Wednesday, April 20, 2016

Η Μάντρα, του Ανδρέα Ονουφρίου

Ανδρέας Ονουφρίου
Συγγραφέας και εκλεκτός πνευματικός άνθρωπος με μοναδικό ήθος
Ο Ανδρέας Ονουφρίου, καταξιωμένος και βραβευμένος συγγραφέας, με το ξεχωριστό του έργο συμβάλλει αδιάλειπτα στα πνευματικά δρώμενα του τόπου μας. Ακούραστος υπηρέτης του γραπτού λόγου γράφει ασταμάτητα με πάθος για τον πολιτισμό, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Η δημιουργική συγγραφική του έφεση είναι αξιοσημείωτη. Με πολλή μεράκι, αγάπη και σεβασμό για το δίκαιο και την αλήθεια πλάθει και εξιστορεί ιστορίες γεμάτες ηθικοπλαστικά διδάγματα και μοναδικά μηνύματα.

Ικανός και ταλαντούχος γράφει δοκίμια, κείμενα και βιβλία με ξεχωριστό τρόπο και περιεχόμενο. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα που βγαίνει μέσα από τα εσώψυχα του, γι’ αυτό είναι λιτή και κατανοητή. Σεμνός, μετριόφρων και χαμηλών τόνων, ο Ανδρέας Ονουφρίου με καθαρή ματιά και ξεκάθαρη σκέψη καταγράφει τα δρώμενα στις ιστορίες του, με λόγια γεμάτα νόημα, που δίνουν τροφή για τις απαραίτητες προεκτάσεις και περαιτέρω προβληματισμό. Άνθρωπος καλλιεργημένος με φωτεινό μυαλό, πορεύεται σταθερός και αταλάντευτος με σπάνιο ήθος και αξιοπρέπεια στο δρόμο του καλού και του ωραίου.

Ανεξάντλητος με δημιουργική πνοή μας, μας χαρίζει το νέο του βιβλίο, με πλοκή και δράση, που κρατάει το ενδιαφέρον και κορυφώνεται με την αγωνία που δημιουργεί στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου. «Μάντρα», είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος, του Ανδρέα Ονουφρίου. Ένας τίτλος που παραπέμπει ίσως, στο βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ «Στη φάρμα των ζώων». Είναι ένα μυθιστόρημα γραμμένο με τη σαγηνευτική απλότητα του συγγραφέα. Μια ιστορία που διαδραματίζεται μετά τα γεγονότα της εισβολής και της κατοχής σε ένα χωριό, όπου πρόσφυγες προσπαθούν, να ορθοποδήσουν.

Ο Ανδρέας Ονουφρίου σίγουρα λατρεύει τον τόπο του και την κοινωνία, που θέλει να τη βλέπει, να πορεύεται με αρχές, αξίες, ανθρωπιά και ήθος, παράμετροι που βασικά κυριαρχούν ως κύριο μήνυμα στα βιβλία του.

Η εξαιρετική γραφίδα, του συγγραφέα με το μεστό λόγο και τη σχεδόν αστυνομική πλοκή, με τις ανέλπιστες εξελίξεις, καθηλώνει τον αναγνώστη πραγματικά. Το βιβλίο του μας θυμίζει έντονα την τραγικότητα της αιώνιας πάλης του ισχυρού με τον αδύνατο, του καλού με το κακό.

Γι’ αυτό και η καλογραμμένη ιστορία του, με την αναμφισβήτητη ευαισθησία που διακατέχει όλα τα κεφάλαια του βιβλίου, ακούγεται σαν φωνή διαμαρτυρίας για το άδικο.
Ο Ανδρέας Ονουφρίου αφηγείται σαν παραμύθι με τους ήρωες του από τη μια ως άκακα αμνοερίφια και τους αφηνιασμένους λύκους από την άλλη σε μια συνεχή πάλη.

Ήρωάς του ο ηθικός άνθρωπος, που γεμάτος αρχές και αξίες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, ανυπεράσπιστος και αδύνατος να βαδίζει σε κακοτράχαλους δρόμους ξυπόλυτος στ’ αγκάθια με ματωμένη καρδιά και καταπιεσμένη ψυχή. Οι λύκοι γύρω του να βυσσοδομούν και να μηχανεύονται τρόπους να τον κατασπαράξουν, όπου ο από μηχανής θεός επεμβαίνει υπέρ του αδυνάτου και αποδίδεται η απαραίτητη δικαιοσύνη.

Η κακία, η ζηλοφθονία, η απληστία, η κακεντρέχεια, η δυστυχία, ο ανθρώπινος πόνος, η έλλειψη θαλπωρής, η αδικία, το ψέμα τα ατέλειωτα κοινωνικά τραύματα που επιζητούν επούλωση βρίσκουν τη θέση τους μέσα στην ιστορία του Ονουφρίου, όπου στο τέλος κυριαρχεί η καλοσύνη, το ήθος και το καλό.

Η πάλη του καλού και του κακού είναι παλιά όσο και ο άνθρωπος επί της Γης… οι δυο όψεις, της ζωής με τον αέναο φαύλο κύκλο, της δυαδικότητας, του καλού και του κακού. Από τη μια η χαρά και από την άλλη η λύπη. Από τη μια ο πόνος και από την άλλη η αγαλλίαση. Ο συγγραφέας σε ένα κεφάλαιο γράφει χαρακτηριστικά: «-Δεν μου λες, παπά μου, εσύ που είσαι και γραμματιζούμενος γιατί ο άνθρωπος που ‘χει το λογικό να ξεχωρίζει το κακό απ’ το καλό, να κάνει πάντα το κακό; Ενώ τα ζώα που δεν έχουν το λογικό, κάνουν πάντα αυτό που πρέπει! –Αχ Στασή! Μεγάλο κεφάλαιο ανοίγεις φίλε μου και γω δεν είμαι στα καλά μου για να σου δώσω τις πρεπούμενες απαντήσεις».

Η επιτυχία του Ανδρέα Ονουφρίου αποτυπώνεται πάνω στην εκφραστική συμπεριφορά της γλώσσας που χρησιμοποιεί με τόση άνεση και της ευφάνταστης πλοκής του έργου που αφηγείται. Σκιαγραφεί με επιτυχία και τον απαραίτητο δραματικό τρόπο το σκοτάδι της ανείπωτης απανθρωπιάς από τη μια με το αναφυόμενο φως της δικαιοσύνης από την άλλη.

Η κρυμμένη απελπισία, του ‘ποιμένα’, με την άγνωστη ιδιοσυγκρασία των αμνών του, στο απρόσμενο κυνικό σκηνικό, των λύκων με το πάντα αιωρούμενο και ποθούμενο πάθος, της δικαιοσύνης, μετουσιώνεται σιγά, σιγά μέσα από την πλοκή της ιστορίας σε συγκεκριμένες δράσεις, που ενεργοποιούν όλες τις δυνάμεις μαζί με τις πέντε αισθήσεις. Γράφει κάπου ο συγγραφέας: «Από τι κινδυνεύει άραγε αυτό που έχει φτερά; Μα από κείνον που δεν έχει τίποτ’ άλλο παρά νύχια. Τα νύχια κρύβονται μέσα στο σκοτάδι. Καιροφυλακτούν στο επίπλαστο καλημέρισμα, στο αρρίζωτο χαμόγελο. Δεν αποπνέουν καμιά μυρωδιά τα κρυμμένα νύχια, ούτε έχουν φωνή να ακούσεις την απειλή…».

Μοίρα του αυθεντικού συγγραφέα είναι, με τη γλώσσα, του γραπτού λόγου, να ανοίγει την καρδιά του και να δείχνει την ψυχή του. Από μακρινούς και συχνά δύσκολους δρόμους ξεκίνησε ο Ανδρέας Ονουφρίου. Από τα ανήσυχα νιάτα του άρχισε το συγγραφικό ταξίδι. Τα σημάδια αυτής της πορείας υπάρχουν στα βιβλία του, μέσα από το λόγο του που δράχνει ηθικά νήματα. Η συγγραφή, του έδωσε «το ωραίο ταξίδι» γεμάτο διακρίσεις, επαίνους και βραβεία, που λόγω χαρακτήρα, τον έκαναν ακόμη πιο σεμνό και δυνατό.
Καλοτάξιδο να είναι και το βιβλίο του αυτό.
Φοίβος Νικολαΐδης
 
Ο Ανδρέας Ονουφρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την πεζογραφία. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Αμμοχώστου και εργάστηκε στο Συμβούλιο Υδρεύσεως Αμμοχώστου. Σήμερα είναι πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα και ζει με τη σύζυγο του στο συνοικισμό Κολοσσίου, στη Λεμεσό.

Κείμενα του δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διηγήματα του μεταδόθηκαν από την Κυπριακή και Ελληνική ραδιοφωνία. Έχουν μεταφραστεί και ανθολογηθεί μέσω του Pen Club στα αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, ουγγρικά, στα κινέζικα και στα γαλλικά. Επίσης ανθολογήθηκαν σε ελληνικές εκδόσεις στη σχολική Θεματοθήκη του Δ. Γιάκου και στο Κυπριακό Ανθολόγιο για το δημοτικό.

Βραβεύτηκε με το Α΄ και Β ΄ Βραβείο σε σχετικούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ηπειρωτικής Εστίας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Λονδίνου, του Συνδέσμου Φιλίας Θεσσαλονίκης-Κύπρου κ.ά. 


Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Ελλάδας και άλλων πνευματικών σωματείων της Κύπρου. Επί δημαρχίας Γ. Σκορδή, τιμήθηκε από το Δήμο Αμμοχώστου. Τιμήθηκε ακόμη κι από την Πνευματική Ολυμπιάδα.



0 εκλεκτός πεζογράφος Αντρέας Ονούφριου έχει δώσει αξιόλογο έργο εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Διηγηματογραφία του για τον Αγώνα απαντάται στο βιβλίο «Κραυγές του κόσμου».

Προθάλαμοι, Διηγήματα Λευκωσία 1972
Οι ώρες του χαμού, Νουβέλα – χρονικό εκδόσεις Ιωλκός, Αθήνα 1975 ( Έπαινος στα Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου )
Κραυγές στ’ αυτιά του κόσμου, διηγήματα, Λευκωσία 1977 ( Έπαινος στα Κρατικά βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου )
Του 35ου παράλληλου, Διηγήματα – νουβέλα, Λεμεσός 1987
Η γη που μας εγέννησε, Ιστορικό μυθιστόρημα, Λευκωσία 1989
Της γης και της φωτιάς, διηγήματα, Λευκωσία 1996
Το σωσίβιο, μυθιστόρημα, Λευκωσία 2006
Η καρδιά της λύκαινας
Σεξ α λα καρτ
 

Για πρώτη φορά σε Κύπριο συγγραφέα το Βραβείο «Μάρκος Αυγέρης» της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ). 

Στον Κύπριο συγγραφέα Αντρέα Ονουφρίου απονεμήθηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. της, το βραβείο «Μάρκος Αυγέρης». Η απονομή έλαβε χώρα στη διάρκεια της ετήσιας χοροεσπερίδας της ΕΕΛ στις 28/2/2014 μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ευφορίας και ενθουσιασμού.

Το βιβλίο για το οποίο διακρίθηκε ο Κύπριος λογοτέχνης τιτλοφορείται «Η ΜΑΝΤΡΑ» και η υπόθεσή του εκτυλίσσεται σε ένα μικρό χωριό της Κύπρου όπου, μετά τη διχοτόμησή της, κατέληξε ένα κομμάτι της προσφυγιάς του νησιού.

Την προσπάθεια αυτής της προσφυγιάς να ενταχθεί στο νέο της περιβάλλον για να επιβιώσει και να ορθοποδήσει αλλά και την απάνθρωπη, αφιλόξενη και αντιδραστική στάση των ντόπιων αρχόντων πραγματεύεται το βιβλίο.

Την αδυναμία εναντίωσης στη συμπεριφορά του κοινοτάρχη και την πλήρη αδιαφορία ακόμα και του ίδιου του ιερέα του χωριού, η αντικατάσταση του οποίου από άλλον νεότερό του, προοδευτικό και οραματιστή ιερέα, θα σηματοδοτήσει και τη δικαίωση των διωχθέντων από τις εστίες και τα πατρογονικά τους προσφύγων. .

Μεστός, λιτός και δεμένος ο γραπτός λόγος του συγγραφέα, ενδιαφέρουσα, συγκινητική και περίπλοκη η υπόθεση, σε κρατάει σε εγρήγορση και ετοιμότητα έως το τέλος της ανάγνωσης όπου εκεί απολαμβάνεις και την επιμύθια δικαίωση του σωστού ποιμένα αλλά και των απλών ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. 
 
 Αντρέας Ονουφρίου στην αντιφώνηση του όταν του απονεμήθηκε από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. της, το βραβείο «Μάρκος Αυγέρης»
  
 
Από την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του βιβλίου του στη Λευκωσία όπου μίλησαν διακεκριμένοι ομιλητές.

No comments: