Sunday, April 26, 2015

Ο «αφανισμός» του Ρίκκου, ο Θεός και τα βασανιστικά ερωτήματα που δεν απαντά

Του δημοσιογράφου Γιώργου Καλλινίκου
Η υπόθεση παραέγινε μελό. Χθες παρομοιάζαμε την επαναλαμβανόμενη αναφορά για την «13χρονη ορφανή ανήλικη Ρωσίδα» με δακρύβρεκτη ασπρόμαυρη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Και την αξεπέραστη διαδοχική ατάκα του Ρίκκου ότι είναι ένας «ταπεινός, μικρός, άσημος, επαρχιώτης δικηγόρος από τη Λεμεσό» σαν σενάριο που θυμίζει πονεμένες ιστορίες Νίκου Ξανθόπουλου και Μάρθας Βούρτση. 

Η φαντασία μας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ήταν δυνατό να προκύψει και νέα ατάκα. Πιο πιασάρικη, πιο πονεμένη, πιο συγκινησιακή. Και όμως, ακούς για τρίτη συνεχόμενη μέρα τον ίδιο πρωταγωνιστή να ισχυρίζεται ότι η περιβόητη κατ’ ισχυρισμόν συνωμοσία του πρωτευουσιάνικου κατεστημένου, διευρύνει τα «άνομα» και «σατανικά» του σχέδια μέχρι του σημείου που να στοχεύει τη φυσική του εξόντωση! Συγγνώμη, αλλά αυτό μας ξεπερνά ως άτομα με στοιχειώδη λογική. Η τελευταία φορά που είχε κυκλοφορήσει –για όσους διαθέτουν μνήμη- ανάλογο ανέκδοτο εν νήσω Κύπρο, ήταν εντός Βουλής. Όταν ο Α. Κυπριανού είχε ισχυριστεί ότι κάποιοι σχεδίαζαν τη φυσική εξόντωση του τότε Προέδρου Δ. Χριστόφια. Αποτέλεσμα εκείνου του ανεκδότου ήταν η απώλεια ενός από τα λιγοστά παρδαλά κατσίκια που διαθέτει αυτός ο τόπος. Έσκασε από τα γέλια το φτωχό. Επί διακυβέρνησης Χριστόφια διαλύθηκε η οικονομία, ήρθε η Τρόικα και εγκαταστάθηκε στο νησί σαν σύγχρονος αποικιοκρατικός κυβερνήτης, επήλθε η τραγωδία του Μαρί, όμως, ουδείς επιδίωξε τη φυσική εξόντωση του Χριστόφια, ο οποίος ανετότατα απολαμβάνει την παχυλή σύνταξή του στο εξοχικό του στο Κελλάκι, χωρίς ουδεμία παρενόχληση. Ρίκκο μου, με το συμπάθιο, αλλά ξέφυγες εντελώς. Τον αφανισμό σου από τη Νομική Υπηρεσία, άντε να το δεχθούμε. Αλλά το φυσικό αφανισμό σου άνθρωπε μου; Μάλλον, πρέπει να διαβάζεις πολύ Άγκαθα Κρίστη ή να βλέπεις πολύ Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Η στήλη θεωρεί ότι το σκηνικό για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι πλέον ξεκάθαρο. Βάσει του πορίσματος Καλλή, το οποίο θεωρεί τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ύποπτο για σοβαρά ποινικά αδικήματα, ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραπέμψει το φάκελο της υπόθεσης στο δικαστήριο. Εκεί ο Ρίκκος θα κληθεί να αποδείξει την αθωότητά του.


Όσα θεατρινίστικα προβάλλει (είτε ευσταθούν είτε όχι είτε ευσταθούν μερικώς) είναι άνευ σημασίας για δύο λόγους: Πρώτον, διότι όπως και αν χειριστεί η Αστυνομία την χθεσινή μαραθώνια κατάθεση του, ο φάκελος της υπόθεσης θα καταλήξει στον Γ.Ε. Από αυτόν θα κριθεί το μέλλον του φακέλου. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ο μάντης Κάλχας για να προβλέψει ότι για τον συγκεκριμένο φάκελο υπάρχει έτοιμο το συρτάρι στο οποίο θα τοποθετηθεί και θα μείνει εκεί μέχρι να αραχνιάσει. Ο Γ.Ε. έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι όλα όσα ισχυρίζεται ο Ρίκκος, θα έχει την ευκαιρία να τα προβάλει κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου και θα κριθούν. Τελεία!

Επειδή, όμως, η επαναλαμβανόμενη προβολή των συγκεκριμένων ισχυρισμών εκ μέρους του Ρίκκου, προκαλεί σύγχυση, κάποιος να υποδείξει στον Ρίκκο ότι σε μια νέα μαραθώνια κατάθεση του, πρέπει να απαντήσει σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, γνώριζε ότι ο Γ.Ε. χρηματίστηκε και αυτός παρασιώπησε το θέμα, όντας Β.Γ.Ε., μέχρι την στιγμή που ο ίδιος βρέθηκε στριμωγμένος; Γνώριζε ότι ο Γ.Ε. παρακώλυε επί σκοπού τις έρευνες για την καταστροφή του τόπου και σιωπούσε; Δεν είναι έτσι, εμμέσως, και ο ίδιος συνεργός, αποσιωπώντας ποινικά αδικήματα; Πώς συνάδει κάτι τέτοιο με τον χθεσινό του ισχυρισμό ότι στην υπηρεσία του «εξυπηρετούσε το δίκαιο, την αλήθεια και την ηθική»; Γιατί δεν κατάγγελλε όλα αυτά τα «σημεία» και «τέρατα» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τον διόρισε; Γιατί δεν τα κατάγγελλε στον κυπριακό λαό, στον οποίο οι πάντες είναι υπόλογοι; 


Γιατί δεν τα κατάγγελλε υποβάλλοντας ταυτόχρονα και την παραίτηση του, όπως αρμόζει σε κάθε ευσυνείδητο δημόσιο πρόσωπο; Προφανώς, τότε δεν υπήρχε «σαφής μοχθηρία, σαφής κακότητα, σαφής εχθρική τοποθέτηση από κύκλο ατόμων» όπως ισχυρίστηκε χθες.

Δεύτερον, είναι δυνατό να επιχειρεί δικηγόρος να τον δωροδοκήσει και να αφήνει το θέμα στα μουλωχτά μέχρι την στιγμή που βρέθηκε στριμωγμένος; Αυτή είναι η συμπεριφορά που ενδείκνυται για το νούμερο 2 στην πυραμίδα της Νομικής Υπηρεσίας; Τι μήνυμα περνά στο λαό; Πώς να τον εμπιστευθούν άραγε οι πολίτες;


Χθες, επικαλέστηκε ακόμη και το Θεό: «Νιώθω ότι έχω το Θεό μαζί μου», είπε συγκεκριμένα. Καλύτερα να αφήσεις το Θεό στην ησυχία του Ρίκκο. Μην τον εμπλέκεις στις «συγκλίνουσες μοχθηρίες». Εκτός και αν όπως εύστοχα και με χιούμορ έγραψε φίλος στο διαδίκτυο, δεν εννοείς το Θεό, αλλά το «θεό», υπονοώντας τον… φίλο σου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 


Η αλήθεια πάντως, είναι ότι η μοναδική επίκληση του Θεού που δικαιούσαι να κάνεις, είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του ο Γενικός Εισαγγελέας και να μην δράσει όπως σε άλλη περίπτωση επιβαλλόταν να πράξει. Διότι αν εγώ γράψω ότι ο Γ.Ε. χρηματίστηκε ή αν ο μπακάλης της γειτονιάς μου βγει και δηλώσει κάτι ανάλογο σε κάποιο κανάλι, θα διατάξουν τη σύλληψη μας αμέσως και ασυζητητί. Χωρίς περιστροφές και χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Εσύ το έπραξες χθες δημοσίως, αλλά κανείς δεν σε συνέλαβε. Μάλιστα, το έπραξες στο προαύλιο του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Είσαι βλέπεις ιδιάζουσα περίπτωση. Είσαι Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Όχι ένας κοινός θνητός. 

Τελικά, για «ταπεινός, μικρός, άσημος, επαρχιώτης δικηγόρος από τη Λεμεσό», τυγχάνεις εξαιρετικά προνομιακής μεταχείρισης. Μην έχεις και παράπονο…
Γιώργος Καλλινίκου
 

Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

No comments: