Tuesday, May 27, 2014

Δραστηριότητες και παρουσιάσεις της Ενόρασης

Η Ενόραση ταξιδεύει... με τα μάτια του Φοίβου Νικολαΐδη!

Αν θα έβαζα ένα τίτλο, έστω αυθαίρετα, στη σημερινή μας παρουσίαση, αυτός θα ήταν «Ταξιδεύω, άρα ζω». «Το να ζεις είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Oι περισσότεροι άνθρωποι απλά υπάρχουν, και μ’ αυτό συμβιβάζονται», είχε πει κάπτε ο Oscar Wilde.
Όταν το ταξίδι δεν αποτελεί απλώς μια συμβατική επίσκεψη κάπου, αλλά, μια καθ’ όλα ζωντανή παρουσία, που ενεργοποιεί και τις πέντε αισθήσεις, τότε το ταξίδι γίνεται κάτι το διαφορετικό… ένα βίωμα ανεπανάληπτο.
Παράξενα όντα εμείς οι άνθρωποι, είμαστε διχασμένοι ανάμεσα στον πόθο να ριζώσουμε κάπου και αυτόν να ταξιδέψουμε αλλού. Ανάμεσα στην επιθυμία της απόδρασης σε άγνωστα, μέρη και την επιστροφή στην Ιθάκη.
Ταξιδεύοντας τροφοδοτούμε τη σκέψη μας με νέα συμπεράσματα για τη ζωή και τον κόσμο. Σε μακρινές χώρες το καινούργιο και το άγνωστο γίνεται οικείο. Αυτό μας τροφοδοτεί τo μυαλό για δεύτερες σκέψεις από αυτές που είχαμε βαθιά ριζωμένες μέσα μας. Έτσι, η σκέψη και τα συναισθήματά μας γίνονται ποιο ισορροπημένα.
Όλοι φαίνεται, να συμφωνούν ότι το ταξίδι στην πραγματικότητα είναι μια μοναδική εμπειρία. Στις πρώτες σειρές ο πάλαι ποτέ "Τζέντλεμαν των γηπέδων" Πανίκος Ευθυμιάδης και ο γνωστός σκιτσογράφος Γιώργος Μιτίδης.
Ο Γαστών Νεοκλέους η ψυχή του κλαμπ σε δράση όπως πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σταύρη Ελισσαίου, Σπύρος Ζαβρός, Άννη Αντωνίου και Μαρία Φασουλιώτου παρακολουθούν με προσοχή το φωτογραφικό σαφάρι!

Συνήθως γίνεται διάκριση μεταξύ του όρου «τουρίστα» και του «ταξιδευτή», όπου εντοπίζονται σημαντικές διαφορές. Όμως, μια σοβαρή ίσως διαφορά, να είναι μεταξύ εκείνων των ταξιδιωτών που αφήνουν πίσω τα προβλήματά τους και σ’ εκείνων που τα κουβαλούν μαζί τους!
Ο Ερμής Νεοκλέους δίνει χρώμα και κίνηση στη συγκέντρωση, ταξιδεύοντας μας σε μουσικές περιπλανήσεις...
Το πραγματικό ταξίδι ανακάλυψης και επεξεργασίας του καινούργιου, δεν συνίσταται στο να επισκεφτούμε απλώς νέους και άγνωστους τόπους, αλλά να τους δούμε με καινούργια μάτια. Να κατανοήσουμε χίλια γιατί.

Οι εμπειρίες από το ταξίδι δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στα κτίρια και στα μνημεία. Η ανάμιξη με τους ανθρώπους, η γευστική απόλαυση, η μουσική, ο χορός τα ήθη, τα έθιμα δίνουν άλλη διάσταση στην ταξιδιωτική εξερεύνηση. 

Στα ταξίδια μας στο εξωτερικό έχουμε την ευκαιρία, να αποτοξινωθούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητά μας και να νιώσουμε ελεύθεροι, ανάλαφροι με καλύτερη διάθεση και θετική σκέψη. Όπως η Άννη Αντωνίου από τη Σλοβακία, η οποία στο τέλος έκανε την Κύπρο φιλόξενο σπίτι της!
Τα ταξίδια δίνουν πολλές απαντήσεις στις σκέψεις μας. Το συναρπαστικό είναι, ότι, δημιουργούν χίλιες δυο άλλες ερωτήσεις.
Ο Αλμπέρ Καμύ έλεγε: «Αυτό που δίνει αξία στα ταξίδια είναι ο φόβος, η αναστάτωση ή η χειραφέτηση, με άλλα λόγια, από την περίσταση καθώς και απ’ όλες τις συνήθειες πίσω από τις οποίες συνηθίζουμε να κρυβόμαστε στη ζωή μας». Το ταξίδι τελειώνει ή αρχίζει το επόμενο φαίνεται να λένε η Σταύρη Ελισσαίου και η Μαρία ΧΖατζηαναστασίου!

 
Με το σεβαστό και αξιαγάπητό μου Λυκειάρχη κ. Κυριάκο Νεοκλέους, ο οποίος με τίμησε πραγματικά με την παρουσία του. Ο ξεχωριστός αυτός μεγάλος δάσκαλος και ηγέτης, μας έδωσε τόσα πολλά εφόδια στη ζωή μας. Δεν μας έμαθε μόνο γράμματα, αλλά μας δίδαξε -πρώτιστα με το παράδειγμα του- να έχουμε κριτική σκέψη και να ταξιδεύουμε άφοβα στο δύσκολο ταξίδι της ζωής...


Σεβαστέ μου Λυκειάρχα κύριε Νεοκλέους,
Το ότι παρευρεθήκατε στη συγκέντρωση και αφιερώσατε χρόνο, να γράψετε αυτά τα επαινετικά λόγια για μένα, είναι από μόνα τους τίτλος τιμής. Η γενναιοδωρία των λόγων και παραινέσεων σας μέσα από τη βαθυστόχαστη σκέψη σας, μου δημιουργούν πρόσθετες ευθύνες, να συνεχίσω, να ταξιδεύω στη διαδρομή του καλού, του όμορφου και του ωραίου, όπως εσείς μας μάθατε στα θρανία. Όπως ακριβώς εσείς πρώτος μας διδάξατε, ανοίγοντας μας διάπλατα τα παράθυρα της πνευματικότητας, του ήθους και της κριτικής σκέψης.
Πρωτοπόρος όπως πάντα, εσείς μας μάθατε, να επιδιώκουμε τα ταξίδια, να έρθουμε σε επαφή με το νέο, το άγνωστο, να καταλάβουμε τον κόσμο μας και ν’ αγαπήσουμε τη ζωή και τον άνθρωπο.
Ευγνώμονες ευχαριστίες πάντα θα συνοδεύουν τη μεγάλη μου εκτίμηση και το θαυμασμό μου για σας, που μας δώσατε φτερά να ταξιδεύουμε παντού με αποσκευές τις πνευματικές και ηθικές παρακαταθήκες σας.
Γι’ αυτό να είστε σίγουρος, ότι τα ταξίδια μας αποτελούν κάθε φορά μια νέα Ιθάκη…
Με βαθιά εκτίμηση
Φοίβος Νικολαΐδης

No comments: