Thursday, December 19, 2024

Η Γέννησης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

 Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Κάθε χρόνο, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, οι Χριστιανοί αλλά και άνθρωποι που είτε πιστεύουν είτε όχι, γιορτάζουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου.

Γιορτάζουμε αυτή την ημέρα δικαίως, αφού σηματοδοτεί την έναρξη της σωτηρίας της ψυχής, στη μετά θάνατο ζωή αλλά και τη σωματοπνευματική αναγέννηση. Ο Χειμώνας είναι η εποχή που η φύση κοιμάται, η γη εσωτερικώς οργανώνει τις διεργασίες αναγεννήσεώς της με τον ερχομό της Άνοιξης.

Οι άνθρωποι στους προηγούμενους πολλούς αιώνες αγωνίζονταν να ανακαλύψουν την ουσία της υπάρξεώς τους. Γι΄ αυτό απέδιδαν τη δημιουργία του κόσμου σε φυσικά φαινόμενα, σε υπερφυσικές δυνάμεις (αέρας, φωτιά, νερό), με θεοποιήσεις.

Αυτός που πρώτος έδωσε στοιχεία της ψυχής ήταν ο Όμηρος (Κάθοδος του Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο). Επίσης ο Άδωνης με τον θάνατο και με την ανάστασή του, μας δίνει στοιχεία αυτής της ανθρώπινης πεποιθήσεως, ορθής βεβαίως από απόψεως της αιωνίου ζωής της ψυχής και του αθάνατού της.

Έλληνες φιλόσοφοι, δηλαδή βαθύς  γνώστες του επιστητού που διαχρονικώς παραμένουν οδηγοί των επιστημόνων και των ερευνητών, ανέλυσαν την έννοια της ψυχής. Κανείς, όμως, δεν μπόρεσε και ήταν φυσικό, αφού ουδείς ήταν Θεός, να δώσει εμπράκτως και ζωντανά το τι σημαίνει ψυχή.

Το ζων στοιχείο του ανθρώπου στην αιωνιότητα, ο ίδιος ο Θεός, ο Ιησούς Χριστός, ήρθε στη Γη και μας το δίδαξε διά της ενάρξεως της επί της Γης ζωής του.

Γεννήθηκε, φυσικά, με δική Του θέληση, άσημος, κατά τους διαχρονικώς δυνατούς και της τότε εποχής. Το άσημος πολλοί το καταδεικνύουν διά των ενεργειών τους. Γι΄ αυτό συχνά διερωτούνται πολλοί ή/και ειρωνεύονται με το: Πώς γίνεται άνθρωποι να πιστεύουν, ως Θεό κάποιον που γεννήθηκε τόσο άσημα, τόσο υποτιμητικά, σε φάτνη με ζώα, κατατρεγμένο βρέφος και να το πιστεύουν για Θεό;

Αυτό ακριβώς είναι το Μεγαλείο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Κάποιος πλούσιος ντύθηκε πάμφτωχος άστεγος, έγινε αγνώριστος πήγε εκεί μπροστά στα μαγαζιά του για μέρες ολόκληρες, περνούσαν πελάτες του, υπάλληλοί του, ουδείς του έδινε κάτι. Κάποια στιγμή μία νεαρή υπάλληλός του που πρόσφατα προσελήφθηκε, λυπήθηκε τον ρακένδυτο, του έδωσε κάποια λεφτά. Την επόμενη ημέρα που σχόλασε τον βοήθησε και τον πήγε στο φτωχικό της διαμέρισμα, όπου έκανε μπάνιο, τον τάισε και τον έβαλε να κοιμηθεί στο σαλονάκι της.

Το πρωί ο άστεγος έφυγε και ξαναπήγε στον ίδιο χώρο. Παρατηρούσε τις συμπεριφορές των υπαλλήλων του. Κάποια στιγμή τόλμησε να μπει στο πολυτελές του εστιατόριο, για να ζητήσει, ως ζητιάνος φαγητό. Φυσικά τον έδιωχναν κακήν κακώς. Η κοπέλα τον είδε. Τους είπε και τον έβαλαν σ΄ένα τραπεζάκι για να του πάρουν φαγητό. Τότε ο επικεφαλής του εστιατορίου εξοργισμένος έδιωχνε την κοπέλα από τη δουλειά, φυσικά και τον ζητιάνο.

Ο Ηγέτης, όμως, γνώριζε τι έκανε. Πέταξε αμέσως από πάνω του τα ρακένδυτα ρούχα του ζητιάνου και τα φανταχτερά ρούχα απέδειξαν ποιος ήταν στην πραγματικότητα. Ο επιστάτης πήρε δρόμο, η κοπέλα τον διαδέχθηκε. Έπαυσε τους πονηρούς υπαλλήλους και τοποθέτησε άλλους στη θέση τους.

Κάποτε ένας Χότζας ντύθηκε πάμφτωχα, αγνώριστος πήγε στη διασκέδαση που ετοίμασαν προς τιμή του οι πλούσιοι. Όταν εισήλθε στον χώρο τον περιγελούσαν όλοι, τον ειρωνεύονταν και τον έδιωξαν.

Έφυγε, αφού ντύθηκε συμφώνως με τον καθώς πρέπει τυπολογικό τρόπο, επέστρεψε. Όλοι του φιλούσαν τα χέρια, τον καλόπιαναν, κοινώς τον έγλυφαν. Σοφός, όπως ήταν και έμπειρος της ζωής, τους έκανε νόημα, σώπασαν και τους δήλωσε: Πριν λίγο με διώξατε, τώρα με υποδέχεστε μεγαλοπρεπώς, γι΄αυτό φεύγω, πηγαίνω σ΄αυτούς που με αγαπούν με τα φτωχικά μου ρούχα.

Η ουσία είναι να Τον αγαπάμε όπως ήλθε σ΄εμάς απλά και ταπεινά. Να μη συμπεριφερόμαστε ως λάτρεις της πρόσκαιρης ύλης. Να Τον υποδεχόμαστε λιτά, απλά, με σοβαρότητα, με ταπεινοφροσύνη. Εκεί στις Εκκλησίες που ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός ευλόγησε. Την καρδιά μας να την μετατρέπουμε σε αθώα φάτνη αγάπης, όπως τα αγνά μάτια και η καθάρια ανάσα των αγαθών ζώων που με χαρά Τον ζέσταναν. Αυτή την αθώα αγάπη θέλει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να επαναφέρουμε.

Να μετατρέψουμε την καρδιά μας σε δική Του Εκκλησία.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι εάν δεν εγκαταλείψουμε τάσεις μεγαλοϊδεατισμού, γρήγορου και εύκολου κέρδους. Εάν δεν εγκύψουμε στις οικογένειές μας στα παιδιά μας, με σοβαρότητα με σωφροσύνη. Εάν δεν ξεριζώσουμε τη γάγγραινα των εξαρτήσεων, εάν δεν συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για την ποιότητα της κοινωνίας και των παιδιών μας, εντός της ταπεινοφροσύνης και της του Ιησού Χριστού Αγάπης, τότε ας δούμε με τα μάτια της νοήσεως σε ποιες καταστροφικές λεωφόρους, χωρίς αναχώματα, κατρακυλούμε κι εμείς και τα παιδιά μας. Όπως δηλώνουν και τα συμπεράσματα των δύο παραδειγμάτων.

Τα μοντέρνα της ύλης ελάχιστα διαρκούν, οι συνέπειές της είναι άνευ επιστροφής. Αυτές οι ημέρες πρέπει να γίνουν καθαρτήριο ψυχής.

Οι άνθρωποι που στην Ταπεινή Φάτνη Πιστεύουν, που ταπεινά οικοδομούν τις ζωές τους, διά του παραδείγματός τους, συμβάλλουν στη σωτηρία συνανθρώπων τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν παρασύρονται από τα πρόσκαιρα φθαρτά πολύφωτα των αγορών, από τα επιδεικτικώς ακριβά αλλά άχρηστα, χάνοντας τη ψυχική τους γαλήνη, παγιδευμένοι στα θέλγητρα των λογικώς ατεκμηρίωτων εξόδων, με τραγικές γι΄αυτούς συνέπειες για την γαλήνη της νοήσεως, για την ψυχική ηρεμία.

Ο Ιησούς Χρηστός μας έδειξε τον δρόμο, εμείς έχουμε τη βούληση, ας αποφασίσουμε. «Χριστός γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε, 

Χριστός επί γης, υψώθητε, άσατε τω Κυρίω πάσα η γη και εν ευφροσύνη, ανυμνήσατε λαοί ότι δεδόξαστε». Πάντοτε με σωφροσύνη, με ταπείνωση.

Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος 

Wednesday, December 18, 2024

Dancing colours η έκθεση των αδελφών Μαρίνας και Νέδης Σχίζα

Γράφει ο Φοίβος Νικολαΐδης
Dancing colours (Χορευτικά χρώματα) ονομάζεται η έκθεση των αδελφών Μαρίνας και Νέδης Σχίζα, που παρουσιάζουν χρηστικά έργα τέχνης στα χρώματα και το φως της Κύπρου, στη γκαλερί Κ, στη Λευκωσία από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, 2025.Στη φωτογραφία από αριστερά: Νέδη Σχίζα- Σακελαροπούλλου, Μαρίνα Σχίζα, Φωτεινή Παπαδοπούλου και η  Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Γκαλερί Κ.

Την έκθεση εγκαινίασε η Φωτεινή Παπαδοπούλου η οποία αναφέρθηκε στα έργα των αδελφών Μαρίνας και Νέδης Σχίζα.Η Μαρίνα Σχίζα είναι η προικισμένη προσωπικότητα από τη θεία φύση με πολλά χαρίσματα. Κληρονόμησε τη καλλιτεχνική φλέβα από τη μητέρα της. Η έφεση στην Τέχνη, την παρέσυρε στο τέλος σ’ ένα όμορφο ταξίδι στην απεραντοσύνη της δημιουργικής έκφρασης. Ικανότατη και εμπνευσμένη, γεμάτη ευαισθησίες,  έξυπνη και όμορφη όπως και ο πλούσιος εσωτερικός της κόσμος, που είναι γεμάτος φως.

Ως ξεχωριστός άνθρωπος που είναι με πολλά ενδιαφέροντα και προπάντων αναζητήσεις, δεν είναι τυχαία που επέλεξε να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συντάκτρια και αρχισυντάκτρια πολιτιστικών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η ενασχόληση της αυτή, της έδωσε το ωραίο ταξίδι, μέσα από το οποίο απέκτησε πολύτιμες εμπειρίες και νέες γνώσεις για τον πολιτισμό, τις τέχνες και ότι άλλο έχει να κάνει με την κουλτούρα.

Ο γραπτός της λόγος λιτός και ουσιαστικός μετέφερε συστηματικά στους αναγνώστες τα πλούσια δρώμενα της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Ποτέ όμως δεν εγκατέλειψε τη μεγάλη της αγάπη για τις τέχνες. Έτσι, παράλληλα με αυτό, παρακολούθησε εργαστήρια τέχνης σε διάφορα είδη της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως η ζωγραφική, η κεραμική, το σχέδιο, το ψηφιδωτό, η γλυπτική και ότι άλλο είχε να κάνει με τη δημιουργική της πνοή και την τέχνη γενικά, η οποία βρίσκεται μόνιμα κυρίαρχη στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων της.Το ενδιαφέρον και η διττή αυτή ικανότητα, Τέχνης και γραπτού λόγου συνδυάζεται με επιτυχία και συνεχίζει αδιάλειπτα στο διάβα της ζωής της, αφού συνεχίζει να κάνει μελέτες πάνω στην ιστορία της κυπριακής τέχνης. Έχει ήδη εκδώσει αρκετά βιβλία ανάμεσα στα οποία τη βιογραφία του κεραμίστα Βαλεντίνου Χαραλάμπους, του ζωγράφου Ανδρέα Ασπρόφτα, το λεύκωμα 50 Χρόνια Εικαστικής Δημιουργίας, ενώ σε εξέλιξη είναι η β’ έκδοση του βιβλίου της «Η Αμμόχωστος της εικαστικής δημιουργίας», το οποίο τής ανατέθηκε από το Σύλλογο Αποφοίτων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου.

Μέσα από τους προβληματισμούς και τους κραδασμούς της ψυχής της, αποτυπώνει στις ωραίες της πινελιές και στα υπέροχα της έργα τα πλούσια συναισθήματα της, που τα εκφράζει με περισσή καλαισθησία, προσεγμένη αισθητική, με έντονα χρώματα και ένα εντυπωσιακό τρόπο, που έχει το δικό της στυλ και σφραγίδα.Όνειρο ζωής ως φαίνεται, δημιούργησε εργαστήρι τέχνης στη Λευκωσία, το δικό της «ιερό χώρο», καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης. Εκεί αφιερώνει κόπο και ταλέντο νυχθημερόν, όπου ιερουργεί των αχράντων τεχνών, δημιουργώντας μοναδικά έργα δια χειρός Μαρίνας, χρησιμοποιώντας υλικά, τεχνικές και φόρμες με έμπνευση κυρίως τα στοιχεία της φύσης, τα ιδιαίτερα χρώματα και το φως της Κύπρου με έμφαση τις θάλασσες του νησιού και το βυζαντινό τοπίο της κοιλάδας Σολέας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Σήμερα, στο άλλο «ιερό» καλλιτεχνικό βήμα, τη Γκαλερί «Κ» εκθέτει με δικαιολογημένη υπερηφάνεια ξεχωριστά έργα της από το ωραίο ταξίδι της δημιουργικής της πορείας, που συνεχίζει με τόση αξιοσύνη και επιτυχία. 

Δεν ήταν και τόσο εύκολο εγχείρημα. Αλλά, ούτε και αδύνατο, για να το πετύχει αυτό η Μαρίνα. Η ομορφιά και η ουσία των έργων της βρίσκονται στα ερεθίσματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής της αναζήτησης, που τα βιώνει έντονα, μετουσιώνοντας τα σε μοναδικά έργα τέχνης που τέρπουν τις αισθήσεις.Στην περίπτωση της Μαρίνας, βασικά έχουμε, να κάνουμε με μια καλλιτέχνιδα που ξεφεύγει από τα παραδοσιακά μονοπάτια -είτε αυτό ονομάζεται μορφή, είτε περιεχόμενο. Στήνει τα σκηνικά των έργων της με εξαιρετικά μεγάλη φαντασία, χωρίς ωστόσο να ξεφεύγει από τη ρεαλιστική τους μορφή.

Αρπάζει κυριολεκτικά από τα μαλλιά τα υλικά που χρησιμοποιεί όπως είναι το ξύλο και τα μορφοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται σε κάτι «άλλο», όπως για παράδειγμα του ξύλου, που φαίνεται ως γυαλί!  

Στην πνευματική αναζήτηση και προκειμένου να πραγματώσει την έννοια του ωραίου, η προσεγμένη τέχνη της Μαρίνας, που αποτυπώνεται με λεπτό γούστο, αποσκοπεί, να αναδεικνύει την ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. Κι αυτό, γιατί η Μαρίνα πιστεύει ότι η ομορφιά της τέχνης καλλιεργεί τον άνθρωπο, τον μορφώνει και τον εξυψώνει. Όπως ακριβώς οι Αρχαίοι Έλληνες που φρόντιζαν για το κάλλος και την αρμονία μέσω της τέχνης, που τη θεωρούσαν μέρος της παιδείας του πολίτη.Το «ωραίο» γι’ αυτή δεν πρέπει να είναι απλώς «καλό», αλλά να εκπέμπει δονήσεις σ’ αυτόν που το βλέπει. Να νιώθει συγκινήσεις και κραδασμούς εσώτερους. Γι’ αυτό και η αχαλίνωτη φαντασία της μετουσιώνεται σε μοναδικά έργα με καλλιτεχνική αξία.

Με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι δημιουργεί χρηστικά έργα τέχνης για τη διακόσμηση του σπιτιού από διάφορα υλικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, το σχέδιο και το χρώμα. Πειραματίζεται με διαφορετικούς τύπους μέσων για να εκφραστεί, με πίνακες από γυαλί μέχρι πολύχρωμες και ιδιότροπες ζωγραφιές σε καθρέφτες, προσπαθώντας πάντα να βρίσκει τρόπους να φέρνει την τέχνη πιο κοντά στην καθημερινότητα μας. Και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το επιτυγχάνει πολύ καλά.Ο πανέμορφος Σωκράτης εγγονός της Μαρίνας Σχίζα, χαρούμενος ανάμεσα στα εκλεκτά έργα της γιαγιάς του.  Ο μικρός Σωκράτης με τη μητέρα του, τη χαριτωμένη κόρη του δημοσιογράφου Διονύση Διονυσίου και της Μαρίνας Σχίζα θαυμάζουν τα έργα, της μητέρας και γιαγιάς.Στη φωτογραφία από αριστερά: Νέδη Σχίζα- Σακελαροπούλλου, Μαρίνα Σχίζα, Φωτεινή Παπαδοπούλου και η Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Γκαλερί Κ.Η Νέδη Σχίζα- Σακελαροπούλλου, μια εξίσου άξια θεραπαινίδα της τέχνης, πεπαιδευμένη κι αυτή καλλιτέχνιδα, έχει εντρυφήσει στα μυστικά της τέχνης εδώ και καιρό. Σπούδασε παιδοψυχολογία και αγιογραφία στην Αθήνα, ένας ενδιαφέρον συνδυασμός, που δείχνει τις δικές της εσώτερες ανησυχίες. Διατηρεί δικό της εργαστήρι στην Αθήνα, όπου ζει μόνιμα τις τελευταίες δεκαετίες.

Εκτός από την αγιογραφία δημιουργεί κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα. Κατασκευάζει με περισσή ικανότητα πανέμορφα έργα με γυαλί  και έργα “μαντάλα”, ακολουθώντας τις φόρμες και τις τεχνικές της αρχαίας αυτής ινδικής  δημιουργικής έκφρασης. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η δουλειά της ισορροπεί μεταξύ τέχνης και χειροτεχνίας, υπηρετώντας άριστα και τις δυο. Τα εκφραστικά της έργα έχουν έντονα χρώματα και δημιουργούν αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον ή τουλάχιστον δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο. Η λέξη «μαντάλα» είναι σανσκριτική (αρχαία ινδική) και σημαίνει “μαγικός” κύκλος, γιατί πρόκειται για ένα σύμβολο με πολλές σημασίες. Για παράδειγμα, σε εξωτερικό επίπεδο συμβολίζει το σύμπαν, ενώ σε εσωτερικό επίπεδο συμβολίζει την ψυχή.

Στο πιο βασικό επίπεδο, οι μαντάλες αντιπροσωπεύουν την ολοκλήρωση και την αρμονία. Πολλές θρησκείες χρησιμοποιούν τη μαντάλα γιατί με τα γεωμετρικά σχήματα που απεικονίζονται, τους αποδίδουν διάφορα πνευματικά νοήματα και ως εκ τούτου είναι και ένας τρόπος διαλογισμού.Η Νέδη επίσης, χρησιμοποιεί λουλούδια στο γυαλί που επεξεργάζεται με τόση μαεστρία και καλαισθησία, αφού ο συμβολισμός του λουλουδιού της ζωής έχει βαθύ πνευματικό νόημα. Άρα, τα έργα της με τα σχήματα και τα χρώματα που χρησιμοποιεί έχουν ένα συμβολισμό και φυσικά αντανακλούν τον εσωτερικό της κόσμο και τις ιδέες που τον πλημμυρίζουν.Οι στοχαστικές αδελφές Μαρίνα και Νέδη ανακάλυψαν ένα δημιουργικό τρόπο για να εκφράζουν τις μύριες σκέψεις τους, τα ενδιαφέροντα τους, τις πνευματικές και καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, αλλά και ταυτόχρονα να νιώθουν απέραντη ικανοποίηση γι’ αυτό που με ικανότητα και τόσο πάθος κάνουν.Ο φιλότεχνος Ανδρέας Μαυρογιάννης περιεργάζεται τα έργα και συνομιλεί με φίλους και γνωστούς.

Τα έργα είναι φτιαγμένα με υλικά όπως ξύλο, γυαλί, μέταλλο, βότσαλα, λουλούδια, ακρυλικές μπογιές, ακολουθώντας διάφορες τεχνικές όπως ψηφιδωτό, βιτρό, ζωγραφική, μαντάλα.Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Θεόδουλος Γρηγορίου συνομιλεί με τη Ρίτσα Κυριάκου, διευθύντρια της Γκαλερί Κ. για τον πολιτισμό και την Τέχνη.
Ανταλλαγή απόψεων με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Θεόδουλο Γρηγορίου για την τέχνη, που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους στην καθημερινότητά.

Στόχος των δημιουργών είναι να προσφέρουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα καθημερινής χρήσης τα οποία ακροβατούν μεταξύ τέχνης και χειροτεχνίας. Η Μαρίνα Σχίζα αγκαλιά με τον χαριτωμένο Περικλή Νεοφύτου, σε μια αναμνηστική φωτογραφία, που προσπαθεί να απαθανατίσει η μητέρα του Μαρία Σελίπα.Φοίβος Νικολαΐδης, Μαρίνα Σχίζα, Μαρία Σελίπα και Διονύσης Διονυσίου σε μια αναμνηστική φωτογραφία από την έκθεση.Ένα ωραίο μπουκέτο ομορφιάς, σε μια τρυφερή αγκαλιά της υπέροχης οικογένειας των τριών αδελφών: Νέδη Σχίζα- Σακελαροπούλλου, Μαρίνα Σχίζα, Σωκράτης, Φωτεινή Σακελαροπούλλου, Φοίβη Σχίζα και Ειρήνη Διονυσίου. 

Saturday, December 14, 2024

Τελετή Απονομής Ετήσιων Βραβείων «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ» 2023, Ζάγκρεπ – Κροατία

Βραβεία "ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ" 2023 απονομή Δεκέμβριος 2024

Στο πανέμορφο Ζάγκρεπ της Κροατίας που ντύθηκε στα Χριστουγεννιάτικα του, πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 2024, η 14η τελετή βράβευσης των διακριθέντων με το εξέχον βραβείο «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ» για τις καλύτερες ξένες και τοπικές ταξιδιωτικές, συνεισφορές στην τουριστική δημοσιογραφία. Διοργανωτής ο Σύνδεσμος Δημοσιγράφων & Συγγραφέων Τουρισμού Κροατίας, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET). Μια σημαντική διοργάνωση με μεγάλη αξία που προσθέτει κύρος στα τουριστικά δρώμενα της χώρας.

Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχω στην υπέροχη εκδήλωση της τελετής βράβευσης στο πανέμορφο Ζάγκρεμπ την περασμένη εβδομάδα. Ήταν μεγάλη η τιμή και με ταπεινότητα πήρα το ξεχωριστό βραβείο «Μάρκο Πόλο» 2023. Η αναγνώριση αυτή αναδεικνύει όχι μόνο ένα έργο, αλλά και τις διαρκείς αξίες της περιγραφής, της αφήγησης, της πολιτιστικής ανταλλαγής και της προώθησης κοινών ανθρώπινων εμπειριών. Επιπλέον, αυτό το βραβείο χρησιμεύει ως ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να μοιραζόμαστε τις αφηγήσεις που συνδέουν κουλτούρες, ιστορία, ανθρώπους και μέρη. Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους διοργανωτές που μου έδωσαν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να ήμουν μέρος αυτής της υπέροχης εκδήλωσης και της ζεστής φιλοξενίας που είχαμε στην όμορφη Κροατία.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην επιτροπή επιλογής και ιδιαίτερα στην Tina Eterovic Cubrilo και τη Marijana Rebic, που υποστηρίζουν σταθερά και προωθούν τις αρχές FIJET και τις αξίες που εκφράζει το βραβείο «Μάρκο Πόλο». Κατανοώ πλήρως το νόημα και την αξία αυτού του ειδικού βραβείου που προέρχεται από ξεχωριστούς ανθρώπους και ανυπομονώ να συνεργαστώ ακόμη πιο δραστήρια με την κοινότητα της διεθνούς FIJET και να προωθήσω ακόμη περισσότερο την κουλτούρα και την ιδέα των ταξιδιών και του τουρισμού.Tina Eterivic Cubrilo, Αντιπρόεδρος της διεθνούς FIJET, Tijani Haddad, Πρόεδρος της διεθνούς FIJET και Marijana Rebic, Γραμματέας της διεθνούς FIJET κόβουν την τούρτα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση to 1954 στο Παρίσι, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET).Στην τελετή απονομής των βραβείων γιορτάστηκαν επίσης τα:

70χρονα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET)

60χρονα του Σωματείου Δημοσιογράφων Τουρισμού

19χρονα του Συνδέσμου Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET) Κροατίας

14χρονα από την τελετή απονομής των βραβείων «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ»Συντονιστής της όλης εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Frano Ridan

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού – Jelena Kolar, Εκπρόσωπος Τύπου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης (Nina Obuljen Koržinek και Jasna Vaniček Fila, Διευθύντρια της Διεύθυνσης ΜΜΕ), του Κροατικού Τουριστικού Συμβουλίου – Dario Trnka, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Τουριστική Επιτροπή της κομητείας του Ζάγκρεμπ – Ivana Alilović, Διευθύντρια, Τουριστική Επιτροπή της πόλης του Ζάγκρεμπ (Darja Dragoje, Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Σχέσεων του Ινστιτούτου Τουρισμού (Renata Tomljenović εκ μέρους του διευθυντή Damir Krešić), Matica Hrvatska (Πρόεδρος Miro Gavran), το Esplanade Hotel (Ivica Krizmanić), μερικοί από τους οποίους θα σας απευθύνουν χαιρετισμούς.Επίσης, οι ξένοι επισκέπτες και μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού (FIJET)

  1. TIJANI HADDAD, Πρόεδρος της διεθνούς FIJET.
  2. DELAL ATAMDEDE, Πρόεδρος της FIJET Τουρκίας και εκδότης του περιοδικού TourMag.
  3. Φίλιππος Νικολαΐδης, Πρόεδρος της FIJET Κύπρου και ένας από τους Βραβευμένους.
  4. JACQUES CAMPE, FIJET Γαλλίας, πρώην Γενικός Γραμματέας της FIJET.
  5. MAJA ZAGORIČNIK ΚΑΙ IZTOK ŠKOFIĆ, Πρόεδρος της FIJET Σλοβενίας.
  6. DRAGO BULC, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων & Συγγραφέων Τουρισμού της Σλοβενίας.

Οι προηγούμενοι νικητές του Grand Prix του «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ»: Goran Milić, Radmila Kovačević, Vesna Jurić Rukavina, Šime Strikoman, Željko Žutelija.

Ξένοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς & άνθρωποι των ΜΜΕ που βραβεύθηκαν την περίοδο από το 2010 έως το 2024 ήταν:

  1. JIM THOMPSON, Η.Π.Α
  2. PLAMEN STAREV, Βουλγαρία
  3. ΤΖΙΑΝ ΠΑΟΛΟ ΜΠΟΝΟΜΙ, Ιταλία
  4. LUIS NUNEZE LADAVEZE, Ισπανία
  5. ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΕΔΕΣ, ΗΠΑ & Νότια Αμερική
  6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΥΝΕΣ, Λίβανος
  7. KAMENKO MILENKOVIĆ, Σερβία
  8. MARIA DEL MAR GARCIA AQUILO, Ισπανία
  9. GILBERT MENNE, Βέλγιο
  10. STEFAN BACIU, Ρουμανία
  11. ALBINA PODBEVŠEK, Σόβενία
  12. SISSI MUNZ, Αυστρία (2023)

Κροάτες (Τοπικοί) δημοσιογράφοι & συγγραφείς τουρισμού που βραβεύτηκαν μεταξύ 2010 – 2024.

  1. STIPE CHRISTMAS
  2. JASEN BOKO
  3. MERI ŠILOVIĆ
  4. PAUL BRADBURY
  5. MATEJ PERKOV
  6. SAŠA PJANIĆ
  7. ŠIME STRIKOMAN (παρών)
  8. IVO PERVAN
  9. ASHLEY COLBURN
  10. RADMILA KOVAČEVIĆ
  11. GORAN MILIĆ
  12. ŽELJKO ŽUTELIJA
  13. DARIA MARJANOVIĆ
  14. VESNA JURIĆ RUKAVINA (2023)

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελούνταν από τους: Ante Gavranović, Πρόεδρο, Željko Žutelija, Αναπληρωτή και μέλη Marija Barić, Jadranka Rilović και Branko Uvodić, αποφάσισε ως εξής:

Ειδικά Βραβεία «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ»MARIJA CRNJAK, JUTARNJI LIST  «Για μια εξαιρετική συμβολή στην τουριστική δημοσιογραφία».

Μια επιτυχημένη και καθιερωμένη δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία – Αυτή τη στιγμή είναι δημοσιογράφος της Jutarnji List και πριν από αυτό εργάστηκε για τα επιχειρηματικά περιοδικά LIDER, Poslovni dnevnik και Novi list. Τα άρθρα της για οικονομικά θέματα, ιδιαίτερα τον τουρισμό, διακρίνονται για τη σαφήνεια και τα αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία απεικονίζει την τουριστική μας σκηνή. Δεν διστάζει να δείξει την άλλη, λιγότερο επιτυχημένη πλευρά του τουρισμού, ακριβώς με την επιθυμία να βρει καλύτερες δυνατές λύσεις, να βελτιώσει τις κοινοτικές υποδομές ή να προειδοποιήσει για κάποιες αναξιοποίητες δυνατότητες, που κρύβονται ακόμη στον τουρισμό και σε μεμονωμένους προορισμούς. Το άρθρο της «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ – Η Κροατία δεν πρέπει να τοποθετηθεί ως φθηνός τουριστικός προορισμός» ξεχώρισε ιδιαίτερα.NIKOLA BARAKA, ΚΡΟΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ŠIBENIK «Για μια εξαιρετική συμβολή στην προώθηση τουριστικών περιγραφών με εμπνευσμένες ιστορίες από τα ταξίδια επαγγελματιών συγγραφέων, ταξιδιωτών και των ανθρώπων που αποτελούν μέρος της καριέρας και της ζωής τους».

Το CROATIAN TRAVELERS’ CLUB ή Κροατικό Ταξιδιωτικό Φεστιβάλ είναι ένα Φεστιβάλ ταξιδιωτών, ταξιδιών, αυτών που τους αρέσει η περιπέτεια, που ξεκίνησε από τον Nikola Baraka το 2012. Για 13 χρόνια, ο κόσμος ταξιδεύει από την καρδιά του Σίμπενικ μέσω ιστοριών, φωτογραφιών και βίντεο. Ο Νίκολα Μπαράκα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Κροατίας Λέσχης Ταξιδιωτών, συγκεντρώνει τους πιο διάσημους ξένους και  τοπικούς ταξιδιωτικούς συγγραφείς, όλους τους λάτρεις του ταξιδιού και τους ταξιδεύει σε περιπέτειες της ζωής σε όλο τον κόσμο. Μέσα από το μοναδικό concept του φεστιβάλ, έχει καταφέρει να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και να γίνεται αναγνωρίσιμο ως τόπος συνάντησης ταξιδιωτών και ταξιδιών με ένα κοινό που γνωρίζει τον κόσμο ακούγοντας τις ιστορίες τους και παρακολουθώντας φωτογραφίες και υλικό από βίντεο. Το φεστιβάλ έδειξε μια επιτυχημένη φόρμουλα φεστιβάλ που περιλαμβάνει εκπαίδευση μέσω διαλέξεων, εργαστηρίων και ψυχαγωγίας, σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στο Σίμπενικ, μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου και στα φρούρια. Μεγάλη επιτυχία, αλλά και μεγάλη προώθηση για τον προορισμό του Σίμπενικ και της Κροατίας.ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ “MATE SVJETSKI, VRGORAC” «Για την ετήσια συνάντηση των ταξιδιωτών του κόσμου, ταξιδιών, τους λάτρεις της περιπέτειας και όλων των εραστών του ταξιδιού»

Το Φεστιβάλ Περιπέτειας “Mate Svjetski” είναι μια ετήσια συνάντηση παγκόσμιων ταξιδιωτών, ταξιδιών, τους λάτρεις της περιπέτειας και όλων των εραστών του ταξιδιού. Φέτος, το Vrgorac σηματοδότησε τα 10 χρόνια του φεστιβάλ που φέρνει μια πινελιά παγκόσμιων ταξιδιών. Με αφορμή τα μεγάλα 10α γενέθλια του φετινού φεστιβάλ, άνοιξε η έκθεση «Treasures of Mate Svjetski», στην οποία εκτέθηκε το ταξιδιωτικό βιβλίο καθώς και άλλα πράγματα που έφερε ο Mate Šimunović από το ταξίδι του. Οι οικοδεσπότες του φεστιβάλ είναι το Κέντρο Πολιτισμού και Κληρονομιάς της πόλης Vrgorac και ο διάσημος κάτοικος Vrgorac Stipe Božić. Το συναρπαστικό πρόγραμμα του Adventure Festival ενισχύθηκε επίσης από τα μέλη μας Šime Strikoman με μια διάλεξη “Traveling through the Millennium World”, στη συνέχεια Jurica Galić-Juka με μια διάλεξη “The World Through My Lens” (οι καλύτερες ιστορίες φωτορεπορτάζ των τελευταίων δέκα χρόνων ταξιδιού).JERKO SLADOLJEV «Για μια εξαιρετική συμβολή στην προώθηση και ανάπτυξη του κατασκηνωτικού τουρισμού»

Για εξαιρετική προσφορά στον κατασκηνωτικό τουρισμό, στον οποίο αφιέρωσε τα βιβλία «Κάμπινγκ και Φύση στην Κροατία: Ιστορία ενός επαγγέλματος», «Κατασκηνώσεις και οικισμοί στη φύση» και «50 χρόνια στον τουρισμό κατασκήνωσης», στα οποία άφησε βαθύ σημάδι και μια μεγάλη προσωπική συνεισφορά σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό τμήμα του Κροατικού τουρισμού μέσω της δικής του εμπειρίας, ιστορίας, ιδέας και εξέλιξης. Ο Jerko Sladoljev ανήκει στον αστερισμό των «γιγάντων του τουρισμού» στην Ίστρια. Έχει τη μεγαλύτερη αξία στην ανάπτυξη του κάμπινγκ, και ιδιαίτερα του γυμνισμού, από το 1971 μέχρι σήμερα. Είναι πρωτοπόρος του τουρισμού της Ίστριας, ο νικητής της υψηλότερης εθνικής αναγνώρισης στον τουρισμό – του Βραβείου Lifetime Achievement “Anton Štifanić” και μακροχρόνιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κάμπινγκ.LOVINAC TOURIST FORUM «Για τη διοργάνωση της συναυλίας Oxygene στο Tulove Grede στη Majstorska cesta, μια μοναδική μουσική εκδήλωση σε ένα από τα πιο συναρπαστικά κροατικά ιστορικά, φυσικά και σπάνια πολιτιστικά

Το Lovinac Tourist Forum είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση που ιδρύθηκε το 2019 στο Lovinac με στόχο την προώθηση, οργάνωση και αναζωογόνηση της περιοχής Lovinac ως τουριστικού προορισμού. Το βραβείο απονέμεται για τη διοργάνωση της συναυλίας: Oxygene στο Tulove Grede στο Majstorska cesta. Ančica Jurković, η διοργανώτρια της μοναδικής μουσικής εκδήλωσης, που παρακολούθησαν πάνω από 550 ακροατές. Η ραχοκοκαλιά του θεάματος βασίστηκε στο μουσικό έργο πολυμέσων Oxygene και το ακουστικό μέρος υποστηρίχτηκε από οπτικά εφέ στο φόντο του φωτισμένου Tulove Grede στη Majstorska cesta, έτσι ώστε αυτή η μοναδική συναυλία στη φύση να είναι μια μοναδική εμπειρία. Το Tulove Grede και το Majstorska cesta, ένα ξεχασμένο αρχιτεκτονικό θαύμα του 19ου αιώνα, αποτελούν ένα από τα πιο συναρπαστικά κροατικά ιστορικά, φυσικά και σπάνια πολιτιστικά.JASMINA MRKONJA «Για την εξαιρετική επικοινωνία των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση του Rastoke ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου, που ανακηρύχθηκε το 2023

Στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO, το Slunj, μια πόλη στην κομητεία Karlovac, ανακηρύχθηκε ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο, σε έντονο ανταγωνισμό από 60 χώρες και 260 αιτήσεις. Η απόφαση του UNWTO ελήφθη μετά από εκτενή αξιολόγηση μέσω εννέα πολύ λεπτομερών κριτηρίων. πολιτιστικοί και φυσικοί πόροι, προώθηση και διατήρηση πολιτιστικών αγαθών, οικονομική βιωσιμότητα, διαχείριση, περιβαλλοντική βιωσιμότητα, κοινωνική βιωσιμότητα, υποδομές και συνδεσιμότητα, τουριστικές δυνατότητες και ανάπτυξη, υγεία και ασφάλεια! Το Slunj, με το Rastoke και τους μύλους του, το Korana και το Slunjčica, με την όμορφη και διατηρημένη φυσική και ιστορική κληρονομιά του, με ένα πλήθος ενδιαφέροντος περιεχομένου και εκδηλώσεων, κέρδισαν φέτος τον παγκόσμιο διαγωνισμό!Η αναγνώριση για την πόλη του Slunj εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, επειδή παρέχει παγκόσμια προβολή και μια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη. Μεγάλα εύσημα για αυτό το διάσημο βραβείο ανήκει στη διευθύντρια του Τουριστικού Συμβουλίου Slunj, Jasmina Mrkonja. Βλέπουμε αυτή την αναγνώριση ως εργαλείο για τη δικτύωση των μέσων ενημέρωσης και την αύξηση της προβολής και την ενίσχυση της θέσης των Rastok και Slunj στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, επιδεικνύοντας παράλληλα εξαιρετική επικοινωνία μέσων στην προώθηση.

Φέτος απονέμονται ειδικά βραβεία για τη συμβολή στη σύνδεση πολιτισμού και τουρισμούΦΕΣΤΙΒΑΛ DALMATIAN KLAPA OMIŠ «Για τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στην προώθηση, τη διατήρηση, τη διάδοση και την ανάπτυξη της μουσικής κουλτούρας των τραγουδιών klapa στην Κροατία

Το Φεστιβάλ Dalmatian Klapa στο Omiš, που ιδρύθηκε το 1967, είναι το πιο διάσημο Κροατικό φεστιβάλ klapa και ένα από τα σημαντικότερα ετήσια μουσικά γεγονότα στη Δαλματία, αλλά και στην κροατική μουσική γενικότερα. Με τη σημασία του και την παράδοση δεκαετιών, έχει επηρεάσει την ανάπτυξη και τη διάδοση του τραγουδιού klapa πέρα ​​από τα σύνορα της Δαλματίας και με την πάροδο του χρόνου, της Κροατίας, και έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα Κροατικά πολιτιστικά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια των 45 και πλέον ετών του Φεστιβάλ Δαλματίας Klapa στο Omiš, περισσότεροι από 4.000 τραγουδιστές έχουν εμφανιστεί στη σκηνή του Omiš και περίπου 470 γκρουπ klapa έχουν εμφανιστεί.DAGMAR MENEGHELLO «Για την συσκευή σύνδεσης και προώθηση του πολιτισμού και του τουρισμού»

Χάρη στην πρώην δημοσιογράφο και παθιασμένο συλλέκτη Dagmar MENEGHELLO, η Palmižana είναι σήμερα ένας χώρος για σύγχρονες εκθέσεις Κροατών καλλιτεχνών. Αφιέρωσε τη ζωή της στο να μετατρέψει την Palmižana σε μια μεσογειακή όαση πολιτισμού. Μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης δημιουργήθηκε στο Palmižana, η οποία περιλαμβάνει έργα των Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Nives Kavurić Kurtović, Vasko Lipovac, Đuro Seder, Boris Bućan, Bojan Šumonja, Alana Kajfeži, του γλύπτη Belizar Gold Bahorić και πολλών άλλων. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 έργα. Η συλλέκτης έργων τέχνης και η ιδιοκτήτρια του τουριστικού παραδείσου στον κόλπο Palmižana επέστρεψε πρόσφατα για να ζήσει στο Ζάγκρεμπ, από το οποίο μετακόμισε πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες. Για πρώτη φορά, άνοιξε τις πόρτες του προσωρινού σπιτιού της στο Tuškanac, όπου περικυκλώθηκε με έργα τέχνης από την πλούσια συλλογή της – με έργα που συγκεντρώθηκαν για σχεδόν 60 χρόνια ζωής στον κόλπο Palmižana. Αν και είναι συνταξιούχος, δεν αδρανεί, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη διοργάνωση εκθέσεων των εκθεμάτων της σε μέρη της Κροατίας και του εξωτερικού. Η Dagmar Meneghello ίδρυσε επίσης ένα ίδρυμα που φέρει το όνομά της.ΒΡΑΒΕΙΑ «ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ» για τις καλύτερες εγχώριες αναφορές και ταξιδιωτικές αφηγήσεις που δημοσιεύτηκαν το 2023/2024Θα ξεκινήσουμε με αναφορές που δημοσιεύονται για την πόλη του Ζάγκρεμπ, που διοργανώνει τα βραβεία «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ».ΦΟΙΒΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ «Για τη σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν για το Ζάγκρεμπ» (Για τις καλύτερες ιστορίες για το Ζάγκρεμπ, μια πόλη που φιλοξενεί την εκδήλωση του Μάρκο Πόλο)

Είναι επί χρόνια Κύπριος δημοσιογράφος σε τουριστικά θέματα και ταξιδιών, Πρόεδρος της FIJET Κύπρου και μέλος πολλών επαγγελματικών και άλλων οργανώσεων στην Κύπρο. Συμμετέχοντας στις ετήσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες της FIJET, τα άρθρα του ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ταξιδέψουν στην Κύπρο και να γνωρίσουν άλλες χώρες. Το 2023, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού και Τουριστικών Ταινιών στο Σολίν, του απονεμήθηκε το βραβείο «Αντώνιο Κόντε» για εξαιρετική προσφορά στην τουριστική δημοσιογραφία. Μετά το Solin, επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ, το οποίο δεν γνώριζε, αλλά όπως έγραψε, το ανακάλυψε ως μια όμορφη πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, που αποπνέει ομορφιά και γοητεία και προσφέρει κάτι για όλους – από υπέροχα ιστορικά μνημεία και ορόσημα σε σύγχρονα αξιοθέατα, έχοντας δημοσιεύσει 9 αναφορές.ΜΙΡΟ ΓΚΑΒΡΑΝ «Για την εξαιρετική του συμβολή στην προώθηση του Κροατικού πολιτισμού και λογοτεχνίας στον κόσμο, ως ο πιο μεταφρασμένος και πιο ερμηνευτής Κροάτης θεατρικός συγγραφέας»

Είναι Κροάτης θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, αφηγητής, συγγραφέας για νέους και τακτικό μέλος της Κροατικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είναι ο Κροάτης θεατρικός συγγραφέας με τις περισσότερες παραστάσεις. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες. Τα βιβλία του κυκλοφορούν περισσότερες από 250 εκδόσεις στην Κροατία και στο εξωτερικό. Τα έργα και οι κωμωδίες του έχουν κάνει περισσότερες από 400 θεατρικές πρεμιέρες σε όλο τον κόσμο και έχουν δει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια άτομα. Ο μόνος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας στην Ευρώπη που έχει αφιερωμένο σε αυτόν φεστιβάλ θεάτρου, εκτός της χώρας του, στο οποίο παίζονται έργα βασισμένα αποκλειστικά σε κείμενά του, το οποίο λειτουργεί με το όνομα GavranFest. Είναι πρόεδρος της Matica Hrvatska και με το έργο του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην επιβεβαίωση της Κροατικής κουλτούρας, και σχετικά στον κροατικό τουρισμό.FRANO HERENDIJA «Για το περιοδικό In Love with Konavle, το οποίο καλύπτει ιστορίες για την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Konavle, ήθη και έθιμα, παρελθόν και παρόν»

Ο FRANJO HERENDIJA, διευθυντής της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Konavle, είναι ο συντάκτης του δίγλωσσου περιοδικού VOLIM KONAVLE, που εκδίδεται από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Konavle. Το περιοδικό γιόρτασε την πρώτη του, πολύ επιτυχημένη επέτειο τον Απρίλιο του 2024. Το περιοδικό Volim Konavle προσφέρει νέες ιστορίες όχι μόνο για την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, αλλά και για πολύτιμες επετείους και ανθρώπους που σηματοδοτούν το παρόν του Konavle. Σύμφωνα με τα εξαιρετικά αυστηρά πρότυπα, καλύπτει τα πολυάριθμα ενδιαφέροντα θέματα που θα αφυπνίσουν την προσοχή και θα φρεσκάρουν τις μνήμες ορισμένων ανθρώπων για την κληρονομιά των κατοίκων του Konavle που είναι ακόμη και σήμερα, αλλά και ορισμένων συγχρόνων που σημειώνουν το παρόν με διάφορους τρόπους. Το περιοδικό αποκαλύπτει το Konavle, ένα μέρος όπου η παράδοση δεν συναντά τις τάσεις, αλλά οι τάσεις ζουν με την παράδοση, τη διαδικασία δημιουργίας σχεδόν οικογενειακών σχέσεων με τους καλεσμένους.MAJA ZLOKIĆ «Για τουριστικές ιστορίες και ρεπορτάζ από κρυφούς και αυθεντικούς προορισμούς με παραδοσιακές εκδηλώσεις, δημοσιεύονται στο περιοδικό Croatia Hot Spots

Η εθνική δίγλωσση τουριστική πύλη Κροατικά Hotspots, που επιμελήθηκε η Maja ZLOKIĆ, στην οποία οι αναγνώστες μπορούν να αναμένουν πληθώρα ποιοτικών θεμάτων που σχετίζονται με ολόκληρο τον Κροατικό τουρισμό και την προώθηση Κροατικών προορισμών, συμπεριλαμβανομένου συνοδευτικού περιεχομένου που σχετίζεται με τον τουρισμό (gastro Croatia, πράσινος τουρισμός, γκολφ , τουρισμός υγείας, παραδοσιακά προϊόντα και χειροτεχνίες, branding προορισμών, συνεντεύξεις, παιχνίδια βραβείων, πληροφορίες για το πού και πότε να ταξιδέψετε στην Κροατία). Το βραβείο απονέμεται για μια σειρά εκθέσεων για τη ζωή στα νησιά και την ενδοχώρα της Κεντρικής Δαλματίας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτες ήταν οι αναφορές για το Brač (ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ ΜΠΡΑΤΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ), Hvar, Pag, Sinj, Split (Ιστορίες για το φαγητό: Καλό φαγητό “καρυκευμένο” με την παράδοση και τα έθιμα του Σπλιτ), Makarska Riviera (TOPIĆI AND BAST Οι γοητευτικοί οικισμοί στις πλαγιές του Biokovo αξίζουν επίσκεψη αυτό το φθινόπωρο) και πολλά άλλα.RADE POPADIĆ «Για το έργο των αυθεντικών ιστοριών Pečat od vrimena, που απεικονίζει με μοναδικό τρόπο τη ζωή στη Δαλματική ενδοχώρα, που δημοσιεύτηκε στην πύλη βίντεο Dalmacija Danas»

Η Dalmacija Danas είναι μια νέα περιφερειακή πύλη που αντιπροσωπεύει το Σπλιτ, άλλες παράκτιες πόλεις, τη Ζαγορά και τα νησιά, που ξεκίνησε ο Rade Popadić, δικηγόρος, μακροχρόνιος δημοσιογράφος και συντάκτης, λάτρης της μετεωρολογίας και τραγουδιστής klapa από τη Žrnovnica, πρόσφατα εκδότης της πύλης Dalmacija New , με την ομάδα δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και συνεργατών του. Η νέα πύλη της Δαλματίας δίνει έμφαση σε θετικές ιστορίες από τη ζωή των «απλών» ανθρώπων, ενώ δεν ξεχνά το πιο σημαντικό πράγμα στη Δαλματία – την οικονομία της. Ο Rade POPOVIĆ εγκαινίασε το έργο «Pečat od vrimena», που με μοναδικό τρόπο, μέσα από βιντεοταινίες, απεικονίζει τη ζωή στη Δαλματική ενδοχώρα. Του απονεμήθηκε το βραβείο για ιστορίες από τον Kučić κοντά στο Omiš, το Ravni kotari, το Žrnovica και το Srijani. Αυτές οι ιστορίες είναι γεμάτες ζωή, εμπειρία και λύπη για ανεπαρκώς αξιοποιημένες δυνατότητες, επειδή η αυθεντικότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο το τουριστικό μας πλεονέκτημα.MIRJAM JUKIĆ «Για μια σειρά από αυθεντικές ιστορίες από την Κροατία, ειδικά ηπειρωτικές, δημοσιευμένες στην πύλη Turističke priče/ HRTurizam»Η πύλη TurističkePriče.hr είναι μια νέα πύλη τουριστικού τρόπου ζωής για την προώθηση των τουριστικών προορισμών και της Κροατίας ως τουριστικού προορισμού. Ξεχωρίζει με τα ιστολόγιά του (Πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα ως βάση αφήγησης και προώθησης ενός δεκτικού τουριστικού προορισμού· Τρογκίρ και Σπλιτ – μικρές και μεγάλες πόλεις, δύο μαργαριτάρια της Αδριατικής· Ασυνήθιστο και διαφορετικό – Μουσεία του Ζάγκρεμπ με ασυνήθιστες εκθέσεις. Ozalj – ένα διατηρητέο ​​μαργαριτάρι στη σειρά των κτημάτων Frankopan γίνεται κρασί και πολλά άλλα). Το Turističke priče είναι ένα νέο έργο του Goran Rihelj, του ιδρυτή και αρχισυντάκτη της πύλης. Η Mirjam JUKIĆ έχει πάνω από 20 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στα μέσα ενημέρωσης – δημοσιογράφος, παρουσιαστής ραδιοφώνου και τηλεόρασης, υπεύθυνος εκδηλώσεων, πρόσωπο δημοσίων σχέσεων. Διαχειρίζεται δύο πύλες HrTurizam και Turističke priče με τον σύζυγό της.SENKA VLAHOVIĆ «Για την έκθεση Osijek ρομαντική, ξεκούραστη και απομονωμένη πόλη στο Drava, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Putovanja HR»

Η πύλη ασχολείται με τη δημιουργία ιστοριών και εμπειριών εμπνευσμένων από τον Omiš. Η πύλη δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία και ερμηνεία ιστορικών αξιοθέατων και τοποθεσιών σε ιστορικές πόλεις με στόχο την παρουσίαση ιστορικών πόλεων στην Κροατία και στο εξωτερικό από διαφορετικές ιστορικές περιόδους με έμφαση στη διαχείριση προορισμών, δηλαδή δημιουργική και ερμηνευτική παρουσίαση ιστορικών τοποθεσιών Senka Vlahović τονίζει ότι επιθυμία της είναι να «βοηθήσει τους περίεργους φίλους της περιπέτειας να ανακαλύψουν τα μυστικά της Κροατίας». Με αυτόν τον τρόπο, ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ προσωπικές εμπειρίες από τα ταξίδια στην πατρίδα της ως λάτρης της πολιτιστικής περιπέτειας και του λεγόμενου «μαλακού» ταξιδιώτη περιπέτειας. Έχει την τάση να εξερευνά μέρη έξω από την πεπατημένη.

Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει για το πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά, το περιβάλλον, η ποιότητα της εμπειρίας και οι αμοιβαίες σχέσεις. Μετέφερε όλες αυτές τις αξίες σε ένα ρεπορτάζ για το Όσιγιεκ, μια ρομαντική, χαλαρή και αυθεντική πόλη.

ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ / GRAND PRIXBOŽO SKOKO & ZVONIMIR FRKA PETEŠIĆ «Για το βιβλίο Κροατία σε 30 ιστορίες, που μιλά για την κροατική ταυτότητα, τον τρόπο ζωής, τις ιδιαιτερότητες, τις ομοιότητες και τις διαφορές με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, παρουσιάζοντας ό,τι καλύτερο έχει και προσφέρει η Κροατία»

Θα ανακαλύψουν επίσης γιατί οι Κροάτες περνούν τόσο πολύ χρόνο πίνοντας καφέ, γιατί οι Σουηδοί συνήθιζαν να τρομάζουν τα μικρά παιδιά της Κροατίας, γιατί οι Κροάτες είναι κάτοχοι ρεκόρ στην Ευρώπη στη δωρεά οργάνων και παρόλα αυτά δυσκολεύονται να αποδεχτούν την επιτυχία των άλλων ανθρώπων, γιατί η Κροατία ήταν μια από τις πρώτες χριστιανικές χώρες που αναγνώρισαν το Ισλάμ ως παραδοσιακή θρησκεία, η οποία ήταν η μούσα του μεγάλου Πάμπλο Πικάσο από την Κροατία. πώς οι Κροάτες χάρηκαν τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ’. και γιατί οι Αμερικανοί ψαράδες και οι αμπελουργοί πρέπει να είναι ευγνώμονες στους Κροάτες.Καθηγητής, ο Δρ Božo Skoko είναι πρώην δημοσιογράφος και συντάκτης της Κροατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Είναι τακτικός καθηγητής στρατηγικής επικοινωνίας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ και επισκέπτης καθηγητής δημόσιας διπλωματίας στο Edward Bernays Polytechnic, καθώς και δημοσιογράφος και ειδικός στην επικοινωνία. Είναι ο συνιδρυτής της Millennium Promotion (MPR), μιας από τις κορυφαίες και παλαιότερες εταιρείες διαχείρισης επικοινωνίας στην Κροατία. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων.Ο Zvonimir Frka-Petešić είναι μακροχρόνιος Κροάτης διπλωμάτης και πρεσβευτής, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού από το 2017. Ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Έχει επιμεληθεί μια σειρά από δημοσιεύσεις για την Κροατία και την ευρωπαϊκή της πορεία, όπως η Κροατία, η Χώρα και οι Άνθρωποι. Έχει οργανώσει πολυάριθμες διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Κροατική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και είναι συγγραφέας περισσότερων από εκατό γεωπολιτικών χαρτών για τον πόλεμο στην Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δημοσιευμένων στην επαγγελματική βιβλιογραφία και στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.MAJA ZAGORIČNIK & IZTOK ŠKOFIĆ «Για μια τηλεοπτική ταινία για την Τυνησία, τη χώρα διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου της FIJET το 2023.

Από την έναρξη της τελετής απονομής, το κύριο βραβείο, το ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ Grand Prix, απονέμεται σε ξένο δημοσιογράφο για το καλύτερο ρεπορτάζ για τη χώρα υποδοχής του προηγούμενου συνεδρίου της FIJET. Η Maja Zagoričnik και ο Iztok Škofić παίρνουν αυτό το διάσημο βραβείο για μια όμορφη και αξέχαστη τηλεοπτική ταινία για την ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό της Τυνησίας, που φιλοξένησε το συνέδριο της FIJET το 2023. Είναι μακροχρόνιοι ταξιδιωτικοί δημοσιογράφοι, μέλη του Association of Travel Δημοσιογράφοι της Σλοβενίας, και το 2020 επαναλειτούργησαν την Εθνική Ένωση FIJET Σλοβενίας. Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι η Maja Zagoričnik. Είναι παρόντες σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις της FIJET, από όπου μεταδίδουν ιστορίες για τις χώρες υποδοχής και τις δραστηριότητες της FIJET μέσω τηλεοπτικών ρεπορτάζ. Η ταινία προβλήθηκε στο TV Gorenjska και στο κανάλι YouTube και στο κανάλι FIJET στο YouTube. Η TV Gorenjska, Kranj είναι μια τηλεόραση που παίζει το ρόλο μιας σημαντικής περιφερειακής τηλεόρασης εδώ και 25 χρόνια, με προτεραιότητα εκπομπών από τον πολιτισμό, την τέχνη, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, σε συνεργασία με όλες τις περιφερειακές τηλεοπτικές σειρές της Σλοβενίας και πολλές διεθνείς τηλεοπτικές εταιρείες , καθώς και στην διαδικτυακή πλατφόρμα GTV I.FIJET TOLERANCE – ένα βραβείο που καθιερώθηκε από τη FIJET το 2020 για μια ζωή ανεκτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης της διαφορετικότητας, που είναι η αποστολή της

Παρακαλούμε δώστε τα βραβεία στον Tijana Haddad και την Tina Čubriloda!SANDRA PAOVIĆ «Για την εξαιρετική προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης της διαφορετικότητας μέσω του αθλητισμού»

Η ιστορία της ζωής της Sandra ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του αθλητισμού και απλώνει τριχοειδή σε όλους τους πόρους της ζωής. Ο αθλητισμός τη βοήθησε να διαμορφωθεί, αλλά πιστεύω ότι και χωρίς αυτόν, σε ό,τι έκανε, θα ήταν βασικά η ίδια «λέαινα» που θεωρεί τη ζωή έναν επίμονο και αδιάλλακτο αγώνα για να πετύχει τους στόχους της. Λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα, το 2013, η Sandra Paović ξεκίνησε το απίστευτο νέο αθλητικό της ταξίδι στην Κροατία. και έγινε παραολυμπιακός πρωταθλητής στο Ρίο το 2016. Ήταν αυτό το ταξίδι από την άβυσσο της ζωής στην κορυφή του κόσμου που αφηγήθηκε στο βιβλίο «Born to Win» το 2017 ο Κροάτης δημοσιογράφος και δημοσιογράφος Željko Žutelija.2024. Το 2011, ο Žutelija και η Sandra Paović ολοκλήρωσαν το δεύτερο βιβλίο για αυτόν τον εξαιρετικό αθλητή.Η προώθηση του βιβλίου «I Love Life» είναι ουσιαστικά προέκταση του πρώτου και ο λόγος είναι ο εντελώς νέος κύκλος ζωής της Sandra. Πιο πολύ της αρέσει να μιλάει σε νέους, παιδιά και νέους αθλητές. Λένε ότι η Σάντρα είναι η ηρωίδα μας, είχε τη δύναμη να επιστρέψει μετά από ένα τέτοιο ατύχημα, είναι παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, όχι μόνο στην Κροατία. Και όπως είπε: «Λατρεύω τη ζωή. Πιστεύω ότι αξίζει να παλέψεις για τη ζωή με τα τελευταία άτομα δύναμης. Ακόμα κι όταν σε θεωρούν χαμένο ή ξεγραμμένο. Πρέπει να προσπαθείς να είσαι ο καλύτερος».ZADAR TOLERANCE FESTIVAL «Προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κατανόησης της διαφορετικότητας μέσω ταινιών, εκθέσεων και ποικίλου εκπαιδευτικού περιεχομένου».

Το 18ο Φεστιβάλ Ανοχής στο Ζαντάρ αποτελείται από ταινίες μεγάλου μήκους και μικρού μήκους, που βραβεύονται και προβάλλονται σε φημισμένα παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου, και το οποίο προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσω ταινιών, εκθέσεων και ποικίλου εκπαιδευτικού περιεχομένου για 18η χρονιά και ενθαρρύνει την ανάπτυξη του τοπικού κοινότητα μέσα από το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Τα ζητήματα που εγείρει το Φεστιβάλ είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτό το θέμα τίθεται στα παιδιά και τους νέους του Ζαντάρ. Σας θυμίζουμε έναν μεγάλο φίλο του Ζαντάρ, τον αείμνηστο Branko Lustig… Αρκεί να επαναλάβουμε τη σκέψη του ότι μέσα από αυτό το φεστιβάλ χτίζουμε ένα μνημείο ανεκτικότητας, εκπαιδεύοντας για την αναγκαιότητα κατανόησης της διαφορετικότητας, μιλώντας για αγάπη και υπερασπιζόμενοι ένα καλύτερο αύριο! », όπως τόνισε ο δήμαρχος Ζαντάρ.Μαζί μας δύο άνθρωποι που έχουν σημαδέψει μόνιμα την τουριστική δημοσιογραφία στην Κροατία και τον κόσμο, σημείωσαν τον ρόλο της FIJET στην προώθηση και ανάπτυξη τουριστικών ρεπορτάζ, δόγματα της τουριστικής δημοσιογραφίας, στους οποίους θα απονεμηθούν βραβεία Lifetime Achievement.ANTE GAVRANOVIĆ «Για τον αξιοσέβαστο της τουριστικής δημοσιογραφίας και ιδρυτή της FIJET Κροατίας, που ξεκίνησε στο από παλιά»

Ένας θρύλος της Κροατικής δημοσιογραφίας, ένας αξιοσέβαστος δημοσιογράφος, συντάκτης, εκδότης. Έχει αναλάβει πολλές επαγγελματικές θέσεις. Ένας αξιοσέβαστος της τουριστικής δημοσιογραφίας στην Κροατία. Ο Ante Gavranović είναι ένας από τους ιδρυτές της FIJET Κροατίας στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Είναι επί χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Βραβείων και Αναγνωρίσεων της FIJET HR «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ». Νικητής των προηγούμενων βραβείων FIJET: Grand Prix και Πλακέτες «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ».

Ευχαριστούμε τον Άντε για το βαθύ στίγμα που έχει αφήσει στη δημοσιογραφία και ιδιαίτερα στην τουριστική δημοσιογραφία!TINA ETEROVIĆ ČUBRILO «Για τη βασική συμβολή στην ανάπτυξη της τουριστικής δημοσιογραφίας και την επιβεβαίωση του FIJET στην προώθηση προορισμών και αριστείας στα μέσα ενημέρωσης, τον πολιτισμό και τον τουρισμό»

Η Tina Čubrilo είναι μια από τις μακροβιότερες δημοσιογράφους τουρισμού. Για χρόνια, φιλοξενούσε μια εκπομπή για τον τουρισμό στο δεύτερο πρόγραμμα του Ράδιο Ζάγκρεμπ. Έχει ιδιαίτερη αξία στην αναβίωση της CroFIJET το 1994, της οποίας είναι επικεφαλής για είκοσι χρόνια. Εξαιρετικά εμπλεκόμενη στις δραστηριότητες FIJET, έχει ενισχύσει τον ρόλο της Κροατίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, που επιδιώκει να διευρύνει τους ορίζοντες της τουριστικής δημοσιογραφίας. Η Τίνα είναι εδώ και χρόνια αντιπρόεδρος της FIJET.

Όσον αφορά το FIJET Κροατίας, η Tina έχει ξεκινήσει μια σειρά από δραστηριότητες πιο διαρκούς σημασίας. Ξεκίνησε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, το Βραβείο «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ», το Συνέδριο FIJET στην Κροατία και την απονομή του ΧΡΥΣΟΥ ΜΗΛΟΥ στο Ντουμπρόβνικ, το Ρόβινι, το Vukovar/Vučedol, το Εθνικό Πάρκο Krka και την κομητεία Međimurje. Ευχαριστούμε την Τίνα για την ανιδιοτελή δουλειά και τη μεγάλη προσωπική της δέσμευση όλο αυτό το διάστημα!ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΜΗΣ ΜΕΓΙΜΟΥΡΓΕ «Για εξαιρετική συνεισφορά και συνεργασία στην υλοποίηση έργων FIJET Κροατίας»

Η κομητεία Međimurje έχει γίνει ένας από τους τέσσερις μόνο περιφερειακούς προορισμούς στον κόσμο που έχουν την ετικέτα Πράσινοι Προορισμοί (Green Destinations) για βιώσιμο τουρισμό. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Rudi Grula, διευθυντή του Τουριστικού Συμβουλίου αυτού του νομού, ο οποίος επενδύει προσπάθειες για την ανάπτυξη του τουρισμού, τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας της τοπικής κοινότητας εδώ και 20 χρόνια. Το Međimurje έχει γίνει έτσι συνώνυμο του βιώσιμου τουρισμού, με το διάσημο βραβείο Green Destination. Αυτό είναι ένα βραβείο που κάνει την Κροατία περήφανη, αφού γίναμε η πρώτη περιοχή στην Κροατία και η τέταρτη στον κόσμο που κέρδισε αυτό το βραβείο. Η FIJET αναγνώρισε αυτή την αξία και φέτος απένειμε το «Χρυσό Μήλο» – ένα Όσκαρ τουρισμού για την αριστεία στον τουρισμό, την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου 2024. Το Συμβούλιο Τουρισμού της Međimurje συμμετέχει στις δραστηριότητες της FIJET Κροατίας εδώ και πολλά χρόνια, τις οποίες ο σύλλογος είναι περήφανος.ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ «Για εξαιρετική συμβολή και συνεργασία στην υλοποίηση έργων της FIJET Κροατίας»Η Ένωση είναι η κορυφαία επαγγελματική ένωση συνεδριακού και επιχειρηματικού τουρισμού. Μέσω της συνεργασίας, της δικτύωσης και της αμοιβαίας δράσης με άλλους, ο Σύνδεσμος προσπαθεί να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και να προωθήσει τους προορισμούς της Κροατίας, ενώ ο επιχειρηματικός τουρισμός είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τουρισμού όλο το χρόνο. Από το 2024 έχει συμφωνηθεί συνεργασία με τον Σύλλογό μας, με στόχο την προβολή των μέσων ενημέρωσης των προορισμών όπου διοργανώνουν εκπαιδευτικά ταξίδια και εκδρομές. Με αυτόν τον τρόπο, συνέβαλαν στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων της FIJET και των έργων προώθησης εθνικών μέσων ενημέρωσης. Η RANKO FILIPOVIĆ, αναγνώρισε τις ευκαιρίες κοινής προβολής των μέσων ενημέρωσης και έτσι συμβάλλει από κοινού σε μια ισχυρότερη θέση σε διεθνές επίπεδο, ειδικά στον τομέα των μεγάλων εκδηλώσεων.Ξενοδοχείο Esplanade

Θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους υποστηρικτές, τους χορηγούς, τους δωρητές και τους εταίρους που συνέβαλαν στο έργο «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ» από την αρχή: το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης, το Κροατικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, το Συμβούλιο Τουρισμού της Πόλης Ζάγκρεμπ, Το Συμβούλιο Τουρισμού της Πόλης Κορτσούλα, Το Συμβούλιο Τουρισμού της κομητείας του Ζάγκρεμπ, το Večernji list, το Ξενοδοχείο Esplanade και τους δωρητές μας, το Ίδρυμα Serdar, Abi και Mira Shalabi, Villa Neretva και Pavo Jerković.Marijana Rebic, Γραμματέας της διεθνούς FIJET, Φοίβος Νικολαΐδης, Πρόεδρος της FIJET Κύπρου και Tina Eterivic Cubrilo, Αντιπρόεδρος της διεθνούς FIJET. Αξίζουν πραγματικά πολλά συγχαρητήρια και μπράβο σ’ αυτές τις δυο γυναίκες, οι οποίες είχαν την ευθύνη για τη διοργάνωση μιας άψογης εκδήλωσης, όπως και πολλές άλλες!

Φέτος, επιπλέον, στην Τουριστική Επιτροπή Sveti Ivan Zelina για την οργάνωση και δωρεά κρασιού και σαμπάνιας: Vina Puhelek Purek.- Zelinska Kraljevina, Rex και αφρώδους οίνου Kraljica. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη που συμβάλλουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου μας. Η φετινή απονομή των βραβείων τελείωσε και κάνουμε πρόποση για όλους τους νικητές με σαμπάνια. Θα ακολουθήσει δείπνο για όλους τους εγγεγραμμένους καλεσμένους και αυτούς που βραβεύθηκαν και μέλη της FIJET.Ζάγκρεπ Κροατίας, 2 Δεκεμβρίου, 2024