Monday, November 30, 2015

Εν αρχή ην το ταλέντο

Της Τόνιας Τσακίρη
Οδυσσέας Άννινος 
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διακοσμητών 
μιλάει για το επάγγελμά του

Ο κ. Οδυσσέας Άννινος είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διακοσμητών - Μορφολόγων και διαθέτει διακοσμητικό - μελετητικό γραφείο το οποίο αναλαμβάνει παντός είδους μελέτες και διαμορφώσεις χώρων. Αρχικά παρακολούθησε για δύο χρόνια μαθήματα ζωγραφικής σε ένα εργαστήρι ελεύθερων σπουδών, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στην ιδιωτική σχολή Δοξιάδη για τρία χρόνια, όπου και απέκτησε το πτυχίο του διακοσμητή. Μετά τις σπουδές του, επειδή το επάγγελμα του διακοσμητή δεν είχε ακόμη ζήτηση στην Ελλάδα, εξυπηρετούσε τους λιγοστούς πελάτες του από ένα σχεδιαστήριο που είχε στο σπίτι του, ενώ συγχρόνως για να αυξήσει τα έσοδά του ζωγράφιζε και πίνακες ώσπου, το 1985, άνοιξε το δικό του γραφείο.

Ποια γεγονότα καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία;
«Η ζωγραφική ήταν ένας τομέας που με απασχόλησε από πολύ νωρίς, καθώς από τα παιδικά μου χρόνια οι ακουαρέλες και χρώματα αποτελούσαν ένα μέσο έκφρασης. Το αβέβαιο όμως μέλλον αυτού του επαγγέλματος, του ζωγράφου, με ώθησε να ασχοληθώ με ένα παρεμφερές επάγγελμα παρ' όλο που παρακολούθησα στο εργαστήρι του ζωγράφου Δ. Χυτήρη μαθήματα εικαστικής τέχνης επί δύο χρόνια».

Τι προσόντα χρειάζεται κάποιος για να γίνει επιτυχημένος διακοσμητής;
«Το ταλέντο είναι ένα στοιχείο, όπως προανέφερα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο επάγγελμα, το οποίο βέβαια πρέπει να συνδυάζεται και με τις κατάλληλες σπουδές. Οι νέοι που επιθυμούν να αποκτήσουν πτυχίο διακοσμητή μπορούν να αποφοιτήσουν από τα ΤΕΙ ή από μια ιδιωτική σχολή ή ακόμη και να σπουδάσουν στο εξωτερικό και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό προκειμένου να εξειδικευθούν».

Ποιες είναι οι προοπτικές ενός διακοσμητή;
«Η οικονομική εξέλιξη της χώρας μας καθώς και η πληθώρα εντύπων, διαφημίσεων και καταστημάτων με διακοσμητικά είδη είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αύξηση ζήτησης των διακοσμητικών υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Όταν πρωτοξεκίνησα αυτό το επάγγελμα, τη δεκαετία του '70, κυρίως οι ευκατάστατοι πολίτες, όπως κάτοικοι των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής, ζητούσαν τη βοήθειά μας. Σήμερα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει και θα έλεγα ότι το μέλλον του επαγγέλματος διαγράφεται θετικό. Μια μεγάλη μερίδα των νέων που αποφοιτούν απορροφώνται από εταιρείες ή εργοστάσια παραγωγής, π.χ. επίπλων, ειδών δώρων, κλιματιστικών κ.ά., στα οποία συνήθως προσφέρουν μόνο διακοσμητικές συμβουλές και δεν προβαίνουν σε διαμορφώσεις των χώρων. Άλλος δρόμος είναι να προσληφθούν σε ένα τεχνικό γραφείο, όπου θεωρώ ότι είναι και η ωφελιμότερη περίπτωση, τουλάχιστον για τα πρώτα βήματα, καθώς μπορούν να αποκτήσουν εμπειρία, παρακολουθώντας τους επαγγελματίες διακοσμητές και στη συνέχεια να δημιουργήσουν το δικό τους γραφείο, εφόσον θα έχουν κάνει γνωριμίες».

Ποιες είναι οι οικονομικές απολαβές;«Οι οικονομικές απολαβές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για τους νέους επαγγελματίες, εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν προσλαμβάνονται σε εταιρείες, ο μισθός τους ξεκινά περίπου από τις 150.000 δρχ. Στη συνέχεια όμως, αν ακολουθήσουν τον δρόμο του ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος βέβαια έχει τα ρίσκα του, η οικονομική κατάσταση αλλάζει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια επίσκεψη στο γραφείο μπορεί να σας αποφέρει από 10.000 ως 20.000 δρχ. ενώ στον χώρο του πελάτη από 25.000 ως 35.000 δρχ.».

Τι συμβουλές θα δίνετε στους υποψήφιους συναδέλφους;
«Η υπομονή και η επιμονή είναι δύο στοιχεία τα οποία απαραιτήτως πρέπει οι υποψήφιοι ­ αν δεν τα διαθέτουν ­ να τα αποκτήσουν διότι εκτός του ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό και απαιτητικό επάγγελμα θα έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τις ιδιαιτερότητες των πελατών τους. Βέβαια, βασικό εργαλείο των διακοσμητών αποτελεί το εντυπωσιακό και ισχυρό πορτφόλιο προηγούμενων εργασιών που θα χρειαστεί να επιδείξουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για εύρεση εργασίας στους υποψήφιους εργοδότες τους αλλά και στους μελλοντικούς πελάτες τους. Για να επιτύχουν αλλά και να παραμείνουν οι εκκολαπτόμενοι διακοσμητές "περιζήτητοι" πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις, όπως τα νέα προϊόντα του χώρου, π.χ. υλικά, τάσεις, υφάσματα κ.ά., διαβάζοντας όχι μόνο ελληνικά αλλά και ξένα περιοδικά και βιβλία, καθώς και να χρησιμοποιούν το Internet για να εμπλουτίζουν τις ιδέες τους. Ενα βήμα που μπορεί να τους βοηθήσει όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στην εύρεση εργασίας είναι να γίνουν μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Διακοσμητών - Μορφολόγων, η οποία διοργανώνει σχετικά σεμινάρια αλλά και δημοσιοποιεί αγγελίες για εργασία σε ειδικό έντυπο».

Υπέρ
* Ταξίδια * Έλλειψη ρουτίνας
Κατά
* Χαμηλοί μισθοί στην αρχή * Ιδιαιτερότητες πελατών
Απαιτούμενα χαρακτηριστικά
* Δημιουργικότητα * Υπομονή
Το Βήμα    
23/04/2000 

No comments: