Friday, April 7, 2017

Ού περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί επιδομάτων!

 
Η δαπάνη για την κάλυψη της αμοιβής των συμβούλων στα συνολικά 74 Διοικητικά Συμβούλια ημικρατικών και άλλων οργανισμών αυξήθηκε από 1/1/2017 και ανέρχεται στα €1,2 εκατ. ετησίως, ενώ προστίθεται στο ποσό αυτό και το επίδομα παραστάσεως που παραχωρείται στους προέδρους των Δ.Σ. για την κάλυψη εξόδων τους.

Συγκεκριμένα, καθορίστηκε στα €100 ανά συνεδρία, ενώ για τους υπόλοιπους οργανισμούς η αμοιβή των συμβούλων αυξήθηκε στα €70 ανά συνεδρία.

Η επιχειρηματολογία υπέρ της αύξησης της αμοιβής των διοικητικών συμβούλων,
ημικρατικών οργανισμών είναι, ότι, αποτελεί αποζημίωση συμβολικού παρά αντισταθμιστικού χαρακτήρα. Παραχωρείται πρωτίστως έναντι των πάγιων εξόδων που συνεπάγεται η συμμετοχή σε συνεδρίες, ενώ συνιστά ελάχιστη ανταμοιβή για την απώλεια ωφέλιμου χρόνου και εισοδήματος.

Εμ, γι’ αυτό σφάζονται ποιος θα πρωτοδιοριστεί σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, ώστε, να προσφέρουν προς την κοινωνία αφιλοκερδώς τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, σε βάρος του ωφέλιμου χρόνου τους.

Ένας από τους καλά αμειβόμενους οργανισμούς είναι και τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας ανά την Κύπρο. Το κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου αμείβεται με €70 ανά συνεδρία και με ακόμη €70 ανά συνεδρία, της επιτροπής που ανήκει. (Σε άλλους οργανισμούς οι συνεδρίες των επιτροπών δεν έχουν οποιανδήποτε αμοιβή).

Σε συγκεκριμένο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας (όνομα και μη χωριό) σκέφτηκαν, να ζητήσουν και αναδρομικά το ποσό των 15% που είχαν αφαιρεθεί τα προηγούμενα χρόνια ένεκα της οικονομικής κρίσης! Αυτό θα πει προσφορά στον τόπο! Τώρα σφάζονται μεταξύ τους ποιος θα διοριστεί στις επιτροπές του συμβουλίου ώστε να εισπράττουν και από εκεί.

Το θέμα πάντως είναι απλό. Σε μια κοινωνία όπου η προσφορά στα κοινά μεταφράζεται ακόμη σε χρήματα, είναι πολύ εύκολη η λύση του προβλήματος. Ας δημιουργηθούν τόσες επιτροπές, ώστε, να καλύπτουν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου… Η κυπριακού τύπου δεοντολογία το επιτρέπει μια χαρά και μια τρομάρα μας!
  

No comments: