987
Η γη που μας εγέννησε, Ιστορικό μυθιστόρημα, Λευκωσία 1989
Της γης και της φωτιάς, διηγήματα, Λευκωσία 1996
Το σωσίβιο, μυθιστόρημα, Λευκωσία 2006
Η καρδιά της λύκαινας
Σεξ α λα καρτ


Αγαπητέ μου Ονουφρίου,
Ευχαριστώ θερμά για το εξαίρετο μυθιστόρημά σου «Η Γη που μας εγέννησε». Το διάβασα με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, και ξανάζησα στις σελίδες του όλα εκείνα που συνθέτουν τις πρόσφατες τραγικές περιπέτειες του νησιού μας. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύεις, πράγματι, την ιστορία της δίδεις τις ανθρώπινες διαστάσεις της, και συναρπάζεις με τον ευαίσθητο και παλμώδη λόγο σου. Παράλληλα, με την ανέλιξη του μύθου και την καθαρή διαγραφή των χαρακτήρων των ηρώων σου, αναπτύσσεις ιδέες, σκέψεις και αισθήματα, που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και δίδουν το βαθύτερο πνεύμα των ανθρωπιστικών και εθνικών αγώνων όλων των εποχών.

Είναι εκπληκτική η αριστοτεχνική διαγραφή των χαρακτήρων, η ψυχογραφική ανάλυση των ηρώων σου και η δύναμη και η παραστατικότητα με την οποίαν δίδεις τα αισθήματα της συντριβής, του πόνου, της απόγνωσης, που δοκίμασαν οι άνθρωποι μας κάτω από τις τραγικές συνθήκες του εμφύλιου και της βάρβαρης τούρκικης εισβολής. Αυτή η ανθρώπινη διάσταση της ιστορίας, που τόσο άνετα προσφέρεις στο βιβλίο σου, δίδει μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων και ενημερώνει υποβλητικά τον αναγνώστη, καλύτερα από ένα ιστορικό κείμενο. Πέρα όμως από όλα αυτά, το βιβλίο μαρτυρεί ακριβή και αντικειμενική γνώση των γεγονότων, βαθιά κρίση για τα αίτια που τα προκάλεσαν και απαρασάλευτη πίστη στις ανθρώπινες αξίες και τα ανώτερα ιδεώδη της ζωής. Το μυθιστόρημα σου είναι το σύγχρονο έπος της Κύπρου.

Πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι Κύπριοι και όλοι, γενικά οι Έλληνες, για να δουν - πέρα από την ιστορία - την ανθρώπινη πτυχή του προβλήματος. Σε συγχαίρω θερμότατα τόσο για τις αφηγηματικές αρετές του βιβλίου σου, όσο και για τις ανθρωπιστικές ιδέες και τα γνήσια δημοκρατικά αισθήματα, που ευκαιριακά, αναπτύσσεις μ' ένα μεστό λογοτεχνικό λόγο και πλούτο εκφραστικών μέσων και μυθιστορηματικών ευρημάτων, τα οποία όμως δεν απομακρύνουν καθόλου από την ιστορική πραγματικότητα.
Με εξαιρετική εκτίμηση και αγάπη,       
                   Ν. Κρανιδιώτης (23.8.1990)

 Ο εκδότης Κώστας Επιφανίου.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.
 
0 εκλεκτός πεζογράφος Αντρέας Ονούφριου έχει δώσει αξιόλογο έργο εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Διηγηματογραφία του για τον Αγώνα απαντάται στο βιβλίο «Κραυγές του κόσμου».
 Κώστας Επιφανίου, Ανδρέας Ονουφρίου και Φοίβος Νικολαΐδης.
 
Η καρδιά της λύκαινας
Περιγραφή: Η Πέρρη είναι μια νέα και όμορφη γυναίκα που ονειρεύεται να γίνει μια μέρα σταρ του σινεμά. Γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός Γάλλου γιατρού, βρίσκει κοντά του την ευτυχία, αλλά η μοίρα άλλα έχει αποφασίσει.

Μένει με τις στάχτες των χαμένων ονείρων της στα χέρια, έγκυος και αναγκάζεται σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό με ένα γάμο που δεν επιθυμεί να γίνει. Αυτό θα την οδηγήσει στην παράνοια και θα την μεταμορφώσει σε λύκαινα. Αφοσιώνεται στο παιδί του έρωτά της, ενώ στο παιδί που αποκτά με τον σύζυγο της θα βρει το εξιλαστήριο θύμα για να εκδικηθεί τη ζωή που τη γέλασε.

Στήνει μια παρανοϊκή συνωμοσία που θα φέρει τις ζωές των γύρω της - και των ίδιων των παιδιών της - στο χείλος της αβύσσου. Θα μπορέσει άραγε, και πώς, να έλθει η κάθαρση και ο λυτρωμός από τούτο το εφιαλτικό σκηνικό; Και ποιος είναι αυτός που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τη λύκαινα που φέρνει τη δυστυχία και τον όλεθρο;

Βάζο με αγκάθια
Μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίζεις την πνοή του ανέμου, μπορείς όμως να ρυθμίζεις τα πανιά σου για να σε φέρουν εκεί που στοχεύεις. Όμως άξαφνα σου σχίζουν τα πανιά και σε τσακίζουν στα βράχια της απελπισίας. Τότε, γίνεσαι έρμαιο της δύναμης που σου επιβάλλεται και περνά τα πεθαμένα σου όνειρα ο οδοστρωτήρας της οδύνης. Εκλογή, πια, δεν έχεις! Έξοδος δεν υπάρχει! Ελπίδα δεν υπάρχει! Η υποταγή θα πετρώσει τη θλίψη, η ψυχή σου θα χάσει τον ήλιο της ζωής και γίνεσαι θλιβερό παίγνιο στα χέρια του ισχυρού. Η μάνα της ήταν ο ισχυρός καταλύτης. Ο πατέρας της έφυγε ξαφνικά απ τη ζωή, βίαια και τραγικά. Από τότε ερήμωσε και η δική της ζωή. Ένα τραγούδι που μένει στη μέση, μόνο πίκρα αφήνει στα σφαλισμένα παραθυρόφυλλα της απαντοχής...

Σεμνός, χαμηλών τόνων, άτομο με αρχές και ιδανικά, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Ο καταξιωμένος συγγραφέας Ανδρέας Ονουφρίου με την πλούσια συγγραφική του δουλειά και την έντονη συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, συμβάλει τα μέγιστα στα γράμματα και στον πολιτισμό.

No comments: