Monday, June 15, 2015

Φτύστε μας, μη μας ματιάσουν

Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου

Πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια στον τόπο μας ζούσαν, λένε οι ειδικοί, ελέφαντες και ιπποπόταμοι. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκαν σε πυγμαία είδη και τελικά εξαφανίστηκαν πριν από 8-10 χιλιάδες χρόνια, με την παρουσία των πρώτων ανθρώπων στο νησί. Σήμερα θα φέρουμε και πάλι ελέφαντες. Όχι για να ζούνε μαζί μας ελεύθεροι όπως πριν χιλιάδες χρόνια -εξάλλου, τότε δεν μας άντεξαν- αλλά για να τους εγκλωβίσουμε σε κάποιο πάρκο μαζί με άλλα ζώα και να κόβει εισιτήριο ο καθένας για να τους βλέπει, όπως και άλλα εξωτικά ζώα που τα ξεσηκώσαμε από τους βιότοπους τους. (Θα φέρουμε και κροκόδειλους αλλά αυτούς είναι για να τους σφάζουμε να εμπορευόμαστε το δέρμα και το κρέας τους, στα πλαίσια της ανάπτυξης για επανεκκίνηση της οικονομίας).

Στην Αγία Νάπα έχουνε δημιουργήσει ένα πάρκο με κάκτους και παχύφυτα, όπως αυτά που υπάρχουν αυτοφυή στο Μεξικό. Λίγο πιο κάτω έχουνε φτιάξει και ένα πάρκο γλυπτικής κι έρχονται από γειτονικές χώρες γλύπτες και «γλύπτες» οι οποίοι συμμετέχουν σε συμπόσια γλυπτικής και φεύγοντας μας αφήνουν τα έργα τους, τα οποία στήνουμε με καμάρι στο πάρκο. Στην Αγία Νάπα, επίσης, έχει γίνει μια γέφυρα όπου οι ερωτευμένοι μπορούν να κλειδώσουν τον έρωτα τους. (Στο Παρίσι ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα πως θα αφαιρεθούν όλες οι κλειδαριές από τη γέφυρα κι έτσι πλέον οι ερωτευμένοι θα έρχονται στην Κύπρο).

Στη Λεμεσό εγκαινιάστηκε πέρσι η Λεωφόρος της Δόξας, όπως αυτήν που υπάρχει στο Λος Άντζελες και οι διάφοροι αστέρες του Χόλιγουντ νιώθουν την απόλυτη καταξίωση όταν αποκτήσουν το δικό τους αστέρι στη λεωφόρο. Στη Λεμεσό δεν ξέρουμε πόσα αστέρια έπεσαν μέχρι τώρα στην άσφαλτο και ποδοπατούνται.

Στην Πάφο στήθηκε με λεφτά κάποιου ομογενή ένα πανύψηλο ρολόι το οποίο φωταγωγήθηκε για να βλέπουν την ώρα όσοι περαστικοί δεν έχουν κάποιο ηλεκτρονικό μαραφέτι ή έστω ένα παραδοσιακό ρολόι χειρός να τους λέει την ώρα (πρέπει να έχει πολλά χρόνια που ξενιτεύτηκε ο ομογενής).

Στη Σκαρίνου λειτουργεί ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων, τύφλα να έχει το Madame Tussaud. Ελληνική ιστοσελίδα είχε πρόσφατα αφιέρωμα με τίτλο «Το ανεπανάληπτο, κατά λάθος φρικιαστικό, μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Κύπρου» (www.lifo.gr).

Παρόλες αυτές μας τις προσπάθειες να προσελκύσουμε τουρισμό, η Κρήτη, που δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά και επιμένει να ταΐζει τους τουρίστες σαλιγκάρια και να τους ποτίζει ρακί, δέχεται 3,5 εκατ. τουρίστες κι εμείς 1,5 εκατ. Τι άλλο να κάνουμε; Μήπως να φέρουμε και ύαινες;
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
Φιλελεύθερος 12/6/2015  

No comments: