Friday, January 19, 2018

ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ… Των Ελλήνων οι κοινότητες, Αικατερίνης Θ. Κουμλίδου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών 
Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου 
για το βιβλίο της ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ… Των Ελλήνων οι κοινότητες
Βραβεύτηκε η Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου για το βιβλίο Μελένικον "…των Ελλήνων οι κοινότητες" στην κατηγορία ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.
H Ακαδημία Αθηνών είναι πνευματικό ίδρυμα με στόχο την καλλιέργεια και την προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, καθώς και την επιστημονική έρευνα και μελέτη. Λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η κ. Κουμλίδου ανάρτησε τις ευχαριστίες τις στο διαδίκτυο :


Αγαπητοί φίλοι θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου για την βράβευση του βιβλίου μου με ένα από τα ετήσια βραβεία που απονέμει η Ακαδημία Αθηνών για το 2017.
Βραβείο: ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ.
Είναι η ηθική ανταμοιβή για την προσπάθεια χρόνων, μια προσπάθεια - χρέος για να διατηρηθεί η μνήμη του πολιτισμού του Μελενίκου ζωντανή , μικρό λιθαράκι στις προσπάθειες τόσων άλλων επιφανών συγγραφέων. Το αφιερώνω στην μνήμη όλων των Μελενικίων και των αγαπημένων γεννητόρων μας, οι οποίοι υπηρέτησαν με θάρρος και αφοσίωση τον Ελληνισμό στο άκρο της Μακεδονίας, το Μελένικο, τον Μυστρά του βόρειου Ελληνισμού.
Ευχαριστίες στην οικογένειά μου και τα παιδιά μου Athina και Thomas και όλους όσους με κάθε τρόπο στήριξαν την προσπάθειά να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί δημόσια το βιβλίο μου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο στον παρακάτω σύνδεσμο:


Αίθουσα Ολομέλειας της Ακαδημίας
Βραβεία Ακαδημίας Αθηνών 2017

Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου: «Ο γραπτός κυρίως λόγος με συναρπάζει και με ταξιδεύει αενάως πλουτίζοντας το νου και την καρδιά»
Αικατερίνη Κουμλίδου
Φιλόλογος – συγγραφέας
Διετέλεσε:
Διευθύντρια στο Υπουργείο Παιδείας και τα δημόσια Ι.Ε.Κ.
Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ε.Ι.Ν. (Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας)
Μέλος του του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.)
Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Πειραματικού Σχολείου του Α.Π.Θ. (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Υπεύθυνη ευρωπαϊκών σχετικών με την εκπαίδευση προγραμμάτων.

Συμμετείχε σε συνέδρια και δημοσίευσε σχετικά με την εκπαίδευση και την ιστορία άρθρα.
Είχε την επιμέλεια αξιόλογων σχετικών εκδόσεων.
Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος του Α΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων του Οργανισμού: Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997. (ΟΠΠΕΘ’97)
Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Μέλος της Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών – Μελενίκου
Τιμήθηκε με διακρίσεις από τον Ε.Ε.Σ. για την κοινωνική προσφορά της. 


Κα Κουμλίδου Αικατερίνη είναι χαρά και τιμή για εμένα η συνέντευξη αυτή μαζί σας.
Κα Μαίρη Γκιώνη – Λαρεντζάκη. Είναι δική μου ιδιαίτερη τιμή και ξεχωριστή χαρά να συνομιλώ εγώ μαζί σας.




Μιλήστε μας για το περιβάλλον στο οποίο ανατραφήκατε.
Έζησα, μεγάλωσα και ανατράφηκα με αγάπη μέσα σε μια στενά συνδεδεμένη πολύτεκνη και παραδοσιακή οικογένεια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία θεωρούσε τη γνώση αρετή και έδινε μεγάλη σημασία στη μόρφωση των μελών της παράλληλα με την καλλιέργεια ηθικών αρχών και αξιών.

Η γενέτειρα σας πόλη η Θεσσαλονίκη τι σημαίνει για εσάς;

Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα τα πάντα, αυτό που είμαι, αυτό που διαρκώς γίνομαι, «η μητέρα Θεσσαλονίκη», όπως έλεγε και ο Γ. Πεντζίκης. Τροφός πνευματικός και χώρος κοινωνικοποίησης και δράσης μου. Η ζωή μου όλη.

Η αγάπη σας για τα παιδιά είναι η αιτία επιλογή σας να είστε καθηγήτρια;

Η βαθιά αγάπη και η έγνοια για τα παιδιά και τους εφήβους ήταν το κύριο κίνητρό μου για να ασχοληθώ με την εκπαίδευση παράλληλα με τη σφοδρή επιθυμία μου να εμβαθύνω στην Κλασσική και Νεοελληνική Γραμματολογία, έτσι ώστε να μπορέσω να μεταδώσω κατά το δυνατόν στους μαθητές τις βαθύτερες διαχρονικές αξίες και τα ιδανικά που απορρέουν από τα κείμενα αυτά.

Πώς είναι ο χώρος της εκπαίδευσης στην Ελλάδα στα Δημόσια και Ιδιωτικά Ιδρύματα;
Είναι ποικίλα και χρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην πατρίδα μας τόσο στην δημόσια όσο κα στην ιδιωτική, ιδιαίτερα τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Θεωρώ πως οι καιροί απαιτούν τομές ουσιαστικές και έναν ειλικρινή διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για όλα τα δομικά και ιδεολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διαχρονικά.

Ποιο το επίπεδο των σπουδών στην χώρα μας βάσει των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων;
Οι καινοτόμες δράσεις έχουν να προσφέρουν θετικά στην ελληνική εκπαίδευση . Όσο περισσότερα πρωτοποριακής σύλληψης προγράμματα υποβάλλονται στην Ε.Ε. αρμοδίως, τόσο μεγαλύτερη απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα έχουμε. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να έχει την ευελιξία και την κινητικότητα που οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν. (Μαίρη μου η ερώτηση πρέπει να διορθωθεί σε σχέση με την απάντησή μου)

Είναι ο προφορικός ή ο γραπτός λόγος αυτός που σας συναρπάζει;

Θα έλεγα ότι ο γραπτός κυρίως λόγος με συναρπάζει και με ταξιδεύει αενάως πλουτίζοντας το νου και την καρδιά, ωστόσο και ο προφορικός λόγος με τη ζωντάνια του ασκεί μεγάλη γοητεία σε ιδιαίτερες περιστάσεις της ζωής μας.

Ποια η γνώμη σας γα την Ελληνική γλώσσα όπως ομιλείται σήμερα;

Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και γι’ αυτό εξελίσσεται προσαρμοζόμενη διαρκώς στις ανάγκες της καθημερινότητά μας. Ο προφορικός λόγος έχει χάσει σε σχέση με το παρελθόν την πλούσια εκφραστικότητά του κάτω από την πίεση και την ταχύτητα των συνθηκών της σύγχρονης ζωής. Ο βαθμός ευχέρειας με τον οποίο χρησιμοποιούμε την γλώσσα μας προσδιορίζει τα όρια του κόσμου μας και του προσωπικού πολιτισμού μας. Η ορθή και πλήρης χρήση της είναι καθήκον μας σήμερα παρά ποτέ. Οφείλουμε σεβασμό στην ελληνική γλώσσα, αυτόν τον αδαπάνητο θησαυρό, που επί χιλιάδες χρόνια αντέχει σε κάθε αντιξοότητα και μας προσδιορίζει.

Η άσκηση της μνήμης διδάσκεται; πόσο επίπονη είναι στην αποταμίευση των γνώσεων;
Υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να διδαχτούμε και με τις οποίες να αποκτήσουμε την ικανότητα αποταμίευσης πληροφοριών. Εξασκώντας τη μνήμη μας μπορούμε να συστηματοποιούμε και να οργανώνουμε τη γνώση κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει κτήμα μας ες αεί…. Κάθε προσπάθεια είναι δύσκολη στην αρχή αλλά με υπομονή και επιμονή όλα κατακτώνται στο τέλος. Η δύναμη μας κρίνεται στα δύσκολα και απαιτητικά θέματα.

Οι πληροφορίες σήμερα έρχονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα , πώς γίνεται αξιολόγηση και ταξινόμηση πως αυτό επιτυγχάνεται;
Το διαδίκτυο έχει συντελέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε καθημερινά καταιγισμό πληροφόρησης και πολλαπλασιασμό της γνώσης με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε όλα τα θέματα, όπως ήδη επισημάνατε. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη εξειδίκευση, κατάτμηση της επιστήμης, επιλεκτική προσέγγιση των πληροφοριών και κατ’ επέκταση σε μονομέρεια γνώσης και στέρησης του ανθρώπου από τη βαθύτερη πνευματική καλλιέργεια καθώς απομακρύνεται από την καθολική γνώση.

Τι είναι αυτό που θέλετε περισσότερο στον κόσμο;
Σεβασμό στη Φύση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ειρήνη, Δικαιοσύνη και ουσιαστική Αλληλεγγύη μεταξύ των Ανθρώπων.

Ποιό πιστεύετε είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπου; (μεγαλύτερη κατάκτηση)
Ο Λόγος, γραπτός και προφορικός.

Η συγγραφή του βιβλίου σας: ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ …των Ελλήνων οι κοινότητες, τι πραγματεύεται;
Η μελέτη αυτή πραγματεύεται την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας Μελενίκου και τον σημαίνοντα ρόλο της στην βορειοανατολική Μακεδονία. Κυρίως όμως αναλύει τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές συνιστώσες που διαμόρφωσαν την εκπαίδευση που παρείχε η Σχολή Μελενίκου στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια της παρουσίας των Ελλήνων στο Μελένικο.


Πόσος χρόνος χρειαστήκατε για το έργο σας αυτό;

Η έρευνα και η μελέτη πάντα απαιτεί αφοσίωση και σημαντικά μεγάλο χρόνο, γίνεται τμηματικά και δεν τελειώνει ποτέ. Πάνω από μια εφταετία απαιτήθηκε συνολικά για την έρευνα και συγγραφή της παρούσας εργασίας και χρειάστηκε να ταξιδέψω και εκτός Ελλάδας για να βρω σχετικά με το θέμα στοιχεία σε Αρχεία και Βιβλιοθήκες.

Ποια είναι τα θέματα που σας απασχολούν;
Το αβέβαιο μέλλον της πατρίδας μου. Η ανεργία των νέων. Η φυγή στο εξωτερικό τόσων προσοντούχων και άξιων επιστημόνων. Η σκληρότητα απέναντι στην τρίτη ηλικία. Θέματα περιβάλλοντος και θέματα παιδείας. Το πρόβλημα των προσφύγων κ.ά.

Κάνετε συχνά ταξίδια; ποιός ο αγαπημένος σας προορισμός;

Έχω ταξιδέψει από άκρη σε άκρη στην όμορφη Ελλάδας μας γνωρίζοντας επί τόπου την πλούσια ιστορία και την πολιτισμική παράδοση κάθε περιοχής είτε οικογενειακώς είτε στα πλαίσια των επαγγελματικών μου καθηκόντων. Μου αρέσει να ταξιδεύω και να απολαμβάνω τη Φύση. Έχω γοητευθεί από τα ταξίδια σε Ευρώπη και Μεσόγειο αλλά η Χαλκιδική αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό μου παιδιόθεν…

Η ενασχόλησή σας με τα κοινά ως Δημοτικός Σύμβουλος ποια γεύση σας άφησε;
Είναι μεγάλη εμπειρία η ενασχόληση με τα κοινά στα πλαίσια της τοπικής αυτοδιοίκησης και μόνο θετικές μνήμες έχω από τη συμμετοχή μου σε αυτά. Γνωρίζεις βαθύτερα σε μικρή κλίμακα τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους συνανθρώπους σου και έχεις την ικανοποίηση ότι συμβάλλεις στην όποια επίλυσή τους.

Πώς βλέπετε τη θέση της γυναίκας σε κάθε εποχή ;
Η γυναίκα αγωνίζεται διαχρονικά για να αναγνωριστεί ο ουσιώδης ρόλος της στη ζωή και την κοινωνία. Σε σχέση με το παρελθόν η θέση της είναι αισθητά βελτιωμένη, αλλά παρά το δυναμισμό που η γυναίκα διαθέτει στη σύγχρονη εποχή, έχουν πολλά να κερδηθούν ακόμα σε επίπεδο νοοτροπίας αλλά και σε θεσμικό πλαίσιο.

Η λογοτεχνία πιστεύετε βοηθά στο τρόπο διαβίωσης των ανθρώπων;
Το ασπάζομαι απόλυτα. Η λογοτεχνία είναι θεραπευτική για όλους μας μικρούς και μεγάλους και επηρεάζει έμμεσα τον τρόπο σκέψης και διαβίωσης μας. Γίνεται κοινό σημείο αναφοράς μας.
 
Είναι επαρκές το έργο διάδοσης της λαογραφίας κα της παράδοσής μας ; Ποια η γνώμη σας;
Γίνονται πολλές προσπάθειες από φορείς και συλλόγους στη χώρα μας που αγωνίζονται με τις δράσεις τους να κρατήσουν ζωντανή τη λαϊκή μας παράδοση. Και εμείς έχουμε ως κοινωνία καθήκον να διατηρήσουμε τη συλλογική μας μνήμη. Τα μαθήματα ζωής που η παράδοση μάς κληροδοτεί, γίνονται στήριγμα για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Η επιστήμη της Λαογραφίας οφείλει να κάνει το καθήκον της συστηματικότερα προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι σκέπτεστε για το μέλλον; έχετε συλλάβει την ιδέα για το επόμενο βιβλίο σας;

Να έχουμε πρώτα από όλα υγεία και αντοχές για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας. Προς το παρόν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο βιβλίο, ωστόσο ήδη υπάρχουν ιδέες για το επόμενο.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να συνομιλήσουμε. Είμαι ευγνώμων τόσο σε σας όσο και στην τοπική εφημερίδα Παλμός Γαλατσίου για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειάς μου.

Πηγή: palmosnews.gr



No comments: