Friday, July 19, 2019

Η πορεία προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Toυ Ανδρέα Ιωσήφ 
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ αποτέλεσε το μεγάλο βήμα για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο μπροστά. Η πολιτική ενοποίηση έφθασε ακόμα πιο κοντά, ωστόσο ακόμα δεν κατέστη εφικτή. Επιτεύχθηκε η οικονομική ενοποίηση των κρατών – μελών, ένα μεγάλο επίτευγμα το οποίο θωράκισε τις χώρες – μέλη και τις προστάτεψε από κινδύνους που παρουσιάστηκαν. Η οικονομική κρίση βρήκε μια συμπαγή Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα κατάφερε να την ξεπεράσει. 

 Στις Βρυξέλλες αφήνοντας πίσω τους πλέον την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα, την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία των λαών της Ένωσης. Οι χώρες της Ευρώπης εάν ήταν διαμελισμένες, θα ήταν ταυτόχρονα και αδύναμες. Θα ήταν πιο ευάλωτες και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για αυτές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Θα αναγκάζονταν να έπαιρναν δικά τους μέτρα για να αντεπεξέλθουν, μέτρα τα οποία ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να έχουν αποτελεσματικότητα και κατ’ επέκταση βιωσιμότητα. 

Η οικονομική πολιτική των κρατών – μελών απόκτησε κοινοτική διάσταση και πλέον όλα τα οικονομικά δεδομένα και κριτήρια καθορίζονται σε ενιαία βάση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ η οποία οδήγησε στην δημιουργία της Ευρωζώνης έφερε μια ισορροπημένη οικονομική πολιτική για όλα τα κράτη – μέλη πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων μια ομαλή και ισχυρή τραπεζική διαχείριση. Υπάρχει έλεγχος στο δημόσιο χρέος των κρατών - μελών, καθορίζεται πλαίσιο για τη νομισματική πολιτική η οποία ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φραγκφούρτη και γενικώς οι αποφάσεις που αφορούν τα διάφορα θέματα οικονομίας των κρατών – μελών λαμβάνονται συλλογικά και στη βάση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της Ένωσης. 

Το ενιαίο νόμισμα που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι πια γεγονός για τις περισσότερες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυκλοφορία του Ευρώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω της νομισματικής πολιτικής της Ένωσης διασφαλίζονται τα οικονομικά συμφέροντα όλων των κρατών – μελών. Βλέπουμε μικρές χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα να συμμετέχουν ισότιμα στην Ευρωζώνη και να αποτελούν μέρος ενός μεγάλου οικονομικού συστήματος το οποίο καθορίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η υιοθέτηση του Ευρώ κυρίως από μικρές χώρες, τις βοήθησε να αντεπεξέλθουν της οικονομικής κρίσης ή τουλάχιστον να μπορέσουν να διαχειριστούν τις συνέπειες της όσο το δυνατόν καλύτερα. 

Οι κανόνες για παράδειγμα που υπάρχουν όσον αφορά την εποπτεία και διαχείριση του χρηματοπιστωτικού τομέα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Μάαστριχτ δια μέσου των χρόνων φαίνεται ότι πέτυχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η Συνθήκη που υπογράφηκε το 1992, άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν η συμφωνία που θεμελίωσε την Ένωση και την έκανε ένα ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα τουλάχιστον στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου μπορεί και ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας για τους λαούς της. 

Τα αποτελέσματα από αυτή την πορεία μόνο ως θετικά μπορούν να αποτιμηθούν. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν ίσως το μεγαλύτερο λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ ίσως να αποτελεί τον οδηγό για να επιτευχθεί τελικά και η πολιτική ενοποίηση της Ένωσης. Από τη στιγμή που σε οικονομικό επίπεδο με τεχνοκρατικά ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να είναι και πιο δύσκολα, έχουν επιτευχθεί τόσα πολλά γιατί να μην μπορέσουν οι χώρες – μέλη να ξεπεράσουν και τις πολιτικές δυσκολίες και να πετύχουν στο τέλος της ημέρας μια Συνθήκη η οποία θα φέρει και την πολιτική ενοποίηση. 

Το Μάαστριχτ μπορεί να αποτελέσει τον οδοδείκτη προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται πολιτική βούληση και θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες για την Ευρώπη. 
Οι προκλήσεις είναι εκεί. Για το καλό των πολιτών των χωρών – μελών της.

Ανδρέας Ιωσήφ
Δημοσιογράφος  

No comments: