Friday, November 12, 2010

Το ροδάκινο

Ροδάκινο, άλλο φρούτο...
Ξεχωριστή και σπουδαία θέση στη λογοτεχνία, στις θρησκείες, στις τέχνες και φυσικά στο... ψυγείο μας κατέχει το ροδάκινο που κι αυτό μας έρχεται από τη μακρινή Κίνα. Στο διάβα του, βέβαια, έκανε και μια μεγάλη στάση στην Περσία όπου μεταξύ του prunus και του vulgaris, που είναι η επιστημονική του ονομασία, προστέθηκε το persica.

Στην Κίνα η ροδακινιά θεωρείται σύμβολο της αθανασίας, ο ανθός της δε συμβολίζει την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα. Ο Αρποκράτης, γιος του Όσιρη και θεός της σιωπής και της παιδικής ηλικίας, θεωρούσε το ροδάκινο ιερό κι έτσι, λέγεται, ότι προέκυψε η παρομοίωση των παιδικών παρειών με ροδάκινα, συνώνυμα του βελούδινου δέρματος. Μαγεία προσδίδουν οι ανατολικοί λαοί στο ροδάκινο, σε αντίθεση με τους δυτικούς. Στην Κίνα, για παράδειγμα, ο θεός της μακροζωίας εικονίζεται να ξεπροβάλλει μέσα από ένα ροδάκινο. Ο Βουδισμός θεωρεί το ροδάκινο έναν από τους τρεις ευλογημένους καρπούς μαζί με το κεδρόμηλο και το ρόδι. Ο Ταοϊσμός θέλει το ροδάκινο να είναι ο καρπός της αθανασίας. Και στην Ιαπωνία η ροδακινιά λατρεύεται ως προστάτιδα κατά των μοχθηρών δυνάμεων, ενώ όταν ανθίζει γίνεται σύμβολο της αναγέννησης. Γενικώς, για τις ανατολικές κουλτούρες, η ροδακινιά είναι «Το Δένδρο της Ζωής του Επίγειου Παράδεισου».

Στο χριστιανικό πολιτισμό και στους συμβολισμούς του, το ροδάκινο είναι ο καρπός της Σωτηρίας και γι' αυτό εικονίζεται συχνά σε πίνακες της Παρθένου με τον Ιησού μωρό. Ο Ιταλός νατουραλιστής αλλά και θρησκευτικός ζωγράφος Καραβάτζο έχει εικονίσει ροδάκινα σε πολλά έργα του όπως και ο Ρενουάρ.

Δεν νοείται, πάντως, καλοκαίρι χωρίς τη γεύση του ροδάκινου στο στόμα. Οι παλιοί το έλεγαν «στήθος της Αφροδίτης». Το ροδάκινο έχει και ιδιαίτερη θέση στους ονειροκρίτες. Έτσι λένε οι ειδικοί επί των ονείρων αν δεις στον ύπνο σου μια ροδακινιά ανθισμένη αυτό σημαίνει ότι θα έχεις ερωτικές κατακτήσεις. Αν η ροδακινιά του ονείρου έχει μόνο ροδάκινα τότε θα έχεις προβλήματα αισθηματικής φύσης. Αν τα τρως, θα έχεις ερωτικές απολαύσεις. Και αν τα δεις χωρίς να είναι εποχή τους, την έχεις άσχημα...

Στην Ελλάδα έχουμε διάφορες ποικιλίες ροδάκινου, τα λευκόσαρκα, τους γερμάδες, τα νεκταρίνια. Κορυφαία όμως είναι τα λεμονάτα ροδάκινα που βγαίνουν στο Πήλιο. Αν σας βγάλει ο δρόμος σας εκεί, μην αμελήσετε να σταματήσετε δίπλα σε κάποιον πλανόδιο μανάβη. Θα χάσετε...

11 comments:

Maria said...

ΨΗΦΙΖΩ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ!!!!!!ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΑ...ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΚΛΗΡΑ-ΛΙΓΟ ΑΓΟΥΡΑ!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΕΣ ΑΠΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

αιολος said...

Μπράβο Κε Φοίβο πολύ ωραία τα θέματά σου.

Rena said...

Αγαπημένο φρούτο τόσο για τη γεύση όσο και για το άρωμα του!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Εκτός από τη γνώσεις, ήρθε και η μυρωδιά του!

Δεν ξέρω αν συμφωνείς αλλά τα τελευταία χρόνια χάθηκε αυτή η έντονη μυρωδιά, τουλάχιστον εδώ στις πόλεις.

Foxglove said...

Such a interesting post my friend, I really enjoyed reading this tonight after watering our peach tree!

Have a lovely weekend :)

stellaal said...

Ένα φρούτο, τόσες πληροφορίες...κι εγώ που το έτρωγα με πλήρη άγνοια!
Ευχαριστούμε για τα τόσα ενδιαφέροντα που μοιράστηκες!

Magia da Inês said...

Até agora, o pêssego era apenas uma fruta deliciosa... não sabia que tinha tanta história...

SpIrToKoYto said...

και να προσθέσω εγώ και τις καταπληκτικές του ιδιότητες αν το χρησιμοποιήσουμε και σαν μάσκα στο προσωπάκι μας...-:))

τη καλησπέρα μου...

Λεμέσια said...

Τελικά κρύβει πολλά μυστικά το ροδάκινο!

H. said...

I want to eat a peach after looking at this !!

Yummi - greetings from Helen, now in Italy !

Βάσσια said...

Τέλειο!
Άρωμα, γεύση, χρώμα.
Έμαθα και την "ιστορία" του.
:-)

Καλή Κυριακή