Sunday, December 3, 2017

Ο Φρέντρικσεν ο Κύπριος

Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Γιατί ένας Νορβηγός να θέλει να γίνει Κύπριος; Μην είν' οι κάμποι; Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι ο ήλιος της, που χρυσολάμπει; Μην είναι τ' άστρα της τα φωτεινά; Και τι είναι η πατρίδα τελικά για τον καθένα μας;

O Τζον Φρέντρικσεν, με περιουσία που ανέρχεται στα 9,8 δισ. δολάρια είναι-σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού «Forbes»- ο πλουσιότερος Κύπριος. Έχει την κοιλίτσα που έχουν σχεδόν όλοι οι Κύπριοι άνω των 50, κανένα όμως άλλο χαρακτηριστικό. Όσο για την γλώσσα; Γρι δεν φανταζόμαστε να καταλαβαίνει από κυπριακά ή έστω ελληνικά. Αλλά, όταν δείξεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό, δεν χρειάζεται, όχι να στέκεις σούζα στο άκουσμα του εθνικού ύμνου, αλλά ούτε το καλημέρα να ξέρεις τι πάει να πει.

Ο Κύπριος ο Φρέντρικσεν διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο, όπως κι οι κατάξανθες -Κύπριες εκ πατρογονίας- κόρες του. Οι οποίες (λένε οι φήμες) δεν λείπουν από τα γκαλά και τα πάρτι της λονδρέζικης κοινωνίας. Ενώ στα δικά μας πάρτι, δεν καταδέχτηκαν ποτέ να παραστούν και μας άφησαν (τα επιτόπια περιοδικά) να εναλλάσσουμε τις φωτογραφίες της Ραμόνα με της Βαλεντίνα. (Κάποια στιγμή πιστέψαμε πως θα τα εμπλουτίσουμε με τις κόρες του Ακκιντζί, αλλά το όνειρο κράτησε όσο κι ένα εξώφυλλο).

Γιος οξυγονοκολλητή από το Όσλο, ο συμπατριώτης μας ο Τζον παράτησε το σχολείο στα 16 και έπιασε δουλειά ως κούριερ σε ναυτιλιακή εταιρία. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιχθυοτρόφος στον κόσμο, επικεφαλής του μεγαλύτερου στόλου σούπερ τάνκερ παγκοσμίως και έχει στην ιδιοκτησία του θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Έχει το success story στο αίμα του, όπως και εμείς. Ως εδώ, όμως, τα κοινά μας στοιχεία. Για τα άσπαρτα ψηλά βουνά καρφί δεν του καίγεται (όχι πως μας καίγεται εμάς).

Τι είναι η πατρίδα, λοιπόν, για τον καθένα μας; Μπορεί να είναι ένας τόπος που η ομορφιά του, η αγριάδα του ακόμα, σε κάνει πολλές φορές να δακρύζεις. Μπορεί να είναι ένας τόπος όπου όλες οι γωνιές του σου θυμίζουν κάτι. Ακόμα και οι μυρωδιές των τοπικών φαγητών, τα ακούσματα συνδεδεμένα με στιγμές, όλα αποτελούν μέρος της ζωής σου και σε κρατάνε δεμένο μαζί με αυτό τον τόπο. Μπορεί όμως και να είναι μια υπηκοότητα ευκαιρίας. Οι άνθρωποί σου να βγήκαν κάποια στιγμή τσάρκα στην παγκόσμια αγορά και να βρήκαν ότι η πιο εύκολα να αποκτηθεί, η πιο συμφέρουσα είναι η κυπριακή υπηκοότητα. Ο συμπατριώτης μας ο Τζον θα μπορούσε να είναι Μαλτέζος.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" 2.12.2017



No comments: