Tuesday, April 29, 2008

Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ


Ο αείμνηστος Ρόμπερτ Κέννεντυ χρησιμοποίησε τα λόγια του Τζορτζ Μπέρναρ Σω στην προεκλογική του εκστρατεία το 1968:

Κάποιοι άνθρωποι κοιτούν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν «γιατί»; Εγώ ονειρεύομαι πράγματα που δεν υπήρξαν ποτέ και ρωτώ «γιατί όχι»;

Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ
Αμερικανός πολιτικός, 1925 - 1968

Ρόμπερτ Φ. Κέννεντυ


Tuesday, April 22, 2008

Για τα μεγάλα πράγματα


Για να επιτύχουμε μεγάλα πράγματα, δεν πρέπει μόνο να δρούμε, αλλά και να ονειρευόμαστε, όχι μόνο να σχεδιάζουμε, αλλά παράλληλα να πιστεύουμε.

Ανατόλ Φρανς
Γάλλος ακαδημαϊκός (1844 – 1924)
Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1921

Monday, April 21, 2008

Αλήθεια

Μια αρχαία Κινέζικη παροιμία αναφέρει ότι: «Η αλήθεια υπάρχει, το Ψέμα πρέπει να εφευρεθεί».

«Aπό τότε που έμαθα να λέω ψέματα δεν πιστεύω κανένα!», ακούστηκε στην ταινία «Ο καιρός των Τσιγγάνων».

Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει.
Τζορτζ Μπέρναρντ Σω
(1856 – 1950)
Ιρλανδός δραματουργός

«Πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους που τη βρήκαν».
Αντρέ Ζιντ (1869 -1951)
Γάλλος συγγραφέας

«Ο χρόνος είναι ο κήρυκας της αλήθειας»।
.
Μάρκος Τύλλιος Κικέρων
(106 π.Χ. – 43 π.Χ.)
Ιταλός ρήτορας, συγγραφέας,
πολιτικός
.
«Το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος».

Λέων Τολστόι
(1828 – 1910)
Ρώσος συγγραφέας
.
«Η αναζήτηση της αλήθειας έχει περισσότερη αξία, από την κατοχή της αλήθειας.

Γκότχολντ Λέσσινγκ (1729 – 1781), Γερμανός συγγραφέας

«Μετά από την αλήθεια, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από τη φαντασία».
.
Ματάντο ντε Άσις, Βραζιλιάνος συγγραφέας

«Να λες την αλήθεια σε μερικούς ανθρώπους είναι το ίδιο σαν να κατευθύνεις της ακτίνες του φωτός στη φωλιά της κουκουβάγιας: το φως θα ενοχλήσει τα μάτια τους και θα βγάζουν της κραυγές τους».
.
Ντνί Ντιντερό (1713 – 1784), Γάλλος φιλόσοφος

Thursday, April 17, 2008

Τα βιβλία της Αλαξάνδρας Σαμουήλ

Η Αλεξάνδρα Σαμουήλ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική και Νεοελληνική Φιλολογία. Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Βιβλία που έχει γράψει:
.
Ιδαλγός της ιδέας
Υπότιτλος: Η περιπλάνηση του Δον Κιχώτη στην ελληνική λογοτεχνία
Εκδόσεις Πόλις, σελ. 449, €22
.
Στην περιπλάνηση του Δον Κιχώτη στην ελληνική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ποίηση, η Αλεξάνδρα Σαμουήλ ανιχνεύει τον τρόπο με τον οποίον χρησιμοποιείται ο ήρωας του Θερβάντες και τον λόγο που κινητοποίησε τόσο την ελληνική ποιητική ευαισθησία.
Η γοητευτική επίδραση του «τρελού» χαρακτήρα του Δον Κιχώτη έδωσε την αφορμή για να γραφούν «όχι λίγα σημαντικά ποιήματα, που πλουτίζουν τη λογοτεχνία μας».
.
Ο βυθός του καθρέφτη
Υπότιτλος: Ο Andre Gide και η ημερολογιακή μυθοπλασία στην Ελλάδα
Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
.

Ο Παλαμάς και η κρίση του στίχου

Εκδότης Νεφέλη


Το βιβλίο της "Ο Παλαμάς και η κρίση του στίχου" βραβεύτηκε με το

έπαθλο Χρήστου και Ελένης Ξανθοπούλου-Παλαμά της Ακαδημίας Αθηνών.

Wednesday, April 16, 2008

Ελευθέριος Βενιζέλος


"Θεέ μου δώσε μου το θάρρος να αλλάξω αυτά που μπορώ,
τη δύναμη να αντέξω αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και
τη σοφία να καταλάβω τη διαφορά".
Ελευθέριος Βενιζέλος
1864 - 1936

Ελευθέριος Βενιζέλος

Sunday, April 13, 2008

Το χρήμα

Πότε το χρήμα φέρνει ευτυχία Σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη που έγινε στον Καναδά, το χρήμα μπορεί να κάνει κάποιους να αισθάνονται ευτυχισμένοι, όταν το ξοδεύουν για άλλους ή σε κοινωφελείς σκοπούς.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι το γνωμικό «καλύτερα να δίνεις παρά να παίρνεις», είναι επιστημονικά έγκυρο, όπως εξηγεί η Ελίζαμπεθ Νταν, Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά.

Οι μελετητές διεξήγαγαν τρία πειράματα για να μετρήσουν πόσο ευτυχείς νιώθουν άνθρωποι, που μόλις ξόδεψαν χρήματα για τον εαυτό τους, σε αντίθεση με όσους έδωσαν ποσά σε κοινωνικούς σκοπούς. Διαπιστώθηκε ότι όσοι ανέφεραν ότι ξόδεψαν περισσότερα χρήματα για τους άλλους, ένιωθαν πιο ευτυχείς, σύμφωνα με την πρωτότυπη αυτή μελέτη.

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν συσχετίσει το αίσθημα ευτυχίας με την προσφορά σε φιλανθρωπίες, η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι η προσφορά χρημάτων σε κοινωνικούς σκοπούς είναι παράγοντας ευτυχίας.

Στο τρίτο πείραμα, φοιτητές έλαβαν είκοσι δολάρια και πήραν την εντολή να τα ξοδέψουν την ίδια ημέρ. Στους μισούς δόθηκε η εντολή να ξοδέψουν τα χρήματα αγοράζοντας πράγματα για τον εαυτό τους, ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να δωρίσουν πράγματα σε άλλους. Στο τέλος της ημέρας, οι φοιτητές που είχαν αξιοποιήσει τα χρήματα για να αγοράσουν πράγματα για άλλους, ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών.

Συνεπώς, να μην διστάζουμε να προσφέρουμε όσα και όταν μπορούμε στους άλλους.

Saturday, April 12, 2008

Αδελφική αγάπη

Της Έλενας Γεωργίου

Τον αδελφό μου τον μικρό τον λατρεύω. Είναι 10 χρόνια μικρότερος από εμένα και μόλις πρόσφατα τον καλέσανε να καταταγεί στο στρατό. Αν και δεν την χωράει το μυαλό μου εμένα τέτοια ανάγκη που την έχει η πατρίδα, τον αποχαιρέτησα με υπερηφάνεια καθώς τον παρακολουθούσα να φεύγει για πρώτη φορά από το σπίτι.

Δάκρυσα είναι αλήθεια διότι εκείνη την καταραμένη στιγμή μου ήρθαν στο μυαλό οι φορές που του άλλαξα τις πάνες του, που τον έπαιρνα από το χέρι για να τον πάω στο σχολείο και που ερχόταν κοντά μου να παραπονεθεί όταν είχε κάνει κάτι κακό και τον μάλωσαν οι γονείς.

«Έλα σταμάτα, δεν τον χάνουμε κιόλας», μου είπανε, «στο στρατό πάει, δεν θα πάει στον πόλεμο».

Δίκαιο είχαν, αλλά εμένα αυτό το γεγονός μου χάλασε τη διάθεση. Είναι ακόμα 18 χρονών, δύο πολύ όμορφα χρόνια θα του στερήσει όλη αυτή η ιστορία. Ας είναι όμως… για την πατρίδα.

Είναι ανήσυχο παιδί ο αδελφός μου και δεν τον χωράει πουθενά, γεγονός που με έκανε να προβληματιστώ. Φοβήθηκα ότι δεν θα άντεχε αυτή τη φυλακή, αλλά το αγόρι μας πολύ σύντομα αποδείχτηκε άξιο και συνεργάσιμο. Ερχόταν πολύ συχνά να μας δει και εκμεταλλευόταν την άδεια εξόδου του στο έπακρο.

«Κάθε στιγμή που είμαι έξω είναι πολύτιμη», μου έλεγε, άρπαζε το μπουφάν του και έφευγε με τη μηχανή.

«Καλύτερα να τον έχουν μέσα», ακούω την μάνα μας να λέει, «να μην ανησυχώ μήπως πάθει τίποτα, και αυτή η μηχανή, με τρομάζει».

«Και ποιος το λέει ρε μάνα ότι μέσα είναι πιο ασφαλής».

Ήτανε Παρασκευή και είδα τον αδελφό μου να καταφθάνει με το σακίδιο του. Ήτανε σκυφτός και σιωπηλός, διάθεση ασυνήθιστη για τα δικά του δεδομένα. Κάτι είχε, το έβλεπα στα μάτια του, δεν ήταν καθόλου καλά.

Αργότερα όταν τον πλησίασα κατάλαβα πόσο πολύ τον είχε προβληματίσει η άσχημη αυτή είδηση που σαν βόμβα έσκασε και συγκλόνισε εμάς και όλο τον κόσμο στις ειδήσεις των 8.30 το προηγούμενο βράδυ.

«Κοιμόταν στον ίδιο θάλαμο με εμένα, στο διπλανό κρεβάτι», μου είπε. «Ήτανε πρωί, χαράματα, βούρτσιζα τα άρβυλα μου όταν ο σειράς στρατιώτης άρπαξε τη βούρτσα από τα χέρια μου. Βούρτσισε βιαστικά τα δικά του άρβυλα και έφυγε. Δεν ήρθε πίσω… θα μπορούσε να ήμουν εγώ», ψέλλισε.

Προσπάθησα να βάλω τη θέση μου στη θέση εκείνης της αδελφής, του αδελφού, της μάνας, του πατέρα, που τόσο άδικα έχασαν το καμάρι τους ενώ αυτό υπηρετούσε την πατρίδα, και δεν το κατάφερα. Δεν μπόρεσε η καρδιά μου να χωρέσει τόσο πόνο, τόση απόγνωση.

Από μια ατυχία, ένα λάθος…

Έλενα Γεωργίου

Thursday, April 10, 2008

Βραβείο Πούλιτζερ

Τα βραβεία Πούλιτζερ 2008


Το Βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize) είναι ένα βραβείο που καθιερώθηκε από τον oυγγρικής καταγωγής Αμερικανό δημοσιογράφο και εκδότη εφημερίδας Τζόζεφ Πούλιτζερ, το 1917. Θεωρείται ως η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Το βραβείο τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.

Τα βραβεία απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, τις τέχνες και τα γράμματα. Επιπρόσθετα των βραβείων, απονέμονται και υποτροφίες σε τέσσερις διακεκριμένους φοιτητές της Μεταπτυχιακής Σχολής Δημοσιογραφίας.

Η πιο κάτω φωτογραφία για το Ρέουτερ του Ατρές Λατίφ, που παρουσιάζει ένα Ιάπωνα κινηματογραφιστή ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Μιαμάρ, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ κατά την 92η απονομή που έγινε στις ΗΠΑ πριν λίγες μέρες.


Η εφημερίδα Washington Post σάρωσε τα βραβεία, κερδίζοντας έξι για μια σειρά από άρθρα, αναλύσεις, ρεπορτάζ και έρευνες συντακτών της. Μεταξύ άλλων η Washington Post απέσπασε το βραβείο για την έρευνα της άνισης μεταχείρισης βετεράνων τραυματιών στο στρατιωτικό νοσοκομείο Reed Army Medical Center στην Ουάσιγκτον, το βραβείο για την κάλυψη της σφαγής στο πανεπιστήμιο Virginia Tech, το βραβείο για τα πολιτικά θέματα με αφορμή την επιρροή του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, όπως και το βραβείο για τα διεθνή θέματα για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας που δρουν στο Ιράκ. Το βραβείο Πούλιτζερ απονεμήθηκε ακόμη στον οικονομικό αναλυτή Στίβεν Πέρλσταϊν.



Συντάκτες των εφημερίδων New York Times, Milwaukee Journal, The Dallas Morning και Boston Globe κέρδισαν επίσης βραβείο.

Ο σκιτσογράφος Μιχαέλ Ραμιρέζ κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για τα σκίτσα του στο οικονομικό περιοδικό Investor’s Βusines.


Monday, April 7, 2008

Η ανθρώπινη προδοσία

Πόσο μας στενοχωρεί η αγνωμοσύνη αυτών που τους συμπαρασταθήκαμε με τον καλό μας λόγο, που τους δώσαμε, ίσως και από το υστέρημά μας.

Πόσο μας πληγώνει η αχαριστία συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα, αυτών που στηρίζαμε και βοηθήσαμε σε δύσκολες στιγμές.

Πόσο μας απογοητεύει η προδοσία αυτών που τους εμπιστευθήκαμε και μας σταύρωσαν στο τέλος.

Χίλια γιατί και αμέτρητα τα ερωτηματικά για τη σκληρή στάση και πολλές φορές αχαρακτήριστη συμπεριφορά συνανθρώπων μας, που ανταποδίδουν με κακία, την καλοσύνη που τους δείξαμε.

Δυστυχώς, η ανθρώπινη αγνωμοσύνη, αχαριστία και προδοσία δεν λείπουν από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην καθημερινή ζωή τα φαινόμενα αυτά παρουσιάζονται, πολλές φορές, με τον χειρότερο τρόπο.

Μας διαφεύγει δε, πόσο διαφορετική συμπεριφορά έχουν μερικά ζώα, απέναντι μάλιστα στον άνθρωπο, όπως η περίπτωση του σκύλου. Πολλοί και πολλά έχουν γραφτεί για την αφοσίωση του σκύλου προς τον άνθρωπο. Η αγόρευση του Αμερικανού γερουσιαστή και δικηγόρου George Graham Vest (1880 – 1904) με τίτλο «Εγκώμιο για το Σκύλο», θεωρείται ένας από τους καλύτερους ‘ύμνους’ που έχουν γίνει ποτέ για το συμπαθητικό αυτό τετράποδο.

Αφορμή για την αγόρευση αυτή, που έγινε μπροστά σε ενόρκους σε ένα δικαστήριο στην πολιτεία Μισσούρι των ΗΠΑ στα τέλη του προπερασμένου αιώνα, ήταν η αγωγή του πελάτη του δικηγόρου κατά του γείτονά του, που του είχε σκοτώσει τον σκύλο.

Παραμερίζοντας τις συγκεκριμένες καταγγελίες του πελάτη του και την υπεράσπιση του κατηγορουμένου, ο Vest κέρδισε τους ενόρκους και τη δίκη επικεντρώνοντας την αγόρευσή του όχι στα «γεγονότα» αλλά στο γενικότερο θέμα της αφοσίωσης, της πίστης και της απιστίας.

«Κύριοι ένορκοι,
Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να στραφεί εναντίον του και να μεταβληθεί σε εχθρό του. Ο γιός και η θυγατέρα που ανέθρεψε με πατρική αγάπη και στοργή μπορεί να αποδειχτούν αχάριστοι. Τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα στα οποία εμπιστευόμεθα την ευτυχία μας και το καλό μας όνομα, μπορεί να γίνουν προδότες και αγνώμονες. Τα χρήματα μας μπορεί να τα χάσουμε. Εξαφανίζονται κυρίως όταν τα έχουμε μεγάλη ανάγκη. Το καλό μας όνομα μπορεί, σε κακή περίσταση ή στιγμή, να καταστραφεί.

Εκείνα τα πρόσωπα που με περίσσια διάθεση γονατίζουν για να μας τιμήσουν, όταν η επιτυχία βρίσκεται μαζί μας, μπορεί να είναι τα πρώτα που θα άρουν τον λίθο της κακοήθειας εναντίον μας, όταν η ατυχία μας χτυπήσει την πόρτα.

Ο ένας και απόλυτα ανιδιοτελής φίλος που μπορεί να έχει ο άνθρωπος σε αυτό τον άφιλο και εγωιστικό κόσμο, αυτός που ποτέ δεν θα τον εγκαταλείψει, αυτός που ποτέ δεν θα τον προδώσει είναι ο σκύλος του.

Ο σκύλος μένει πάντα με τον άνθρωπό του, είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός, είτε υγιής είτε άρρωστος. Θα κοιμηθεί στο παγωμένο έδαφος που το χτυπά αλύπητα ο ψυχρός άνεμος και το χιόνι, απλά και μόνο για να είναι στο πλευρό του αφεντικού του.

Θα του φιλήσει το χέρι, έστω κι αν δεν έχει φαγητό να του δώσει. Θα του γλείψει τις πληγές και τα τραύματα που προέρχονται από τους αγώνες της ζωής και της βιοπάλης. Προστατεύει τον φτωχό αφέντη όταν αυτός κοιμάται σαν να ήταν πρίγκιπας.

Όταν όλοι οι φίλοι του τον εγκαταλείψουν, αυτός παραμένει. Όταν τα πλούτη κάνουν φτερά και εξαφανίζονται, όταν η φήμη καταστρέφεται, η αγάπη του συνεχίζεται χωρίς εκπτώσεις, όπως το ταξίδι του ήλιου στους ουρανούς. Εάν η τύχη καταδιώξει το αφεντικό του και τον καταντήσει απόβλητο της κοινωνίας, χωρίς φίλους και χωρίς στέγη, ο πιστός σκύλος δεν επιδιώκει καμιά άλλη τιμή παρά να είναι μαζί του, να τον συνοδεύει, να τον προστατεύει από κάθε κίνδυνο, να καταπολεμά όλους τους εχθρούς του.

Και όταν έρθει η αναπόφευκτη για όλους μας στιγμή, όταν ο θάνατος τον αγκαλιάσει και το άψυχο πλέον σώμα τοποθετηθεί στον τάφο, και όταν όλοι οι άλλοι συνεχίσουν τη ζωή τους, εκεί δίπλα από το μνήμα ο ευγενικός σκύλος παραμένει με το κεφάλι ανάμεσα στα μπροστινά του πόδια, με τα μάτια λυπημένα, αλλά πάντοτε ανοιχτά, φύλακας πιστός ακόμη και στο θάνατο».

Sunday, April 6, 2008

Τα ύψη και τα βάθη

Ο άνθρωπος, κατακτήσας τον προφορικό και τον γραπτό λόγο, κατορθώνει να πείσει τον ευατόν του, ότι εις το βασίλειο των ζώων κατέχει την ευγενεστέραν βαθμίδα. Εάν όμως αι Τίγρεις και οι Κροκόδειλοι εγνώριζον ανάγνωση και γραφή, η ταξινόμηση των ζώων κατά βαθμό ευγενείας θα ήτο πολύ διαφορετική!...

Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1864 – 1922) Λογοτέχνης, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
Σιδηρά Διαθήκη και η Χρυσή Διαθήκη

Saturday, April 5, 2008

Αναμνήσεις...


Της Έλενας Γεωργίου

Βρισκόμουνα σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο και έτυχε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο μια οικογένεια, οι γονείς και δύο παιδιά γύρω στα 10 με 12 τους χρόνια.

Βρισκόντουσαν σε τόσο μεγάλο δίλλημα οι άνθρωποι που τους λυπήθηκα. Ο πατέρας επέμενε ότι πιο καλά θα ήταν εάν επέλεγαν ένα ελληνικό κοσμοπολίτικο νησί για τις οικογενειακές διακοπές τους ενώ η μητέρα και τα παιδιά ήταν ανένδοτοι. Θα πάνε στη Ντίσνειλαντ, στο Παρίσι είπανε και δεν το συζητούν καν! Άλλο πάλι και τούτο…

Ο πατέρας που δεν φαινόταν να σηκώνει και πολλά, σηκώθηκε και γυρόφερε θυμωμένος. H μητέρα σιώπησε με ύφος θλιμμένο. Tαυτόχρονα, θυμωμένa έτοιμa να εκραγoύν και τα παιδάκια, πείσμωσαν και κατσούφιασαν.

Αμαρτία μου κιόλας, δεν με αφορούσε καθόλου το θέμα, αλλά απόρησα. Πού να πάνε με τέτοια διάθεση οι άνθρωποι, και άμα θυμώσουν και κατσουφιάσουν στη Ντίσνεϊλαντ, στο τρενάκι απάνω τι αξία θα είχε!

Θυμήθηκα τότε εγώ, την εποχή που ήμουνα 12 χρονών. Περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να κλείσουν τα σχολεία τον Ιούνιο, διότι αυτό προϋπόθετε διακοπές.
Διακοπές με αντίσκηνα και εστίες φωτιάς στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Με λιγοστά ρούχα και προμήθειες τροφής, μια Παναγίτσα στο μαξιλάρι να με φυλάει από τους δαίμονες του σκότους, τα κόμικς μου, ένα κασετόφωνο και την καλύτερη παρέα. Οι γονείς μου, ο αδελφός μου, οι θείοι μου και τα ξαδέλφια μου, όλοι μαζί σε σοβαρή αποστολή!

Να στήσουμε αντίσκηνα, να φτιάξουμε χώρο για να μαγειρέψουμε, να κολυμπήσουμε στα καθαρά νερά της θάλασσας και να τρέξουμε στην παραλία το απόγευμα. Να περιμένουμε το βράδυ με ανυπομονησία τους ψαράδες μας να επιστρέψουν από τα βαθιά νερά με ψάρι στους κουβάδες, να κάτσουμε όλοι μαζί γύρω από τη φωτιά, να λέμε ιστορίες, να γελάμε και να διασκεδάζουμε.

Περίεργο που δε θυμάμαι έστω και μία στιγμή κατσουφιασμένου ύφους στα πρόσωπα μας। Ούτε ένα παράπονο την ώρα που τα έντομα, μαζεμένα γύρω από το λιγοστό φως, μας ρουφούσαν το αίμα. Επί χρόνια η ίδια παρέα, η ίδια αποστολή.



Και να ‘μαστε τώρα ενήλικες πλέον και πιο σοφοί από ποτέ, να μην θεωρούμε πλέον το αντίσκηνο και τη φύση ως προορισμό διακοπών. Άβολη και εντελώς άκομψη φαντάζει τώρα η ιδέα στα μάτια μας. Δεν συμβιβαζόμαστε πλέον με τίποτα λιγότερο από ένα κοσμοπολίτικο νησί ή τη Ντίσνεϊλαντ, και το χειρότερο, το μάθαμε αυτό καλά και στα παιδιά μας.

Και δεν λέω, μια χαρά είναι η Ντίσνεϊλαντ, μια χαρά και το κοσμοπολίτικο νησί και γενικά τα ταξιδάκια τα αγαπάμε πολύ.

Είναι η διάθεση μας που με απασχολεί που αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Πού πάμε με τέτοια διάθεση και τέτοια μούτρα οι άνθρωποι…ποιος προορισμός να μας αντέξει…

Έλενα Γεωργίου

Thursday, April 3, 2008

Χένρι Μίλλερ

Αν συνέχεια φθάνουμε και αναχωρούμε, είναι επίσης αλήθεια ότι κάπου αγκυροβολούμε αιώνια. Ο αληθινός όμως προορισμός κάποιου, ποτέ δεν είναι ένας τόπος, αλλά μάλλον ένας νέος τρόπος με τον οποίον αντικρίζουμε τα πράγματα.

Χένρι Μίλλερ
Αμερικανός συγγραφέας 1891 - 1980

Tuesday, April 1, 2008

Χρίστος Ηλιοφώτου

Από τις αναμνήσεις του Χρίστου Ηλιοφώτου


Ο κύριος Χρίστος Ηλιοφώτου γεννήθηκε στις 5 του Γενάρη 1917. Είναι ένα πολύ δραστήριο μέλος της ενορίας των Αγίων Ομολογητών. Το πρόσωπο του φωτίζεται όταν μιλά για τη ζωή του και τη δράση του στο στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η κορμοστασιά του, το σταθερό του περπάτημα, η ζωντάνια του μαρτυρούν ότι υπηρέτησε στο στρατό. Υπηρέτησε για δέκα χρόνια στο Βρετανικό στρατό και πολέμησε στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο απ’ όπου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ταγματάρχη.

Θυμάται και διηγείται με μεγάλη ευχαρίστηση γεγονότα που έζησε και όλοι καταλαβαίνουν πως η ζωή του ήταν γεμάτη δράση και προσφορά. Έχει μεγάλο απόθεμα ψυχής γι’ αυτό η προσφορά του είναι μεγάλη και εκτιμάται από πολλούς.

Γεννήθηκα στον Άη – Γιάννη της Μαλούντας, μας λεει. Όταν αποφοίτησα από το Γυμνάσιο το 1934, πήγα στην Αγγλία για να εργάζομαι και να σπουδάσω δικηγόρος. Οι δυσκολίες ήταν πολλές και αποφάσισα να καταταγώ στο βρετανικό στρατό και ταυτόχρονα να μελετώ για να περάσω τις εισαγωγικές εξετάσεις (Matriculation).

Μετά την κήρυξη του πολέμου την 1η του Σεπτέμβρη 1939 και μετά την επιστροφή μου από τη Γαλλία, μετά την υποχώρηση της Τάνκερη, οι Άγγλοι με έστειλαν για να βοηθήσω στην οργάνωση του Κυπριακού συντάγματος, στο στρατό. Όταν η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο, ο ενθουσιασμός των Κυπρίων ήταν μεγάλος. Πίστευαν ότι η συμμετοχή τους στο πόλεμο θα βοηθούσε και στο δικό τους λυτρωμό και για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός Κυπρίων (20.000 περίπου) ζήτησαν από τον τότε Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, Λεόντιο, να συμβάλει ώστε να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας. Ο Κυβερνήτης όμως δήλωσε ότι δεν μπορούν να πολεμήσουν στην Ελλάδα με βρετανικό διαβατήριο και έτσι κατετάγησαν στο Κυπριακό Σύνταγμα και πολέμησαν με το βρετανικό στρατό και είχαν την ελπίδα ότι θα δικαιωθούν και εθνικά.

Οργάνωσαν εράνους, και μάζεψαν αρκετά χρήματα. Πρόθυμα πρόσφεραν τα κοσμήματά τους, τα δακτυλίδια και τις αρραβώνες τους. Ο καθηγητής Μαυρομιχάλης πρωτοστάτησε σ’ αυτούς τους εράνους και ένιωσε συγκίνηση όταν παρελάμβανε τις αρραβώνες των κατοίκων. Τους έδινε ψεύτικα δακτυλίδια με την κορώνα της Ελλάδας, που το φορούσαν με καμάρι γιατί δήλωναν την προσφορά τους στην Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

Αποτέλεσαν ένα σύνταγμα 20,000 ατόμων και εθελοντική ομάδα 1,500 ατόμων. Όσοι πήγαν στο στρατό πολέμησαν σε διάφορα μέτωπα, άλλοι οδηγούσαν μουλάρια φορτωμένα πολεμοφόδια και τρόφιμα στα βουνά της Αιθιοπίας και αλλού.

Εγώ έλαβα μέρος σε πολλές μάχες, σε πολλές χώρες: Γαλλία, Μέση Ανατολή, Νότιο Αφρική, Αίγυπτο, Λιβύη, Παλαιστίνη, Συρία, Αιθιοπία, Ιταλία και αποστρατεύθηκα το 1946. Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, πολλοί είχαν ανάγκη βοήθειας και η βρετανική λεγεώνα, οργάνωση που υπήρχε από τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί επαρκώς για την προσφορά βοήθειας στους δυσπραγούντες απόστρατους.

Γι’ αυτό, μαζί με άλλους, φρόντισα ώστε να δημιουργηθεί ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Μεταξύ αυτών ήταν ο γιατρός Μικελλίδης και ο ξενοδόχος Μιχαλάκης Ευθυβούλου. Σκοπός ήταν η παροχή βοήθειας στους συμπολεμιστές, στις χήρες και τα ορφανά του πολέμου. Διοργανώσαμε εράνους στις 11 του Νιόβρη (έρανος παπαρούνας) και έγιναν μοχλός πίεσης στην Αγγλική Κυβέρνηση για παροχή επιδόματος που παίρνουν μέχρι σήμερα.

Επίσης, έκτοτε, συμμετέχουμε στις παρελάσεις κατά τις Εθνικές Επετείους 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου. Ο κόσμος με συγκίνηση και ενθουσιασμό μας χειροκροτεί. Τώρα, παρόλο που είναι ηλικιωμένοι συνεχίζουν να συμμετέχουν στις παρελάσεις σε ανοικτό αυτοκίνητο που παρεχώρησε για το σκοπό αυτό η ΕΛΔΥΚ. Κάθε χρόνο γίνεται συνεστίαση των μελών για σύσφιξη των δεσμών.

Πρωτοστάτησα στη δημιουργία μνημείου κοντά στην ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Ζητήσαμε τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, που κι αυτός πολέμησε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος πρόθυμα ανταποκρίθηκε. Ο πρόεδρος Κληρίδης κατετάγη στη Βρετανική αεροπορία κι όταν το αεροπλάνο βλήθηκε, κατέπεσε στη Γερμανία. Ο Κληρίδης κατέπεσε με αλεξίπτωτο, συνελήφθηκε αιχμάλωτος και έμεινε κρατούμενος για δύο χρόνια, οπότε αφέθηκε ελεύθερος, μετά τη λήξη του πολέμου. Με τη βοήθειά του στήθηκε το μνημείο στο οποίο αναγράφηκαν 360 ονόματα Κυπρίων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο εξωτερικό.

Σ’ ένα Συνέδριο που έγινε στην Λευκωσία με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Συνδέσμου Βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου τιμήθηκε ο Πρόεδρος Κληρίδης για τη μεγάλη προσφορά του στην ελευθερία και δημοκρατία. Συχνά εκφράζω τη λύπη γιατί δεν κατέστη δυνατό να τιμηθεί, ενόσω ζούσε, ο Αντρέας Μικελλίδης (γιατρός), ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και υπήρξε πολύ δραστήριο μέλος.

Αποχώρησα από το Σύνδεσμο πολεμιστών, που υπήρξα Πρόεδρος για 36 χρόνια λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Τώρα είμαι επίτιμος πρόεδρος. Ανέλαβε ο κύριος Ανδρέας Χριστόφη, πρώην διευθυντής του Κτηματολογίου και μετά το θάνατό του ανέλαβε ο κύριος Λοΐζος Δημητρίου, πρώην ανώτερος υπάλληλος της Α.Η.Κ. Με περηφάνια αναφέρω ότι ο Σύνδεσμός μας έγινε μέλος σε τρεις διεθνείς οργανισμούς παλιών πολεμιστών: στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον Αντιστασιακό Διεθνή Σύνδεσμο και στον Κοινοπολιτειακό Σύνδεσμο. Αντιπροσωπεύονται στο Διεθνή Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Με ευλάβεια αλλά και περηφάνια φυλάω τα παράσημα ανδρείας που έχω καθώς και το δίπλωμα που τιμήθηκα από τη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Μ.Β.Ε. της βρετανικής αυτοκρατορίας. Βοήθησα στην οργάνωση των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, όπου προήδρευσα για 12 χρόνια. Ανακηρύχθηκα επίτιμος Πρόεδρος.

Αναπολώντας αυτό το στάδιο της ζωής μου νιώθω ικανοποιημένος για την αποστολή μου και την προσφορά μου. Κάθομαι στη βεράντα του σπιτιού μου και αναπολώ τα παλιά: τη γνωριμία μου και τη ζωή που έζησα με την αγαπημένη μου γυναίκα, Μαρία Φιλίππου Νικολαΐδη, που ήταν γέννημα και θρέμμα των Αγίων Ομολογητών. Ο πατέρας της ήταν υποδηματοποιός. Είχε μαγαζί στη Λευκωσία, στο τέρμα της οδού Λήδρας, κοντά στο γυναικοπάζαρο και είχε δέκα υπαλλήλους. Μαζί της απόκτησα δύο παιδιά, τον Έκτορα και την Ελένη Πατάτα και έχω δύο εγγόνια, τον Χρίστο και την Μαριλένα.

Θυμάμαι η ενορία Αγίων Ομολογητών τότε ήταν ένα χωριό κοντά στη Λευκωσία. Ήταν ο χώρος μεταξύ του Προεδρικού Μεγάρου, περιοχή Χίλτον ως το Γ.Σ.Π. και πέραν του ποταμού προς το ξωκλήσι του Προδρόμου. Ονομαζόταν το 22ο τεμάχιο έξω από τη Λευκωσία. Είχε δύο εκκλησάκια, των Αγίων Ομολογητών και του Προδρόμου. Ήταν γεωργικό χωριό γιατί από την περιοχή του Junior School ως το Χίλτον ήταν λιοχώρι, είχε πολλά ελαιόδεντρα. Σ’ αυτή την περιοχή ήταν οι εγκαταστάσεις του Χατζηκυριάκου για εμφιάλωση οξυγόνου. Υπήρχε και ένα μικρό βυρσοδεψείο. Πιο κάτω, επί της Κυριάκου Μάτση ήταν το κοιμητήριο που έκλεισε το 1950. Επίσης, είχε περιβόλια στα οποία καλλιεργούσα λαχανικά και άλλα κηπευτικά που τα πουλούσαν στους κατοίκους της Λευκωσίας ή στο παντοπωλείο της Αλάμπρας στην οδό Ερμού. Τα πότιζαν με νερό που έβγαζαν από λάκκους με αλακάτι που το γύριζαν ζώα. Επίσης, είχε ανεμόμυλο στο περιβόλι του Χρυσαφίνη (δικηγόρου) κοντά στο γνωστότατα κέντρο «Ανεμόμυλος». Όλοι σταματούσαν να πιουν κρύο νερό ή για να προμηθευτού νερό. Το περιβόλι του Χρυσαφίνη, που ήταν πολύ πλούσιος, έφτανε πέραν του ποταμού Πηθκιά ως το εκκλησάκι του Προδρόμου. Ήταν πολύ ωραίο περιβόλι με οπωροφόρα δέντρα, κηπευτικά, ήταν πραγματική όαση.



Θυμάμαι το υδραγωγείο που είναι κοντά στο γεφύρι, παρά τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή, απ’ όπου οι «καρατζιήες» γέμιζαν τις κούζες με νερό το έβαζαν στα αμάξια (κάρα) και το πουλούσαν μια δεκάρα την κούζα. Τώρα το υδραγωγείο προστατεύεται από την Κυβέρνηση και είναι χώρος που θυμίζει τα παλιά. Για αρκετό καιρό στο υδραγωγείο λειτουργούσε μικρό καφενείο. Εκεί μαζεύονταν κυρίως συνταξιούχοι και έπαιζαν τάβλι, πιλότα και Θανάση.

Οι κάτοικοι των Αγίων Ομολογητών κυρίως ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και εργάζονταν στα κυβερνητικά γραφεία στην Αρχιγραμματεία που είναι πολύ κοντά, ήταν τεχνίτες, καταστηματάρχες και έμποροι. Κάθε πρωί πήγαιναν με τα πόδια στη δουλειά τους. Μαζί τους έπαιρναν και το μεσημεριανό τους φαγητό. Ο δρόμος της λεωφόρου Αγίων Ομολογητών ασφαλτοστρώθηκε πριν τον πόλεμο. Απ’ εδώ περνούσαν όχι μόνο οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και όλοι οι κάτοικοι με τα ζώα τους από τα γύρω χωριά που θα περνούσαν από την Πύλη προς τη Λευκωσία.

Οι κάτοικοι που έρχονταν από το Παλαιχώρι, Κλήρου, Δευτερά και αλλού, έφερναν τα προϊόντα τους φορτωμένα στα ζώα। Ξεκουράζονταν στο σταθμό αλόγων του Βότση που ήταν στο δίστρατο προς το Τσέρι. Από τα χαράματα περνούσαν από την Πύλη Πάφου, σταματούσαν στο Χάνι στην οδό Πάφου ή στην οδό Αμμοχώστου, όπου άφηναν τα ζώα τους και πουλούσαν τα προϊόντα τους στο παντοπωλείο.



Θυμάμαι τη λεωφόρο Σεβέρη που ήταν ένα μονοπάτι και έφθανε ως τη σημερινό σπίτι του Γιασεμίδη και λίγο πιο πάνω του Σουκιούρογλου, μεγαλέμπορου. Ηλεκτροφωτισμός δεν υπήρχε, χρησιμοποιούσαν λάμπες πετρελαίου. Οι άνθρωποι τότε δεν είχαν ανέσεις, αλλά φρόντιζαν για πρόοδο.

Εργάστηκα στο γραφείο εργασίας, ήμουν προοδευτικός και ήθελα να εφαρμοστούν και στην Κύπρο νομοθεσίες για ανθρώπινα δικαιώματα. Το γραφείο εργασίας τότε είχε πέντε υπαλλήλους. Τον Άγγλο Διοικητή Wyne, τον υποδιοικητή Κώστα Ασσιώτη, επιθεωρητή εργασίας τον υποφαινόμενο και δύο Τούρκου. Κάναμε και εφαρμόσαμε νομοθεσίες για τα προβλήματα απασχόλησης ανηλίκων. Από τη θέση του επιθεωρητή εργασίας μπόρεσα να βοηθήσω πολύ. Ο νόμος απαγόρευε την απασχόληση κοριτσιών κάτω των 14 χρονών. Όμως, πολλοί πλούσιοι είχαν υπηρέτριες (οικιακές βοηθούς) 9 χρονών και αγόρια (μισταρκούς) που δούλευαν ώρες, χωρίς μισθό. Τρομερή ήταν η κατάσταση των κοριτσιών.

Θυμάμαι και αναφέρω με συγκίνηση τα πιο κάτω γεγονότα: Παρακολούθησα μια υπηρέτρια που κουβαλούσε νερό με τους κουβάδες από τη βρύση που βρισκόταν κοντά στο Ταχυδρομείο Λευκωσίας – παρά τη σημερινή πλατεία Ελευθερίας – στο απέναντι αρχοντόσπιτο. Την ακολούθησα κι όταν ρώτησα την οικοδέσποινα, αυτή αρνήθηκε κατ’ αρχή να παραδεχτεί ότι είναι υπηρέτριά της. Όταν επέμενα και ανάφερα την ιδιότητά μου, αναγκάστηκε να επιτρέψει τον έλεγχο. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι το κορίτσι κοιμόταν στο υπόγειο, κι όχι στο δωμάτιο των παιδιών της, όπως δήλωσε στην αρχή, μέσα σε μια πέτρινη γούρνα με λίγα κουρέλια για στρώμα και ελαφρά σκεπάσματα. «Πως τη χωράει και πως μπορεί να κοιμηθεί;» σκέφτηκα. Μέχρι σήμερα το θυμάμαι και τα συναισθήματα λύπης είναι έντονα.

Μια άλλη φορά, κοιτάζοντας από το παράθυρο του γραφείου των δικαστηρίων στην αυλή ενός αρχοντόσπιτου, είδα την υπηρέτρια του σπιτιού με δεμένα τα χέρια σε μια φοινικιά στην αυλή του σπιτιού. Φώναξα το δικαστή (που ήταν Τούρκος) να δει κι αυτός το θέαμα. Επισκέφθηκα το σπίτι του Τούρκου οικοδεσπότη. Δύσκολα οι Τούρκοι δέχονταν τέτοιες επισκέψεις και στην παρατήρησή μου γι’ αυτή τους τη συμπεριφορά εξήγησε ότι της δένουν τα χέρια για να μην τρώει φαγητό, όταν αυτοί απουσιάζουν από το σπίτι. Τόσο ο δικαστής όσο κι εγώ μείναμε άφωνοι από την εξήγηση. Εκδικάστηκε η υπόθεση και καταδίκασαν τον Τούρκο σε δέκα σελίνια πρόστιμο, σεβαστό ποσό για την εποχή.

Επίσης, φροντίσαμε για το νόμο περί εργοστασίων. Γινόταν έλεγχος στα μηχανήματα για ασφάλεια των εργαζομένων. Την εποχή αυτή δημιουργήθηκε το Γραφείο Ευημερίας, που ήταν παράρτημα του Γραφείου Εργασίας. Με την πάροδο των χρόνων αυξήθηκε το προσωπικό και η βοήθεια προς την κοινωνία πολύπλευρη. Ψηφίστηκαν πολλές νέες νομοθεσίες.

Όταν πρόεδρος ήταν ο Άγγλος Tsiatli, που ήταν πολύ προοδευτικός και δραστήριος, πολύ δημοκρατικός και επιδεκτικός σε εισηγήσεις, αποφασίστηκε παροχή κοινωνικών ασφαλίσεων, που πραγματικά ήταν μεγάλο επίτευγμα για τους εργαζομένους।


Το 1950 σε συνεργασία με το Διευθυντή Κωφών, κύριο Κόκο Μάρκου, οργανώσαμε εκπαίδευση αναπήρων στο Διδασκαλικό Κολέγιο Μόρφου. Θυμάμαι με συγκίνηση και θαυμασμό τη Μαρουλλού, που είχε αναπηρία σε μεγάλο βαθμό που κατάφερε με το ένα χέρι να χτυπά τα πλήκτρα και να δακτυλογραφεί, Όταν ήμουν Επαρχιακός Λειτουργός, βοήθησα στη δημιουργία Σχολής Αναπήρων που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και στεγάζεται σε ίδρυμα κοντά στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Μεγάλη ήταν η δράση και το έργο πολυδιάστατο. Η προσφορά του κυρίου Ηλιοφώτου πολύ σημαντική και αξίζει σ’ αυτόν μεγάλος έπαινος. Βοήθησε πολύ η ευαίσθητη ψυχή του και ο πλούσιος συναισθηματικός του κόσμος, καθώς και η αγάπη του προς τον άνθρωπο, τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Ο κύριος Χρίστος Ηλιοφώτου είναι ένα σωστό πρότυπο για πολλούς.

Εφ. Άγιοι Ομολογητές
Λευκωσία 2007