Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Την περασμένη Δευτέρα πέρασε το κατώφλι της Βουλής ο κλητήρας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και μοίραζε φακέλους με την ένδειξη «απόρρητο» στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου. Στους φακέλους βρίσκονταν οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους πρώην και νυν υψηλόβαθμους αξιωματούχους που δεν είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, με σημείωση, μάλιστα, εάν τους είχε επιβληθεί ή όχι το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο από το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας. Οι ονομαστικοί αυτοί κατάλογοι έφεραν σε κάθε σελίδα τους την ένδειξη «απόρρητο» και καταγραφόταν το όνομα του βουλευτή. Όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις έτσι και στην προκειμένη, υπήρξαν διαρροές. Μάθαμε, λοιπόν, ότι στους ονομαστικούς καταλόγους με τους αξιωματούχους που κατέθεσαν καθυστερημένα τις φορολογικές τους δηλώσεις περιλαμβάνονται υπουργοί, βουλευτές, ένας πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων κ.α. Μάθαμε, επίσης, ότι ένας νυν βουλευτής δεν υπέβαλε για δύο χρόνια φορολογική δήλωση. Ομοίως και ένας πρώην υπουργός.
Πληροφορηθήκαμε, πρόσθετα, από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι εκτός από τους 84 αξιωματούχους που ήταν ασυνεπείς στο πρόσφατο παρελθόν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, υπήρξαν και περιπτώσεις βουλευτών που νομοθέτησαν για τους εαυτούς τους, λαμβάνοντας φορολογική αμνηστία. Επιβεβαιώνοντας έτσι περίτρανα για άλλη μια φορά το γεγονός, ότι στη χώρα μας τα συμφέροντα είναι μέσα στη Βουλή και νομοθετούν. Αυτή η διαπίστωση είναι και η σοβαρότερη που αποκαλύφθηκε από τη συγκεκριμένη έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά έπεσε στα μαλακά. Δεν προβλήθηκε καν η συγκεκριμένη αποκάλυψη στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Κουκούλωμα ή αχαπαροσύνη;
Η Ελεγκτική Υπηρεσία, λοιπόν, πέρασε από κόσκινό τους φορολογικούς φακέλους συνολικά 154 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Πρόκειται για πρώην και νυν Προέδρους της Δημοκρατίας, Υπουργούς, Προέδρους της Βουλής, βουλευτές και τους αρχηγούς των κομμάτων. Η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη επικεντρώθηκε στα έτη 2008-2015. Όπως αποκάλυψε η έρευνα, από τα 154 πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα εννέα εντάχθηκαν στο Σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών τους οφειλών. Πρόκειται για το Σχέδιο μέσω του οποίου διαγράφονταν οι τόκοι και οι επιβαρύνσεις ενώ οι οφειλέτες πλήρωναν τις φορολογικές τους οφειλές με δόσεις. Το συγκεκριμένο Σχέδιο ήταν αποτέλεσμα νομοθετικής ρύθμισης της Βουλής, το οποίο, μάλιστα, διήρκησε ενάμιση χρόνο, μετά από παρατάσεις που έδωσε η ίδια η Βουλή κατόπιν ψήφισης σχετικών προτάσεων νόμου βουλευτών που όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή, ορισμένοι εξ αυτών έχουν επωφεληθεί του Σχεδίου που είναι δικής τους, βεβαίως, επινόησης. Από το Σχέδιο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, πέντε βουλευτές έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους.
Εξίσου σοβαρά θα πρέπει να προβληματίσει και η αποκάλυψη, ότι σε δύο περιπτώσεις αξιωματούχων, το Τμήμα Φορολογίας φέρεται να τους έκανε πλάτες. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή, παρόλο δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2008 και 2009, εντούτοις, δεν τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από το Τμήμα Φορολογίας, τότε, διαπίστωσαν το λάθος! «Εκ παραδρομής δεν τους επιβλήθηκε το πρόστιμο» απάντησε το Τμήμα Φορολογίας στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μάλιστα, λόγω του γεγονότος ότι έχουν παρέλθει τα έξι χρόνια, το Τμήμα Φορολογίας δεν μπορεί να τους επιβάλει το πρόστιμο. Ας μας πουν εκεί στο Τμήμα Φορολογίας σε πόσες άλλες περιπτώσεις, από το 2015 και εντεύθεν, ξέχασαν να επιβάλουν το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο και πόσες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν νυν και πρώην αξιωματούχους και πόσες απλούς πολίτες. Να μας ενημερώσει και ο πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Φορολογίας, Χάρης Γεωργιάδης, κατά πόσο δόθηκαν οδηγίες από τον προκάτοχο του για την διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που ξέχασαν, όπως μας είπαν, να επιβάλουν το διοικητικό πρόστιμο στους υπό ανάφορα αξιωματούχους.
Αν ήταν από το χέρι μας θα δίναμε όλα τα ονόματα στη δημοσιότητα, δήλωσε στον «Φ» ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Είναι, όμως, στο χέρι των βουλευτών, των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής να το πράξουν. Θα τολμήσουν, άραγε, στο όνομα της διαφάνειας και της λογοδοσίας να δώσουν στη δημοσιότητα τους ονομαστικούς καταλόγους στους οποίους περιλαμβάνονται συνάδελφοι, φίλοι, ακόμη και οι ίδιοι; Ή θα ακολουθήσουν την προσφιλή μέθοδο τους «κρύψε να περάσουμε;» Είναι τυχαίο, νομίζετε, που χιλιάδες πολίτες και δη η νεολαία μας, τους αποστρέφονται, τους λοιδορούν και τους απαξιώνουν; Καθόλου τυχαίο δεν είναι.
Έχουμε βουλευτές που ενεργούν και νομοθετούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και για το καλό των πολλών και έχουμε, δυστυχώς, και βολευτές διαφόρων κομμάτων που νομοθετούν για τα καλά και τα συμφέροντα τους, για τα κόμματα τους και τους σπόνσορες τους. Μιχάλης Χατζηστυλιανού
hadjistylianoum@phileleftheros.com Facebook
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», 20 Σεπτεμβρίου, 2019
hadjistylianoum@phileleftheros.com Facebook
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», 20 Σεπτεμβρίου, 2019
No comments:
Post a Comment