Monday, February 9, 2009

Ύπνος

Στην ελληνική μυθολογία κατά τον Ησίοδο, ο Ύπνος ήταν ο γιος της Νύχτας και του Ερέβους και δίδυμος αδελφός του Θανάτου. Η γυναίκα του ήταν μία από τις τρεις Χάριτες, η Πασιθέη, που είναι η θεά της ξεκούρασης Είχε τρεις υιούς, τον Μορφέα, τον Ίκελο και τον Φαντάσιο (οι τρεις Θεοί των ονείρων). Τον φαντάζονταν νέο, ωραίο, με φτερά στους ώμους, να αποκοιμίζει τους κουρασμένους καθώς τους ποτίζει από ένα κέρας υπνωτικούς χυμούς ή απλά κουνώντας τα φτερά του.

Ο ύπνος χαρακτηρίζεται από αναστολή της λειτουργίας της συνείδησης, κατάργηση της κινητικής ικανότητας, της μυϊκής χαλάρωσης και υπολειτουργία των συστημάτων. Ο λόγος που νυστάζουμε το βράδυ είναι η έκκριση από την επίφυση μιας ορμόνης της μελατονίνης που ενεργοποιείται το βράδυ ενώ την ημέρα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ειδικά ηλεκτροεγκεφαλογραφικά μηχανήματα έδειξαν ότι ο ύπνος έχει διαχωριστεί σε 4 στάδια και τη φάση REM (σχετίζεται με την εμφάνιση των ονείρων) που διαρκούν 90 λεπτά και επαναλαμβάνονται 3-4 φορές κατά την διάρκεια της νύκτας. Το ένα τρίτο της ζωής μας το περνούμε κοιμώντας!!!!!

Ο ύπνος είναι σπατάλη χρόνου ;Οχι βέβαια - Εξυπηρετεί την ανανεωτική και αναδομητική λειτουργία του οργανισμού. - Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος βοηθά την προσοχή, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. - Έχει στόχο την ξεκούραση του σώματος και του πνεύματος, επίσης την αποκατάσταση των φθορών στα κύτταρα που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα όπου η αποκατάσταση των φθορών τους επιτυγχάνεται μόνο κατά την διάρκεια του ύπνου.

Η έλλειψη ύπνου - επηρεάζει αρνητικά το προσδόκιμο της ζωής - μελέτες έδειξαν ότι, αρνητικά επηρεάζεται η σωματική υγεία, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε την αύξηση περιστατικών σοβαρών ασθενειών, όπως υπέρταση, καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση, διάφορες φλεγμονές, αλλά και πολλές μορφές του καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. -επηρεάζει αρνητικά και την ψυχική υγεία.

Συμβουλές για καλό ύπνο Κοιμηθείτε όσο αρκεί για να αισθάνεστε ευδιάθετοι και υγιείς την επόμενη μέρα, αποφύγετε όμως τον υπερβολικό ύπνο. - Την τηλεόραση αφήστε την εκτός υπνοδωματίου. - Αν όμως επιμένετε να έχετε την τηλεόραση εντός υπνοδωματίου μην την αφήνετε όλη νύχτα σε λειτουργία. Ο εγκέφαλός μας εξακολουθεί να καταγράφει οτιδήποτε συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον, παρόλο που βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου, άρα επεξεργάζεται αυτόματα, τα άχρηστα τηλεοπτικά ερεθίσματα.

Το βάθος τού ύπνου είναι έτσι μειωμένο και ο ύπνος δεν μας ξεκουράζει όσο θα έπρεπε.
- "Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς"! Ο καλός ύπνος θέλει ελαφρά και ζεστά σκεπάσματα.
- Όπως επίσης εξαρτάται και από το στρώμα και τις σανίδες του κρεβατιού.
- Η θερμοκρασία του υπνοδωματίου να είναι μεταξύ 20-25 βαθμούς Κελσίου.
- Ο ύπνος θέλει ρουτίνα !! να πηγαίνετε την ίδια ώρα για ύπνο κάθε βράδυ.
- Η άσκηση είναι πολύτιμη κατά την διάρκεια της ημέρας, όχι όμως το βράδυ.
- Η μόνη άσκηση που χαλαρώνει είναι η σεξουαλική!! ( δεν είναι τυχαίο ότι στη μυθολογία ο θεός Ύπνος είχε ταίρι του την Πασιθέη)
- Το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ χωρίς πολλά καρυκεύματα και σάλτσες που μπορεί να είναι δύσπεπτα.
Είναι προτιμότερο το γεύμα να περιέχει υδατάνθρακες και λαχανικά και τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο.( Οι υδατάνθρακες αυξάνουν στο αίμα τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ουσία που σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και επομένως ευνοεί τον ύπνο)
- Μην πηγαίνετε να κοιμηθείτε με άδειο στομάχι που μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.
- Να προτιμούνται ροφήματα από βότανα ( χαμομήλι, τίλιο, λεβάντα, κλπ) από τον καφέ ή το τσάι ή αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες όπως η ταυρίνη.
- Τα οινοπνευματώδη ποτά προάγουν κακή ποιότητα ύπνου και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.(μειώνουν τη φάση REM)
- Ιδανικό θα ήταν ένα χαλαρωτικό μασάζ πριν τον ύπνο.
Karpasia

4 comments:

Maria Tzirita said...

Ωραιότατες οι πληροφορίες περί ύπνου Φοίβο μου! Ειδικά αυτό με το χαλαρωτικό μασάζ...ό,τι πρέπει! Ευτυχώς με τον ύπνο τα έχω καλά κι από όνειρα, άλλο τίποτα! Τέτοια ζωηρή φαντασία που έχω, ούτε στον ύπνο δεν ησυχάζει! Φιλιά πολλά!

Phivos Nicolaides said...

Maria Tzirita. Εάν δεν είχες τόσο ζωηρή και ανήσυχη φαντασία, πώς θα έγραφες τέτοια ωραία μυθιστορήματα Μαρί μου;
Όσο για το χαλαρωτικό μασάζ, πολλές φορές,τα αποτελέσματά του δεν οδηγούν στη χαλάρωση, αλλά αντίθετα στην ένταση!!!

Meropi said...

Σχεδόν ποτέ δεν μου λείπει ο ύπνος. Βρέξει χιονίσει τα μεσάνυχτα είμαι στο κρεβάτι. Ούτε η Σταχτοπούτα να ήμουν!! Χα χα χα!!!
Πάντως πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου

Phivos Nicolaides said...

Meropi. Η Μερόπη κάθε βράδι υπνώττει τον ύπνο του δικαίου. Μήπως είναι υπνώττουσα η Σταχτοπούτα μας;;;