Tuesday, May 10, 2016

Η πολυσχιδής Όλγα Τσιμισκή

Ξεχωριστή προσωπικότητα
 Η Όλγα Τσιμισκή (Facebook) είναι μια επιτυχημένη τεχνοκράτης στα νομικά, που όμως, δεν την κυρίεψε μονοσήμαντα η δικονομία. Ούτε η επαγγελματική της ενασχόληση, την επηρέασε, ώστε, να γίνει μονοδιάστατος άνθρωπος στη σκέψη και στις επιλογές της. Αντίθετα, εξακολουθεί, να έχει ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων, τα οποία τη γοητεύουν.

Ως άριστα κατηρτισμένη νομικός, αντίθετα με την «Τυφλή» θεά της δικαιοσύνης, που κρατά στο ένα της χέρι ζυγαριά και στο άλλο της σπαθί, η Όλγα έχει τα μάτια της ανοιχτά, με το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο στην ψυχή της… Το περί δικαίου αίσθημα, της Όλγας δεν εξαντλείται στους νόμους και στους γραπτούς κανόνες δικαίου.

Η Όλγα είναι ο χαμηλών τόνων άνθρωπος με αρχές, αξίες και οράματα. Φιλότιμη και βαθιά συναισθηματική, έστω κι αν χαρακτηρίζεται από ηγετικά προσόντα. Με σπάνιο ήθος, αρετές, χαρίσματα και αλτρουιστικά αισθήματα συνθέτει μια εξαιρετική προσωπικότητα.

Ένα σπάνιο είδος ξεχωριστού ανθρώπου, που δύσκολα ευδοκιμεί στις μέρες μας. Δεν περιορίζεται μόνο στα «θέλω» και στα δικαιώματα της ως πολίτης, αλλά, αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της προς το κοινωνικό σύνολο, μέσα από μια άδολη φιλοπατρία.

Θέλει, να βλέπει ένα κόσμο καλύτερο και ομορφότερο για τα παιδιά όλου του κόσμου. Με πρακτικό πνεύμα και ρεαλιστικό τρόπο, μακριά από ψευδεπίγραφες φιλοσοφικές ενατενήσεις, δεν ψάχνει για αλήθειες στη ζωή, αλλά, δίνει η ίδια ουσιαστικό νόημα στη ζωή της.

Αεικίνητη, ακούραστη και προσηλωμένη σταθερά στην ιερή αποστολή της ως εθελόντρια, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους γύρω της, επηρεάζοντας τους θετικά στη διαμόρφωση συλλογικού πνεύματος ευθύνης.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της έννοιας «εθελοντισμός», η Όλγα δεν παριστάνει το φιλάνθρωπο, αλλά αυθόρμητα συμμετέχει ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες για αλληλεγγύη με πολύ επιτυχημένα αποτελέσματα. Για την Όλγα ο εθελοντισμός αποτελεί στάση ζωής.

Η Όλγα Τσιμισκή είναι φτιαγμένη από την πάστα εκείνη των ανθρώπων, που αγαπούν αληθινά το συνάνθρωπό τους και την κοινωνία, που την υπηρετούν στο μέτρο του δυνατού, χωρίς προαπαιτούμενα και ιδιοτέλεια. Τέτοια άτομα φυσικά, είναι σπάνια αλλά και πολύτιμα σε μια κοινωνία. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πραγματική ευλογία. Δίνουν την ψυχή τους και μοιράζουν τα συναισθήματα τους με αληθινή αγάπη και σεβασμό.

Οι προβληματισμοί της πολλοί και έντονοι, την οδηγούν στα μονοπάτια, της πνευματικής αναζήτησης σε ανοιχτούς ορίζοντες… Καλλιεργημένη με πολλές ευαισθησίες, που κρύβονται μέσα από τα λόγια της και φανερώνονται μέσα από τις πράξεις της, που επιβεβαιώνουν τις πνευματικές της αρετές.
Φοίβος Νικολαΐδης
Η Όλγα Τσιμισκή με την επιστήθια φίλη της, Ράνια Σπυρίδου (Facebook), ένας άλλος κρυμμένος θησαυρός, που η φιλία και των δύο με τιμά ιδιαίτερα.
 Συνέντευξη που παραχώρησε στον Βασίλη Παπαβασιλείου
 για το ηλεκτρονικό περιοδικό COSMOPOLITI 
Η ψιλόλιγνη σιλουέτα της, η φινετσάτη αύρα που αποπνέει, το καλλίγραμμο κορμί της, το όμορφο πρόσωπό της με τα υπέροχα χαρακτηριστικά του, συνθέτουν την εικόνα μιας πολύ γοητευτικής και εντυπωσιακής γυναίκας! Η πολυσχιδής και δημιουργική comme il faut  Όλγα Τσιμισκή, η πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Θερμαϊδες” δεν έχει μόνο εξωτερικά προσόντα. Έχει, επίσης, πολλά προτερήματα και ψυχικά χαρίσματα. Είναι ιδιαίτερα ευγενική, διακριτική, με λεπτούς τρόπους και άψογη κοινωνική συμπεριφορά αλλά και αστείρευτο χιούμορ. Με την ευγένεια που την διακρίνει απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μας χωρίς φόβο αλλά με πoλλή πάθος.
 
Ποια είναι τα καθήκοντα της προέδρου του Φιλανθρωπικού Σωματείου “Θερμαΐδες”; Τι έργο επιτελέσατε μέχρι σήμερα;

Η κορωνίδα των φιλανθρωπικών δράσεων του σωματείου μας στα 13 χρόνια λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη είναι η δημιουργία παιδοκαρδιολογικής κλινικής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένα έργο εξαιρετικής σημασίας καθώς δεν υπάρχει ανάλογο κέντρο σε ολόκληρη η τη Β. Ελλάδα. Έτσι, παιδιά, έφηβοι ακόμα και  βρέφη αναγκάζονταν να μεταβαίνουν πολλές φορές το χρόνο στην Αθήνα για τις καθιερωμένες εξετάσεις τους και τις απαιτούμενες μικροεπεμβάσεις, με αποτέλεσμα τη μεγάλη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία τους αλλά και την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους. Οι «ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ» κατασκευάσαμε, εξοπλίσαμε πλήρως με ξενοδοχειακό και υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, και παραδώσαμε τον Οκτώβριο του 2010, στους γιατρούς και τη Διοίκηση του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ την πρώτη παιδοκαρδιολογική μονάδα Β. Ελλάδος.

Έκτοτε συνεχίζουμε να καλύπτουμε οικονομικά τις ανάγκες της μονάδας αυτής, για τον εκσυχγρονισμό των ιατρικών μηχανημάτων και την αντικατάσταση ειδών καθημερινής χρήσης. Παράλληλα αναλαμβάνουμε, με μεγάλη προσπάθεια, την κάλυψη μέρους της εξαιρετικά υψηλής δαπάνης που απαιτείται για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις απόρων και ανασφάλιστων παιδιών από τη Β. Ελλάδα.

Αυτό το καλοκαίρι τρέχει η καμπάνια μας «ΧΑΡΙΣΕ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ» !!!! Με την αγορά ενός t-shirt, που χορηγικά μας προσφέρει το ZINI BOUTIQUE (Μητρ, 83), στην πολύ χαμηλή τιμή των 15 ευρώ, ενισχύεται η προσπάθεια των Θερμαϊδων για την άμεση αγορά ενός υπερηχοκαρδιογράφου, απολύτως αναγκαίου για την καλύτερη λειτουργία της παιδοκαρδιολογικής μονάδας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
  
Στη φιλανθρωπική, όμως, δράση του παραρτήματος, ανήκουν επίσης :
·        Η αγορά επαγγελματικής μονάδας στεγνοκαθαριστηρίου, στην οποία εργάζονται με αμοιβή, άτομα με ειδικές ανάγκες, προετοιμαζόμενα για καθοδηγούμενη αυτόνομη διαβίωση.
·        Σημαντική οικονομική ενίσχυση της ανακατασκευής πτέρυγας του Δημόσιου Ψυχιατρείου Σταυρούπολης, η οποία φιλοξενεί τις θεραπευτικές ομάδες απεξάρτησης του πν αγορρογράμματος «Αργώ».
·        Η αγορά σύγχρονου καρδιοταχογράφου, για τα ιατρεία του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Β.Ελλάδος.
·        Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας ενός Ελληνικού σχολείου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
·        Η οικονομική ενίσχυση της αποπεράτωσης ορφανοτροφείου-νοσοκομείου, με την επωνυμία ΕΛΛΑΣ, στην Ακτή Ελεφαντοστούν.
·        Αποστολές βιβλίων, φαρμάκων και αναλωσίμων στη Μεγάλη του γένους Σχολή και στο Ελληνικό γηροκομείο-νοσοκομείο Μπαλουκλη στην Κωνσταντινούπολη.
·        Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων του φονικού σεισμού στην Ν.Α. Ασία.
·        Οικονομική ενίσχυση : α) του παιδικού χωριού S.O.S. στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, β) του κέντρου αυτιστικού παιδιού «Ελπίδα» στο Ωραιόκαστρο και γ) του Ελληνικού παιδικού χωριού S.O.S στο Φίλυρο.
·        Η εξασφάλιση του απαιτούμενου ποσού για τη δημιουργία «φιλοξενείου» για παιδιά με αυτιστικές διαταραχές.
·        Σημαντική οικονομική συνεισφορά στην αγορά σύγχρονου υπερηχοκαρδιογράφου παίδων για το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
Οι «ΘΕΡΜΑΪΔΕΣ» έχουν βραβευτεί για το συνολικό έργο τους από τους Ροταριανούς Ομίλους Β. Ελλάδος, από τις Δημοτικές Αρχές του Ν. Θεσσαλονίκης και τη Νομαρχία του Ν. Θεσσαλονίκης, ενώ  το ιατρικό περιοδικό “Medicall About Health” έκανε εκτενή αναφορά στη δράση τους.

 ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ : Το κυριότερο καθήκον της Προέδρου είναι ο συντονισμός των ενεργειών για τις δράσεις και το έργο που κάθε φορά προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Βέβαια η ομάδα του Δ.Σ. των ΘΕΡΜΑΪΔΩΝ είναι ουσιαστικά μια πολύ φιλική παρέα με αποτέλεσμα να  συμπληρώνουμε εύκολα και αβίαστα η μία την άλλη.
 
1)Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…
… τους δικούς μου ανθρώπους και τα αγαπημένα μου junk food.

2)     Πού ξοδεύεις τα χρήματά σου;
 Δεν είμαι καθόλου καταναλωτικός τύπος και δεν εντυπωσιάζομαι ιδιαίτερα από μάρκες, φίρμες και μοδάτα gadgets. Θα ξοδέψω, όμως, χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά και χωρίς υπερβολή, για ο,τιδήποτε, διαφορετικό κάθε φορά, catches my eye

3)    Ποια είναι η χειρότερη συνήθειά σου;
 Το να μην είμαι ακριβής στα ραντεβού μου, συνήθεια που, όμως, με μεγάλη προσπάθεια παλεύω να διορθώσω.

4)Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους;
 Το να αποφεύγει κανείς την ευθύνη των πράξεων του, γεγονός που για κάποιους αποτελεί αγαπημένη συνήθεια.

5)    Ποια είναι  η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;
 Να προσπαθώ να κρίνω τους ανθρώπους μέσα από τα δικά τους μάτια, συμβουλή που, όμως, συχνά δυσκολεύομαι να ακολουθήσω.

6)    Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;
 Τη στωικότητα, γιατί οδηγεί στην απάθεια και τελικά στην έλλειψη δράσης και άρα εξέλιξης.

7)   Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;
 Χαλαρώνω με το «απολύτως τίποτε»… να μη μιλάω και να μη μου μιλάει κανείς. Σιωπή και ησυχία και τα δύο εξαιρετικά δύσκολα μέσα στη μέρα μου, συχνά ατενίζοντας τον ορίζοντα από τη βεράντα του σπιτιού μου.
  8)   Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ όμορφη πόλη με ιδιαίτερη ταυτότητα. Συνδυάζει στοιχεία ανατολής και δύσης και αυτό τής δίνει μεγάλη γοητεία. Το μόνο που θα ήθελα να βελτιωθεί και μάλιστα πολύ, είναι το κυκλοφοριακό και ιδίως η σχετική με αυτό ατομιστική νοοτροπία όλων εμάς των κατοίκων της.

9)Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
 Follow, lead or get out of the way.

10)  Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη
 Η κόρη μου, τα ταξίδια και η συντροφιά των φίλων μου.
 
 
 
Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό COSMOPOLITI 15.4.2016

No comments: