Wednesday, April 19, 2017

Έκθεση Αρτέμη Αντωνίου – ΔΙΑ ΧΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ « Γλυπτική και ποίηση»

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες της Κύπρου
04 - 21 Απριλίου 2017, Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ, Παρίσι 
Διοργανωτής : Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ 
Συνδιοργάνωση : Οργανισμός Arts Spontanés 
​Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη 
Exhibition Curators: 
Φωτεινή Παναγή 
Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος
Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ 
Χρύσανθος Αντωνίου 
Πρόεδρος του οργανισμού Arts Spontanés 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης « ΔΙΑ ΧΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ - Γλυπτική και ποίηση » την τρίτη 4 Απριλίου 2017 στην Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι, του κύπριου καλλιτέχνη Αρτέμη Αντωνίου. Την βραδιά χαιρέτισαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παντιάς Δ. Ηλιάδης, ο κύριος Genc Seiti εκπρόσωπος της ΟΥΝΕΣΚΟ και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ κυρία Λουκία Λοïζου Χατζηγαβριήλ.
Πλήθος φιλότεχνων και εκλεκτοί προσκεκλημένοι χάρηκαν τα έργα και συγχάρηκαν το δημιουργό τους που η κατάρτιση του αποκτήθηκε με προσωπική σπουδή.
Η έκθεση ανοίχτηκε στο κοινό από τις 4 μέχρι και τις 21 Απριλίου. 
Ο ίδιος δηλώνει : Mόνο ότι αγαπάμε είμαστε ανοιχτοί να το δεχτούμε και να το μάθουμε, όσο γίνεται καλύτερα. « Νιώθω τις υπάρξεις των μορφών σκλαβωμένες στην πέτρα και το ξύλο κι αγωνίζομαι να τις απελευθερώσω. Όταν γίνεται αυτό, τελειώσει δηλαδή το έργο, αισθάνομαι πως μαζί του βγαίνουν στο φως οι εντυπώσεις που γεννιούνται στην ψυχή μου.» 

Τα τελευταία χρόνια κάνω έργα και με μέταλλο. Η «γλώσσα επικοινωνίας» με το θεατή αισθητικά είναι αρμονικά δεμένη με τα έργα σε ξύλο και πέτρα. Αυτά όμως έχουν συμβολική και νοητική λειτουργία, που δεν πλησιάζει το γνωστό παραδοσιακό λαϊκό ύφος.

Αντίστοιχες καταστάσεις παρουσιάζονται στην ποιητική μου δημιουργία, επιβεβαιώνοντας το αρχαίο «Ζωγραφική εστί σιγώσα ποίησις, ποίησις δε φθεγγομένη ζωγραφία». Σίγουρα τούτο εκφράζει και την όμοια με αυτές γλυπτική.

Σκέφτηκα πως τέτοιες βιωματικές σχέσεις με την καλλιτεχνία χρειάζονται εξομολόγηση - δεν είχα το δικαίωμα φρονώ να την αποφύγω - κι έτσι παραδίνω στον κάθε ενδιαφερόμενο το δικό μου πέρασμα ψυχής στην αισθητική αλήθεια.
Θεματική της έκθεσης - Πρόσκληση : 
Οι μορφές των γλυπτών είναι τις περισσότερες φορές αναπαραστάσεις των ανθρώπων του αξέχαστου παλιού κυπριακού γεωργικού χωριού χωρίς όμως να πλησιάζουν το γνωστό παραδοσιακό λαϊκό ύφος. Άλλοτε λαξευμένες σε πέτρα, ξύλο ή σίδερο οι φόρμες των έργων λειτουργούν ως ερέθισμα στο θεατή μιας σπάνιας αισθητικής που έφερε στην επιφάνεια ο καλλιτέχνης. Ο συνδυασμός μιας παλιάς τεχνικής με την μοντέρνα παρατηρητικότητα δεν αφαιρούν την αρμονία και το μέτρο απο το υλικό και τον συμβολισμό του.

Κάποια εκθέματα συνδυάζονται και με παρουσίαση ποιημάτων καθώς μερικά έργα έχουν και ποιητική ταυτότητα. Βγήκαν με τον τρόπο της ποίησης αφού η διαδικασία δημιουργίας τους έδωσε στοιχεία έμπνευσης.

« Αντλώντας θέματα από τα ερεθίσματα της παράδοσης αισθάνομαι πραγματική συγκίνηση... νιώθοντας τις υπάρξεις των μορφών σκλαβωμένες στην πέτρα και το ξύλο να με καλούν να τις απελευθερώσω. Όταν γίνεται αυτό, τελειώσει δηλαδή το έργο, αισθάνομαι πως μαζί του βγαίνουν στο φως οι εντυπώσεις που γεννιούνται στην ψυχή μου.» Αρτέμης Αντωνίου
Ο Αρτέμης Αντωνίου γεννήθηκε στην Άρμου της Πάφου το 1951. Σπούδασε Βιβλιοθηκονομία στην Αθήνα και φοίτησε μέχρι το τέταρτο έτος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών - Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας. Στην τουρκική εισβολή του 1974 πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στις τουρκικές φυλακές. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου, μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2011 που αφυπηρέτησε. Ζει στη γενέτειρα του, όπου εκλέγεται το 1989 – 2001, κοινοτάρχης. Ασχολείται πια με την αγιογραφία και τη γλυπτική. Δημιούργησε από το 1996 στην κοινότητα Άρμου το εργαστήρι «Αρμός». Το 1987 ο Δήμος διοργάνωσε την πρώτη έκθεση του, παρουσιάστηκε τo 2004 σε Δικοινοτική έκθεση γλυπτικής στη γκαλερί «Εν Πλω» με τον Τουρκοκύπριο γλύπτη M. Şinasi Tekman, τον Αύγουστο του 2007 παρουσίασε έργα στη Νορβηγία και το 2009 είχε έκθεση γλυπτικής στο Παρίσι. Δίδαξε για τέσσερα συναπτά έτη το μάθημα της Ξυλογλυπτικής, στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. 

Βραβεύτηκε (1976) σε πανελλήνιο φοιτητικό ποιητικό διαγωνισμό. Επίσης το 1999 παίρνει βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό ποίησης, που προκήρυξε η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Καναδά, για τους Έλληνες της διασποράς. Για τη συνολική προσφορά του στη Λογοτεχνία, τιμήθηκε με βραβείο (2002), από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Πάφου και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

No comments: