Thursday, November 25, 2010

Όταν η Κύπρος απουσιάζει, η Τουρκία αλωνίζει

Γράφει ο
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής
Στην ιστορική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Στη σύνοδο αυτή έδωσε δυναμικά το παρόν της η Ρωσία η οποία διεκδίκησε την ισότιμη συμμετοχή της στη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα αλλά και στις μελλοντικές διευθετήσεις ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο. Μετά την παρέλευση αρκετών χρόνων εφαρμογής ενός στρατιωτικό - πολιτικού δόγματος, το οποίο έχει προ πολλού παύσει να ανταποκρίνεται στις σημερινές παγκόσμιες ανάγκες και συνθήκες, οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, σε μία από τις κρισιμότερες στα 61 χρόνια του ΝΑΤΟ διασκέψεις, καθόρισαν και δρομολόγησαν μια νέα στρατηγική αντίληψη έναντι των απειλών και των προκλήσεων ασφάλειας του ευρύτερου χώρου που καλύπτει η Συμμαχία.
 .
Είναι η πρώτη φορά που αυτό το νέο «δόγμα» δεν εκκολάφθηκε αποκλειστικά στο Πεντάγωνο, αλλά είναι καρπός μιας εντατικής διαβούλευσης με τα κράτη – μέλη, αλλά και με χώρες, όπως η Ρωσία η οποία δια του Προέδρου της εξεδήλωσε ενδιαφέρον ενεργότερης σύμπραξης με το ΝΑΤΟ ενώ από πλευράς του Γ.Γ. της Συμμαχίας τονίστηκε ότι «η ασφάλεια της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ είναι αδιάσπαστη». Δήλωση που ενισχύθηκε και από την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα που χωρίς περιστροφές υπογράμμισε ότι Ρωσία και ΝΑΤΟ δεν αποτελούν πλέον απειλή ο ένας για τον άλλο.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου, τέθηκε και πάλι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το Κυπριακό, με την Τουρκία να επιδιώκει για πολλοστή φορά να παρουσιάσει την Κύπρο ως εμπόδιο στην ομαλή ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην κοινή προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας νέας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Η εκκωφαντική απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους χώρους λήψης και συνδιαμόρφωσης μεγάλων και ιστορικών πολιτικών αποφάσεων, είναι απογοητευτική. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν και το μέλλον της δικής μας πατρίδας. Μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί το γεγονός ότι την υπεράσπιση των κυπριακών θέσεων και συμφερόντων ανέλαβαν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, την ώρα που θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι δυναμικά παρούσα και σε αυτό αλλά και σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία εγείρεται και συζητείται το Κυπριακό. Να οικοδομεί συμμαχίες και με την πολυδιάστατη διπλωματία της να μην επιτρέπει στην Τουρκία να αλωνίζει, εκφράζοντας μονομερώς τις απόψεις και τους ανεδαφικούς ισχυρισμούς της, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη δική μας αμηχανία.
Η ένταξη και συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» θα επέτρεπε στην πατρίδα μας να συμμετάσχει στον ευρύτερο διάλογο για τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά και να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης και απόκρουσης των τουρκικών αιτιάσεων και ισχυρισμών. Καλούμε την κυβέρνηση Χριστόφια, για μια ακόμη φορά, να ξεπεράσει αγκυλώσεις και δογματισμούς και να υποβάλει το συντομότερο δυνατό αίτηση για πλήρη ένταξη στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Να αναθεωρήσει επιτέλους τη μέχρι σήμερα αρνητική της στάση, αξιοποιώντας την ενθάρρυνση της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων μας και στηριζόμενη στην ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο γύρω από το ζήτημα αυτό.

Η συμμετοχή μας εξάλλου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» δεν προϋποθέτει την απόλυτη ταύτιση της Κύπρου με τις επιδιώξεις, θέσεις και απόψεις του Συνεταιρισμού. Ούτε το πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης μας εκφράζει, ούτε είναι η Κύπρος χώρα ισλαμική.

Επιδιώκουμε όμως την παρουσία και συμμετοχή μας στον εν λόγω οργανισμό και πολύ ορθά, έστω και με το καθεστώς του παρατηρητή, για να παρεμποδίζουμε από τη μια την ασύστολη άσκηση προπαγάνδας από την Τουρκία και από την άλλη για να έχουμε τη δυνατότητα να εγείρουμε τις δικές μας θέσεις και απόψεις και να οικοδομούμε ένα ζωτικής σημασίας πλέγμα σχέσεων, συνεργασιών και συμμαχιών.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

1 comment:

Anonymous said...

η κυβέρνηση Χριστόφια για ποιο λόγο αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό τον Συνεταιρισμό; ποια είναι τα επιχειρήματά τους; (απολογούμαι εκ των προτέρων που είμαι αδαής)