Monday, May 25, 2009

Memory of goldfish

The belief that goldfish have a memory span of only three seconds is among a series of myths.

Widely held ideas about dogs only being able to see in black and white or that purring means that a cat is content are also misconceptions, according to the group.

Even the assumption that a dog wagging its tail shows that it is happy is not necessarily true, according to research.
Read more


Τα χρυσόψαρα αντιλαμβάνονται το χρόνο και διαθέτουν μνήμη

Βρετανοί επιστήμονες ξεκίνησαν ένα ενδιαφέρον πείραμα για να επιβεβαιώσουν αν η θεωρία ότι η μνήμη των χρυσόψαρων διαρκεί μόλις τρία - τέσσερα δευτερόλεπτα είναι σωστή. Γι’ αυτό άρχισαν να εκπαιδεύουν χρυσόψαρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έχουν (περιορισμένη) μνήμη και όχι μόνο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, με επικεφαλής τον καθηγητή Φιλ Γκι, ξεκίνησαν μια διαδικασία εκπαίδευσης ενός χρυσόψαρου στη συλλογή τροφής σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ημέρας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μνήμη των χρυσόψαρων διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες, ενώ επίσης, μπορούν να αντιλαμβάνονται το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα χρυσόψαρα είναι πολύ πιο ευαίσθητα και έξυπνα από όσο πιστεύαμε.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα χρυσόψαρο μέσα σε μια γυάλα, στην οποία μπορούσε να τραφεί μόνο όταν πίεζε ένα μοχλό που υπήρχε εκεί και ο οποίος ενεργοποιούσε το μηχανισμό για τη ρίψη της τροφής.

Όταν το χρυσόψαρο κατανόησε ότι έπρεπε να πιέζει το μοχλό για να τρώει, οι ερευνητές προσάρμοσαν το μηχανισμό έτσι, ώστε να λειτουργεί μόνο για μία ώρα την ημέρα. Το ψάρι αντιλήφθηκε τι συνέβαινε και πήγαινε και πίεζε το μοχλό τη συγκεκριμένη ώρα που αυτός λειτουργούσε. «Το ψάρι αντιλήφθηκε ότι για να φάει έπρεπε να πιέσει το μοχλό μέσα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και όταν πλησίαζε η ώρα της λειτουργίας του μηχανισμού, το ψάρι κυκλοφορούσε γύρω του», αναφέρει ο καθηγητής Γκι.

6 comments:

Candy Candy said...

Μόλις μου καταρρίψατε ένα μύθο. Καλό είναι όμως να ξέρει ή έστω να βρίσκει την αλήθεια ο άνθρωπος. Ευτυχώς που υπάρχουν επιστήμονες!

(Μου είχε πει ο Ρένος πως γράφετε. Χαίρομαι που σας εντόπισα. Καλημέρα:-) )

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν, έτσι είχα ακούσει κι εγώ, ότι η μνήμη τους διαρκεί πολύ λίγο.
Ομως με την διαδικασία ρίψης της τροφής τους, διαπίστωσα επίσης ότι δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό.
Εχω προσαρμόσει στο ενυδρείο τους μια ταίστρα όπου κάποια συγκεκριμμένη ώρα αφήνει να πέσει μια ποσότητα τροφής στο νερό τους.
Λίγο πριν φτάσει αυτή η ώρα, όλα μαζεύονται στην μεριά της ταίστρας!!!
Αρα??

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

πολλά πολλά χρόνια, είχαμε ενυδρεία με τροπικά κυρίως ψάρια, (γλυκού νερού) δίσκους, αγγελόψαρα, μόλυ, γκάπυ, μονομάχους που τους ζευγαρώναμε συνεχώς.....σε χωριστά ενυδρεία εννοείτε, ανάλογα με το νερό που ήθελε η κάθε ράτσα, και με ψάρια που ταίριαζαν μεταξύ τους.

σε ένα από τα ενυδρεία μας μεγαλώναμε και διάφορα χρυσόψαρα,

όταν άκουσα πριν από κανένα χρόνο, ότι η μνήμη τους διαρκεί μόνο για 3-4 δευτερόλεπτα, βγήκα κυριολεκτικά από τα ρούχα μου.

τα χρυσόψαρα ανάλογα με το ποιος από τους δυο τα φρόντιζε ήξεραν ποιές κινήσεις ακολουθούμε στο ενυδρείο όταν ήταν ημέρα συντήρησης και περίμεναν την ώρα του φαγητού τους, ξέροντας ότι μόλις τελειώσουμε μια συγκεκριμμένη εργασία (άλλη ο καθένας) τότε μόνο ερχόταν και έγλυφαν τα χέρια μας μέσα στο ενυδρείο, διότι ήξεραν ότι τότε μόνο θα τα ταΐσουμε.

επίσης από τις κινήσεις έξω από το ενυδρείο, αντιλαμβανόταν αν είμασταν εμεις οι γνώριμοι τύποι που τα φροντίζαμε ή ξένοι και ανάλογα ήταν απαθέστατα ή τρόμαζαν αν ήταν ξένοι.....

καθόλου χαζά λοιπόν τα χρυσόψαρα και μια χαρά η μνήμη τους, σημειωτέον ότι συνήθως δεν τηρούσαμε ακριβές διάστημα συντήρησης του ενυδρείου, αλλά εκείνα από τις κινήσεις μας καταλάβαιναν τι είχαμε σκοπό να κάνουμε,

Phivos Nicolaides said...

@ Candy Candy. Ευτυχώς που υπάρχουν ΚΑΙ επιστήμονες! Τι άλλο σας είπε ο Ρένος; Την καλημέρα μου.

@ ΕΛΕΝΑ Εγώ είχα διαβάσει σε σοβαρά περιοδικά ότι τα χρυσόψαρα δεν έχουν εγκέφαλο.

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες οι προσωπικές σας παρατηρήσεις και εμπειρίες με τα χρυσόψαρα.

Candy Candy said...

Διάφορα, αλλά πάντα λέει τα καλύτερα:-)

Phivos Nicolaides said...

Candy Candy. Σ' ευχαριστώ πολύ. Να 'σαι πάντα καλά!