Sunday, January 28, 2024
Friday, January 26, 2024
Ημερίδα Φιλοσοφίας: «Η κρίση των αξιών στον σύγχρονο κόσμο και η απάντηση του Στωικισμού»
Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή, διοργάνωσαν με επιτυχία Ημερίδα Φιλοσοφίας με θέμα: «Η κρίση των αξιών στον σύγχρονο κόσμο και η απάντηση του Στωικισμού». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄υπό την αιγίδα της Υπουργού, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου.
(β) Ιωάννης Τρισόκκας (Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
(γ) Ιωάννης Χριστοδούλου (Λέκτορας Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου)
(δ) Χρίστος Χατζηιωάννου (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Σόφιας) Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Μ.Ε.) Φιλολογικών Μαθημάτων, Υπεύθυνος Ομάδας Αναλυτικού Προγράμματος Λογικής-Φιλοσοφίας, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) στο βήμα για τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της Ημερίδας.Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισήγεις από τους εκλεκτούς ομιλητές και ενδιαφέρουσες απόψεις από το πυκνό ακροατήριο.
H φιλοσοφία δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αέναη αναζήτηση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία αέναη αναζήτηση, ώστε ο άνθρωπος να επαναπροσδιορίσει αυτά τα οποία, πολλές φορές, εκλαμβάνονται ως αυτονόητα.
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, ΥΠΑΝ, Φοίβος Νικολαΐδης, Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, ΥΠΑΝ & Αγγελος Κυριακούδης, Φιλόλογος, Καθηγητής.
Στο διάλειμμα της Ημερίδας: Δρ Ανδρέας Σοφόκλης, Μίκης Κασάπης, Ειρήνη Σοφόκλη, Σταυριάνα Κασάπη & Φοίβος Νικολαΐδης.
Σε πρώτο πλάνο η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. κ. Γεώργιος, ο οποίος είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει γενναιόδωρα γεύμα στους διοργανωτές της Ημερίδας και στους δημοσιογράφους στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής.
Ο Αρχιγραμματέας, της Ιεράς Συνόδου, της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, είχε την καλή διάθεση, να ξεναγίσει τους οργανωτές, ομιλητές και δημοσιογράφους, της Ημερίδας στους χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταυρούλα Τσινόρεμα, ο Δρ Ανδρέας Σοφόκλης του Επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας και ο δημοσιογράφος Μίκης Κασάπης στην ενδιαφέρουσα ξενάγηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Η ξενάγηση στους χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου από τον Αρχιγραμματέα, της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χριστοδούλου, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα για τους φιλοξενούμενους από το εξωτερικό, που επισκέφθηκαν τον χώρο για πρώτη φορά.
Tuesday, January 23, 2024
Φοίβος Σταύρου, ΡΙΚ
Saturday, January 6, 2024
Λουκάς Χάματσος, ο λαμπρός δημοσιογράφος
Προικισμένος με ικανότητες πολλές, παρουσιάζει καθημερινά με ευπρέπεια και μεγάλη επιτυχία ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά, μοναδικές εκπομπές με πλούσια, εκτενή και ποικίλη ύλη, διατηρώντας ψηλά το επίπεδο και την ουσία. Ως άτομο καλλιεργημένο που είναι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πολιτιστικά, στις τέχνες και γενικά στον πολιτισμό.
Ακούραστος και ανεξάντλητος υπηρετεί το λειτούργημα του με πολλή μεράκι, αγάπη και καθαρό πνεύμα. Ως μαχητής του φωτός, οι εκπομπές του εκπέμπουν διαπεραστικό φως, εστιασμένο σε ότι απασχολεί τον άνθρωπο στην καθημερινότητα του, αλλά και στην ιστορική του διαδρομή.Με έντονη κοινωνική συνείδηση και αγάπη πολλή για τον τόπο του, θέλει, να βλέπει τις εκπομπές του σηματοδότες πάντα του ωραίου και του καλού. Για τον Λουκά Χάματσο, η δουλειά και το έργο του, πρώτιστα, αποτελούν προσφορά στην κοινωνία.
Στην περίπτωση του Λουκά, βασικά έχουμε, να κάνουμε με έναν δημοσιογράφο που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά καλούπια -είτε αυτό ονομάζεται ενημέρωση, είτε ψυχαγωγία.
Τα προσεχτικά θέματα που επιλέγει και το ολοφάνερο επιμελημένο κτίσιμο της κάθε εκπομπής του, δείχνει άνθρωπο που έχει μάθει να δουλεύει με σύστημα και υποδειγματική τάξη.Άριστος επαγγελματίας, συγκροτημένη προσωπικότητα, άνθρωπος με αρχές και αξίες, η παρουσία του στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο αποτελεί πρότυπο δημοσιογράφου. Όλες ανεξαίρετα οι εκπομπές του ακτινοβολούν από ομορφιά!
Σε μια εποχή όπου τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ελέγχονται για πολλά αρνητικά, οι εκπομπές του Λουκά Χάματσου αποτελούν όαση στον κυκεώνα του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού γίγνεσθαι.
Με ξεκάθαρες αξίες ως προμετωπίδα και κατασταλαγμένα πιστεύω ως λάβαρο, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην κυνική πραγματικότητα και στις ευαισθησίες του, που κρύβονται μέσα στις προσεγμένες λέξεις των εκπομπών του, που τις εκφράζει με τόση λεπτότητα και χάρη. Πέρα όμως όλων αυτών, για όσους έχουν την ευκαιρία και την χαρά να τον γνωρίσουν από κοντά, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με παιδεία, πηγαία ευγένεια, αυθεντική καλοσύνη, λεπτό χιούμορ και άριστος συνεργάτης και φίλος. Άξιος λοιπόν ο καρπός των κόπων του και τιμή για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού να είναι μέλος του.
Η Αρμενική κοινότητα Κύπρου, τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων, με τον Λουκά Χάματσο
Ωστόσο, η αρμενική παρουσία στην Κύπρο ανάγεται στο 578 μ.Χ., κατά τη Βυζαντινή περίοδο, όταν δημιουργήθηκαν χωριά στην Κύπρο, όπως το Αρμενοχώρι και η Αρμίνου, ενώ η Αρμενική ήταν μία από τις επίσημες γλώσσες της Κύπρου κατά τη Λατινοκρατία. Αν και τα περισσότερα ίχνη τους έχουν χαθεί προ πολλού, το φημισμένο Μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στον Πενταδάκτυλο, ο Γοτθικός καθεδρικός ναός της Παναγίας της Τύρου ή της Τορτόζας στη Λευκωσία, καθώς και η πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας του Καντσβώρ στην Αμμόχωστο, μαρτυρούν την παρουσία των Αρμενίων στην Κύπρο κατά τη Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία.
Κατά τα τελευταία 55-60 χρόνια, ο αριθμός των Αρμενίων της Κύπρου έχει μειωθεί λόγω μεταναστεύσεων σε άλλες χώρες και ενσωμάτωση στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων μεικτών γάμων· ο αριθμός της σήμερα είναι μικρότερος απ' ό,τι ήταν πριν από 80 ή 90 χρόνια πριν. Από οικονομική άποψη, οι Αρμενοκύπριοι έχουν την τάση να είναι αυτοεργοδοτούμενοι επιχειρηματίες/έμποροι, επαγγελματίες και τεχνίτες.
Γεώργιος Ιβάνωφ, ένας από τους μεγαλύτερους σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Τον ίδιο μήνα κατάφερε να εισχωρήσει, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, που τότε ήταν στρατιωτικό. Μεταμφιεσμένος σε Γερμανό στρατιώτη, μπήκε στο αεροδρόμιο, μαζί με τη Γαβριέλλα Μυλωνοπούλου–Τζαβάρα και-κόβοντας τα συρματοπλέγματα-έριξε εκρηκτική σκόνη σε αεροπλάνα και βαρέλια καυσίμων . Στη συνέχεια πυροδότησε με ειδικό μηχανισμό, προκαλώντας ανατινάξεις. Παρόμοια ενέργεια πραγματοποίησε και στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Thursday, January 4, 2024
Το Άβατον της Θεάς Αρτέμιδος!
Το Άγιο Όρος, "Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους", είναι «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός της Ελλάδος, μοναδική στον κόσμο. Η πρώτη ονομασία ήτο Ακτή με 10 Πόλεις: Δίον, Ολόφυξος, Ακροθώοι, Κλεωναί, Χαράδρια, Απολλωνία, Ουρανούπολις, Παλαιώριον, Σάνη, Θυσσός.
Στο Υψηλότερο σημείο ευρίσκεται Ναός με το Άγαλμα του "Αθώου Διός", εξ' ου και η Ονομασία Άθως. Η Σκιά του Άθωνα έφθανε μέχρι την Λήμνο, όπου κάλυπτε ένα Άγαλμα στην Μύριννα. Η Σκιάθος επίσης, χρωστά το όνομά της στον Άθωνα (Σκιά + Άθως).Η χερσόνησος απαριθμούσε περί τις 10.000 κατοίκους οι οποίοι λάτρευαν τον Δία Ομάλιο ή Φύξιο, την Δήμητρα, την Ουράνια Αφροδίτη, την "Δρυμωναία, Αγραία και Ποτάμια Αρτέμιδα", τον Απόλλωνα, τον Διόνυσο, τον Ηρακλή, τον Νηρέα, τον Ασκληπιό, την Μορφώ, τον Τιτάνα Κρείο και σύμφωνα με τον Λουκιανό οι Άνθρωποι ζούσαν... 130 χρόνια!
Αναφέρεται και η λειτουργία Μαντείου, του "Διδυμαίου Απόλλωνα"! Ο Ηρόδοτος χαρακτηρίζει την θάλασσα του Άθωνος «θηριωδεστάτη». Στη δυτική αιχμή της χερσονήσου, στο πεδίο της Φλέγρας, διεξήχθη η Γιγαντομαχία.
Οι Θεοί με επικεφαλής τον Δία, εναντίον των Γιγάντων, Υιών του Ουρανού και της Γαίας. Σε αυτήν, ο Γίγαντας Άθως, άρπαξε το ψηλότερο όρος της Θράκης και το εκσφενδόνησε εναντίον των Θεών, εναντίον του Ποσειδώνα. Αστόχησε όμως κι έτσι δημιουργήθηκε το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, που έλαβε το όνομά του. Η Σιθωνία οφείλει το όνοµα της στον Σίθωνα, γιό του Ποσειδώνα.
Το Όρος έχει παραχωρηθεί από τον Δία εις την «Χρυσόθρονον Αγνήν Αρτέμιδα», ονομαζόμενο και «Κήπος της Αρτέμιδος». Είναι ο Ιερός Τόπος που λατρεύεται η "Δρυμωναία Άρτεμις". Η Άρτεμις είναι Θεά των τοκετών γι’ αυτό την αποκαλούν Παιδοτρόφο, Εύλοχον, Ειλειθυίαν.
Είναι κατεξοχήν προστάτιδα των γυναικών που την επικαλούνται σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Φιλομείραξ ως νεαρά κορίτσια, Φιλοπάρθενος ως έφηβες, Ορσιλοχεία ως μητέρες και Λυτηρία τη στιγμή του θανάτου τους.
Στον Άθω, λειτουργούν Μυστήρια μεγίστου κάλλους. Οι μυημένοι στις Αλήθειες των Μυστηρίων, απέβαλλαν την όποια τάση για οτιδήποτε μή αρμονικό προς την φύση... και ονομάζονταν «Αθώοι». Τα Μυστήρια ετελούντο από τις Ιέρειες Μούσες και ήταν ο λόγος που απαγορευόταν ρητά η παρουσία του ανδρικού φύλου.
Σε περίπτωση καταπάτησης του Άβατου, τότε το άτομο εκτελείτο.
Αναφέρει ο Πρόκλος: «Η Θεά Αρτέμιδα πληρούται από αγνές δυνάμεις, από μέρους των αμείλικτων θεών, ενώ ατενίζει την πηγή της αρετής και ασπάζεται την παρθενία της, και πραγματικά, εκείνη δεν εγκαταλείπει την παρθενία της, όπως λέει ο χρησμός. Νοώντας λοιπόν εκείνη δίνει υπόσταση και στην αρετή των αρχών, και διαχωρίζεται από κάθε επαφή και σύζευξη, από κάθε πορεία προς τον κόσμο της γένεσης».
(Πρόκλος, Εις τον Κρατύλον Πλάτωνος Εκλογαί χρήσιμοι 179, 1-15).
Της είχαν αφιερώσει την έκτη ημέρα κάθε μηνός και ιδιαίτερα, την νύχτα της Εαρινής Ισημερίας. Το 324 μ.χ. ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος εξαπέλυσε μεγάλο διωγμό στο Ιερό Όρος Άθως καταστρέφοντας τα Ελληνικά Ιερά. Το "Νέο Άβατον" άρχισε να ισχύει από το 971 μ.χ. αλλά... για τις γυναίκες αυτή τη φορά! Αντιστράφηκε... λές και έπρεπε να παρθεί εκδίκηση!
Από "Άλσος της Άρτεμιδος" και "Άλσος των Μουσών", μετονομάστηκε σε "Άγιον Όρος" από τον Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο (1042-1054) και "Περιβόλι της Παναγίας", οπότε τότε άρχισε και το κτίσιμο των μοναστηριών.
Ο Διογένης ο Κυνικός ζήτησε όταν θα πεθάνει να τον θάψουν μπρούμυτα, γιατί όπως είχε πει : "σε λίγο θα έρθουν τα πάνω κάτω''.
Δήλος
Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1990. Όπως γνωρίζουμε από τη μυθολογία (Ιστορία για μένα)ήταν ένας άδηλος βράχος, που περιπλανιόταν στο Αιγαίο. Ο Ποσειδώνας ή ο Δίας στερέωσε τον ανεμόδαρτο βράχο, που έγινε από άδηλος, Δήλος, φανερός. Η Λητώ έγκυος από το Δία περιπλανήθηκε σε πολλά νησιά, γιατί την καταδίωκε η Ήρα,σύζυγος του Δία.
Τελικά κατέφυγε στη Δήλο και εκεί γέννησε την 'Αρτεμη και τον Απόλλωνα, πιασμένη από τον κορμό μιάς φοινικιάς. (Όμηρος).Η Δήλος έγινε θρησκευτικό κέντρο των Ιώνων και γίνονταν κάθε τέσσερα Χρόνια μια γιορτή τα Δήλια προς τιμή του Απόλλωνα. Ο Θουκυδίδης στο τρίτο βιβλίο του, η ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου αναφέρει τα εξής: Οι Αθηναίοι τελούσαν στη Δήλο, τα Δήλια γιορτή,προς τιμή του Απόλλωνα κάθε τέσσερα χρόνια. Επίσης λέει, ότι το γεγονός φανερώνει και ο Ομηρος στα ποιήματά του, με τους στίχους αυτούς που είναι παρμένοι από το προοίμιο του ύμνου στον Απόλλωνα.
(Αλλά ,Φοίβε, τότε που ευχαριστήθηκες πάρα πολύ, εκεί που συγκεντρώνονται οι Ίωνες που έχουν μακριούς χιτώνες, μαζί με τα παιδιά και τις γυναίκες τους στο δικό σου πανηγύρι. Εκεί με πυγμαχίες και χορούς και τραγούδια, προσπαθούν να σ ευχαριστήσουν, γιατί σε θυμούνται, όταν αρχίσουν τον αγώνα.
Ο Όμηρος τελειώνει το προοίμιο με τους εξής στίχους, όπου αναφέρει και τον εαυτό του. Εμένα να με θυμηθείτε, όταν καμιά φορά κάποιος έρθει εδώ και σας ρωτήσει:( Κοπέλες μου, ποιός σας αρέσει καλύτερα από όλους τους τραγουδιστές; Εσείς όλες μαζί να του απαντήσετε: Ένας άνθρωπος τυφλός ,που κατοικεί στη βραχώδη Χίο).
Θουκυδίδου ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου. Βιβλίο Γ παράγραφος 104.
Ειρεσιώνη: Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο των Αρχαίων Ελλήνων
Το έθιμο των Χριστουγέννων με το δέντρο
Ο πρόγονος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν έλατο, ούτε κυπαρίσσι, αλλά ένα κλαδί ελιάς. Μπορεί να σας ακούγεται... ξένο, είναι όμως η αλήθεια. Το συγκεκριμένο κλαδί ονομαζόταν "Ειρεσιώνη" και σχετίζεται με τον Θησέα, την Κρήτη και την αρχαία Αθήνα. Τα παιδιά έλεγαν τις "καλένδες" με την "Ειρεσιώνη" στα χέρια.Επίσης, λίγοι γνωρίζουν ότι τα σημερινά χριστουγεννιάτικα κάλαντα σχετίζονται με τον ύμνο που έψαλαν τα παιδιά στην αρχαιότητα κατά τα "Πυανέψια", περιφέροντας την "Ειρεσιώνη".
Η "Ειρεσιώνη" προέρχεται από τη λέξη είρος (έριον=μαλλί). Συμφωνα με πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα, ηταν κλάδος ελιάς η αγριελιάς (κότινος) στολισμένος με γιρλάντες από μαλλί λευκό και κόκκινο και έφερε κρεμασμένα τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, εκτός μήλου και αχλαδιού). Έφερε επίσης φιάλες απο λάδι και μέλι.
Η "Ειρεσιώνη" περιφερόταν στους δρόμους των Αθηνών, την έβδομη ημέρα του Πυανεψίωνος μηνός (22 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου) απο παιδιά "αμφιθαλή", των οποίων δηλαδή και οι δύο γονείς ζούσαν και τα οποία έψαλλαν "τις καλένδες" (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας φιλοδώρημά από το νοικοκύρη ή την κυρά.
Όταν τα παιδιά έφθαναν στα δικά τους σπίτια, ιδίως στα αγροτικά, κατά τον Αριστοφάνη, κρεμούσαν την "Ειρεσιώνη" πάνω από την εξώπορτά τους, όπου έμενε μέχρι την ίδια ημέρα του επόμενου έτους, οπότε, αφού τοποθετούσαν την νέα, κατέβαζαν την παλιά και την έκαιγαν. Κατά το τελετουργικό, ένας "αμφιθαλής" νεαρός περιέχυνε την ειρεσιώνη με κρασί από έναν τελετουργικό αμφορέα και την κρεμούσε στην πύλη του ναού του Απόλλωνα.
Τα "Πυανέψια" ή "Πυανόψια" ήταν γιορτή στην αρχαία Αθήνα προς τιμήν του Απόλλωνα με αναίμακτη θυσία καρπών και φρούτων, ενώ κατά την κλασική εποχή, αποτελούσαν μέρος της γιορτής των Θησείων. O Λυκούργος αναφέρει ότι στην Αθήνα η γιορτή ονομαζόταν "Πυανόψια", ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες την αποκαλούσαν "Πανόψια", γιατί "φαίνονταν όλοι οι καρποί".
Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο καθιερώθηκε από τον Θησέα, όταν ξεκίνησε για την Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ύστερα, σταμάτησε στην Δήλο, όπου έκανε θυσία στον Απόλλωνα, λέγοντας ότι, σε περίπτωση που κερδίσει την μάχη με τον Μινώταυρο, θα του πρόσφερε στολισμένα κλαδιά ελιάς για να τον ευχαριστήσει. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο Θησέας εκπλήρωσε τη υπόσχεσή του καθιερώνοντας τον θεσμό της "Ειρεσιώνης".
Το θεοκρατικό καθεστώς του Βυζαντίου καταδίκασε το έθμιμο ως ειδωλολατρικό και απαγόρευσε την τέλεσή του. Ωστόσο, οι Έλληνες που ταξίδευαν πολύ το μετάδωσαν στους Βόρειους λαούς, οι οποίοι λογω έλλειψης ελαιοδέντρων, στόλιζαν κλαδιά από τα δέντρα που φύονταν στις περιοχές τους, όπως είναι τα έλατα.
Αιώνες αργότερα το ίδιο έθιμο επανεισάχθηκε στην Ελλάδα από τους Βαυαρούς που συνόδεψαν τον Όθωνα στην Ελλάδα, ως δικό τους Χριστουγεννιάτικο έθιμο. Κάπως έτσι, πραγματοποιήθηκε η μετάβαση απο την αρχαία Ελληνική "Ειρεσιώνη της Ελιάς" στο Έλατο της σύγχρονης εποχής, που πρωτοστολίστηκε το 1833 από τον Βασιλιά Όθωνα ως Χριστουγεννιάτικο δέντρο στα ανάκτορα του Ναυπλίου και νίκησε κατά κράτος το... καραβάκι που είχε στο μεταξύ επικρατήσει ως έθιμο που ταίριαζε στην ναυτική Ελλάδα.
Οι Έλληνες, που στην ιστορική μνήμη τους είχαν την "Ειρεσιώνη", υιοθέτησαν πολύ γρήγορα το Χριστουγεννιάτικο δένδρο με το έλατο (κατά τόπους και κυπαρίσσι).
Η ιστορία των Χριστουγέννων στην πορεία των χρόνων
Οι Θεοί των Ελλήνων ήταν συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πολιτισμό
Οι Θεοί των Ελλήνων ήταν συνδεδεμένοι άρρηκτα με τον πολιτισμό και τη γνώση στην κλασική αρχαιότητα και μετά. Ακόμη κι αν δεν ξεκίνησε έτσι η λατρεία των θεών, στην πορεία οι θεοί έγιναν συνάρτηση της φιλοσοφίας και της γνώσης και αντιπροσώπευαν την πρόοδο. Όσοι εχθροί κι αν πέρασαν από την Ελλάδα, οι ναοί και οι σχολές εξακολουθούσαν να λειτουργούν μέχρι που ήρθε ο χειρότερος εχθρός του ελληνικού πολιτισμού. Με την αναγκαστική επιβολή του χριστιανισμού εκδιώχθηκαν οι θεοί των Ελλήνων και μαζί τους και η γνώση και η πρόοδος. Ένα σκοτάδι ήλθε για πολλούς αιώνες στο κόσμο.
Μετά από αιώνες σκότους το φως της γνώσης που καλλιεργούσαν οι Έλληνες άρχισε και πάλι να ανάβει στην Ευρώπη και οι επιστήμες άρχισαν να ανθίζουν με βάση ό,τι σώθηκε από την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Σήμερα η λέξη Ακαδημία είναι σε όλες τις χώρες συνώνυμο της παιδείας και της γνώσης. Μαζί με το νέο αυτό ξεκίνημα επέστρεψαν και οι θεοί των Ελλήνων, γιατί οι θεοί αυτοί είναι η προσωποποίηση του ελληνικού πολιτισμού και όχι μια «ειδωλολατρία» όπως είπαν κάποιοι ανόητοι. Και η προστάτιδα των Αθηνών, η Αθηνά δεσπόζει στην σύγχρονη Ακαδημία των Αθηνών, ως θεά της σοφίας και της γνώσης. Μαζί της και οι άλλοι ελληνικοί θεοί κοσμούν το νεοκλασικό κτήριο που αποτελεί ένα στολίδι.
Το κεντρικό αέτωμα της Ακαδημίας των Αθηνών όπου ως θέμα έχει την γέννηση της θεάς Αθηνάς στον ποταμό Τρίτωνα. Ξεχωρίζουν στο κέντρο η Αθηνά που μόλις έχει γεννηθεί πάνοπλη από το κεφάλι του καθήμενου Δία. Στα αριστερά του Δία ο Ήφαιστος που κατά το μύθο χτύπησε το κεφάλι του Δία για να γεννηθεί έτσι η Αθηνά. Στα αριστερά όπως βλέπουμε την εικόνα παρίστανται οι θεοί Απόλλων, Άρτεμις, Νίκη. Από τη δεξιά η Ήρα, η Αφροδίτη, ο Έρως και ο Άρης. Το κτήριο της Ακαδημίας των Αθηνών ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1859 με γενναία δωρεά του Σίμωνα Σίνα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το έτος 1885. Τα σχέδια των γλυπτών είναι του Aυστριακού ζωγράφου Karl Rahl ενώ τα περισσότερα γλυπτά είναι δημιουργίες του Έλληνα γλύπτη Λεωνίδα Δρόση. Αρχιτέκτονες του κτηρίου ήταν οι Θεόφιλους Χάνσεν (Δανός) και Έρνστ Τσίλερ (Γερμανός).