Saturday, November 14, 2009

Ο Επίτροπος Πολυγλωσσίας στην Κύπρο

Προσφώνηση του κ. Νίκου Τορναρίτη στα πλαίσια της συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πολυγλωσσίας κ. Λεονάρντ Όρμπαν.

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Κυπριακής Βουλής. Η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και μας τιμά όλους ιδιαίτερα. Ως Επίτροπος Πολυγλωσσίας έχετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσετε, αφού η πολυγλωσσία συμβάλλει στην καλλιέργεια του πολιτιστικού μας πλούτου, των παραδόσεων και των πεποιθήσεων των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό εξάλλου και η πολυγλωσσία, βρίσκεται στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού οράματος και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την υλοποίηση του.

Η ικανότητα επικοινωνίας σε πολλές γλώσσες αδιαμφισβήτητα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται νέοι πνευματικοί ορίζοντες, καλλιεργείται η παιδεία, η δημιουργικότητα, η οικονομική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η κινητικότητα των πολιτών σε άλλες χώρες. Με την πολυγλωσσία θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Στρατηγική της Λισαβόνας για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση.

Η πολυγλωσσία δε βοηθά μόνο την επικοινωνία και την οικονομία αλλά συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και στον διαπολιτισμικό διάλογο, είναι το μέσο έκφρασης της κουλτούρας κάθε λαού. Οι γλώσσες είναι οι γέφυρες που ενώνουν τους λαούς και τους πολιτισμούς. Εμείς εδώ στην μικρή Κύπρο, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Σίγουρα το γεγονός ότι είμαστε ένας τουριστικός προορισμός, συνέβαλε στο να γνωρίζουμε σχεδόν όλοι πέραν της μητρικής μας γλώσσας και μια ξένη γλώσσα, κυρίως την αγγλική. Τα τελευταία χρόνια προωθείται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα η εκμάθηση και άλλων ξένων γλωσσών πέραν της αγγλικής , όπως είναι τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά.

Επομένως, θα μπορούσε να λεχθεί ότι στο άμεσο μέλλον θα είμαστε κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί από τα συμπεράσματα της Συνόδου της Βαρκελώνης το 2002, όπου συγκεκριμένα προβλέπεται η προώθηση της δυνατότητας εκμάθησης τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών πέραν της μητρικής γλώσσας από τη μικρή ηλικία.

Πολύ σημαντική για την εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι η συνεχής βελτίωση των μεθόδων που ακολουθούνται και η αναβάθμιση των προτύπων διδασκαλίας. Οι γονείς ιδιαίτερα θα πρέπει να ενθαρρύνονται και να ενημερώνονται για τα οφέλη της εκμάθησης ξένων γλωσσών στα μικρά παιδιά τους πριν ακόμη αυτά πάνε σχολείο, διότι όπως είναι γνωστό, τα μικρά παιδιά έχουν εξαιρετική ικανότητα να μαθαίνουν ξένες γλώσσες.

Θα πρέπει να επισημάνω ότι εδώ και καιρό προωθείται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών από την μικρή ηλικία. Ειδικότερα η εκμάθηση των αγγλικών είναι υποχρεωτική στην τετάρτη τάξη του δημοτικού. Στα πλαίσια όμως της λειτουργίας του θεσμού του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, τα αγγλικά διδάσκονται από την πρώτη τάξη και υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής για εκμάθηση και δεύτερης γλώσσας όπως είναι τα γαλλικά. Στην μέση εκπαίδευση, η εκμάθηση των αγγλικών και των γαλλικών είναι υποχρεωτική μέχρι την πρώτη τάξη του λυκείου ενώ στην δεύτερη και τρίτη τάξη του λυκείου η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών είναι υποχρεωτική και ο μαθητής έχει την δυνατότητα να επιλέξει ποιες θα είναι αυτές, από ένα κατάλογο που περιλαμβάνει επτά ξένες γλώσσες. Οι γλώσσες αυτές είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά. Επίσης κατά την επιλογή των ξένων γλωσσών στις πιο πάνω τάξεις του λυκείου, ο μαθητής μπορεί να επιλέξει και την διάρκεια διδασκαλίας τους, που μπορεί να είναι δύο μέχρι και έξι διδακτικές περίοδοι των 45΄ λεπτών.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι λόγω της ιδιαιτερότητας μας με την ύπαρξη δύο κοινοτήτων στο νησί Ε/Κ και Τ/Κ, προωθείται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα τα τελευταία έξι χρόνια, η εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας στα γυμνάσια και λύκεια. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι ως επιτροπή ενημερωνόμαστε από την εκτελεστική εξουσία και από το αρμόδιο υπουργείο για όλα τα σχετικά θέματα και τις εξελίξεις που αφορούν το σημαντικό θέμα της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Στα πλαίσια επίσης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθείται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο και της αλλαγής των αναλυτικών προγραμμάτων, εύχομαι να υπάρξουν περισσότερες θετικές εξελίξεις στο θέμα της προώθησης της πολυγλωσσίας. Καλωσορίζοντας σας και πάλι στη επιτροπή μας και εύχομαι να μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε χρήσιμες και εποικοδομητικές απόψεις πάνω σε όλα τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες μας.

2 comments:

jf said...

Ναι στην πολυγλωσσία, όχι στην πολυλογία!

Πολύχρονος!
...και από δω

Phivos Nicolaides said...

JamanFou. Ναι στην πολυμάθεια, όχι στην ημιμάθεια! Εύστοχη η παρατήρησή σου Ιωάννα μου. Ευχαριστώ για τις ευχές σου!!