Saturday, June 10, 2017

Συνέντευξη Χριστιάνας Μυλωνά στο περιοδικό "Emphasis"

Χριστιάνα Μυλωνά
Public Relations & Marketing Manager Evangelismos Private Hospital:
Αλήθεια, πώς φτάσατε εδώ που φτάσατε; Ήταν δύσκολη η διαδρομή με δεδομένο πως το επιχειρηματικό/κοινωνικό περιβάλλον ήταν (και είναι) ανδροκρατούμενο;
«Σ’ ένα περιβάλλον που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και άρα δεν θα μπορούσε, να χαρακτηριστεί και ως ιδανικό, η διαδρομή προς την επιτυχία και τη διάκριση οποιασδήποτε γυναίκας στον οποιοδήποτε στίβο της ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση».
Το μυστικό της επιτυχίας επηρεάζεται από το φύλο;
«Θέλω να πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας αυτής καθ’ εαυτής δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά από την ποιότητα ενός ατόμου, που είναι συνάρτηση του πνευματικού του επιπέδου, της παιδείας του, της καλλιέργειας του, του ήθους του και γενικά της προσωπικότητας του, σε άμεση σχέση με το αίσθημα ΕΥΘΥΝΗΣ που θα πρέπει να νιώθει και να εκδηλώνει σε κάθε περίσταση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».
Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε να υποτιμούν τις ικανότητες σας μόνο και μόνο επειδή ήσασταν γυναίκα;
«Δυσκολίες, εμπόδια, αναχώματα πάντα θα υπάρχουν, γιατί ποτέ δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ιδανικές συνθήκες».
Καριέρα, σπίτι, οικογένεια. Συνδυάζονται ή ιεραρχούνται;
«Πιστεύω ότι συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απλώς χρειάζονται προσωπικές θυσίες και απεριόριστη αφοσίωση, τόσο στις οικογενειακές υποχρεώσεις, όσο και στους γενικότερους στόχους της ζωής ταυτόχρονα».
Πόσο φιλικό είναι το περιβάλλον της Πάφου και κατ’ επέκταση της Κύπρου για γυναίκες στο πηδάλιο;
«Για τις γυναίκες στο πηδάλιο υπάρχει πρόσθετη κριτική και απαίτηση. Γι αυτό και η κάθε γυναίκα νιώθοντας αυτή την πίεση, προσπαθεί, να είναι άψογη από κάθε πλευράς και σε κάθε τομέα».
Ποιο είναι το δικό σας μυστικό της επιτυχίας;
«Το δικό μου μυστικό – αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι – βασίζεται στη φιλοσοφία μου περί ζωής. Έχει να κάνει με τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση στον στόχο και στις στρατηγικές επιλογές για επίτευξη του οράματος μου. Πιστεύω ακράδαντα ότι χωρίς στόχους και οράματα δεν υπάρχουν υψηλού επιπέδου αποτελέσματα».
Θεωρείτε πως οι γυναίκες έχουν κατακτήσει όσα δικαιούνται (ισότητα στην εργασία, αποδοχή, ευκαιρίες) ή έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας;
«Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για τις γυναίκες. Το παρήγορο είναι ότι ανήκουμε στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια όπου τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες κατοχυρώνονται και άρα το κλίμα είναι ευνοϊκό».
*Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1966. Η μητέρα της κατάγεται από τη Πάφο και ο πατέρας της από την Αμμόχωστο. Μετά την δεύτερη Τούρκικη εισβολή τον Αύγουστο του 1974 η οικογένεια της μετακόμισε στη Πάφο Αποφοίτησε από Α ́Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ ́ και ακολούθως σπούδασε Μετάφραση στη Γερμανία. Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Public Relation & Business Administration στην Αγγλία.
Εργάστηκε επί σειρά ετών στις Κυπριακές Αερογραμμές. Σήμερα είναι υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Marketing στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Το 2011-2016 είχε εκλεγεί Δημοτική Σύμβουλος Αμμοχώστου.

No comments: