Wednesday, March 16, 2011

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –

 
 
13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης –
Εικόνες του 21ου Αιώνα
Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση στο Πανεπιστήμιο Frederick
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011, στο Πανεπιστήμιο Frederick η έναρξη του live streaming project- ντοκιμαντέρ ταυτόχρονης μετάδοσης, του πρωτοποριακού εγχειρήματος ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης μέρους του προγράμματος του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η έναρξη της απευθείας μετάδοσης του Φεστιβάλ έγινε με το ντοκιμαντέρ «Ένας τυχερός ελέφαντας» One lucky Elephant») σε σκηνοθεσία της Lisa Leeman. Το ντοκιμαντέρ αυτό μεταδόθηκε ζωντανά, εκτός από τη Λευκωσία, στο Ρέθυμνο, την Πάτρα και την Κέρκυρα.
Την έναρξη του Προγράμματος κήρυξε η Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Ελένη Μαύρου. Η κ. Μαύρου ανάφερε ανάμεσα  σ’ άλλα ότι το Πανεπιστήμιο Frederick με τη ζωντανή μετάδοση του Φεστιβάλ από τις εγκαταστάσεις του, συμβάλλει τα μέγιστα στην προαγωγή και στη διάδοση πτυχών του πολιτισμού στο κοινωνικό σύνολο. Η κ. Μαύρου τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της προβολής ταινιών ντοκιμαντέρ χαρακτηρίζοντάς τα ως παράθυρα στον κόσμο.
Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κος Δημήτρης Εϊπίδης, αφού χαιρέτισε στην αρχή της ταυτόχρονης προβολής από τη Θεσσαλονίκη όλους τους θεατές στις τέσσερις πόλεις, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «νέα εποχή για το Φεστιβάλ».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου  Frederick Δρ Σωτήρης Θεοχαρίδης, σε χαιρετισμό του, τόνισε ότι «η συγκεκριμένη δράση προσπαθεί να ανταποκριθεί στο όραμα του Τμήματος Δημοσιογραφίας: να συμβάλει στην αισθητική, στην πολιτιστική, στην πολιτική και κοινωνική δημιουργία νέων τρόπων αντίληψης της υπάρχουσας πραγματικότητας και κατανόησης των εναλλακτικών προοπτικών, οι οποίες είναι εφικτές στα πλαίσια των ιστορικών δυναμικών». 
Μετά το τέλος τη προβολής, το κοινό είχε την ευκαιρία να υποβάλει μέσω Skype τις ερωτήσεις του στις δύο παραγωγούς του ντοκιμαντέρ που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστος Χριστοφίδης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους η ηθοποιός και υποψήφια βουλευτής κα Έλενα Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου κ. Μιχάλης Γεωργιάδης καθώς και πλήθος κόσμου - φίλοι του ντοκιμαντέρ. Μετά τη λήξη της προβολής ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του Πανεπιστημίου Frederick.
Οι προβολές θα συνεχιστούν μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2011.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
Δευτέρα 14/3
Ένας τυχερός ελέφαντας / One lucky elephant, της Lisa Leeman (82’)
Τρίτη 15/3
Καναρίνι μου γλυκό / My Sweet canary, του Roy Sher (89’)
Τετάρτη 16/3 (2 ταινίες)
26.2 the road to here, του Λευτέρη Φυλακτού (55’)
Μόνο οι λέξεις συνεχίζουν / Only the words continue, της Καλλιόπης Λεγάκη (53’)
Πέμπτη 17/3
Η ιστορία του Πατ Τίλμαν / The Tillman story, του Amir Bar-Lev (95’)
Παρασκευή 18/3 (2 ταινίες)
The Greek crisis explained, της ομάδας NOMINT (3’)
Πρώτη ύλη / Raw material, του Χρίστου Καρακέπελη (78’)
Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 20:00. 

1 comment:

Jacque said...

Tenho um selinho pra vc, no Blog A CASA DA FADA.

Beijo