Thursday, January 4, 2024

Δήλος

 
Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1990. Όπως γνωρίζουμε από τη μυθολογία (Ιστορία για μένα)ήταν ένας άδηλος βράχος, που περιπλανιόταν στο Αιγαίο. Ο Ποσειδώνας ή ο Δίας στερέωσε τον ανεμόδαρτο βράχο, που έγινε από άδηλος, Δήλος, φανερός. Η Λητώ έγκυος από το Δία περιπλανήθηκε σε πολλά νησιά, γιατί την καταδίωκε η Ήρα,σύζυγος του Δία.

Τελικά κατέφυγε στη Δήλο και εκεί γέννησε την 'Αρτεμη και τον Απόλλωνα, πιασμένη από τον κορμό μιάς φοινικιάς. (Όμηρος).Η Δήλος έγινε θρησκευτικό κέντρο των Ιώνων και γίνονταν κάθε τέσσερα Χρόνια μια γιορτή τα Δήλια προς τιμή του Απόλλωνα. Ο Θουκυδίδης στο τρίτο βιβλίο του, η ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου αναφέρει τα εξής: Οι Αθηναίοι τελούσαν στη Δήλο, τα Δήλια γιορτή,προς τιμή του Απόλλωνα κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης λέει, ότι το γεγονός φανερώνει και ο Ομηρος στα ποιήματά του, με τους στίχους αυτούς που είναι παρμένοι από το προοίμιο του ύμνου στον Απόλλωνα.

(Αλλά ,Φοίβε, τότε που ευχαριστήθηκες πάρα πολύ, εκεί που συγκεντρώνονται οι Ίωνες που έχουν μακριούς χιτώνες, μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες τους στο δικό σου πανηγύρι. Εκεί με πυγμαχίες και χορούς και τραγούδια, προσπαθούν να σ ευχαριστήσουν, γιατί σε θυμούνται, όταν αρχίσουν τον αγώνα.

Ο Όμηρος τελειώνει το προοίμιο με τους εξής στίχους, όπου αναφέρει και τον εαυτό του. Εμένα να με θυμηθείτε, όταν καμιά φορά κάποιος έρθει εδώ και σας ρωτήσει:( Κοπέλες μου, ποιός σας αρέσει καλύτερα από όλους τους τραγουδιστές; Εσείς όλες μαζί να του απαντήσετε: Ένας άνθρωπος τυφλός ,που κατοικεί στη βραχώδη Χίο).
Θουκυδίδου ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου. Βιβλίο Γ παράγραφος 104.

No comments: