Sunday, May 4, 2014

Με το φακό των λέξεων

Της Ελένης Αρτεμίου-Φωτιάδου


Ποιος είδε ένα δεινόσαυρο; Ποιος άλλος από την πανάρχαια ιστορία της Γης, τα βουνά, τους κάμπους, τις θάλασσές της. Εκεί , όμως, που η φαντασία γίνεται μαγικό ραβδί κι ανοίγει κεφάλαια που ποτέ δε γράφτηκαν, ένας δεινόσαυρος μπορεί πλέον να εμφανιστεί στη σκηνή ενός θεάτρου και κάπου ανάμεσα στο μύθο και την αλήθεια να μας ταξιδέψει, να μας διασκεδάσει, ακόμα και να μας προβληματίσει. Από αυτή την Κυριακή, λοιπόν, ο Τιρανό, ο μικρός δεινόσαυρος, η οικογένειά του αλλά και η μικρή φίλη του η ΄Ελλη, πλάθουν για μας ένα παραμύθι επενδυμένο με πολλή φαντασία, υπέροχη μουσική, απίθανα κοστούμια , σαγηνευτικές χορογραφίες και μας ταξιδεύουν στον κόσμο που άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπάρχουν, συμπάσχουν, συμπορεύονται. Παραμύθι; Μάλλον!

Αλήθεια; Σε μεγάλες υπέροχες δόσεις, εξαιρετικά « μαγειρεμένες» από όλους τους συντελεστές της παράστασης. ΄Ενα θεατρικό έργο που έγραψα με πολλή φροντίδα για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους και επένδυσε με την πρωτότυπη μουσική του ο Αντρέας Γερολέμου, ο οποίος έχει κάνει και την παραγωγή. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, με ζήλο και επαγγελματισμό η Μόνικα Μελέκη, στη σκηνογραφία, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Λιάνα Σπανού Ζαντή, στις χορογραφίες η Κατερίνα Πουπάζη με την ΄Αντρεα Χρίστου και στις ενορχηστρώσεις ο Βαλεντίνο Βαλιαντή. Στα βίντεο και τις προβολές πρόσφερε τη συνεργασία του ο Σοφοκλής Κασκαούνιας. 

Την παράσταση ζωντανεύουν με τις ξεχωριστές ερμηνείες τους οι ηθοποιοί: Νιόβη Σπυριδάκη, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ξένια Προδρόμου, Ειρήνη Χαρούς, Τζωρτζίνα Ποταμίτου, ΄Αντρεα Δημητρίου, Τζούλιο Φίλιππο Ντ΄΄Ερρικο και Χρίστος Νικολάου. Την όλη παράσταση στηρίζει το Θέατρο Σκάλα. Ευχαριστώ θερμά, μέσα από την καρδιά μου όλους τους συντελεστές, οι οποίοι με μεράκι και απίστευτη αγάπη δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι ώστε το κείμενο και η σκέψη μου να πάρουν σάρκα και οστά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μικροί και μεγάλοι θεατές, λοιπόν, προσκαλούνται σε μια παράσταση όπου το ρεαλιστικό δένει με το φανταστικό . Δράση, μουσική, τραγούδι, χορός, ερμηνείες ,σκηνικά ευρήματα, υπέροχα εφφέ, όλα συνδυάζονται αρμονικά, για να καλωσορίσουν τους δεινόσαυρους στην πραγματικότητα των ανθρώπων. Τα σπονδυλωτά αυτά μεγαθήρια, οι δεινές, τρομερές δηλαδή σαύρες όπως δηλώνει το όνομά τους, έζησαν στη Γη προτού ακόμα εμφανιστεί στον πλανήτη ο άνθρωπος. Εντούτοις είναι ένα θέμα που έχει τη θέση του στη ζωή και στις συζητήσεις με τη δύναμη που έχει το άπιαστο και το μυστηριώδες. 



Το μιούζικαλ λοιπόν αυτό, στηρίζεται σε μια υπόθεση: Τι θα γινόταν, αν με κάποιο τρόπο, για κάποιο λόγο, ένας δεινόσαυρος έφευγε από τον πλανήτη του… Χτες, από το παρελθόν δηλαδή και προσγειωνόταν στην καθημερινότητά μας; Η συνέχεια επί σκηνής , σε τακτικές παραστάσεις στο Θέατρο Σκάλα αλλά και σε περιοδεία σε άλλες θεατρικές αίθουσες του νησιού μας. Η… δεινοσαυρομανία εισβάλλει και πάλι με όμορφο και παιχνιδιάρικο τρόπο στις ζωές μας. Σας περιμένουμε!
Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου


No comments: