Monday, November 20, 2017

Απαράμιλλη Δύναμη, Αντιγόνης Μοδέστου

Το νέο βιβλίο της Αντιγόνης Μοδέστου
«Ο χρόνος μόνο εξωτερικά έχει ευθεία κίνηση. Μέσα μας είναι αλλιώς. Κάνει κύκλους, μας γυρνά πίσω ξανά και ξανά, εφάπτεται στους αέναους κύκλους της ψυχής μας, των ψυχών που μας καθορίζουν την ύπαρξη…».

Ο τίμιος Θεοδόσης που τα έβαλε τον Θεό, ο καζανόβας Ιωάννης που άντεξε τα βασανιστήρια των Άγγλων, ο Τζο, ο στιγματισμένος Αμερικανός που περίμενε την αποδοχή μια αιωνιότητα, ο Αλέξης, όμορφος σαν άγγελος, στα μαύρα ντυμένος σαν διάβολος, που έφτασε μέχρι τον θάνατο.

Ένας ολόκληρος αιώνας… Τέσσερις άντρες… Τέσσερις ιστορίες… Αναμοχλεύονται βαθιά μίση και πάθη που ήταν κρυμμένα για δεκαετίες. Εχθρότητες που επηρέασαν οικογένειες από γενιά σε γενιά. Ανεκπλήρωτοι έρωτες που άφησαν βαθιές πληγές και αγεφύρωτους διχασμούς. Αντιπαλότητες για τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Και στο επίκεντρο γυναίκες μοιραίες, ψυχές τρυφερές μα κι απροσκύνητες, που πορεύονται με απαράμιλλη δύναμη, τη δύναμη της αγάπης.

Μια φεγγαρόλουστη οπτασία τυλιγμένη σε μεταξένια πέπλα στην Αίγυπτο του 1900 που συνδύαζε την πολυμάθεια και την εξελιγμένη κοινωνική μόρφωση μιας Ευρωπαίας με τον αισθησιακό ερωτισμός μιας ανατολίτισσας. Μια αρχόντισσα από τη Χώρα που αψήφησε τα ταμπού της κλειστής κοινωνίας για ‘κείνον, τον ένα και μοναδικό. Μια άβγαλτη νεαρή που με θάρρος ακολούθησε τον άντρα της στη φωτιά εμπόλεμων ζωνών. Μια αντάρτισσα δημοσιογράφος αποφασισμένη πω το παιδί της θα γεννηθεί από άνθρωπο ελεύθερο…

Ένα βιβλίο δημιουργείται μέσα στο μυθιστόρημα… Πώς πείσθηκε ο μηχανόβιος Αλέξης να το γράψει;

Η Αντιγόνη έδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον, με πλούσια γλώσσα και γλαφυρό ύφος μυθιστόρημα, το οποίο, σίγουρα είναι αξιανάγνωστο.
Το μυθιστόρημα έχει έκταση 367 σελίδων και χωρίζεται σε 16 κεφάλαια, όλα προλογισμένα με αποσπάσματα από ποιητικά έργα, τα οποία μας εισάγουν στο κυρίως θέμα του κεφαλαίου.
Η Αντιγόνη Μοδέστου υφαίνει, με πεζογραφική δεξιοτεχνία, μια πολυδαίδαλη και τρικυμιώδη ιστορία, της οποίας το ενδιαφέρον κλιμακώνεται από κεφάλαιο σε κεφάλαιο και στην πραγματικότητα, υπογράφει ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα χαρακτήρων οι οποίοι, άλλωστε, κυριαρχούν εδώ πέρα, πότε με την αξεπέραστη καλοσύνη τους και πότε με την ανεκδιήγητη κακία τους…
 

Αντιγόνη Μοδέστου (Facebook)

Η Αντιγόνη Μοδέστου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε λογιστικά και διοίκηση επιχειρήσεων στο Λονδίνο. Είναι εγκεκριμένος λογιστής/ελεγκτής και έχει μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Έχει δώσει διαλέξεις για θέματα της ειδικότητάς της σε χώρες της Ευρώπης και στον Καναδά. Είναι η Ανώτερη Διευθύντρια Χρηματοοικονομικά και Διοίκηση της Cyta (Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου).

Είναι αντιπρόδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Κύπρου.

Το μυθιστόρημα «Απαράμιλλη Δύναμη» είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά της «Ζήτημα ζωής και θανάτου» 1999, «Θέλω να ζήσω μαζί σου» 2005, «Το κόστος της ζωής» 2010, κυκλοφόρησαν με μεγάλη επιτυχία. Το μυθιστόρημα «Απαράμιλλη Δύναμη» απέσπασε έπαινο στον 33ο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Τα μυθιστορήματά της «Το κόστος της ζωής» και «Απαράμιλλη Δύναμη» απέσπασαν Πρώτο Βραβείο (Grand Prix) στην κατηγορία Μυθιστόρημα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Appel, Biscarrosse, της Γαλλίας.

No comments: