Thursday, March 22, 2018

Ελλήνων Μυθοχώρα, Μαρίας Μαυρίδου-Καλούδη

Ελλήνων Μυθοχώρα
Περιγραφή:
Ο Κλεόβουλος, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την φαινομενικά εύκολη αποστολή, που του αναθέτουν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου. Από το ταπεινό σπιτάκι του, στις παρυφές του όρους των θεών, θα βρεθεί στα πιο απομακρυσμένα σημεία της τρανταχτής αυτοκρατορίας, της Μυθοχώρας. Όπως η χώρα του Πόντου, οι Ηράκλειες Στήλες, οι Συρακούσες, η χώρα του βασιλιά Αττάλου, του Κύπρου και άλλες πολλές. Θα αντιμετωπίσει την Μέδουσα Γοργώ, και θα παλέψει με τις τρομερές Κήρες και τους υποχθόνιους Σκίταλους και Κόβαλους.

Ανθρωπόμορφα, πολυμορφικά, γιγάντια μικροσκοπικά, ιπτάμενα και σερνάμενα πλάσματα. Νηριήδες και νύμφες των μοναχικών δέντρων. Σάτυροι, κυνοκέφαλοι, τραγοπόδαροι, περιπατητές φιλόσοφοι, ξωτικά, κυρίαρχοι θεοί, δευτερεύουσες και υποχθό- νιες θεότητες. Διόνυσος με τις γιορτές του οίνου, Μενδαίος οίνος και Μενδαίος όνος, και ένας μεγάλος έρωτας, συντελούν την περιπετειώδη ιστορία του βιβλίου.
Καλώς ήρθατε στην Μυθοχώρα των Ελλήνων!
Από την παρουσίαση του βιβλίου "Ελλήνων Μυθοχώρα. Από τα αριστερά, Δέσποινα Τσούργιαννη, Ελσα Κομνηνού, Μαρία Μαυρίδου Καλούδη και Μερόπη Κόπτση.
Η Μαρία Μαυρίδου - Καλούδη, γεννήθηκε στην Διομήδεια της Ξάνθης, από γονείς πόντιους. Μοίρασε τα παιδικά, έως και τα νεανικά της χρόνια, στην Θεσσαλονίκη και στην Γερμανία, και εδώ και χρόνια ζει στην Νέα Μηχανιώνα. Εργάστηκε ως διερμηνέας, μεταφράστρια, γραμματέας και άλλα. Κάποια πτυχία, που πήρε, αφορούν επαγγέλματα που δεν εξάσκησε ποτέ, για αυτό και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος να τα αναφέρει. Η αγάπη της για τα ζώα και το περιβάλλον, ήταν η αφορμή να ξεκινήσει να γράφει με ήρωες, τα ζώα. Τα ιδιαίτερα αυτά συναισθήματα, τα αποδίδει στην γερμανική της εκπαίδευση. Την αγάπη της για τον Πόντο, την θεωρεί δεδομένη, μια και γαλουχήθηκε με την ιδέα του. Πόντος, περιβάλλον, ζώα, οικογένεια, είναι τα μονοπάτια που την οδήγησαν στους έντιμους προορισμούς που είχε θέσει ως στόχο ζωής.
Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία:
(2017) Ελλήνων Μυθοχώρα, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ
(2014) Τα μυστικά του ανέμου, Δυάς Εκδοτική
(2011) Το ματοζίνιχον, Κυριακίδη Αφοί
(2010) Της ζωής μας τα γραμμένα, Κυριακίδη Αφοί
(2008) Στα χνάρια των Κομνηνών, Ερωδιός
(2005) Ο νούμερο 28, Ερωδιός
(2004) Η πρέσβειρα των χελιδονιών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2003) "Il pussa via de o qua", (2003), στην Ιταλία από τον εκδοτικό οίκο Il grappolo.
            Την μετάφραση αυτού του βιβλίου, στα ιταλικά, έκανε η Όλγα Κοσμίδου.

Έχει πάρει μέρος σε δύο ανθολόγια. "Δεσμοί λόγους και υπόσχεσης" και "Οδός ποιητών" των εκδόσεων Μαλλιάρης Παιδεία.
Ανέκδοτα: 
- Από το ημερολόγιο του έφεδρου αξιωματικού. Κωνσταντίνου Θ. Στεφανίδη, Αλβανικό Έπος 1940-41
- Το Χτικιό. Κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα
- Ο γαϊδαράκος Πολύφημος
- Τα παραμύθια μου (δέκα παραμύθια)
- Η χωρίστρα. Μυθιστόρημα διανθισμένο με ποντιακούς διαλόγους.
Και άλλα πολλά.
Τα μυστικά του ανέμου
Γέμισε η ψυχή του από συναισθήματα. Αγάπη, απελπισία, απογοήτευση και οργή. Έσφιγγε τις γροθιές του πιστεύοντας πως όλα ήταν ένα όνειρο. Όμως δεν ήταν.
Μια στα τόσα χρόνια συμβαίνει οι άνθρωποι να γνωρίσουν τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη φιλία, την απόλυτη ασχήμια και την ουράνια ομορφιά.
Μια στα τόσα χρόνια συμβαίνει να γίνονται τόσο μοχθηροί, ώστε να κατασπαράζουν ό,τιδήποτε οι ίδιοι με αγάπη δημιούργησαν. Να δίνουν ζωή εκεί που η ψυχή έχει χαθεί.
Βάλια, Θράσος, Τόνια, Κωστής.

Τέσσερις φίλοι, δυο ζευγάρια, δυο δυνατοί έρωτες και δαιδαλώδεις δρόμοι που τους οδηγούν τα μυστήρια που στοιχειώνουν τις ζωές τους.  Στο επίκεντρο η Βάλια που αναζητά τον χαμένο αδελφό της που της τον στέρησαν όταν ακόμα ήταν παιδί.

Η μυστηριώδης Νικόλ που εμφανίζεται στη ζωή τους με έναν περίεργο τρόπο και η διαπίστωση του Θράσου πως τους παρακολουθεί. Ο Πιτ με το απαράμιλλο ταλέντο να δίνει παράσταση, ως άλλος ζογκλέρ, πίσω από τον πάγκο του μπαρ. Και η λαδώνια των τριών αποχρώσεων του γαλάζιου που ο ίδιος δημιούργησε, κι έγινε το αγαπημένο ποτό των θαμώνων της οδού Ρογκότη. Το χρώμα των ματιών της...

Η μυστηριώδης καλλιτέχνιδα Δωροθέα που μετατρέπει σε έργο τέχνης καημούς και αγωνίες.
Ο αστυνόμος Μαρκιανός κι ο αρχιφύλακας Δημητράκης που αναλαμβάνουν την εξιχνίαση ενός εγκλήματος πεπεισμένοι πως έχει σχέση με την υπόθεση της δεκαετίας του 1970. Της δεκαετίας της πλοκής του μυστηρίου, της φυσικής και πλασματικής περιπλάνησης στο χωριό που περιβάλλεται από την απόλυτη θεϊκή ομορφιά.
Ματοζίνιχον 

Βιβλία πολλά να γράφονται,
με αγαθές προθέσεις,
για να μαθαίνει ο λαός,
για ιδανικά με Ελληνικές προτάσεις.
Προτάσεις για καλή Ζωή με Ήθη και Αξίες.
(Αντί προλόγου, Βούλα Πατουλίδου)

Ο Πόνος δε δόθηκε τυχαία στους ανθρώπους. Όπως ακριβώς πονάς κάπου στο σώμα σου κι αυτό σε προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι έχει αρρωστήσει και πρέπει να το γιατρέψεις, έτσι ακριβώς και ο πόνος της ψυχής σε προτρέπει ν’ ασχοληθείς μαζί της. Αν τον αγνοήσεις, αν τον προσπεράσεις, κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Ο πόνος θα ’ναι πάντα εκεί να σε καταδυναστεύει!

Και είναι τόσο απλό να βρεις γιατρειά στους εφιάλτες που προκαλούν πόνο στην ψυχή. Ειδικά αν περιστοιχίζεσαι απ΄ ανθρώπους που έχουν περίσσευμα αγάπης και για σένα!

Το «Ματοζίνιχον της φίλης μου Μαρίας, της Μαρίας μας, όπως και οι άλλες ιστορίες της, π.χ. «Στα Χνάρια των Κομνηνών» και «Της ζωής μας γραμμένα» δείχνουν μέσα απ’ τις δυσκολίες της καθημερινότητας που ζούμε όλοι, πως το αυτονόητο το προσπεράσαμε. Και το αυτονόητο, είναι επένδυση στις ειλικρινείς σχέσεις των ανθρώπων.
Βούλα Πατουλίδου.
Η Μαρία Μαυρίδου - Καλούδη με τη Βούλα Πατουλίδου.
Της ζωής τα γραμμένα
Αφηγηματικό μυθιστόρημα σε μορφή ημερολογίου. 1950. Η Κατερίνα ξεκινάει την καταγραφή του ημερολογίου της. Αφορμή η θείτσα της η Κυριακούλα με την ιδιαίτερη της προσωπικότητα. Πρόκειται, άλλοτε για ξέχωρες και άλλοτε για κοινές ιστορίες που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη και σε ένα ποντιακό χωριό κάπου στη Μακεδονία. Σημείο αναφοράς, η ποντιακή διάλεκτος, μιας και η οικογένεια που πρωταγωνιστεί είναι ποντιακής καταγωγής. Είναι ένα βιβλίο καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας με τα μεταπολεμικά της κατάλοιπα ακόμα έντονα. Μικρές ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους όμως με μία κοινή συνισταμένη που τους καθοδηγεί σε μία πορεία που τελικά τους ενώνει. 

Κάθε κεφάλαιο και μία απεικόνιση μιας κατάστασης σχετικής πάντα με ένα ζωάκι. Ιστορίες δραματικές όπως της Βαΐτσας και του σκύλου της Βύρωνα, που σου αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση. Κωμικές όπως της Θεοδώρας και της Μαντάμ Κωλέτ, που σηματοδοτούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Τραγικές όπως του Πανάρετου, που εθελοτυφλούμε εάν πιστεύουμε πως δεν υπάρχουν. Κωμικοτραγικές όπως του Φωτήκα που από ένα παράδοξο λάθος της φύσις τον ενταφίασαν ζωντανό. Και άλλες, όπως της κυρίας Αιμιλίας, της επονομαζόμενης "γατούς", που σου αφήνουν ένα πλατύ χαμόγελο. Όλες μαζί αποτελούν το ημερολόγιο της Κατερίνας του οποίου η καταγραφή τελειώνει το 1975, όταν πλέον έχει "μπει το νερό στα αυλάκι", όπως η ίδια αφήνει να εννοηθεί. Καλή ανάγνωση.
Στα χνάρια των Κομνηνών
Ήταν ακόμα νύχτα και το θεριό πλάι της κοιμόταν. Παραδίπλα, πάνω στα τραπεζάκι, άστραφτε δελεαστικά η λάμα του μαχαιριού. Αχ! Πόσο θα ήθελε να το καρφώσει στην καρδιά του. Θα έχανε βέβαια τη ζωή της, όμως θα έσωζε τόσες άλλες. Αν δεν ήταν τα παιδιά που την περίμεναν στην... αυλή, που σίγουρα θα έτρεμαν από το φόβο τους, θα το είχε κάνει. Αργότερα, στα χρόνια που ήρθαν και πέρασαν, πολλές φορές είπε: Τι ήταν η ζωή πέντε ανθρώπων μπροστά στις χιλιάδες τόσων άλλων; Αν το έκανε, θα έσωζε πολλές ψυχές. Θα άλλαζε πολλά από την ιστορία.

Όσο η λογική πάλευε με την επιθυμία, πήγε και κούρνιασε στην αντικρινή γωνιά του δωματίου και μια κοιτούσε το μαχαίρι και μια εκείνον που κοιμόταν. Για μια στιγμή, της φάνηκε άνθρωπος. Η ανάσα του ίσα που ακουγόταν και το πρόσωπό του ήταν γαλήνιο. "Πώς είναι δυνατόν να έχει τόσο αιμοβόρα ένστικτα, κάποιος που μπορεί και κοιμάται τόσο γαλήνια;" αναρωτήθηκε. Κάποια στιγμή, άνοιξε τα μάτια του και την κοίταξε. Ύστερα κοίταξε και το πεντακάθαρο μαχαίρι και χαμογέλασε. Ήταν ολοφάνερο πως χάρηκε για την καθαρότητά του. "Αν είχε ματώσει", του είπε νοερά, "αν είχε ματώσει, θα ήταν από το δικό σου αίμα!"
Ο νούμερο 28
Ζει στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, αλλά... γυρίζει τον κόσμο όλο.
Διασχίζει τους αιθέρες και αγωνίζεται για την σωτηρία των "ωφέλιμων περιστεριών".
Μάχεται με τα γεράκια, τους αρουραίους και τις γάτες.
Αυτό το καταπληκτικό ταχυδρομικό περιστέρι, είναι ο Νο. 28 που κάνει για μας, αγκαλιά του φτερά του, και μας παίρνει μαζί του σ' ένα σεργιάνι στον κόσμο όλο!

Είναι ο Νο. 28 που μας ανοίγει την καρδιά του, μας λέει τα παράπονά του, μας κάνει κοινωνούς φίλους του, ομοϊδεάτες και συμπολίτες του.
Είναι ο ουράνιος ιχνηλάτης μας.
Είναι το καμάρι της Ν. Μηχανιώνας μας.
Είναι ο Νούμερο 28 που ήδη κρατάτε στα χέρια σας και πετάτε μαζί του.
Νίκη Σ. Στρατηλάτη
Η πρέσβειρα των χελιδονιών
Η Τζίλντα, ένα καθαρόαιμο λαγωνικό με ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως όλα τα σκυλιά, αγαπάει τον άνθρωπό της και του είναι πιστή. Μεγαλώνει και εκπαιδεύεται για να κυνηγάει πουλιά. Όταν όμως γνωρίζει τον Μάγκα, αυτό το μυστήριο φιλαράκο, η ζωή της αλλάζει ριζικά. Ο Μάγκας τής γνωρίζει τους σωτήρες του δάσους και της μιλάει για τον κρυφό τους αγώνα. Και κάποια μέρα έρχονται τα χελιδόνια και τη διαλέγουν για εκλεκτή τους. Αυτή θα είναι η πρέσβειρα των πουλιών, η προστάτιδά τους.

Με ευαισθησία και χιούμορ, η συγγραφέας περιγράφει τους άρρηκτους δεσμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους, τη συντροφικότητα, την άδολη αγάπη και την αυτοθυσία των πιστών μας φίλων.

"Η πρέσβειρα των χελιδονιών" που απέσπασε το πρώτο βραβείο στην τηλεοπτική εκπομπή ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ του Mega-channel τον Ιούνιο του 2003, και εκδόθηκε το 2004 από τον οργανισμό Λιβάνη.
«Ο ουστ από ‘δω»
Είδος: Μυθιστόρημα.  Η ιστορία ενός πρώην αδέσποτου σκύλου και της παρέας του

Αγαπητοί μου φίλοι, ο Πειρατής είναι ο εμπνευστής και ήρωας του πρώτου μου βιβλίου. Ομολογώ πως πρόκειται για ένα κείμενο σχετικά παρορμητικό, ανάλογο με την ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόμουν εκείνα τα χρόνια. Τότε που η κατάσταση των αδέσποτων ζώων στους δρόμους, σου μάτωνε την καρδιά. Τότε που έκανα αγώνα για την σωτηρία τους και κατέληξα, κάποια στιγμή, να έχω στην αυλή μου, έως και είκοσι ζώα.

Δεν άντεχα άλλο να βλέπω κουτάβια πεταμένα στους δρόμους σαν σκουπίδια. Ενήλικα να ψυχορραγούν επειδή κάποιοι αποφάσισαν πως τους ενοχλούσε η θέα τους. Όχι πως τώρα έπαψα να αγωνιώ, όμως τώρα η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη και υπάρχουν νέα παιδιά που συνεχίζουν, ευτυχώς, σε καλύτερες βάσεις από ότι εμείς.

Τον Πειρατή τον εντόπισα ένα καλοκαιριάτικο μεσημέρι, εξαθλιωμένο, διψασμένο, νηστικό, τρομοκρατημένο, όπως ακριβώς τον περιγράφω στο βιβλίο που στη συνέχεια έγραψα, και του έδωσα τον τίτλο ‘‘Ο Ουστ από ‘δω’’.

Έκτοτε πέρασαν δώδεκα χρόνια. Υπολογίζω πως τώρα ο Πειρατής θα είναι 14 ετών. Όλα αυτά τα χρόνια έζησε καλά, παρέα με τα υπόλοιπα ζώα της αυλής μου, που όμως ένα, ένα φεύγουν από τη ζωή.
 Η Μαρία Μαυρίδου - Καλούδη είναι παραγωγική, ανεξάντλητη και προχωρεί ολοταχώς στο ένατο της βιβλίο.
Μαρία Μαυρίδου - Καλούδη - Facebook

No comments: