Tuesday, December 6, 2016

Για μια δημιουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση


Του Περικλή Φ. Νικολαΐδη 

Υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αγλαντζιάς με το ΔΗΣΥ 
Κάνοντας έναν αντικειμενικό και με αμεροληψία –όσο γίνεται- απολογισμό των πεπραγμένων διαφόρων δήμων για την πενταετία που πέρασε και παρατηρώντας προσεχτικά αυτά που έγιναν και προπάντων, αυτά που δεν έγιναν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ολιγότερο που νιώθει κανείς είναι αμηχανία. Όταν όμως το ισχύον πολιτικό σύστημα των λογής σκοπιμοτήτων εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει –σχεδόν- τα πάντα στο βωμό των διαφόρων διαπλεκόμενων συμφερόντων, τότε δεν θα πρέπει, να παραξενευόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί.

Η πολιτική ζωή του τόπου ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, φαίνεται αναχρονιστική και απόλυτα εξαρτημένη από αγκυλώσεις και απολιθωμένα στερεότυπα, του παρελθόντος αναπαράγοντας ξεπερασμένα πλαίσια δράσης. Έτσι, οι διάδρομοι ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικής συμμετοχής για παραγωγή νέων ιδεών και δραστηριοποίηση νέων προσώπων περιορίζονται στο ελάχιστο.

Είμαστε μια κοινωνία με ένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα γεμάτο ελλείμματα κι αυτό είναι φυσικό. Στην Κύπρο δυστυχώς, χρειάζονται τεράστιες προσπάθειες για μικρές έστω αλλαγές!

Το σημαντικό θέμα, της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο εκκρεμεί εδώ και μερικά χρόνια, δεν αφορά μόνον τους εκλεγμένους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους πολίτες. Θεσμικές δημοκρατικές αλλαγές με διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της λαϊκής συμμετοχής στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων.


Είναι γενικά παραδεκτό ότι σήμερα, στην τεχνολογική εποχή, που η Κύπρος αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται μεταρρύθμιση ώστε να διευρυνθούν τα δικαιώματα του πολίτη και η συμμετοχή τους στη διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων να είναι ουσιαστική. Ουσιαστικές και θεσμικές αλλαγές, για να ανταποκριθεί το σύγχρονο του ρόλο, που επιτάσσουν οι καιροί. Ένα ρόλο που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, την ουσιαστική εξυπηρέτηση των πολιτών και τη δημιουργία αξίας στην κοινωνία. 
Εκ των πραγμάτων και για λόγους βιωσιμότητας, οι απαραίτητες θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που προάγουν την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών, των δήμων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η Τοπική Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο όσο χρήσιμος κι απαραίτητος θεσμός κι αν είναι, άλλο τόσο αλλαγές και εκσυγχρονισμό χρειάζεται. 

Αν η δημοκρατική ζωή έχει συνεχή ανάγκη ανανέωσης και αλλαγής, αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση που όλοι οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα εντελώς νέο πρόσωπο, για να περάσουμε στη νέα γενεά των δημοτικών αρχόντων, τότε, η συναίνεση και η υπέρβαση για αλλαγές είναι μονόδρομος.

Εάν δεν θέλουμε ο πολιτικός μας πολιτισμός να είναι ένα σύνθημα κενού περιεχομένου, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού μας, τότε θα πρέπει η πολιτική δράση να ασκείται με γνώμονα πάντοτε το κοινό καλό πάνω από όλα... 
Παρά τα διάφορα που γράφονται για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ίσως, -έστω και εξ’ ανάγκης- να γίνει η μεγάλη «ανατροπή». Ανατροπή σημαίνει κατάργηση σκουριασμένων πρακτικών και συντηρητικών νοοτροπιών. Σημαίνει νέοι και ικανοί άνθρωποι, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, να βρεθούν στο προσκήνιο με αξιώσεις για κάτι το καινούριο και το ελπιδοφόρο. 

Αν στην πολιτική τίποτα δεν αποκλείεται όπως συχνά λέγεται, αν η δημοκρατία είναι το πολιτικό σύστημα που δίνει πάντα λύσεις στα αδιέξοδα, τότε, οι υποψηφιότητες δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, που θα διαπερνούν και θα αντιπροσωπεύουν τις ελπίδες των πολλών, θα μετατρέψει την εκλογική αναμέτρηση σε δημοψήφισμα ανάμεσα στο παλιό και στο νέο, παρά σε εξοντωτικές κομματικές μάχες μέχρις εσχάτων... χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η απαξίωση της πολιτικής συνεχίζεται αμείωτη, μπορεί, να πει κάποιος και μόνον με καλή πίστη, καλή θέληση, ειλικρίνεια και αγνό ενδιαφέρον για τα προβλήματα του τόπου μπορεί, να ξεπεραστεί. Κάποιες μικρές έστω αλλαγές, μπορεί, να οδηγήσουν και σε αλλαγές ουσιαστικές. Μια σημαντική από αυτές είναι η ανανέωση των ατόμων, έστω και μερική.

Το να μιλάμε για νέους στόχους, νέες επιδιώξεις και νέα οράματα είναι εύκολο. Για να βρούμε τους δρόμους προς αυτούς είναι το δύσκολο. Γιατί όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης, η στερνή, η πιο ιερή μορφή, της θεωρίας είναι η πράξη.
Περικλής Φ. Νικολαΐδης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιάς με το ΔΗΣΥ 



No comments: