Tuesday, June 23, 2020

Μερικές αλήθειες που δεν ήξερες για το 1821

Ο συγγραφέας του 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας', Θεόδωρος Παναγόπουλος, αμφισβητεί όσα γράφουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας για την Επανάσταση.
Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία’, αναφέρει ο Βασίλης Ραφαηλίδης στην ‘Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους (1830-1974)’. Κι όταν και τα καθάρματα γράφουν ιστορία, τότε η ιστορία περιλαμβάνει και αδικίες. Η αδικία και κατ’ επέκταση η απόδοση δικαιοσύνης ήταν το κίνητρο που ώθησε τον Θεόδωρο Παναγόπουλο να γράψει ‘Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας’, ένα βιβλίο που αμφισβητεί πολλά από όσα θεωρούσαμε ως θέσφατα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, απλά και μόνο επειδή αναφέρονται στα σχολικά βιβλία.


”Μελετώντας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια όσα έχουν γραφτεί για το ’21, σχημάτισα τη γνώμη πως η Επανάσταση προδόθηκε τόσο από μέσα όσο και απέξω”, μου ανέφερε ο Παναγόπουλος στην αρχή της συζήτησής μας, ο οποίος ως, συνταξιοδοτημένος, δικαστής ενοχλήθηκε από τις ιστορικές αδικίες και θέλησε μέσω του βιβλίου του να αποδοθεί δικαιοσύνη. ”Ήθελα, σύμφωνα με τη δική μου συνείδηση, να ξεκαθαρίσω ποιοι ήταν πραγματικά αγνοί και ποιοι ιδιοτελείς. Έτσι, ξεκίνησα να ερευνώ τα πρόσωπα και τα γεγονότα, μία έρευνα που κατέληξε στη συγγραφή του ‘Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας”.
(Ο Θεόδωρος Παναγόπουλος)


>”Ενώ η Επανάσταση ξεκίνησε αρκετά καλά, την πρόδωσαν από μέσα οι κοτζαμπάσηδες και οι πρόκριτοι. Δεν την ήθελαν, γιατί περνούσαν καλά επί τουρκοκρατίας. Είχαν αποκτήσει πολύ σημαντική πολιτική δύναμη, γιατί είχαν τον έλεγχο της οικονομίας, εισπράττοντας τους φόρους για λογαριασμό του σουλτάνου, κρατώντας ένα τεράστιο μερίδιο για τους ίδιους. Είχαν φτάσει στο σημείο να διορίζουν και να απολύουν ακόμα και τον πασά της Τριπολιτσάς, τον Οθωμανό διοικητή της Πελοποννήσου. Επομένως, δεν ήθελαν ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, γιατί θα έχαναν τα προνόμια και τις περιουσίες τους”.

> ”Απέξω την Επανάστση πρόδωσαν οι Φαναριώτες και όσοι ήρθαν μαζί τους στην Ελλάδα. Άνθρωποι όπως ο Μαυροκορδάτος και ο Καρατζάς που ήρθαν από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες κι έφεραν μαζί τους διάφορους περίεργους νεαρούς τύπου Πολυζωίδη και Σκουφά, οι οποίοι αργότερα έγιναν ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Καποδίστρια. Όλοι αυτοί που ήρθαν απέξω δεν ήταν πάνω από είκοσι ετών. Πολέμησαν τους οπλαρχηγούς που είχαν ξεκινήσει την Επανάσταση και έτσι στην πραγματικότητα την πρόδωσαν. Θα ήμασταν ένα διαφορετικό κράτος, ίσως πιο ευτυχισμένο, πιο ειρηνικό και εντελώς ανεξάρτητο αν δεν σκότωναν τον Καποδίστρια, ο οποίος είχε όνειρα να φτιάξει μια Ελλάδα μεγάλη, ισχυρή και ανεξάρτητη”.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις

 > ”Δεν θα έλεγα πως η ελληνική επανάσταση ήταν αποτέλεσμα της επιθυμίας των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ουσία ήταν πως η Αγγλία και η Γαλλία δεν ήθελαν να κατέβει η Ρωσία στη Μεσόγειο. Με βάση αυτή τη λογική, λοιπόν, εμπόδιζαν την Ελλάδα να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Ήθελαν να γίνει αυτόνομη επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως ήταν η Μολδοβλαχία. Αναγκάστηκαν μαζί με τους Τούρκους να δεχτούν την αυτονομία, όταν οι Ρώσοι έφτασαν με τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο στα πρόθυρά της Κωνσταντινούπολης. Ο σουλτάνος πιεζόμενος πλέον και από τους Αγγλογάλλους δέχτηκε την ανεξαρτησία κι έτσι φτάσαμε στο σχηματισμό ενός μικρού ελληνικού κράτους που περιλάμβανε την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη Στερεά Ελλάδα.


> ”Οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αποφασίσει η Ελλάδα να είναι φόρου υποτελής στο σουλτάνο και ο αρχηγός της αυτόνομης πολιτείας να διορίζεται μετά από έγκριση του σουλτάνου. Την Ελλάδα την ήθελαν προτεκτοράτο. Την ανεξαρτησία την δέχτηκαν κατά ανάγκη, αλλά περιορισμένη. Αποφάσισαν να την κάνουν προτεκτοράτο και αφού επελέγη ο Καποδίστριας από την Εθνοσυνέλευση άρχισαν να τον υποσκάπτουν. Οι Άγγλοι έβαλαν από πίσω του τον πράκτορας τους, τον Μαυροκορδάτο. Δημιούργησαν το κοινό της Ύδρας, άρχισαν να λένε στα νησιά να μην πληρώνει κανείς φόρο στην κυβέρνηση και στο τέλος τον δολοφόνησαν, μέσω των  Μαυρομιχαλαίων. Κάπως έτσι ξεκίνησε η απόλυτη εξάρτησή μας από τις Μεγάλες Δυνάμεις και φτάσαμε μέχρι τον ερχομό του Όθωνα”.

> ”Πιστεύω πως θα είχαμε καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθούμε και χωρίς τις Μεγάλες Δυνάμεις, τα δάνεια τους και το Ναυαρίνο. Τον πρώτο χρόνο της επανάστασης είχαμε όλο νίκες. Από τη στιγμή που ανακατεύτηκε ο Μαυροκορδάτος, ο οποίος εξυπηρετούσε τα αγγλικά συμφέροντα, είχαμε όλο ήττες. Στην ανεξαρτησία δεν έπαιξε ρόλο το Ναυαρίνο. Όλο αυτό ξεκίνησε από παρεξήγηση, αφού ένα αγγλικό πλοιάριο με λευκή σημαία κινήθηκε προς στην τουρκική ναυαρχίδα για να ζητήσει να συζητήσουν. Οι Τούρκοι το πυροβόλησαν, σκοτώθηκε ένας δόκιμος και ξεκίνησε η μάχη. Θα τα είχαμε καταφέρει και χωρίς το Ναυαρίνο”.

> ”Όσον αφορά το δάνειο, λειτούργησε διαιρετικά για τους Έλληνες. Οι Άγγλοι μας ήθελαν διαιρεμένους. Για αυτό και δημιούργησαν ένα ολιγαρχικό κόμμα, το κόμμα των αρχόντων με τους κοτζαμπάσηδες και τους Κουντουριώτηδες, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι Καραϊσκάκης, Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος. Τον Ανδρούτσο και τον Καραϊσκάκη τους δολοφόνησαν, ενώ τον Κολοκοτρώνη τον φυλάκισαν. Η Αγγλία εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσε το σύστημα ‘διαίρει και βασίλευε”.

> ”Πώς θα τα καταφέρναμε χωρίς τις Μεγάλες Δυνάμεις; Τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης (1821-22), είχαμε έξι νίκες και καμία ήττα σε μάχες. Στα τέλη του ’21 ήρθε ο Μαυροκορδάτος και από το ’22 που έκανε το σύνταγμα μέχρι το ’32 δεν κερδίσαμε ούτε μία μάχη. Γνωρίσαμε  δέκα ήττες από την Πάτρα και την Κόρινθο μέχρι το Μανιάκι με τον Παπαφλέσσα και τη Σφακτηρία. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, είχαμε πέντε καταδίκες όπως αυτές του Κολοκοτρώνη και του Καραϊσκάκη, οχτώ δολοφονίες και δύο εμφύλιους πολέμους. Είχαμε 200.000 νεκρούς, αναπήρους και αιχμαλώτους και σκεφτείτε πως εκείνο το διάστημα ο πληθυσμός της χώρας ήταν 900.000, άρα χάθηκε το 1/4 του πληθυσμού. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής των Άγγλων, για αυτό πιστεύω πως η Επανάσταση θα πετυχαίναμε και χωρίς τις Μεγάλες Δυνάμεις”.

> ”Πήραμε, επίσης δάνεια, τα οποία τα κατασπαταλήσαμε. Από τις 2.000.000 λίρες των δανείων έφτασαν στην Ελλάδα οι 800.000. Τα λεφτά τα έφαγαν ο Κουντουριώτης με τον Κωλέττη και τον Μαυροκορδάτο. Μ’ ένα μέρος αυτών των χρημάτων παραγγείλαμε φρεγάτες από τα ναυπηγία της Αγγλίας οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ γιατί την ίδια περίοδο τα αγγλικά ναυπηγεία είχαν παραγγελίες από τον Μεχμέτ Άλη, τον πατέρα του Ιμπραήμ και καθυστέρησαν τις ναυπηγήσεις των ελληνικών πλοίων για να προλάβουν να στείλουν στην Αίγυπτο τις δικές του παραγγελίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο Ιμπραήμ να φτάσει στην Πελοπόννησο χωρίς να βρει αντίσταση”.

> ”Δυστυχώς το ’21 δεν είχαμε την κατάλληλη ηγεσία. Είχαμε τον Μαυροκορδάτο και τον Κωλέττη. Το ’22 ο Μαυροκορδάτος στο σύνταγμα της Επιδαύρου, έβαλε ένα άρθρο που έλεγε πως ο αρχηγός του στρατού (δηλαδή ο Κολοκοτρώνης, ο Υψηλάντης ή όποιος θα γινόταν αρχιστράτηγος) δεν μπορούσε να κάνει καμία πολεμική επιχείρηση χωρίς την άδεια της βουλής. Την βουλή απάρτιζαν άνθρωποι του Ζαΐμη και του Μαυροκορδάτου. Με τα μέσα της εποχής φανταστείτε να έρχεται από τα Μέγαρα ο Κιουταχής με 10.000 στρατιώτες και να πρέπει ο αρχιστράτηγος να πάει στην Τρίπολη να βρει τη βουλή, να συνεδριάσει και να του δώσει την άδεια. Έλεος. Αυτό είναι ανήκουστο. Και όμως είχε γίνει.”

Ο Λόρδος Βύρωνας και η Εκκλησία
> ”Αφού ο Βύρωνας ήταν σπουδαίος φιλέλληνας γιατί δάνεισε λίρες αναγκάζοντάς μας να υποθηκεύσουμε τις αλυκές του Μεσολογγίου και το χρέος το πλήρωσε μετά η ελληνική πολιτεία στους κληρονόμους του; Η εκκλησία έπαιξε και αυτή αρνητικό ρόλο. Είχε αφορίσει τον Ρήγα και τον Κολοκοτρώνη, τον οποίο κυνήγησε για να τον εξολοθρεύσει. Η Εκκλησία αποκαλούσε βασιλέα τον σουλτάνο και διέδιδε ότι εκείνος μας αγαπούσε. Αυτό ξεκίνησε από την εποχή του Γεννάδιου, ο οποίος είχε πει μετά την άλωση της Πόλης πως ο Θεός μας τιμώρησε γιατί φύγαμε από το δρόμο του”.

Η ιστορική αλήθεια και οι ομοιότητες με το σήμερα 
> ”Έχουν περάσει σχεδόν 200 χρόνια από την Επανάσταση. Πιστεύω πως είναι αρκετά για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια. Αν είχαμε μάθει από μικροί ότι ο Όθωνας κυβερνούσε απολυταρχικά και είχε μαζέψει γύρω του όλα τα καθάρματα τα οποία έκανε στρατηγούς και αντιστράτηγους, αν ξέραμε ότι τα δάνεια μας σκλαβώνουν, αν μας έλεγαν αυτό που έλεγε ο Καποδίστριας ότι ό ‘ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης’, ίσως η Ελλάδα ήταν μια καλύτερη χώρα με πιο υπεύθυνους πολίτες. Όχι πολίτες που ακούν τον Κωλέττη και τον Μαυροκορδάτο που μονοπωλούσαν την εξουσία από το ’22 μέχρι το ’62 και συνεπώς έγραψαν την ιστορία όπως ήθελαν εκείνοι”.

> ”Αν δεν σου λένε την αλήθεια πως να έχεις άποψη; Σήμερα λέμε για το αν πρέπει να φύγουμε ή όχι από το ευρώ. Δεν κάθεται όμως κάποιος να μας πει τις συνέπειες του αν φύγουμε και τις συνέπειες του αν μείνουμε. Κοιτάνε την καρέκλα τους και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η νυν. Να λοιπόν γιατί χρειάζεται να μαθευτεί η αλήθεια στα σχολεία και να μάθουν τις ευθύνες τους οι μαθητές από παιδιά, αλλιώς γίνονται πρόβατα. Ραγιάς ξέρετε τι σημαίνει; Ο ‘ράγιας’ προέρχεται απ΄την αραβική λέξη ‘ράγι’ που σημαίνει κοπάδι. Ραγιάς ήταν το κοπάδι του σουλτάνου. Ο σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας είχε δικαίωμα πάνω στο κοπάδι να το σφάξει ή να το κάνει ό,τι θέλει. Ραγιάδες θέλουμε; Πρόβατα; Εγώ ως μαθητής από την επαρχία δεν ήξερα τίποτα πέρα από αυτά που έγραφαν τα βιβλία. Τέλειωσα το σχολείο και δεν ήξερα ποιος είναι ο Μωάμεθ και ο Μαρξ. Τι φοβόντουσαν; Πώς αν τους μάθαινα θα γινόμουν μουσουλμάνος ή κομμουνιστής;”

> ”Η σημερινή πολιτική σκηνή είναι ταυτόσημη με αυτή του 1821. Ποτέ κανείς δεν λογαριάζει το λαό. Τότε τα έτρωγαν οι κοτζαμπάσηδες μέσω των φόρων, σήμερα οι πλούσιες οικογένειες δεν φορολογούνται και ο λαός υποφέρει. Οι βουλευτές που έχουμε θα έπρεπε να ντρέπονται. Αν είχαμε πολίτες σκεπτόμενους δεν θα ψήφιζαν κανέναν από αυτούς. Όταν το ’21 ήρθε ο Καποδίστριας δεν δέχτηκε να πάρει βουλευτική αποζημίωση ούτε ένα φοίνικα και πέθανε χωρίς να έχει τίποτα. Οι σημερινοί βουλευτές δεν δέχονται καμία περικοπή κι έχουν τόσα προνόμια. Να γιατί χρειάζεται πολίτης με μυαλό. Για να μην είναι πρόβατο του καθενός”.

>”Το ’21 πέρα από τους Άγγλους υπήρχαν οι Βαυαροί, οι οποίοι εκείνη την εποχή έκαναν την πρώτη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Έφεραν τον ανήλικο Όθωνα και κυβερνούσαν μέσω των αντιβασιλέων. Με τον Όθωνα ήρθαν 3.500 Βαυαροί, οι οποίοι έστησαν δύο σκουριασμένες λαιμητόμους, σε Χαλκίδα και Ναύπλιο και άρχισαν να κόβουν κεφάλια. Κάλεσαν στο Ναύπλιο τον στρατό που είχε φτιάξει ο Καποδίστριας που αποτελούνταν από όσους πολέμησαν στην Επανάσταση, τον αφόπλισαν και μετά τον ξαπόστειλαν. Οι περισσότεροι πήγαν στα βουνά και έγιναν ληστές. Οι άλλοι περάσαν από τη Λαμία και πάνω και πήγαν με τους Τούρκους που μέχρι τότε πολεμούσαν και λήστευαν τους Έλληνες. Δηλαδή έφυγαν από τη χώρα όσοι πολέμησαν τους Τούρκους και έμειναν οι Βαυαροί. Έφτασαν στο σημείο να πιάσουν τον Πλαπούτα και τον Κολοκοτρώνη και να τους καταδικάσουν σε θάνατο. Η πρώτη γερμανική κατοχή έγινε τότε με τις ξιφολόγχες, η δεύτερη έγινε το 1941 και από το 2010 έχουμε νέα γερμανική κατοχή. Αυτή τη φορά οι ξιφολόγχες αντικαταστάθηκαν με χάρτινες ξιφολόγχες όπως το ευρώ.”

>”Από την ελληνική ιστορία νιώθω περήφανος για τη στάση του Κολοκοτρώνη, περήφανος και λυπημένος που χάθηκε για τη συμπεριφορά του ο Καποδίστριας. Περήφανος για το Νικηταρά και για τη Μαντώ Μαυρογένους. Για όλους τους ανθρώπους με αξία που έδωσαν τη ζωή και τη ψυχή τους για τον Αγώνα και στους οποίους οφείλεται η ελευθερία μας”.

Οι Τούρκοι, το ελληνικό DNA και οι παρελάσεις  
> ”Σήμερα ο Ερντογάν οραματίζεται να επανιδρύσει την οθωμανική αυτοκρατορία. Στο σχολείο οι Τούρκοι τα μαθαίνουν πιο λάθος ακόμα και από εμάς. Και εμείς σφάζαμε Τούρκους και εκείνοι μας έσφαζαν. Η ιστορία θα έπρεπε να είναι αντικειμενική. Να λέει τι κάναμε εμείς στη Μικρά Ασία και τι έκαναν εκείνοι στη Σμύρνη. Ποντάρουν, όμως, και οι δύο στο συναισθηματισμό και το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε από το 15ο αιώνα σε μια αντιπαλότητα που δεν λέει να τελειώσει. Θα μπορούσαμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους Τούρκους, οι οποίες θα ωφελούσαν και τις δύο πλευρές. Αντ’ αυτού οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι πουλάνε εξοπλισμούς και στους δυο μας και γλεντούν με τα λεφτά μας”.

> ”Σε αυτό τον τόπο κατοικούσαν κάποιοι άνθρωποι που ανέπτυξαν τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Από το 146μ.Χ. που έπεσε η Ελλάδα κι έγινε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έπαψαν να υπάρχουν Έλληνες. Υπήρχαν Ρωμιοί. Δημιουργήθηκε ανατολικό και δυτικό κράτος και είχαμε αυτοκράτορες που κανείς δεν ήταν Έλληνας. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με το Βυζάντιο αν και προσπάθησαν να μας πολιτογραφήσουν βυζαντινούς. Εκείνο που διασώθηκε από τον ελληνισμό της αρχαιότητας ήταν η γλώσσα χάρη στις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά κυρίως χάρη στο γεγονός πως τα Ευαγγέλια είχαν γραφτεί στα ελληνικά. Όσον αφορά το ελληνικό DNA, κανείς λαός δεν είναι καθαρός. Από εδώ έχουν περάσει, Αρβανίτες, Ενετοί, Τούρκοι και τόσοι άλλοι. Έχουμε και τούρκικο αίμα, αλλά και οι Τούρκοι ελληνικό. Ξέρετε πόσο ελληνικό αίμα έχουν οι Τούρκοι ως απόγονοι γενιτσάρων;”

> ‘‘Οι παρελάσεις αποτελούν τρόπο επίδειξης και δεν έχουν κάποια χρησιμότητα. Τέτοιες μέρες θα μπορούσαν να γίνονται διαλέξεις στα σχολεία σχετικά με το τι έγινε το ’21, αλλά οι παρελάσεις και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου θέλουν να τονίσουν το εθνικό φρόνημα και τίποτα άλλο. Δεν βοηθά σε τίποτα να βγαίνουν οι επίσημοι να στρίβουν τα κεφάλια και να κοιτούν τ’ άρματα. Αυτό που βοηθά είναι να πουν την αλήθεια. Στη Γερμανία και στην Αγγλία γίνονται παρελάσεις; Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν για την Επανάσταση είναι να σεβόμαστε και να μνημονεύουμε αυτούς που μας ελευθέρωσαν και να τους θεωρούμε πρότυπα των οποίων τη ζωή πρέπει να ακολουθούμε”.

Το βιβλίο ‘Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας’ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος.
Γιώργος Μυλωνάς
Πηγή: Oneman.gr
25 Μαρτίου 2017  

Thursday, June 11, 2020

Μαρίτα Ρίτζι: “…Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ για την Κιβωτό του κόσμου…”

Συνέντευξη της Μαρίτας Ρίτζι στο περιοδικό polismagazino
“Αυτή τη στιγμή έχω ξεκινήσει πρόβες ολοκληρώνοντας το θίασο και τους τεχνικούς στην καινούργια μου δουλειά που έγραψα, σκηνοθετώ και κάνω και την παραγωγή, “η Ελλάδα του χθες και σήμερα”, μία ιστορική αναδρομή των δεκαετιών που πέρασαν από την Ελλάδα και άφησαν το σημάδια τους”.
Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Το ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός το ανακάλυψα στα έξι με εφτά μου έτη όταν πρώτο έπαιξα στο θέατρο της Ερμούπολης Σύρου το Απόλλων το Μιχαλάκη τον σφυρίχτρα σε διασκευή Ξένιας Καλογεροπούλου.
Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαύμαζα τον Ντίνο Ηλιόπουλο που έτυχε να δουλέψω στο θέατρο μαζί του παιδί ακόμη της δραματικής σχολής και τον Θανάση Βέγγο. Είχαν ήθος μεγάλες αξίες και ήταν τρομερές προσωπικότητες. Επίσης θαύμαζα την Αλίκη Βουγιουκλάκη για την μοναδικότητα που είχε στο φακό και την Τζένη Καρέζη για την τεράστια γκάμα της.
Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Άλλο το θέατρο και άλλο ο κινηματογράφος. Στο θέατρο έχεις αμεσότητα με τον κόσμο ενώ στον κινηματογράφο όχι. Το θέατρο έχει τελείως διαφορετική τεχνική από ότι ο κινηματογράφος είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Για εμένα καριέρα είναι η διαδρομή στον χώρο της τέχνης και η διαχρονική επιβίωση στο σανίδι. Επιτυχία για εμένα σημαίνει ικανοποιημένος κόσμος γεμάτος συναισθήματα αποτυπωμένα στα πρόσωπά τους.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Καλλιτέχνης γεννιέσαι. Δεν γίνεσαι, το έχεις ή δεν το έχεις και αυτό φαίνεται από την ηλικία των 5,6 ετών.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Προσφορά πάθος αγάπη και έρωτας.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Αν δεν έχω έμπνευση δεν μπορώ να δημιουργήσω δεν μπορώ να γράψω και δεν μπαίνω καν στην διαδικασία εάν τα τσάκρα μου δεν είναι ανοιχτά.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα με χαρακτήριζα τελειομανή. Θέλω όλα να λειτουργούν άψογα και γι’ αυτό δίνω έμφαση και στην πιο μικρή λεπτομέρεια του ρόλου.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αυτή τη στιγμή έχω ξεκινήσει πρόβες ολοκληρώνοντας τον θίασο και τους τεχνικούς στην καινούργια μου δουλειά που έγραψα σκηνοθετώ και κάνω και την παραγωγή “η Ελλάδα του χθες και σήμερα” μία ιστορική αναδρομή των δεκαετιών που πέρασαν από την Ελλάδα και άφησαν το σημάδια τους. Είναι μία υπερπαραγωγή με 65 κουστούμια 7 ηθοποιοί που σχεδιάζει ο σχεδιαστής μόδας παγκόσμιας φήμης Μάικ Νικολατος. Δυόμιση ώρες παράσταση με εικόνες βίντεο και μουσική που επιμελήθηκε ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης Θάνος Γεωργουλάς. 
Κάνουμε πρεμιέρα στις 30 Ιουλίου στο κολυμβητήριο της Ραφήνας μία προσφορά του δήμου Ραφήνας Πικερμίου και του Δημάρχου Ευάγγελου Μπουρνού. Η παράσταση αυτή δημιουργήθηκε για την ενίσχυση της κιβωτού του κόσμου η είσοδος είναι δωρεάν Και θα υπάρχει σε κάθε παράσταση ένα κουτί για να βάζει ο κόσμος χρήματα όσα θέλει μέσα για την κιβωτό του κόσμου. Παραστάσεις θα δοθούν σε όλους τους δήμους της Αττικής εκτός Αττικής αλλά και στο Εξωτερικό.

Βιογραφικό
Η Μαρίτα Ρίτζι γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου και είναι ιταλικής καταγωγής από 7 ετών που ανέβηκε στο σανίδι μέχρι και σήμερα υπηρετεί το θέατρο την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα καταξιωμένα στο χώρο του θεάτρου έχει εργαστεί στο εξωτερικό ως διευθύντρια casting director αλλά και ως ηθοποιός δημιούργησε την πρώτη καλλιτεχνική κοινότητα στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε με ναυτιλιακές εταιρείες δημιουργώντας ντοκιμαντέρ με τουριστικούς οδηγούς για τις τηλεοράσεις των πλοίων. Υπήρξε ιδιοκτήτρια διαφημιστικής εταιρείες στην Ελλάδα.
Γράφει θεατρικά κείμενα και σενάρια
σκηνοθετεί ομάδες και κάνει μόνη της θεατρικές παράγωγες πάντα με τεράστια επιτυχία. Στην τηλεόραση έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με ρόλους υπέροχους όλων των ειδών Δράμα και κωμωδία. Μπορούμε να μάθουμε τα πάντα για αυτήν γράφοντας το όνομά της στη μηχανή αναζήτησης Google και μπαίνοντας στο YouTube στο κανάλι της
Facebook
Πηγή: polismagazino.gr

Tuesday, June 2, 2020

Ενώπιον εαυτού... ας φιλοσοφήσουμε

Γράφει η Στέλλα Τζιμπιλή*
Λίγες μέρες μετά την "απελευθέρωση" από τα δεσμά της καραντίνας επιστρέφουμε σιγά-σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας. Το θέμα είναι πώς επανερχόμαστε στη φυσιολογική ζωή, οι ίδιοι, φτωχότεροι ή πλουσιότεροι πνευματικά; Ο Ηράκλειτος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Τα πάντα ρεί, δις εις τον αυτόν ποταμό ουκ αν εμβαίης», δηλαδή τα πάντα αλλάζουν και κανείς δεν μπαίνει δύο φορές στα ίδια νερά του ίδιου ποταμιού. 

Η απάντηση δόθηκε περίτεχνα από τον Σκοτεινό φιλόσοφο Ηράκλειτο και όχι από εμένα. Αναντίρρητα κανείς δε θα γυρίσει πίσω ίδιος, ούτε και στην ίδια ακριβώς κατάσταση που βρισκόταν πριν από την εποχή της καραντίνας. Λίγο πολύ όλοι νιώθουμε και αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές αυτές έμπρακτα. Οι κοινωνιολογικές, ψυχολογικές, οικονομικές συνιστώσες της όλης κατάστασης έχουν αναλυθεί από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. 

Προσωπικά θα επιλέξω να αμυνθώ μέσω της φιλοσοφίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει διαφυλάξει την ψυχή μου πλειστάκις. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα επιτελέσει τον ιερό σκοπό της και τώρα, σε αυτό το ιδιόμορφο και κομβικό χρονικό σημείο. Όλοι πιστέψαμε ότι ο χρόνος σταμάτησε, μερικοί ότι πέσαμε θύματα πολιτικής και οικονομικής πλεκτάνης, άλλοι πιόνια ενός παγκόσμιου σατανικού σχεδίου εξόντωσης της ανθρωπότητας, οι βαθιά θρησκευόμενοι, νεομάρτυρες στο βωμό υπεράσπισης της ιερής θρησκείας μας. Ό,τι και να νιώθουμε, ό,τι και να πιστεύουμε, απλά έτσι είναι για εμάς, με αυτό τον τρόπο το αντιλαμβανόμαστε. Κανείς δεν είναι υπόλογος κανενός. Υπόλογοι είμαστε μόνο απέναντι στον εαυτό μας.

Και εάν ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι και τόσο εύκολος, δεν θα τον χάσουμε, υπάρχει "πυξίδα". Ποια είναι αυτή η πυξίδα που θα μας δείξει το δρόμο; Μία και μοναδική επαναλαμβάνω, η φιλοσοφία φυσικά. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με στωικότητα τον εαυτό μας και κατόπιν τον κόσμο γύρω μας. 

Ο γνωστός σε όλους μας Ρωμαίος φιλόσοφος-αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος στο έργο του "τα εις εαυτόν" το οποίο έγραψε μάλιστα στα ελληνικά, μέσα σε ένα αντίσκηνο εν μέσω εκστρατειών, δίδει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια και βελτίωση του πνεύματος και του χαρακτήρα. Κλεισμένος στη σκήνη του με τον κίνδυνο του εχθρού να παραμονεύει και όμως φιλοσοφεί. Κλεισμένοι στα σπίτια μας σχεδόν δυο μήνες υπό την απειλή ενός αόρατου εχθρού, του κορωνοïού, τί ακριβώς κάναμε; Εκμεταλλευτήκαμε αυτή την τεράστια και απρόσμενη παύση πνευματικά ή αναλωθήκαμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, αφοριστικές δηλώσεις και παρωχημένες διατυπώσεις.

Ο καθρέφτης ήρθε η στιγμή να γυρίσει προς τον εαυτό μας και όχι να είναι μονίμως στραμμένος προς τους άλλους. Τί πιστεύετε ότι θα μας έλεγε – ο εαυτός μας; Μήπως θα μας απαντούσε ως ένας άλλος Μάρκος Αυρήλιος και θα μας έλεγε τα εξής:

«Ότι πάντα οφείλουμε να σκάβουμε βαθιά μέσα μας για να ανακαλύψουμε τον καλό μας εαυτό, υπάρχει κάπου βαθιά μέσα και μάλιστα σε όλους. Η θέληση του καθενός είναι που κάνει τη διαφορά. Γιατί πολλές φορές και η απραξία και η αδιαφορία είναι εξίσου μεγάλο αδίκημα. Γι ‘αυτό το λόγο ας μη φερόμαστε σα να πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε χίλια χρόνια, το μοιραίο καραδοκεί και η μόνη επιλογή είναι να γίνουμε καλοί. Για να γίνουμε καλοί έχουμε υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ανάγκη από ελάχιστα υλικά πράγματα. Ακόμη και η ευτυχία σχετίζεται με τα λίγα, ποτέ με τα πολλά. Είναι ιδανικό να στεκόμαστε όρθιοι με τις δυνάμεις μας, ακόμη και για να διασφαλίσουμε αυτά τα λίγα και όχι σε δεκανίκια. 

Ας πάρουμε παραδείγματα προς μίμησιν και αποφυγήν από το παρελθόν, διότι η ζωή είναι κύκλος και επαναλαμβάνεται και αυτό σημαίνει ότι τα ίδια που συμβαίνουν τώρα, συνέβησαν στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Πρέπει να προετοιμάζουμε λοιπόν την ψυχή μας να είναι ακλόνητη για όσα συμβαίνουν απροειδοποίητα, να τα δεχόμαστε και να τα αξιοποιούμε προς όφελος της. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που συναντάμε. Να λέμε κάθε πρωί στον εαυτό σας, σήμερα θα συναντήσω ανθρώπους που είναι φθονεροί, υβριστές, κόλακες, αλαζόνες. 

Να γνωρίζουμε όμως ότι όλα αυτά τα έχουν εξαιτίας της άγνοιας τους για το καλό και το κακό. Μπορεί να μην είμαστε συγγενείς από το ίδιο αίμα, όμως έχουμε έναν κοινό προορισμό και αξίζει τον κόπο εάν μας δίνεται η δυνατότητα να καθοδηγούμε όσους το έχουν ανάγκη ή εάν δεν είναι εφικτό, να τους δεχόμαστε όπως είναι. Το να είμαστε αντίθετοι και να πολεμάμε ο ένας τον άλλον είναι παρά φύσιν. 

Ας μη λησμονούμε ότι γεννηθήκαμε για να συνεργαζόμαστε, όπως τα χέρια, τα πόδια, τα πάνω και τα κάτω δόντια. Αναμφισβήτητα μεγαλύτερη απόδειξη αναφορικά με του τι είδους άνθρωποι είμαστε, αποτελούν τα πράγματα με τα οποία έχουμε ασχοληθεί συστηματικά. Οπότε πορευόμαστε σαν κάθε πράξη να είναι και η τελευταία. Οτιδήποτε προσφέρουμε στην ανθρωπότητα ωφελεί πάνω απ’ όλα εμάς τους ίδιους. Ας κατανοήσουμε βαθιά ότι δε μπορούμε να αποφύγουμε την κακία των άλλων, παρά ταύτα έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την κακία που προέρχεται από την ψυχή μας."

Ένα ελάχιστο δείγμα γραφής του Μάρκου Αυρήλιου, όμως τόσο μεστό νοήματος. Ας αρχίσουμε από τώρα, δεν είναι ποτέ αργά. Και με μια βαθιά υπόκλιση, όπως αξίζει σε έναν αυτοκράτορα που τίμησε το πνεύμα, ήρθε η ώρα να συλλογιστούμε τα λόγια ενός άλλου μεγάλου, Έλληνα ποιητή, του Σεφέρη: «Με τι καρδιά, με τι πνοή, τι πόθους και τι πάθος, πήραμε τη ζωή μας ·λάθος! και αλλάξαμε ζωή.»
Στέλλα Τζιμπιλή 
*Υπ. Διδάκτωρ φιλοσοφίας -εκπαιδευτικός -συγγραφέας
Facebook 
  Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» 1 Ιουνίου 2020