Monday, June 28, 2010

Οικονομική κρίση και επιβολή φορολογιών


Γράφει ο
Φαίδων Φαίδωνος

Οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις με την αύξηση των φόρων θα προβούν σύντομα σε περισσότερες απολύσεις και θα οδηγηθεί και άλλος κόσμος στην ανεργία.

Ενώνουμε την αγωνιά μας με τις χιλιάδες των νοικοκυριών, τις εκατοντάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις δεκάδες των μεγάλων επιχειρήσεων της Επαρχίας μας που βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης συνεπεία της διογκούμενης οικονομικής κρίσης. Δυο χρόνια μετά από την έναρξη της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν μπορούν οι κυβερνώντες να επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αύξηση των συνεπειών στην πραγματική οικονομία της Κύπρου αποκλειστικά στην διεθνή οικονομική κρίση.

Φέρουν ευθύνες και οι ίδιοι γιατί σε όλο αυτό το διάστημα που έχει διατρέξει από τότε μέχρι σήμερα τα μέτρα που λαμβάνουν είναι άστοχα και λανθασμένα σε μεγάλο βαθμό. Αντιστρατεύονται τους βασικούς κανόνες χάραξης και υλοποίησης μιας οικονομικής πολιτικής που να είναι συμβατή σε ανοικτή και ελεύθερη οικονομία.

Αν νομίζουν ότι θα βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά κυνηγώντας τους ιδιώτες μικρούς, μεσαίους και μεγάλους με φοροεπιδρομή θα καταφέρουν δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθούν με λαϊκισμό να κερδίσουν την συμπάθεια του κόσμου λέγοντας ότι το κόστος της κρίσης πρέπει να το επωμιστούν και οι έχοντες και οι κατέχοντες. Το μήνυμα τους ακούγεται εύηχο και μπορεί κάποιος να το ασπαστεί και αν ακόμη βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η αύξηση των φορών σε περιόδους οικονομικής κρίσης με βάση την νεοκλασική αλλά και την κενσιανή θεωρία στην οικονομία (θεωρίες στις οποίες στηρίζεται ο κοινωνικός φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία) είναι η χαριστική βολή για να οδηγήσεις την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Οι μικρομεσαίες αλλά και οι μεγάλες επιχειρήσεις με την αύξηση των φόρων θα προβούν σύντομα σε περισσότερες απολύσεις και θα οδηγηθεί και άλλος κόσμος στην ανεργία. Η ορθόδοξη οικονομική πολιτική για την περίσταση θα ήταν η κυβέρνηση να κρατήσει τους φορολογικούς συντελεστές σταθερούς και να διατηρήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό κλίμα, και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα της και την απασχόληση αν βοηθούσε τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αυξήσουν των κύκλο εργασιών τους. 

• Οφείλει να δώσει τις άδειες για τα 34 μεγάλα έργα (€100 εκ και πλέον το καθένα) που έδωσε σε κατάλογο το ΚΕΒΕ προς την Κυβέρνηση με παρόμοιες διαδικασίες με αυτές που θα ισχύσουν με το έργο από το Κατάρ.
• Οφείλει να βάλει τάξη στον Κ.Ο.Τ και επιτέλους ο οργανισμός αυτός να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του λαού της Κύπρου. Είναι ο πλέον αναποτελεσματικός οργανισμός με βάση την αποστολή που έχει να επιτελέσει έναντι της μεγαλύτερης οικονομικής βιομηχανίας της Κύπρου.
• Οφείλει σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα και τις Εμπορικές Τράπεζες να εξεύρουν τρόπους να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια

Ακούμε το επιχείρημα ότι τα δημόσια ταμεία χρειάζονται άμεσα χρήματα άρα πρέπει να μπουν φόροι. Αυτό να πούμε προς τους Κυβερνώντες ότι είναι η εύκολη λύση αλλά και καταστροφική λύση. Όταν κάποιος δεν έχει αρκετά χρήματα περιορίζει τα έξοδα και τις σπατάλες τους.
• Θα μπει φόρος στην ακίνητη περιουσία για να εισπράξει το κράτος 10 εκ ευρώ περίπου αν δεν γινόταν η σπατάλη των 35 εκ στην Eurocypria θα είχαμε και περίσσευμα 25 εκ.
• Έχουν επιβάλει φόρο στα καύσιμα για να εισπράξει το κράτος 65 εκ ευρώ περίπου, αν είχαν εκδώσει τις 12 άδειες για τα γήπεδα Γκολφ θα είχε το κράτος εισπράξει 60 εκ ευρώ (12 επί 5 εκ είναι το τέλος αδειοδότησης) άρα ούτε αυτός ο φόρος θα χρειαζόταν.
• Θέλει η κυβέρνηση να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από 10% σε 11% για να μπουν στα ταμεία του κράτους περίπου 70 εκ ευρώ εάν εκδοθούν μόνον 18 χιλ τίτλοι από τις συνολικά 120 χιλ τίτλους που εκκρεμούν από τα μεταβιβαστικά θα πάρει το κράτος περίπου 65 εκ ευρώ άρα ούτε αυτός ο φόρος θα χρειαζόταν.

Η πολιτική οικονομία δεν είναι άσπρο-μαύρο πρέπει η κυβέρνηση μας να αντιληφθεί ότι η επιτυχία κρύβεται στο μείγμα των μέτρων που θα λάβει. Όταν το μείγμα δεν είναι κατάλληλο για την περίσταση μπορεί να επιφέρεις μεγαλύτερη ζημία από το πρόβλημα που επιχειρείς να αντιμετωπίσεις. 
Φαίδων Φαίδωνος

No comments: