Saturday, June 29, 2019

Όταν το εναλλακτικό γίνεται κατεστημένο

Της δημοσιογράφου Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Η ιστορία λέει πως δύο νεαροί στο Σαν Φρανσίσκο που δεν είχαν να πληρώσουν το νοίκι τους αποφάσισαν να νοικιάσουν το σαλόνι του διαμερίσματός τους, προσφέροντας φουσκωτά κρεβάτια στους ένοικους, που έψαχναν διαμονή –κυρίως φτηνή– αλλά δεν έβρισκαν λόγω ενός συνεδρίου που γινόταν στην πόλη. Αφού το εγχείρημα πέτυχε και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, αποφάσισαν να το επαναλάβουν. 

Και κομπιουτεράκηδες καθώς ήταν, δημιούργησαν μία πλατφόρμα καλώντας κι άλλους να θέσουν τα καταλύματά τους προς ενοικίαση. Μια δεκαετία μετά, οι δύο νεαροί που το 2007 δεν είχαν να πληρώσουν το νοίκι, έγιναν δισεκατομμυριούχοι, ενώ ένας τρόπος ταξιδιών και διαμονής αναδείχτηκε. 

Σήμερα, το σύστημα Airbnb, ναι μεν έχει δώσει άλλες δυνατότητες στον τουρισμό, αλλά παράλληλα έχει καταστεί τεράστιο πρόβλημα για πολλούς τόπους που προσπαθούν πλέον να ελέγξουν την κατάσταση η οποία έχει ξεφύγει. Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις –Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια, Βιέννη– ζητούν παρέμβαση της ΕΕ. 


Κύριο επιχείρημα είναι πως οι ντόπιοι δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν στέγη, αφού οι ιδιοκτήτες προτιμούν να τα ενοικιάζουν μέσω της Airbnb ή άλλων παρόμοιων πλατφόρμων, εξασφαλίζοντας περισσότερα εισοδήματα τα οποία σε αρκετές χώρες (όπως και στην Κύπρο) είναι αφορολόγητα. Ως εκ τούτου, και οι τιμές των ενοικίων αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα η δομή των γειτονιών αλλάζει, αφού δεν ζουν πια μόνιμοι κάτοικοι αλλά περαστικοί ταξιδιώτες. 

Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε στα τέσσερα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού, το ένα τέταρτο όλων των ακινήτων δεν είναι πλέον στέγες κατοίκων, αλλά σπίτια που ενοικιάζονται σε τουρίστες.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εις Παρισίους, το θέμα στην Κύπρο αντιμετωπίζεται «ως ένας νέος δυνατός κλάδος στην τουριστική βιομηχανία», όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής στα πλαίσια συζήτησης του θέματος στη Βουλή. Οπόταν ναι μεν να δημιουργηθεί μητρώο και να πληρώνουν φόρους αλλά μη μου τους κύκλους τάραττε. 

Το ΑΚΕΛ μάλιστα δεν θέλει να τεθούν αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης, τα οποία θα δημιουργήσουν προβλήματα στα καταλύματα. Κι ας δημιουργηθούν για όλους τους υπόλοιπους. 

Και το θέμα είναι πως πια δεν μιλάμε για τον κάθε νεαρό που δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι του αλλά για μεγαλοεπενδύτες, ντόπιους και ξένους, που αγοράσουν ολόκληρες πολυκατοικίες στα κέντρα των πόλεων και τις μετατρέπουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Airbnb, Homeaway και λοιπά. Αυτούς στηρίζουν οι βουλευτές κι όχι τον εναλλακτικό τουρισμό. 
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Πηγή: 
Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" 
23 Ιουνίου 2019

No comments: