Tuesday, April 28, 2015

Καρκίνος: Διάγνωση και στάδιο

Γράφει ο Δρ Λοΐζος Λοΐζου
«Και τώρα, τι πρέπει να κάνουμε;» Αυτό είναι από τα πρώτα ερωτήματα, που υποβάλλει στο γιατρό ο ασθενής που μόλις πληροφορείται ότι πάσχει από καρκίνο.

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου αρχίζει με τη διαγνωστική διερεύνηση. Συνεχίζει με την επιλογή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου. Συμπληρώνεται με το πρόγραμμα ψυχολογικής, κοινωνικής και επαγγελματικής στήριξης. Ολοκληρώνεται με τη μακροχρόνια παρακολούθηση.

Η διαγνωστική διερεύνηση είναι το πρώτο βήμα. Περιλαμβάνει τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση. Για κάθε τύπο καρκίνου χρειάζεται διερεύνηση με στόχο να αναγνωριστεί το είδος του καρκίνου, να βρεθεί πόσο έχει εξαπλωθεί η νόσος τοπικά, σε ιστούς γειτονικούς ή της ανατομικής περιοχής, εάν έχει κάμει μεταστάσεις αλλού στο σώμα και εάν επηρεάζει άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Η βιοψία είναι η λήψη τμήματος ιστού από τον καρκίνο, που επιτρέπει τη διενέργεια ιστολογικών και άλλων εξειδικευμένων εξετάσεων. Τα αποτελέσματα καθορίζουν τον ακριβή τύπο της κακοήθους νόσου.

Οι συμπληρωματικές εξετάσεις που χρειάζονται εξαρτώνται από το είδος του καρκίνου. Περιλαμβάνουν τις απεικονιστικές εξετάσεις, μαγνητική (MRI) ή αξονική (CT scan) τομογραφία, υπερηχογράφημα, ακτινογραφία, σπινθηρογράφημα, PET scan, αναλύσεις αίματος, ούρων, μυελού και άλλες.

Το στάδιο καθορίζεται από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εξετάσεων, που έγιναν στα πλαίσια ατης διαγνωστικής διετεύνησης. Οι εξετάσεις δείχνουν εάν ο καρκίνος προχώρησε πέραν από το σημείο, όπου αρχικά εκδηλώθηκε.

Η εξάπλωση του καρκίνου τοπικά, στις γειτονικές περιοχές, σε λεμφαδένες ή με μεταστάσεις αλλού στο σώμα, καθορίζουν το στάδιο. Για τις εξετάσεις σταδιοποίησης χρειάζεται λίγος χρόνος. Οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καθορισμός του σταδίου έχει μεγάλη σημασία στην επιλογή της θεραπείας.


Οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν ότι, εάν το στάδιο του καρκίνου τους είναι προχωρημένο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά χειρότερη πρόγνωση. Οι σύγχρονες θεραπείες, ειδικά σχεδιασμένες για τα προχωρημένα στάδια, έχουν σήμερα καλύτερα αποτελέσματα. 
Δρ Λοΐζος Λοϊζου
Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής,
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λ/σία

 


Sunday, April 26, 2015

Με το φακό των λέξεων

Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου

Είναι ένας από τους πολλούς. ΄Η είναι οι πολλοί που μοιάζουνε στον ένα. Και τα πολλά που δεν διαφέρουν μεταξύ τους καθώς σφίγγονται για την επιβίωση. Γι΄αυτά τα κουρασμένα χέρια, μιλώ, που ακουμπάνε ώρες αμέτρητες, χρόνια θολά κι αδιευκρίνιστα επάνω στο τιμόνι , καβάλα σε ένα ταξί που οργώνει τους δρόμους της Αθήνας κυνηγώντας τον άρτο τον επιούσιο. Κι ο οδηγός, ένας από τους πολλούς που μοιάζουν μεταξύ τους, αφού τους χαράζει τη μέρα η ίδια έγνοια: Η συνέχεια κι η αξιοπρέπεια του βίου. Δύσκολα , βλέπετε τα χρόνια. Δύσκολα και σκληρά. Η ρόδα…δεν κυλάει όπως παλιά. Γιατί τίποτα πια δεν είναι όπως παλιά. Βγήκε στους δρόμους ο φόβος και αλωνίζει. Κι έχει αγκαλιά την ανασφάλεια, την ανεργία. Στην καλύτερη περίπτωση ένας πενιχρός μισθός, ένα στενάχωρο μεροκάματο κι ΄Αγιος ο Θεός. Στη χειρότερη η ανεργία , ένα πενιχρό επίδομα, μια απελπισία που δεν παλεύεται.

Όπως εκείνη η μαυροντυμένη γυναίκα στην Ερμού, με το τενεκεδάκι στο χέρι, με τη φωνή που έμοιαζε καμπάνα από Επιτάφιο, παρακαλώντας για την ανάσταση της ελπίδας της. «Βοηθήστε σας παρακαλώ, έχω άρρωστο τον άντρα μου». Κι όπως εκείνο το πανό στο Σύνταγμα από τις απολυμένες καθαρίστριες. Και το άλλο στην Πανεπιστημίου γραμμένο με κεφαλαία αγωνία. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ! Τόσο κόκκινο στα γράμματα, τόσο κόκκινο στα συνθήματα, λες και μιλούσαν , λες και κραύγαζαν με τον παλμό του αίματός τους.

Και το ταξί μάς πάει προς τον Πειραιά, διασχίζοντας δρόμους, σκέψεις, συναισθήματα. Ο ταξιτζής καταλαβαίνει από τις κουβέντες μας πως ερχόμαστε από την Κύπρο. Παλιός στρατιωτικός, στη σύνταξη πια, έχει περάσει κι από το νησί μας, έχει να πει μια καλή κουβέντα για την ομορφιά και την ιστορία του χρυσοπράσινού μας φύλλου. Αυτή η πατρίδα η μικρή μας, στην άκρη της Μεσογείου, μοιάζει με καράβι που ταξιδεύει αιώνες τώρα φορτωμένο εχθρικές επιβουλές, σταυρούς από Γολγοθάδες και πεθυμιές Ανάστασης που όλο κυοφορείται και όλο αποβάλλεται σαν ασθενική ελπίδα. Αναμένουμε πάντα τη μία, την εύρωστη, που θα έρθει τροπαιοφόρος, ειρηνοφόρος και θα καθίσει επί θρόνου λαμπρού κι αμετακίνητου.

Και το ταξί όλο τρέχει στους δρόμους. Κι ο οδηγός δεν αποφεύγει τον πειρασμό να μιλήσει για την κοινή μας μοίρα, εθνική, ιστορική, τώρα πια και οικονομική. Χείμαρρος που εκβάλλει τον πόνο του στην ευαισθησία μας , στη βαθιά συνειδητοποίηση πως ο φόβος όμοια ριζώνει και γίνεται καημός, όταν ο ουρανός δεν βρέχει συνέχεια και ελπίδα. Μιλάει για τα δύσκολα με φωνή σαν τρέμουλο σπασμένης κιθάρας. «Και πώς ζει ο κόσμος;» τολμώ να ρωτήσω, διαρρηγνύοντας τον μονόλογο της θλίψης . «Δεν ζει!», απαντάει κοφτά, γαντζώνεται πιότερο στο τιμόνι του και στρίβει στη γωνία με τόση δύναμη, λες και προσπαθεί να αποφύγει όλες τις Συμπληγάδες του καιρού του. 


Να γίνει το ταξί του άξαφνα ένα καράβι που θα προσπεράσει τα επικίνδυνα βράχια, που θα αποφύγει τα λογής λογής ναυάγια και τον θάνατο που στήνει καρτέρι και θα διέλθει σαν Οδυσσέας από θυμωμένους Ποσειδώνες, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, φτάνοντας αισίως στην Ιθάκη της νοσταλγίας και της αξιοπρέπειας.

Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου


Η εξέγερση των φιλοσόφων

Αναζητήσεις της Ρέας Κουμπαρή με το βιβλίο της "Η εξέγερση των φιλοσόφων"
Ρέα Κουμπαρή

Η "εξέγερση των φιλοσόφων" από τις Εκδόσεις Εντύποις είναι μια προσπάθεια μου να στριμώξω μέσα σε 380 σελίδες και μέσα από «285» έννοιες, ρήσεις και σοφά λόγια ανθρώπων όπως:

-Όλη η ζωή μας είναι ένα πείραμα. Όσο περισσότερα πειράματα κάνετε τόσο το καλύτερο…
Ralph Waldo Emerson - ποιητής, διηγηματογράφος, λέκτορας (1803-1882)

-Κάθε λαός έχει την πληγή του. Η Αγγλία την ομίχλη, η Βλαχία την ακρίδα, η Αίγυπτος την οφθαλμαπάτη και η Ελλάδα… τους Έλληνες…
Εμμανουήλ Ροΐδης - συγγραφέας (1836-1904) -Οι καλοί δικηγόροι γνωρίζουν να σιωπούν όταν πρέπει, διότι το να μην γνωρίζεις να σιωπάς, είναι ίδιο με το να μην γνωρίζεις να μιλάς…
Robert Sabatier - ποιητής, συγγραφέας (1923-2012)

-Ο άνθρωπος γεννήθηκε βάρβαρος και εξαγοράστηκε από τη μοίρα των ζώων, μόνο με την εκπαίδευση…


Alfonzo Lamartine - ποιητής (1790-1869)
-Καθώς δεν ανέχομαι να είμαι ένας σκλάβος, έτσι δεν θέλω να είμαι ένας κυρίαρχος. Αυτό, εκφράζει την αντίληψη μου για την δημοκρατία…
Abraham Lincoln - 19ος πρόεδρος Η.Π.Α (1809-1865)

Και φυσικά το σαρκαστικό χιούμορ του:
-Ο θεός σωπαίνει, τώρα αν μπορούσε και ο άνθρωπος να βγάλει τον σκασμό…
Woody Allen - ηθοποιός

Και για το τέλος:
Κάποιος ρώτησε τον Σωκράτη: είναι προτιμότερο να παντρεύεται κανείς ή να μένει ελεύθερος.

Ο Σωκράτης απάντησε: δεν έχει σημασία. Ότι κι αν επιλέξεις απ’ τα δύο, είναι βέβαιο ότι ούτως η άλλως θα το μετανιώσεις…
Πλούταρχος - φιλόσοφος, βιογράφος, ηθολόγος (46 π.χ-127 μ.Χ.)

Ομολογώ ότι στα τρία χρόνια της αναζήτηση μου, μπορώ δίχως δεύτερη σκέψη να σας πω ότι αυτός ο κυνισμός, η αλαζονεία, η ευθύτητα και η αυθεντικότητα τους εμένα με άγγιξαν, εσάς…
                                                                   Ρέα Κουμπαρή

Εφημερίδα «Αλήθεια» 15.1.2015


ΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ είναι πολύμορφες, πολύπλοκες, αλλά ανθρώπινες. Τολμώ να φανταστώ ότι συναντώ όλους αυτούς που αναφέρονται στις σελίδες με ενδύματα της δικής τους εποχής, και διερωτώμαι πώς θα επικοινωνήσω μαζί τους, σε ποια γλώσσα, με ποιο τρόπο και πώς θα τα καταφέρω. Να καταφέρω να κάνω τι όμως; Αυτό, ως απάντηση, θα τη δώσετε εσείς οι αναγνώστες του έργου, όταν αφιερώσετε μερικά λεπτά από τον χρόνο σας γι' αυτό το επιχείρημα που εύχομαι, μετά, όλοι να έχετε να πείτε ένα καλό λόγο για την Ελευθερία Κουμπαρή-Γιώρκα, γιατί, όπως είπε και η μακαριστή μάνα Θεανώ: Ο γλυκός λόγος μοιάζει με αγγελικό ύμνο και ο πικρός λόγος είναι ένα βέλος που κτυπά κατάστηθα τον αδελφό σου (Νίκος Διάκος-από τον πρόλογο του βιβλίου).

Σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε προσοχή, και σημασία, σε αυτό το ξέχειλο με ευφυία βιβλίο, στις σελίδες του οποίου παρελαύνει αστραφτερό, σαν φωτεινό άρμα, το πνεύμα μεγάλων ανδρών, και γυναικών, που σημάδεψαν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τις τέχνες, τον πολιτισμό, ακόμα και το περιορισμένο εμβαδόν εντός του οποίου κινήθηκαν. Διάνοιες, λοιπόν, παλιών εποχών, αλλά και σημερινές, φιλοξενούνται, με τα ευφυολογήματά τους, τα γνωμικά τους, τις ατάκες τους, συχνά με βιτριολικό χιούμορ που, όμως, δεν σκοτώνει, χάρη στην εξαντλητική και αξιέπαινη προσπάθεια της Ελευθερίας Κουμπαρή-Γιώρκα που υπογράφει και επιμελείται έναν ογκώδη, αλλά εύκολα προσβάσιμο στον αναγνώστη, τόμο ο οποίος, εκτός των άλλων, ακολουθεί αλφαβητική σειρά, διευκολύνοντας έτσι το έργο μας. Αφήστε, όμως, το έργο μας, και σταθείτε, για λίγο, στο έργο της Ελευθερίας. 


Πραγματικά, τρυπώνεις, με ευχαρίστηση, στο λαβύρινθο αυτής της χυμώδους σύναξης ατόμων με τη λεπτοκαμωμένη ειρωνεία, αλλά και με τη βαθιά ανησυχία για τον παραλογισμό που μαστίζει τον άνθρωπο. Δεν σας κρύβω ότι, σε αρκετά σημεία ξεράθηκα στα γέλια, σε άλλα, πάλι, συγκινήθηκα γιατί, κακά τα ψέματα, είμαστε τόσο, μα τόσο, αυτοκαταστροφικοί, που ίσως και να μην μας αξίζει ο πλανήτης στον οποίο γεννηθήκαμε και ζούμε. Έτσι κι αλλιώς, και καθώς η ζωή θέλει και ξεγνοιασιά, η Ελευθερία Κουμπαρή-Γιώρκα, συγκεντρώνει σε μια πανέμορφη κυψέλη, ίσως-ίσως και σε μια πανέμορφη κιβωτό, τη σοφία των ολίγων, μα εκλεκτών, παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό μια πολύχρωμη σύνθεση που δεν θα τη χορτάσετε με τίποτα. Αντιθέτως: θα διαβάζετε, ξανά και ξανά, τα χαριτωμένα, και καθόλου δύσπεπτα, ψήγματα σοφίας και, όπως εγώ, θα ευγνωμονείτε με την καρδιά σας εκείνη που τα θέρισε, σαν στάχια του καλοκαιριού, με ζήλο, με σχολαστικότητα και, κυρίως, με θαυμαστή εργατικότητα.
*Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΝ-ΤΥΠΟΙΣ. Σελίδες 349.

Λόγια που στάζουν ωριμότητα, σαρκασμό και βιτριόλι

«Ανοίξτε τα παράθυρα να μπει καθαρός αέρας. Δεν χρειάζεται να σπάσετε τα τζάμια» (Willy Brandt).
«Αν δεν βρίσκετε τίποτα για να είστε ευγνώμονες, πηγαίνετε σ' ένα νοσοκομείο ή σ' ένα άσυλο αστέγων, και συγκρίνετε τα δικά σας προβλήματα με τα δικά τους» (Jim Donovan).
«Ζούμε όλοι σ' ένα σπίτι που καίγεται. Δεν υπάρχει πυροσβεστική, ούτε διέξοδος» (James William).
«Εκείνο που είναι τρομερό είναι ότι πνίξαμε την αλήθεια σ' ένα κατακλυσμό από ψευτιές» (Laszlo Praque).
«Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από έναν πειρασμό, είναι να υποκύψετε σ' αυτόν» (Oscar Wilde).
«Για τον Αμερικανό, εν αρχή ήν το δολάριο, κατόπιν το δολάριο και, τρίτο στη σειρά, πάλι το δολάριο» (Ralph Waldo Emerson).
«Ο κόσμος είναι μια από τις ωραιότερες ανοησίες» (Denis Diderot).
«Η πικρότερη απ' όλες τις πικρές λέξεις που λέει η γλώσσα και γράφει η πένα είναι: Θα μπορούσα να ήμουν» (Arthur Miller).
«Αυτές είναι οι αρχές μου, κι αν δεν σας αρέσουν έχω κι άλλες» (Grousho Marx).
«Είτε πιστεύετε πως μπορείτε, είτε πιστεύετε πως δεν μπορείτε, συνήθως έχετε δίκιο» (Henry Ford).
«Μερικοί διαβάζουν γιατί βαριούνται να σκέφτονται» (George Bernard Shaw).
«Δεν θα παντρευτώ ποτέ, και με ρωτάτε πότε θα κάνω παιδιά; Ακριβώς γι' αυτό δεν παντρεύομαι, γιατί μπορεί να γεννήσω έναν Νέρωνα ή έναν Αύγουστο» (Kristina Augusta).
«Για να γνωρίσει κανείς καλά μια γυναίκα, δυστυχώς πρέπει να την παντρευτεί» (Honoree de Balzac).
«Δεν κουράζεται κανείς απ' τη ζωή, κουράζεται όμως συχνά από τον εαυτό του» (Voltaire).
«Υπάρχουν άνθρωποι που τα ελαττώματά τους, τους ταιριάζουν, και άλλοι που είναι τόσο ανόητοι ακόμα και με τα προτερήματά τους» (Francois de la Rochefoukauld).
«Αυτό που βλέπω κι ακουμπάω είναι η ψευδαίσθηση, ενώ η επιστήμη μας δίνει ακριβέστερη εικόνα» (Wiulfrind Sellars).
«Ο άντρας κλέβει από τη γυναίκα το πρώτο της φιλί, της ζητάει το δεύτερο, απαιτεί το τρίτο, παίρνει αυθαίρετα το τέταρτο, δέχεται με συγκατάβαση το πέμπτο και υπομένει όλα τα υπόλοιπα» (Helen Rowland).
«Τι θα πει ευκαιρίες; Εγώ δημιουργώ τις ευκαιρίες» (Napoleon Bonaparte).
«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι περίπου τόσο ευτυχισμένοι, όσο νομίζουν πως είναι» (Abraham Lincoln).
«Η ζωγραφική είναι σαν την καλή μαγειρική. Μπορείς να την απολαύσεις χωρίς να μπορείς να την ερμηνεύσεις» (Ian Fleming).
«Κόλαση είναι οι άλλοι» (Jean Paul Sartre).
«Ποτέ ένα παιδί δεν θεωρείται τόσο κακοαναθρεμμένο, όσο όταν συμβαίνει το παιδί αυτό να είναι του γείτονά σου» (Friedrich Von Schiller).

Εφημερίδα «Αλήθεια» 15.1.2015



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Επιτροπές Εκδόσεων και Πολιτισμού του Δήμου Αραδίππου
σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της
Ελευθερίας Κουμπαρή Γιώρκα
«Η εξέγερση των φιλοσόφων»
("Εκδόσεις Εν Τύποις", Λευκωσία 2015)
από τον Δρα Κώστα Κατσώνη, Φιλόλογο – Συγγραφέα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ.
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Αραδίππου.
Θα ακολουθήσει δεξίωση



Δύο πράγματα θέλει ο άνδρας, κινδύνους και παιχνίδια. Γι’ αυτό ζητά τη γυναίκα, γιατί είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι…
Friedrich Nietzsche - φιλόσοφος, συγγραφέας (1844-1900)
Δημοσιογράφος: Πείτε μου που οφείλεται η μακροζωία σας κ. Churchill;
Churchill: Στην γυμναστική που δεν έκανα ποτέ…
Ανώνυμος
Δημοσιογράφος: Πόσοι είναι οι μπολσεβίκοι στην Ρωσία?
Λένιν: Τρείς. Ο ένας είναι ο Λένιν, ο άλλος είναι ο Ουλιάνοφ και ο τρίτος είμαι εγώ.
Ανώνυμος
Μια τοπική εφημερίδα βιάστηκε να ανακοινώσει τον θάνατο του Mark Twain. Εκείνος έξω φρενών έγραψε μια επιστολή λέγοντας: «σας πληροφορώ είμαι ακόμη ζωντανός, δεν πέθανα. Επιτέλους στην ηλικία μου δεν επιτρέπονται τέτοιες τρέλες». Την επομένη πέθανε.
Ανώνυμος
Ο άνδρας που γονατίζει μπροστά σε μία γυναίκα για να ζητήσει το χέρι της, θυμίζει την καμήλα που γονατίζει για να πάρει το βάρος της…
Jean-Jakquew Rousseau - φιλόσοφος, συγγραφέας (1712-1778)
Απο το βιβλίο μου "Η εξέγερση των φιλοσόφων-αποφθέγματα"



Ο άνθρωπος είναι όπως όλοι ξέρουμε το ανώτερων όλων των όντων κι ο σκύλος το κατώτερο. Όλοι οι σοφοί όμως έρχονται και συμφωνούν στο ότι: Ένας ευγνώμονας σκύλος είναι πιο καλός, από έναν άνθρωπο αγνώμονα απέναντι στους ευεργέτες του…
George Sand (Amandine-Aurore Dupin) - συγγραφέας (1804-1876)
Τα ζώα παραχωρούν την αχαριστία στον άνθρωπο, δεν τα εκφράζει…
George Bernard Shaw - συγγραφέας (1856-1950)



Ρέα Κουμπαρή
Μου ζήτησαν να πώ κάτι για μένα. Δεν θα πω όμως τα συνηθισμένα ότι δηλαδή γεννήθηκα πριν 41 χρόνια στην κατεχόμενη ακόμη Αμμόχωστο κι ότι ζω τώρα πια μόνιμα στην Αραδίππου ή ότι είμαι μία περήφανη μητέρα 4 παιδιών, ενός αγοριού, ενός κοριτσιού, δύο νουβελών και μιας ποιητικής συλλογής. Μπα όχι, αυτά τα θεωρώ τετριμμένα. Θα μιλήσω όμως για τώρα, για αυτό το τελευταίο για μένα απόκτημα. Στα τρία χρόνια της αναζήτηση μου, μπορώ δίχως δεύτερη σκέψη να σας πω ότι μέσα από την γνωριμία μου, μ’ αυτούς τους επώνυμους ή και ανώνυμους ανθρώπους ανακάλυψα την ουσία των πραγμάτων

Μέσα από την ιδιορρυθμία και την μοναδικότητα τους που αντικατοπτρίζεται με εναλλαγές σοβαροφάνειας και χιούμορ  κι άλλοτε μέσα από την εκκεντρικότητα, την ιδιοφυία και δίχως ταμπού αυθορμητισμό τους αφομοίωσαν και ίσως εν’ αγνοία τους, ποιος ξέρει, σ’ αυτές τις λίγες σελίδες την δική τους ανεξίτηλη παρουσία σ αυτό το σύντομο πέρασμα τους απ’ την ζωή. Κι ομολογώ ότι αυτός ο κυνισμός, η αλαζονεία, η ευθύτητα και η αυθεντικότητα τους  εμένα με άγγιξαν, εσάς;

Πάρτε ένα παράδειγμα:
Η ζωή της γυναίκας είναι μια διαρκής προσποίηση. Αγνότητα, ομορφιά, παρθενία σεμνότητα, αρετή, όλα αυτά μία φορά τα διαθέτει η γυναίκα. Όταν όμως τα χάσει, καταφεύγει στην ανάγκη να προσποιείται ότι δήθεν ακόμα τα έχει διαθέσιμα…
De la Beron - συγγραφέας
Το πρόβατο έχει συνηθίσει στο άρμεγμα του κι επειδή αισθάνεται μια ανακούφιση απ’ αυτό, ακολουθεί πιστά τον τσοπάνη του. Φυσικά, χωρίς ποτέ να υποπτεύεται πως θα το σφάξει…
Αίσωπος - μυθογράφος (600-530 π.χ.)
Θεέ μου, δώσε να μην παντρευτώ ποτέ. Και αν το πράξω αυτό κάποτε, να μην απατηθώ κι αν απατηθώ να μην το μάθω. Και αν  το μάθω, κάμε ώστε να μην μου καεί καρφί μετά γι’ αυτό…
Jean-Baptiste Moliere - ποιητής, ηθοποιός, συγγραφέας (1622-1675)
Όταν ήμουν ευτυχισμένος νόμιζα ότι ήξερα τους ανθρώπους. Αλίμονο! ήταν γραφτό μου να τους μάθω όταν έπεσα στην δυστυχία…
Napoleon Bonaparte - στρατηγός, αυτοκράτορας Γαλλίας (1769-1821)
Η ζωή μοιάζει πολλές φορές με ναυάγιο του οποίου τα συντρίμμια είναι η φιλία, η δόξα, ο έρωτας. Οι όχθες της ανθρώπινης ζωής είναι γεμάτες από τέτοια θλιβερά ναυάγια, που προκαλεί η θάλασσα της δυστυχίας…
George Sand (Amandine-Aurore Dupin) - συγγραφέας (1804-1876)
Όποιος θέλει να κουμαντάρει τους Έλληνες πρέπει να κρατάει ένα δισάκκι γεμάτο μπροστά με το Χριστό, πίσω με τους διαβόλους και στη μέση με χρυσάφι…
Γεώργιος Καραϊσκάκης - επαναστάτης (1782-1827)
Ο πρώτος ηλίθιος που βλέπω κάθε πρωί είναι ο εαυτός μου, την ώρα που πηγαίνω στον καθρέφτη για ξύρισμα. Και ο τελευταίος ηλίθιος, είναι οποιοδήποτε πρόσωπο συναντήσω πριν πέσω στο κρεβάτι μου…
Gustave Flaubert - συγγραφέας (1821-1880)
Καθώς τον έκαιγαν ζωντανό: Η σάρκα μου σας ανήκει, όμως η απαραβίαστη σκέψη μου σας ξεφεύγει. Για μένα και για εσάς, θα αποφανθούν οι επόμενες γενιές…
Étienne Dolet - επιστήμονας, τυπογράφος (1509-1546)
Προς τον δήμιο του: Συγκέντρωσε το θάρρος σου λεβέντη μου. Είμαι κοντολαίμης γι’ αυτό μην αστοχήσεις, γιατί πρόκειται για την τιμή σου.
Και συμμαζεύοντας τα γένια του: θα ήταν αμαρτία να κοπούν κι αυτά που δεν φταίξανε σε τίποτα…
Thomas More - συγγραφέας, πολιτικός, διανοούμενος (1478-1535)
Όταν του είπανε ότι εκείνη την μέρα γιόρταζε η αγία Μαγδαληνή: Δοξάζω τον θεό και τον ευχαριστώ που τα κανόνισε έτσι, ώστε ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του κόσμου να πεθάνει την μέρα της αμαρτίας…
Charles VIΙ - βασιλιάς της Γαλλίας (1403-1461)
Το σεξ ήταν αμαρτία, γιατί όπως έμαθα, το μήλο που έφαγαν οι προπάτορες κι έχασαν τον παράδεισο, δεν ήταν μήλο αλλά μπανάνα…
 Ανώνυμος