Sunday, August 24, 2014

Δέκα λόγοι γιατί το ΡΙΚ2 πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί

To ΡΙΚ2 λειτουργεί από το 1992
To ΡΙΚ2 λειτουργεί από το 1992. Αφιερώνει περισσότερο από 50 ώρες εβδομαδιαίως σε παιδικά προγράμματα. Μεταδίδει πολιτιστικές εκπομπές, σημαντικά ντοκιμαντέρ, καταξιωμένες ξένες σειρές, ποιοτικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, αθλητικά προγράμματα, δελτία ειδήσεων στην τουρκική και στην αγγλική, εκπομπές δικοινοτικού χαρακτήρα, προγράμματα με θέματα που ενδιαφέρουν τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους κ.α. Αναμεταδίδει το δορυφορικό πρόγραμμα της NERIT World καθώς και τα Euronews στα ελληνικά και αγγλικά.

Στο περιοδικό ΤV μανία ημερομηνίας 21-27/6/2014 δημοσιεύτηκε ένα  ενδιαφέρον άρθρο, του δημοσιογράφου Μαρίνου Νομικού με τίτλο «5 λόγοι που πρέπει, να κλείσει το ΡΙΚ ΔΥΟ».

Συνηθίσαμε τις αυστηρές επικρίσεις εναντίον του ΡΙΚ. Να βάλλεται πανταχόθεν και αδιακρίτως, τις περισσότερες φορές αναίτια. Είναι γεγονός, ότι, από το ΡΙΚ2 λείπει η συγκεκριμένη τηλεοπτική ταυτότητα. Σίγουρα, χρειάζεται, να γίνουν ορισμένες σοβαρές αλλαγές.  Άλλο φυσικά, να προτάσσεται η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας και του περιεχομένου, του καναλιού και εντελώς διαφορετικό να ζητείται η βολική λύση του κλεισίματος με το αιτιολογικό «πονάει δόντι… βγάζει δόντι»…  

Με μεγάλη λοιπόν ευκολία διατυπώνονται πέντε λόγοι, για τους οποίους θα πρέπει, να κλείσει πάραυτα το ΡΙΚ2! Θα μπορούσε όμως για χάριν, έστω του διαλόγου να παρατεθούν δέκα άλλοι λόγοι για τους οποίους το ΡΙΚ2 θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει τη λειτουργία του, αλλά και να αναβαθμιστεί, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του ΡΙΚ ειδικά και του τηλεοπτικού πεδίου γενικά.

  1. Δεν είναι μόνο το ΡΙΚ που ως δημόσια ραδιοτηλεόραση διαθέτει πέραν του ενός καναλιού, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένων της Αγγλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας κ.ά.
  2. Οι πολλαπλές υποχρεώσεις της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (ορισμένοι επιμένουν να την αποκαλούν κρατική… για δικούς τους λόγους), της επιβάλλουν ανάγκες για πολλαπλάσιο τηλεοπτικό χρόνο, σε σύγκριση με τα ιδιωτικά κανάλια.
  3. Η επίτευξη των σκοπών και της αποστολής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης επιτυγχάνεται καλύτερα –αν όχι απαραίτητα- με ένα δεύτερο κανάλι.
  4. Η εξυπηρέτηση του τηλεθεατή γίνεται πολύ ευκολότερα, αφού του προσφέρεται ευρύτερη επιλογή προγραμμάτων και ώρες παρακολούθησης.
  5. Βάσει του Συντάγματος το ΡΙΚ υποχρεούται, να εκπέμπει προγράμματα και σε άλλες γλώσσες για τις κοινότητες της χώρας.
  6. Ορισμένα γεγονότα (συνεδρίες βουλής, συνέδρια κομμάτων, θρησκευτικές λειτουργίες κ.ά.) μεταδίδονται από το ΡΙΚ2 χωρίς να επηρεάζεται το πρόγραμμα του κυρίως καναλιού.
  7. Το ΡΙΚ2 είναι το πολύτιμο κανάλι που εμπλουτίζει και συμπληρώνει το γενικότερο πρόγραμμα του ΡΙΚ και χωρίς αυτό, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.
  8. Με το ΡΙΚ2 μπορεί, να αναπτυχθεί ο προγραμματισμός σε σημαντικά και απαραίτητα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, που μας λείπουν τόσο πολύ.
  9. Ο πολύτιμος τηλεοπτικός χρόνος του ΡΙΚ2 ως δημόσιο αγαθό, θα πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι να χαραμιστεί ή να χαριστεί.
  10. Το ΡΙΚ2 εκπέμπει από το 1992, εδώ και 22 χρόνια. Μετά από εμπειρογνωμοσύνη και στρατηγικές επιλογές, θα πρέπει να συνεχίσει, να εκπέμπει στοχευμένα προγράμματα αποκτώντας το δικό του πρόσωπο και ταυτότητα.
Κακά τα ψέματα, το άναρχο τηλεοπτικό πεδίο στην Κύπρο χρειάζεται, να μπει σε τροχιά τάξης. Δεν μπορεί, να αντικριστεί το θέμα του ΡΙΚ2 αποσπασματικά και απομονωμένα, αλλά ως ενιαίο θέμα που αφορά τη λειτουργία του ΡΙΚ και ολόκληρο το τηλεοπτικό πεδίο στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω, ότι μία από τις κατευθύνσεις που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουμε αναφορικά με το ΡΙΚ είναι όχι η ισοπέδωση του, αλλά η ριζική του ποιοτική αναβάθμιση και η αξιοκρατική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, που είτε ανήκει σε αυτό είτε το πλαισιώνει. Με λογικές ουσίας που δεν έχουν κατ’ ανάγκην υπερβολικό ή αδικαιολόγητο κόστος.
Φοίβος Νικολαΐδης



No comments: