Παράλληλα, η έννοια της διαφορετικότητας υπάρχει στο οικογενειακό και στο κοινωνικό περιβάλλον του κάθε παιδιού. Υπάρχουν παιδιά από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, παιδιά που προέρχονται από κάποια μειονότητα, παιδιά μεταναστών ή ακόμα παιδιά τα οποία ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.
Σε μια κοινωνία που είναι πλέον πολυπολιτισμική κι έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες, ένα παιδί, ίσως μέσω της ευρυμάθειας, χρειάζεται να έχει ξεκάθαρη αντίληψη της ισότητας και της μοναδικότητας αυτών που αποτελούν το όλο.
Σύμφωνα με έρευνες, τα μικρά παιδιά τείνουν να αποδέχονται αβίαστα τη διαφορετικότητα. Δημιουργούν φιλίες με παιδιά από διαφορετικό οικογενειακό ή πολιτισμικό πλαίσιο. Όσο, όμως, μεγαλώνουν παρατηρούμε πως μαθαίνουν να αξιολογούν τη διαφορετικότητα ανάλογα με τις αντιλήψεις των γονέων.
Στην ουσία, αυτό το οποίο κατορθώνει ένας γονιός βοηθώντας τόσο τον εαυτό του, όσο και το παιδί του να αποδεχτεί τη διαπολιτισμικότητα, είναι πρωτίστως να προάγει το πνεύμα του σεβασμού και της ομαδικότητας. Άλλωστε το μέλλον βρίσκεται στη συνεργατική επίλυση των προβλημάτων και οι νέοι μας αποτελούν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας. Συνεπώς, όσα παιδιά του σήμερα δρουν απαλλαγμένα από φυλετικά και άλλου είδους εμπόδια, ενδεχομένως να αποτελέσουν μελλοντικά τους ηγέτες του αύριο σε όλους τους τομείς αυτού του πολύχρωμου κόσμου.
Τρόποι για να διδάξεις στο παιδί σου τη διαφορετικότητα
· Μιλήστε στο παιδί – ανάλογα με την ηλικία του – με προσιτό και σύντομο λόγο για τις συνθήκες που αναγκάζουν κάποιες φορές τους πολίτες μιας χώρας να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή αλλού.
· Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για όσα παρατηρεί και όσα σκέφτεται σχετικά με τη διαφορετικότητα π.χ. «θα ήθελες να μου μιλήσεις γι’ αυτό που σκέφτεσαι κοιτώντας τον κύριο, να κάθεται στο τροχοκάθισμα;».
· Βοηθήστε το παιδί να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση ώστε να αντιληφθεί πώς μπορεί να αισθάνεται ένα άλλο άτομο.
· Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πλησιάζουν ένα παιδί που είναι απομονωμένο, και το οποίο ενδεχομένως να αισθάνεται έντονη μοναξιά ή να ντρέπεται να ακολουθήσει τους άλλους στο παιχνίδι.
· Διαβάστε βιβλία παρέα με τα παιδιά σας για τη διαφορετικότητα. Το παιδί μπορεί εύκολα να ταυτιστεί με τους ήρωες, να κατανοήσει τα νοήματα, και να ευαισθητοποιηθεί.
Για να μάθουν να αγκαλιάζουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει πρώτα εμείς οι γονείς να αγκαλιάσουμε πλατιά τα παιδιά μας με ό,τι διαφορετικό έχουν, αναγνωρίζοντας και τονώνοντας τα δυνατά τους χαρακτηριστικά.
Δρ Κατερίνα Τρύφωνος - Facebook
Καθηγήτρια Φιλολογίας
Ερευνήτρια σε Θέματα Νεολαίας και Πολιτισμού
Καθηγήτρια Φιλολογίας
Ερευνήτρια σε Θέματα Νεολαίας και Πολιτισμού
No comments:
Post a Comment