Tuesday, December 16, 2014

Από το «Σινά» προς τον Γολγοθά άλλαξε όσα πρέπει για να υπάρξει Ανάσταση

Του δημοσιογράφου Γιώργου Καλλινίκου
Όλα πήγαν καλά Πρόεδρε Αναστασιάδη. Έφυγες επιτέλους από το «Όρος Σινά». Με νέα βαλβίδα και καρδιά που εργάζεται καλύτερα. Μην παρασυρθείς όμως. Μη φανταστείς ότι άλλαξε η μηχανή και ότι θα εργάζεται τούρμπο. Χρειάζεται προσοχή. Όπως και να ‘χει όμως, είσαι έτοιμος πλέον, από το «Όρος Σινά» να κατευθυνθείς ξανά στο Γολγοθά της εξουσίας, ο οποίος ήταν και θα παραμείνει δύσκολος. Δεν είναι απλώς ανηφορικός. Δεν είναι απλώς σπαρμένος με αγκάθια. Είναι και γεμάτος παγίδες. Με βράχους που αν γλυστρίσεις θα γκρεμοτσακιστείς. 

Από αυτή την περιπέτεια μπορεί να κερδίσεις. Όποιος βρεθεί σε σημείο που η υγεία του κλονίζεται και περνά περιπέτεια σοβαρών επεμβάσεων, συνειδητοποιεί ότι είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Όση δύναμη και αν διαθέτει, όση εξουσία και αν έχει. Την στιγμή που περνά την πόρτα του χειρουργείου, ακόμη και αν οι γιατροί είναι αυθεντίες, ακόμη και αν τον διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας, αναπόφευκτα θα δει τη ζωή του να παρελαύνει από το μυαλό του με ταχύτητα φωτός. Εύχεται απλώς, να βγει ζωντανός. 

Όταν βγει όμως Πρόεδρε, είναι άλλος άνθρωπος. Από τη μία ο φόβος και από την άλλη η ευγνωμοσύνη γιατί επιβίωσε, μαλακώνουν τις ψυχές. Κάθε μέρα που περνά την περίοδο της ανάρρωσης επιτρέπει στο μυαλό να πηγαίνει πίσω. Να κάνει αυτοκριτική. Να μετρά λάθη. Να μετρά συμπεριφορές. Να μετρά ανθρώπους γύρω του. Είναι στιγμές που προσφέρονται για ξεκαθάρισμα συνειδήσεων, μυαλών και καρδιών. Στιγμές που προσφέρονται για μεγάλες αποφάσεις. Το παρελθόν δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει. Μπορεί όμως να αλλάξει το μέλλον. Ξεκινώντας με ορθές αποφάσεις στο παρόν. Έχεις, λοιπόν, μια μοναδική ευκαιρία μπροστά σου. Εάν βεβαίως, όλες αυτές τις μέρες που ανάρρωνες έκρινες σωστά το παρελθόν και τα λάθη σου. Εάν το έπραξες, θα μπορέσεις να παλέψεις για το μέλλον αυτού του τόπου. Με τόλμη και αποφασιστικότητα και όχι όπως μέχρι χθες.

Κάποιοι δεν σεβάστηκαν το θέμα της υγείας σου. Έβγαλαν μίσος. Μη τους ακούς. Είναι οι λίγοι. Οι πολλοί, όσο και αν πληγώθηκαν από πολιτικές αποφάσεις που πήρες, όσο και αν υποφέρουν από αυτές, ξέρουν να διακρίνουν μεταξύ πολιτικής και ανθρωπισμού. Αυτή στήλη ξέρεις πολύ καλά ότι δεν σου χαρίστηκε σε καμία στιγμή. Ούτε και θα σου χαριστεί ποτέ, μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας σου. Αυτό επιβάλει το συμφέρον του τόπου. Όμως, δεν θα περάσει ποτέ τη γραμμή του ανθρωπισμού. Γι’ αυτό σου υποδεικνύει να αδράξεις την ευκαιρία.


Μόλις αναλάβεις και πάλι καθήκοντα, κάνε πράξη όσα υποσχέθηκες στο λαό που σε εξέλεξε. Στην οικονομία το τραύμα του Γιούρογκρουπ ήταν σχεδόν θανατηφόρο και απαιτείται ακόμη πολύς χρόνος για να επουλωθεί. Κάποιοι συνάνθρωποι μας, θα υποφέρουν για χρόνια. Στρέψε τα μάτια σ’ αυτούς. Κάνε ότι μπορείς για να τους στηρίξεις. Κατέβα στο λαό. Πήγαινε στα σπίτια των φτωχών και των ανήμπορων. Μίλα τους. Πάρε μέτρα. Προχθές κάποιοι εθελοντές πήραν τρόφιμα σε μια άπορη οικογένεια. Ξέρεις τι τους είπε; «Τι να τα κάνουμε τα τρόφιμα; Δεν έχουμε ψυγείο να τα συντηρήσουμε». 


Χθες άκουγα τον υπουργό Οικονομικών να μιλά για τους βασανισμένους που περιμένουν το περιβόητο ΕΕΕ σαν μάνα εξ ουρανού αλλά αργεί. Δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, είπε. Θα τα πάρουν αναδρομικά. Βρέθηκες άνθρωπε μου χωρίς μία στην τσέπη; Να μην έχεις να αγοράσεις ψωμί, να μην έχεις να αγοράσεις γάλα στα παιδιά σου; Τι να τα κάνουν τα αναδρομικά, όταν σήμερα δεν έχουν να φάνε; 

Γίνε πιο ανθρώπινος Πρόεδρε. Κάνε την κυβέρνηση σου πιο ανθρώπινη. Ανάγκασε τους υπουργούς σου να γίνουν ταπεινοί και ανθρώπινοι. Άλλαξε όσους δεν κάνουν. Αφού δεν μπορεί ακόμη να γίνει restart στην οικονομία κάνε restart στην κυβέρνηση. Να ασχοληθούν με τον απλό άνθρωπο. Βάλε τον καλοβολεμένο Επίτροπο Ανθρωπιστικών Θεμάτων αντί να βλέπει υπουργούς και πρέσβεις, να επισκέπτεται ταλαιπωρημένους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα, επικεντρώσου στη δικαιοσύνη και την κάθαρση. Αυτός ο λαός δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν τιμωρηθούν οι καρχαρίες που τον έριξαν στη δυστυχία για να παραφουσκώσουν οι δικοί τους λογαριασμοί στο εξωτερικό. Πίεσε αυτούς που πρέπει. Κλείσε τ΄ αφτιά στους μεγαλόσχημους που προσπαθούν να κρυφτούν.


Και μετά επικεντρώσου στο κυπριακό. Ξέφυγε από τη γωνιά στην οποία εγκλωβίστηκες. Ξέχασε τις δεσμεύσεις που έδωσες σε πανίσχυρους ξένους και θυμήσου τις δεσμεύσεις σου στους αδύναμους ντόπιους. Βρες τη δύναμη να στείλεις ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους, ότι δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συνομιλία ενόσω ο σουλτάνος παραμένει με το προσωπείο του πειρατή. Ότι ακόμη και αν φύγει το Μπαρμπαρός, τίποτα δεν αλλάζει. Πρόταξε αυτό που μπορεί να θωρακίσει κάθε προσπάθεια για το μέλλον: Να αναγνωρίσει ο σουλτάνος την Κυπριακή Δημοκρατία. Όσο τη θεωρεί εκλιπούσα, δεν υπάρχει ελπίδα. Του το ζητά η ΕΕ. Απαίτησε το πρώτος εσύ.


Με δυο λόγια Πρόεδρε, αφού πέρασες από το «Όρος Σινά» και θα ανεβείς τον Γολγοθά, ανέβα τον αφαιρώντας αχρείαστα και άχρηστα βαρίδια, ώστε να ελπίζεις ότι θα ακολουθήσει η ανάσταση. Ώστε να κάνεις και το λαό να ελπίζει στην ανάσταση. 

Να ξέρεις ότι οι ακριβοδίκαιοι μέσα στην κοινωνία είναι η πλειοψηφία. Δεν φωνασκούν, φαντάζουν σαν κοιμώμενος γίγαντας. Αλλά ξέρουν να κρίνουν.Αυτόν τον Νίκο Αναστασιάδη αν δει ο λαός όταν επιστρέψεις, τότε ίσως να υπάρχει ακόμη ελπίδα… 

Γιώργος Καλλινίκου

Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" 16/12/2014


No comments: