Monday, January 25, 2016

Μαρίνα Ερωτοκρίτου, μια ταλαντούχα και χαρισματική ζωγράφος

Με πολλή ταλέντο αλλά και σπάνιο ήθος
 Η Μαρίνα Ερωτοκρίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό - κατεχόμενο τώρα-  Δασάκι Άχνας, το 1979. Πήρε το όνομα της «Μαρίνα», από την εκκλησία του σκλαβωμένου χωριού, που τόσο αγαπούσαν οι γονείς της. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ζωγραφίζει και δημιουργεί. Από μικρό παιδί όταν ξεκίνησε να έχει αναμνήσεις, ανακάλυψε την κλίση της στη ζωγραφική. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής για οκτώ χρόνια σε ιδιωτικές σχολές και συνεχίζει,  να μελετά διαφόρους παλιούς και σύγχρονους ζωγράφους.
Η ζωγράφος Μαρίνα Ερωτοκρίτου, είναι μια καλλιτέχνης με δημιουργική φαντασία και μεγάλες δυνατότητες. Οι καλαίσθητες πινελιές της αποτυπώνονται όμορφα στον καμβά με την εκφραστική δύναμη και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της.  Οι πίνακες της που συνθέτουν ωραιότατες και ευφάνταστες ζωγραφιές, είναι αναμφισβήτητα καθρέφτης του πλούσιου εσωτερικού της κόσμου. 
 Άνθρωπος γεμάτη φως στην ψυχή και φλόγα στην καρδιά η Μαρίνα είναι γεμάτη ευαισθησίες, που προσπαθεί μέσω της ζωγραφικής να τις εξωτερικεύσει. Ιχνηλατώντας την ψυχή, οι ζωγραφιές της γεμάτες  λυρισμό, έρωτα και αγάπη, προσφέρουν την ευκαιρία για καλλιτεχνική περιπλάνηση και πνευματική αναζήτηση. Με τις ζωγραφιές της προσπαθεί να αποτυπώσει καθημερινά συναισθήματα, αλλά και ερώτημα μέσα από τα υπαρξιακά ζητήματα της ζωής.
Παρά τις βαθύτερες αναζητήσεις της, τα χρώματα που κυριαρχούν στα έργα της είναι τα γήινα, τα οποία συμφιλιώνουν τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης με τη φύση της. Η φροντισμένη επιμέλεια των έργων της, πυροδοτούν τη δημιουργική φαντασία μέσα από τα χρώματα και το φως, αποτελώντας κίνητρο για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.
Ένας ειδικός είχε πει κάποτε ότι: «Τα χρώματα έχουν τη δυνατότητα να ανακινήσουν τα αισθησιακά βάθη των ανθρώπων». Η Μαρίνα το κατορθώνει αυτό με τα δικά της χαρούμενα και υποβλητικά χρώματα, που τονίζουν τη βεβαιότητα της, για τις ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις της  για τη ζωή.
Σε ορισμένα έργα της  τα χρώματα που χρησιμοποιεί, όχι μόνο καθρεφτίζουν τα εσώτερα ψυχολογικά κομμάτια του εαυτού της, αλλά και στοιχεία του ίδιας, της αύρας της, που βρίσκει δίοδο εξωτερίκευσης συναισθημάτων και σκέψεων  μέσω των έργων της.
Όταν η ζωγράφος απομονώνεται στο εργαστήρι της –την αγαπημένη της, γωνιά - και πιάνει τα σύνεργα της τέχνης της, μετουσιώνεται τότε σε έναν άλλο άνθρωπο. Σ’ ένα μικρό θεό, δημιουργό! Τον άνθρωπο της τέχνης, εύπλαστο και δημιουργικό. Είναι εκείνη η μαγική στιγμή που το πινέλο της Μαρίνας καταγράφει τη ζωγραφικές γραμμές, που αναβλύζουν μέσα από τα βάθη της ψυχής της, δημιουργώντας εικόνες που μιλούν με το δικό τους τρόπο, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάθος αντίληψης και έκφρασης στην τέχνη της.
Η τέχνη αντανακλά άμεσα τον πλούτο των συναισθημάτων, την ποικιλία των βιωμάτων, των παραστάσεων και των εμπειριών του κάθε καλλιτέχνη.  Η Τέχνη δεν είναι μόνον μορφολογική αναζήτηση, αλλά κυρίως μια συνειδητή πνευματική κατάθεση. Τα έργα της Μαρίνας είναι μια πνευματική κατάθεση από το περίσσευμα ψυχής, της έμπνευσης και της ζωής της.  Στα έργα της καθοδηγείται από το  πάθος έκφρασης αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο.
Όπως χαρακτηριστικά  λέει η ίδια: «Στόχο έχω, σε κάθε έργο μου, να δημιουργήσω στον θεατή την ανάλογη πηγή ενέργειας που χρειάζεται για να ωθήσει την εκάστοτε στιγμή του. Πέρα από την εικόνα, πέρα από τα χρώματα, πέρα από την οπτική επαφή με το έργο, θέλω να τον εντάξω τον ίδιο στο καμβά μου και να τον τροφοδοτήσω με όλα αυτά που βίωσα μέχρι την αποπεράτωση του έργου μου».
 Η εικαστική της αναζήτηση βρίσκει διεξόδους στους εκφραστικούς της πίνακες. Τα έργα της γοητεύουν και τέρπουν την όραση, το νου και τη φαντασία, δημιουργώντας θετικούς κραδασμούς. Αναμφίβολα, η Μαρίνα είναι μια ταλαντούχα και  χαρισματική ζωγράφος με ταλέντο αλλά και σπάνιο ήθος.  
Πίσω από τις ωραίες χρωματιστές πινελιές της κρύβεται η ένταση των συναισθημάτων και το πάθος για τη ζωγραφική, που καταφέρνει  να αποτυπώνει με ένα ιδιαίτερα όμορφο τρόπο. 
 Υπηρετεί με τον ανάλογο σεβασμό αυτό που τόσο αγαπά, να κάνει και την ευχαριστεί ιδιαίτερα, προσπαθώντας, να ανακαλύψει όλα εκείνα τα μαγικά μυστικά, που τέρπουν και τις πέντε αισθήσεις και τις ψυχικές δονήσεις μέσα από τη ζωγραφική τέχνη. 
Ερωτήματα, συναισθήματα και εσωτερικές διεργασίες μέσα από τη εναλλαγή του ρεαλιστικού και ιδεατού, οι εκφραστικές ζωγραφιές της, αφήνουν το θεατή, να ταξιδέψει μέσα από τα κρυμμένα μηνύματα που επιδιώκει, να προβάλλει και τους συναισθηματικούς τριγμούς που θέλει, να προκαλέσει.
Ένας μεγάλος ζωγράφος είχε πει κάποτε ότι: «Στη ζωγραφική η πλαστικότητα κατορθώνεται από μια αίσθηση κίνησης, τόσο μέσα στον καμβά όσο και έξω από το χώρο, μπροστά από την επιφάνεια του καμβά. Στην πραγματικότητα ο καλλιτέχνης προσκαλεί το θεατή να κάνει ένα ταξίδι μέσα στον κόσμο του καμβά».  Οι πίνακες της Μαρίνας, μας ταξιδεύουν. Έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που σε παρακινούν για ταξίδι.

Στο δύσκολο ταξίδι της έντονης αναζήτησης της τέχνης και της ανακάλυψης, του εσώτερου εαυτού μας, που τόσο τη συγκινεί, να ‘ναι μακρύς ο δρόμος της γεμάτος επιτυχίες και πολλές διακρίσεις.
Φοίβος Νικολαΐδης
Στον καμβά με χάρη.


Πηγαία έκφραση της ζωής και της καρδιάς.


Μεγάλοι συνδυασμοί χρωμάτων.


Δημιουργική φαντασία γεμάτη χρώματα και φως.


Κυριαρχία των χρωμάτων που παρακινούν τη σκέψη.


Ζωηρή εκφραστικότητα.


Αφετηρία για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.

Πρωτοτυπία περιεχομένου και φροντισμένη επιμέλεια της δημιουργού.
“Trapped in Time” – είναι το όνομα της καινούριας σειράς έργων, σε πλήρη συνεργασία με τον Ιταλό Μαέστρο - φωτογράφο Marco Barnabino. Στην σειρά αυτή, έμπνευση και δημιουργία, μέσα από ένα σενάριο μεταφυσικού σουρεαλισμού εικόνες/έργα. 
Βήμα-βήμα σε τέλειο συγχρονισμό, εναπόθεση στο θεατή, τον εγκλωβισμό της σύγχρονης γυναικείας μορφής μέσα από τον ίδιο τον χρόνο.

 

Συνέντευξη
-Γιατί ζωγραφίζεις; 
Νιώθω το κάλεσμα σαν επιτακτική ανάγκη πολλές φορές. Ζωγραφίζοντας νιώθω να εναποθέτω «τα μέσα μου» στον καμβά. Αυτό με κάνει να ξαλαφρώνω, να επαναφορτίζω, να βλέπω τον ίδιο μου τον εαυτό – τον κόσμο μου, μέσα από τα δημιουργήματα μου και κάπως έτσι στην πορεία μου, να τα βελτιώνω και να βελτιώνομαι και εγώ μέσα από αυτά.

-Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές έμπνευσής σου και από πού αντλείς τις εμπνεύσεις σου;
Εμπνέομαι από τον ίδιο τον άνθρωπο και από τα ίδια τα συναισθήματα που βιώνουμε στην πορεία της ζωής μας.

-Πόσο επηρεάζει ή κατευθύνει ο εσώτερος σου κόσμος τα έργα σου;
Είμαι κατά προσέγγιση βαθιά συναισθηματικό άτομο, οπόταν κατ επέκταση, τα έργα μου είναι ο ίδιος μου ο εσωτερικός κόσμος. Αφού τα βιώσω ήδη, τότε μου γεννάτε η ανάγκη να τα εναποθέσω στον καμβά μου.

-Πότε ζωγραφίζεις συνήθως;
 Ζωγραφίζω σε στιγμές ίστρου, χαλάρωσης, έμπνευσης, αναπόλησης, ενασχόλησης,... είτε αυτό εξυπακούει ώρες από την μέρα, τα βράδια ή τον ύπνο μου.

-Τι υλικά συνήθως χρησιμοποιείς;
Στο εργαστήρι μου χρησιμοποιώ διάφορα υλικά ανάλογα με το έργο και την περίσταση. Το αγαπημένο μου υλικό είναι οι λαδομπογιές.

-Τα χρώματα σε μερικούς πίνακες σου είναι έντονα, γιατί;
Τα χρώματα είναι σαν λέξεις έκφρασης για τον δημιουργό. Σε εμένα αυτό εξυπακούει ότι μέσα από την ένταση των χρωμάτων, κάνω μεταφορά και των ανάλογων συναισθημάτων – μηνυμάτων που αφορούν το συγκεκριμένο έργο.

- Τι εκφράζεις, τι προσπαθείς να αποτυπώσεις στα έργα σου;
Στόχο έχω, σε κάθε έργο μου, να δημιουργήσω στον θεατή την ανάλογη πηγή ενέργειας που χρειάζεται για να ωθήσει την εκάστοτε στιγμή του. Πέρα από την εικόνα, πέρα από τα χρώματα, πέρα από την οπτική επαφή με το έργο, θέλω να τον εντάξω τον ίδιο στο καμβά μου και να τον τροφοδοτήσω με όλα αυτά που βίωσα μέχρι την αποπεράτωση του έργου μου.

- Ποιοι αποτελούν πρότυπα για σένα (στη ζωγραφική); Ποιους ζωγράφους εκτιμάς ή ξεχωρίζεις;
Πρότυπα για μένα αποτελούν, οι μεγάλοι ζωγράφοι της Αναγέννησης, όπως Caravaggio, Θεοτοκόπουλος –El Grego, Tiziano, Da Vinci, Rembrandt,   Michelangelo,Mpotitseli και τόσοι άλλοι που και μόνο στην αναφορά του ονόματος τους νιώθω δέος. Επισκεπτόμενη μουσεία του κόσμου με έργα τους, ένιωθα τόσο μικρή, τόσο άγουρη και τόσο μεγάλη την συγκίνηση μέσα μου για το μεγαλείο της τέχνης τους.

-Τι σημαίνει για σένα ζωγραφική;
Η Ζωγραφική για μένα είναι η προέκταση του ιδίου μου του εαυτού. Είναι τρόπος έκφρασης, τρόπος ζωής.. είναι το ίδιο το φάρμακο και η αυτοΐαση από όλα όσα απασχολούν ή δηλητηριάζουν την καθημερινότητα μας.

-Ποια είναι η μεγάλη σου φιλοδοξία στη ζωγραφική;
Να αγαπηθούν τα έργα μου και να ταξιδέψουν τη γη.

-Ποιον και γιατί θεωρείς τον αγαπημένο σου πίνακα;
Αγαπώ όλα μου τα έργα και τα θεωρώ κομμάτι της ψυχής μου. Έχω κρατήσει στην ιδιωτική μου συλλογή τον αριθμό 1 από την σειρά «Αθωότητα», ένεκα της ταύτισης του με την ψυχοσύνθεση μου και τον λόγο που με ενέπνευσε να δημιουργήσω την συγκεκριμένη σειρά.

-Έχεις τίτλους στα έργα σου;
Σε κάποια ναι. Συνήθως δουλεύω πάνω σε σειρές έργων όπου δίνω τίτλο και αριθμό στα κομμάτια της σειράς.

-Ποια είναι η κύρια θεματολογία σου και γιατί;
Από μωρό,  έκλεινα πολλές φορές τα μάτια και προσπαθούσα να φανταστώ πως θα ήταν ο κόσμος μας πέρα απ την ύλη… αν ήταν ένας κόσμος ψυχής.  Αυτό τον κόσμο προσπαθώ να ζωγραφίζω στον καμβά μου. Στους περισσότερους πίνακες μου θα παρατηρήσετε πρόσωπα σε κοντινά πλάνα που μέσα απ το βλέμμα τους προσπαθώ να μεταδώσω το βαθύτερο είναι τους και την ίδια την ψυχοσύνθεσή τους.

-Ως καλλιτέχνης τι σημαίνει για σένα η Τέχνη;
Η Τέχνη για μένα,  είναι ένα ταξίδι χωρίς όρια, χωρίς φραγμούς, χωρίς πρέπει και γιατί… ένα ταξίδι που εναπόκειται στον δημιουργό ο προορισμός κάθε φορά.

-Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Καλλιτέχνης γεννιέσαι και αν στην πορεία έχεις όρεξη για μάθηση και για δουλεία, γίνεσαι κιόλας! Τίποτα δεν μας χαρίζεται αν δεν το μελετήσουμε, αν δεν του αφιερώσουμε χρόνο, κόπο, και αν δεν του χαριστούμε και εμείς οι ίδιοι ψυχή τε και σώματι.

-Ασχολείσαι και με άλλα είδη τέχνης; (γλυπτική για παράδειγμα)
Ασχολούμαι με χειροτεχνία κατά καιρούς, με διάφορα υλικά – κατά προσέγγιση ξύλο.

-Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης πόσο επηρεάζει τον ζωγράφο;
Το κάθε ερέθισμα που δέχεται ένας δημιουργός, είναι σε θέση να τον επηρεάσει ανάλογα. Είμαι άτομο που προσπαθώ να φιλτράρω όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να κρατώ από αυτά, μόνο όσα μου δίνουν θετική και δημιουργική ώθηση.

-Έχεις κάποια σχέδια εικαστικά για το μέλλον;
Στις 19 Μαρτίου έχω την ατομική μου έκθεση στην Λεμεσό. Επίσης θα  έχω συμμετοχή σε άλλες 2 ομαδικές εκθέσεις στο νησί μας και με την δύναμη του Θεού ταυτοχρόνως έργα μου θα εκτεθούν στην Ρώμη, στο Μιλάνο στο Βερστέλι της Ιταλίας και στο Άρλες της Γαλλίας εντώς του 2016. 
ART by Marina Erotokritou
Μαρίνα Ερωτοκρίτου (Facebook)

1 comment:

Ευη Θεοχαρη said...

καλο μηνα , δημιουργικο ,γεματο χρωματα και εμπνευσης . Συγχαρητηρια και στους δυο σας . Μαρινα την αγαπη μου , εξοχη η παρουσια ση της ψυχης σου .