Wednesday, June 23, 2010

Πότε θα μπει η Κύπρος στον χώρο Σένγκεν;

Γράφει ο
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής

Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 25 χρόνια από την υιοθέτηση της Συνθήκης Shengen. Μια Συνθήκη που αποσκοπεί στην προοδευτική και πλήρη κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα και θεσπίζει καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των υπηκόων των κρατών που την έχουν υπογράψει. Στη συμφωνία συμμετέχουν σήμερα 22 κράτη – μέλη και περάν αυτών χώρες εκτός ΕΕ όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία που έχουν κατανοήσει τη μεγάλη σημασία και τα πρακτικά αποτελέσματα της εφαρμογής της Συνθήκης στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δυστυχώς δεν είναι μέλος της σημαντικής αυτής Συνθήκης και όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε πρόκειται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια. Γι αυτό και δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ενώ οι υπόλοιποι εταίροι μας, με τους οποίους μαζί ενταχθήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάνουν αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης, η Κύπρος βρίσκεται εκτός του Χώρου Shengen. Αποτελεί κι αυτό μια αρνητική επίδοση, που σφραγίζει την ιδιότυπη πολιτική απομόνωση, στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι δογματικές κυβερνητικές επιλογές.

Καταγράφουμε επίσης το αρνητικό γεγονός ότι ενώ θα έπρεπε ήδη να είχαν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη δημιουργία της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για την εφαρμογή της Συνθήκης – σημεία εισόδου και εξόδου, προξενικά γραφεία, Σύστημα Πληροφοριών Shengen, μηχανισμοί και μέσα επιτήρησης εξωτερικών συνόρων – ελάχιστα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή. 
Η συμμετοχή της Κύπρου στον Χώρο Shengen θα δώσει τη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης των Κυπρίων πολιτών χωρίς συνοριακούς ελέγχους και θα θωρακίσει πιο αποτελεσματικά τα σύνορα της Κύπρου από σύγχρονες ασύμμετρες απειλές όπως είναι το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση.

Καλούμε την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις αναστολές της. Και να προχωρήσει τάχιστα στη λήψη πολιτικής απόφασης για το χρόνο ένταξης της Κύπρου στον Χώρο Shengen, υλοποιώντας χωρίς άλλες χρονοτριβές και καθυστερήσεις όλα τα απαραίτητα μέτρα θεσμικής και υλικοτεχνικής υποδομής προκειμένου οι Κύπριοι να πάψουν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην Ε.Ε.
Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

2 comments:

Guida Simão said...

Obrigada pela tua visita no meu espaço. Boa semana para ti. A tua musica de fundo é excelente, Vangelis... parabens.
Beijos
Margarida

Unknown said...

yes its a very negative development as Cyprus is known to be tourist destination.Bulgaria and Romania are next join whiles the date for accession is still unknown.