Wednesday, April 9, 2014

Η ΕΡΤ του χθες και του σήμερα σε σχέση με το ΡΙΚ

Ομιλία του δημοσιογράφου 
Γιάννη Συνοδινού
Ημερίδα «Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο - Ανανέωση,
Αναδιάρθρωση, Εκσυγχρονισμός»
Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 4/4/2014 
 
Ευχαριστώ το ΙΜΜΕ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που μου επιτρέπει να εκφράσω τις απόψεις μου πάνω σε θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ονομάζομαι Γιάννης Συνοδινός, και εργάστηκα στην Κρατική Τηλεόραση της Ελλάδας 35 χρόνια, φθάνοντας να αναλάβω και Τομεάρχης Ενημέρωσης του Καναλιού. Πέρασα από όλα τα στάδια που ένας δημοσιογράφος μπορεί , απλός εσωτερικός συντάκτης, σπορτκάστερ, ρεπόρτερ, συντάκτης στο εξωτερικό δελτίο, προϊστάμενος στο Τμήμα Διεθνών Ειδήσεων, παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων, πολεμικός ανταποκριτής, διευθυντής στα αθλητικά και των 3 καναλιών της Κρατικής Τηλεόρασης, Τομεάρχης Ενημέρωσης. Από την ΕΡΤ αποσπάσθηκα με διαγωνισμό ΑΣΕΠ στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ως ο πρώτος διευθυντής του Γραφείου Τύπου.
Μετά τους Αγώνες, με εντολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τοποθετήθηκα σύμβουλος του Υπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού και με σύμφωνη τη γνώμη της Βουλής των Ελλήνων. Συνταξιοδοτήθηκα από την ΕΡΤ το 2008.Αίτηση μου να παραμείνω άλλα 3 χρόνια, όπως πρόβλεπε ο νόμος απορρίφθηκε. Από τότε ως σήμερα ζω στην Κύπρο.
Επιτρέψτε μου αγαπητοί φίλοι, πριν μπω στο κυρίως θέμα μου να σταθώ στον όρο Δημόσια Τηλεόραση, που στην Ελλάδα εισήχθη από τον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ, Πάνο Παναγιώτου το 1997, αν δεν κάνω λάθος. Τον γνωστό και ως Παν- Παν. Ήταν η εποχή των λεγόμενων εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη. Ως τότε , όλοι ξέραμε πως η ΕΡΤ ήταν Κρατική Τηλεόραση. Και μέσα σε ένα βράδυ γίναμε Δημόσια Τηλεόραση.
Γιατί; Τι άλλαξε; Μήπως ο δήμος, ο λαός δηλαδή , ξαφνικά έγινε ο κυρίαρχος της τηλεόρασης ; Είχε λόγο για τα όσαν γινόντουσαν; Για τα προγράμματα; Για τις ειδήσεις; Μήπως απαλλάχθηκε από το χαράτσι και έγινε μέτοχος στην επιμόρφωση, την εκπαίδευση, την αντικειμενική ενημέρωση και στη ψυχαγωγία του; Και βέβαια όχι.
Επειδή και εδώ στην Κύπρο , όπως και στην Ελλάδα από τότε, γίνεται ευρέως η χρήση του όρου «Δημόσια Τηλεόραση», ανέτρεξα πρόσφατα στο Ελληνικό Λεξικό Τεγόπουλος – Φυτράκης και διάβασα την ερμηνεία στη λέξη «Κρατικός».
Είναι αυτός που ανήκει στο κράτος, λέει το λεξικό και το συνώνυμο του είναι... Δημόσιος. Πήγα και στη λέξη «Δημόσιος» και ω του θαύματος: Που ανήκει στο κράτος, ή που παρέχεται από το κράτος, γράφει το ίδιο λεξικό. Γιατί λοιπόν από κρατικοί γίναμε δημόσιοι; Η ερμηνεία που δίνει το μικρό μου το μυαλό είναι για λόγους καθαρά εντυπωσιασμού και τίποτε άλλο. Είναι αυτό που λέμε, «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Αλλά με εντυπωσιασμούς θα αποχτήσουμε την επιθυμητή Τηλεόραση; Θα γίνουμε το BBC όπως ακούω να ονειρεύονται διάφοροι πολιτικοί στην Ελλάδα αλλά και προσφάτως και στην Κύπρο;
Δεύτερη παρένθεση. Ας μου το συγχωρέσετε, αλλά και στην Ελλάδα, λίγο μετά τη μεταπολίτευση έγινε προσπάθεια η Κρατική ΕΡΤ να γίνει... BBC. Φέραμε μάλιστα και σπουδαίο εκπρόσωπο της Βρετανικής τηλεόρασης τον Σερ Χιού Γκρην για να μας δώσει τα φώτα του, λίγο μετά τη μεταπολίτευση το 1975. Και τι έγινε; Πέρασε αυτός καλά και εμείς καλύτερα. Κύριοι, το BBC το έφτιαξαν Βρετανοί. Εμείς οι Ελλαδίτες και οι Έλληνες Κύπριοι έχουμε κάτι το κοινό με τους Βρετανούς; Σε επίπεδο πολιτιστικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, ή νοοτροπία; Το BBC στο εσωτερικό απευθύνεται σε 85 εκατομμύρια πελάτες, ενώ η ΕΡΤ στην Ελλάδα σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους, που αρκετοί μάλιστα δεν τη βλέπουν λόγω αδυναμίας του σήματος να φτάσει σε όλη την επικράτεια. Το ΡΙΚ στην Κύπρο σε 800.000 χιλιάδες ανθρώπους. Στο εξωτερικό το BBC απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, που πολλοί ανήκουν σε πρώην αποικίες, χώρες της κάποτε Βρετανικής Αυτοκρατορίας ενώ η ΕΡΤ και το ΡΙΚ απευθύνονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Κυπρίους μετανάστες ή ομογενείς αν θέλετε.
Κανείς άλλος δε βλέπει τις ΕΡΤ και ΡΙΚ Σατ. Θαυμαστές του BBC κυρίως για την υποτιθέμενη αντικειμενικότητα στις ειδήσεις του, δηλώνουν αρκετοί. Ποιά αντικειμενικότητα όμως; Αυτήν που αποκαλούσε χασάπη της Βαγδάτης τον Σαντάμ Χουσείν και χάιδευε τους λαμπρούς βασιλείς της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Μαρόκου που έσφαζαν και συνεχίζουν να διώκουν τους αντιπάλους των καθεστώτων τους; Αυτήν που αποκαλούσε τρομοκράτες τους μαχητές ελευθερίας της ΕΟΚΑ; Και για να μην έχουμε αγαπητοί φίλοι αυταπάτες. Η Διεθνής Υπηρεσία του BBC, που τα προγράμματα της τα βλέπουμε κάθε μέρα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, χρηματοδοτείται από το Foreign and Commonwealth Office. Πιο γνωστό ως Foreign Office, που δεν είναι άλλο από το κυβερνητικό Υπουργείο Εξωτερικών, που είναι υπεύθυνο για να προάγει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό.
Επειδή παρακολουθώ και το BBC entertainment από τον δορυφόρο στο σπίτι μου, σας διαβεβαιώ πως τα προγράμματα του απλώς δεν βλέπονται. Λοιπόν, η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν καμιά σχέση με αυτά; Φυσικά όχι. Ταπεινή λοιπόν άποψη μου είναι να πάψουμε να σκεφτόμαστε Βρετανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Αμερικανικά, Ρωσικά κ.λπ. και να σκεφτούμε Ελληνικά και Κυπριακά. Με οδηγούς τους σοφούς,τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών στις πατρίδες μας, που δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από τους ξένους. Και για να σας το αποδείξω επικαλούμαι πρόσφατη μελέτη του διάσημου τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ην. Πολιτειων, για τους 10 σπουδαιότερους ανθρώπους στην ιστορία. Πρώτος ο Αριστοτέλης, δεύτερος ο Μέγας Αλέξανδρος, τρίτος ο Ιησούς Χριστός, τέταρτος ο Όμηρος και πέμπτος ο Πυθαγόρας. Συνολικά πέντε Έλληνες στους 10 σπουδαιότερους της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ο πέμπτος είναι ο Πλάτων.

Πάμε τώρα στην ΕΡΤ. Ας μου επιτραπεί η παρατήρηση πως είναι η ίδια η εικόνα του Ελληνικού κράτους, της Ελληνικής παρηκμασμένης Κοινωνίας. Είχε την ατυχία η ΕΡΤ να ιδρυθεί στη διάρκεια της στρατιωτικής Επταετίας. Οπότε από την αρχή ξεκίνησε λάθος. Και στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία αλλά και στους γενικούς στόχους.
Στην ενημέρωση κυριαρχούσαν τα «επιτεύγματα» της εθνικής κυβερνήσεως και στην ψυχαγωγία ο στρατηγός Βαρτάνης , ο Λόουν Ρέιντζερ και η Δυναστεία. Πουθενά ο πολιτισμός, η παιδεία ,η φιλοσοφία, η ίδια η Ελλάδα.


Στην ΕΡΤ προστέθηκε ως ανταγωνιστική λέει και η ΥΕΝΕΔ, δηλαδή η Υπηρεσία Ενημέρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα κακέκτυπο τηλεοπτικού δικτύου, με πανελλήνια όμως εμβέλεια που ανήκε και ελεγχόταν αποκλειστικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ανάμεσα σε αυτούς που εργαζόντουσαν στο τμήμα ειδήσεων και διαμόρφωναν άποψη στις ειδήσεις, ήταν προπαγανδιστές του αντικομμουνισμού, που τους είχε φέρει στην Ελλάδα το στρατιωτικό καθεστώς μαζί με το γνωστό Γιωργαλά, τον υπουργό προπαγάνδας. 


Τόσο η ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στα βόρεια προάστια της Αθήνας, όσο και η ΥΕΝΕΔ, σχεδόν απέναντι από το Πεντάγωνο και δίπλα στην ΚΥΠ, στεγάζονται ακόμα και σήμερα σε κτίρια που κατασκεύασε η Στρατιωτική Κυβέρνηση. Δεν μπόρεσαν οι ... δημοκρατικές κυβερνήσεις από το 1974 ως σήμερα, 40 ολόκληρα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και την τραγωδία της Κύπρου, να στεγάσουν την κρατική τηλεόραση σε κάποιο άλλο πιο χρηστικό και πιο οικονομικό κτίριο. Σχέδια υπήρξαν, αλλά οι συνδικαλιστές είχαν άλλη άποψη... Οι συνδικαλιστές... Θα μιλήσουμε γι αυτούς πιο κάτω. 



Η ΥΕΝΕΔ τώρα δεν υπάρχει. Μετονομάστηκε σε ΕΤ-2 Ελληνική Τηλεόραση 2, ενώ εκπέμπει και η ΕΤ-3, στη Θεσσαλονίκη, που στεγάζεται επίσης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις (ανήκουν στο Τρίτο Σώμα Στρατού ) κοντά στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Έχει επίσης πανελλήνια εμβέλεια.
Πρώτη παρατήρηση, η Ελληνική Κρατική τηλεόραση δεν έχει απαλλαγεί από τις στρατοκρατορικές νοοτροπίες και παραστάσεις. Με τη μεταπολίτευση έγινε προσπάθεια ανανέωσης του προσωπικού στην Ελληνική Κρατική Τηλεόραση. Νέα πρόσωπα μπήκαν στον τομέα της ενημέρωσης, αλλά δεν είχαν πείρα. Έτσι άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με την επταετία και είχαν συγκεκριμένη νοοτροπία (στην αξιολόγηση της είδησης κ.λπ.), ανέλαβαν και πάλι καίριες θέσεις, ιδιαίτερα στην ενημέρωση. Αλλά και πρόεδρος στην ΕΡΤ ένα διάστημα χρημάτισε πρώην στρατιωτικός, ο μακαρίτης πτέραρχος εν αποστρατεία Χόνδρος. 


Συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα η νοοτροπία που επικρατούσε στην επταετία. Πρώτη είδηση ο Πρωθυπουργός. Δεύτερη είδηση ο Πρωθυπουργός. Τρίτη είδηση ο Πρωθυπουργός. Τέταρτη είδηση η κυβέρνηση και προς το τέλος αν υπήρχε χρόνος και ένα-δύο λεπτά για την αντιπολίτευση ή και άλλες κοινωνικού περιεχομένου ειδήσεις. Στα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν αδιανόητο να ξεκινήσει δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ και στην ΥΕΝΕΔ χωρίς πρώτο θέμα τον τότε πρωθυπουργό και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή έγινε στη γλώσσα. Ήρθαν οι φιλόλογοι που εισήγαγαν τη δημοτική. Οι μάχες με τους δημοσιογράφους, μαθημένους στην καθαρεύουσα ήταν ομηρικές.

Παρατήρηση δεύτερη: στα επτά πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, η αλλαγή νοοτροπίας στην ενημέρωση ήταν ελάχιστη. Το 1981 έγινε η Αλλαγή της Κυβέρνησης και πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας, ανέλαβε τα ηνία Κεντροαεριστερή –φαινομενικά- κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, με σύνθημα «Έξω από το ΝΑΤΟ -έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, που υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως μάγειρας στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Που ορκίστηκε ως εκ των πραγμάτων να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Ην. Πολιτειών. Που και βέβαια κράτησε την Ελλάδα και στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ΕΡΤ όσοι ήταν νεοδημοκράτες ισοπεδόθηκαν και κυνηγήθηκαν απεινώς. Οι λεγόμενοι «πρασινοφρουροί» κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο και εκτός από μερικές εξαιρέσεις βούλιαξαν στην κυριολεξία το Ίδρυμα. Στα πρώτα χρόνια της πράσινης διακυβέρνησης δεν υπήρχε στην Ελληνική Κρατική Τηλεόραση, ούτε ένας αρχισυντάκτης ή προϊστάμενος τμήματος που να ανήκε σε άλλη παράταξη εκτός του ΠΑΣΟΚ. Οι νεοδημοκράτες, όσοι δεν εκδιώχθηκαν απλώς υπήρχαν. Περνούσαν από το Ταμείο πληρωνόντουσαν αλλά έκαναν τις βάρδιες τους στο μπαρ του πρώτο ορόφου. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, μερικοί, ελάχιστοι, χρησιμοποιήθηκαν γιατί φάνηκε η διαφορά τους από τους εγκάθετους του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και αυτοί οι δεξιοί απειλούνταν από τους κομματικούς μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας, να μην συνεργάζονται με τους ΠΑΣΟκους γιατί όταν η Δεξιά θα επέστρεφε στα πράγματα θα έβρισκαν τον μπελά τους.
Η περίοδος 1981-1990 με ελάχιστα μονάχα διαλείμματα θα μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης. Στα περίπου τρία χρόνια και κάτι που κυβέρνησε ο Μητσοτάκης, κάτι πήγε να αλλάξει αλλά και πάλι οι Συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τους Νεοδημοκράτες, επέβαλαν τη θέληση τους και έτσι απέτυχε η πολιτική των μετατάξεων και της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης που επιχείρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στην ΕΡΤ αυτή την εποχή έγιναν απίστευτες καταχρήσεις. Από το 1990 ως το 2013 όταν η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ΕΡΤ, έγινε στην Ελληνική Τηλεόραση η μεγαλύτερη ρεμούλα σε κρατικό ίδρυμα. Έφυγαν απίστευτα ποσά σε εξωτερικές παραγωγές. Φαγώθηκαν απίστευτα ποσά σε παραγωγές που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Σε μισθούς που έφταναν μέχρι και τις 10.000 ευρώ το μήνα. Σε αθλητικές εκπομπές. Σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Σε διάφορους άλλους αθλητικούς αγώνες μικρής σημασίας, άρα και ακροαματικότητας. Σε τηλεοπτικές σειρές που δεν έγιναν ποτέ ή δεν τις έβλεπε κανείς.
Οι κομματικές παρεμβάσεις ήταν απίστευτες. Απολύθηκαν Πρόεδρος της ΕΡΤ και διευθυντής ειδήσεων γιατί μια ταινία, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση δεν άρεσε στην οργάνωση Αίγες, που είχε συστήσει η πρώην σύζυγος του Παπανδρέου, η Μαργαρίτα. Έγινε σωρεία παρεμβάσεων στα Δελτία Ειδήσεων από τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη. Διώχθηκαν δημοσιογράφοι που τόλμησαν να αποκαλέσουν στρατοκρατορικό το καθεστώς της Τουρκίας, επικαλούμενοι μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Γιουνάιτεντ Πρές Ιντερνάσιοναλ. Διώχθηκαν άλλοι δημοσιογράφοι που δεν ήταν αρεστοί στους συμβούλους του Σημίτη. Έγιναν συμβάσεις αποκλειστικής απασχόλησης σε υπαλλήλους της ΕΡΤ με υψηλές αποδοχές και οι περισσότεροι δούλευαν και αλλού. Καθιερώθηκε επίδομα έγκαιρης άφιξης στην ΕΡΤ.
Δόθηκαν ασύλληπτα ποσά σε ανύπαρκτες υπερωρίες. Προσλήφθηκαν σύμβουλοι του Προέδρου άνθρωποι που στην ουσία έκαναν τη δουλειά των Διευθυντών. Οι αμοιβές τους πρωτοφανείς. Πληρώνονταν όμως και οι Διευθυντές. Διορίστηκαν διευθυντές ειδήσεων άνθρωποι που είχαν τελειώσει ΙΕΚ και δεν είχαν εργαστεί προηγουμένως πουθενά αλλού. Η διακήρυξη του Κώστα Καραμανλή ότι θα προσλαμβάνονταν αυτοί με τα καλύτερα βιογραφικά πήγε περίπατο. Οι προσλήψεις γίνονταν χωρίς διαγωνισμό. Οι πρόεδροι ήταν δοτοί. Οι γενικοί διευθυντές ήταν δοτοί. Καμία αξιοκρατία. Όσοι είχαν μέσο πολιτικό ή το μεγάλο κεφάλαιο, Κόκκαλη, Βαρδινογιάννη κ.λπ., είχαν το πάνω χέρι.
Παρατήρηση τρίτη: υπεύθυνα για τα χάλια της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης τα δύο μεγάλα τότε πολιτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία καθώς και τα εκδοτικά συγκροτήματα που έχοντας συμφέροντα στο δικό τους ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο, που ακόμα και σήμερα εκπέμπει χωρίς επίσημη άδεια, ασκούσαν εκβιασμούς στους πολιτικούς και στις ηγεσίες της Κρατικής Τηλεόρασης με αποτέλεσμα να βλάπτεται η ίδια η ΕΡΤ. Επίσης ο ξένος παράγοντας. Αλλά γι αυτόν δεν θα επεκταθώ. Απλώς τον αναφέρω για να είμαι τίμιος κυρίως με τον εαυτό μου.

Και πως δεν χρεοκόπησε η ΕΡΤ; Ας είναι καλά το χαράτσι των 54 ευρώ νομίζω που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης κάθε μήνα για να έχει, λέει δημοκρατική και υπεύθυνη τηλεόραση. Κανονικά, αν ήταν σωστοί οι ξένοι δανειστές της Ελλάδας, θα έπρεπε να είχαν καταργήσει αυτή την έμμεση χρηματοδότηση της Κρατικής Τηλεόρασης, οπότε δε θα χρειαζόταν και να κλείσει. Θα έκλεινε ή θα περιοριζόταν από μόνη της.

Και φτάνουμε στην κατάπτυστη αυτή ενέργεια της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, των δύο κομμάτων που ευθύνονται για την τραγωδία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και σε επέκταση και Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης. Θα αναφερθώ στο Non Paper, που βρήκα στο διαδίκτυο...

Αγαπητοί φίλοι, για να μη σας κουράσω άλλο, άποψη μου στο θέμα της ΕΡΤ σε σχέση με το ΡΙΚ, είναι πως το Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου, πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο τη συνεργασία με την Κρατική Τηλεόραση της Ελλάδας. Πιστεύω πως το ΡΙΚ έχει αξιόλογο και αρκετό προσωπικό για να διαχειριστεί από μόνο του τόσο το Πρόγραμμα όσο και τις Ειδήσεις του. Ακόμα και οι ανταποκριτές του ΡΙΚ στην Ελλάδα, πρέπει να είναι Κύπριοι. Το γιατί κωλύομαι να το εκφράσω δημόσια. Το ΡΙΚ όπως και η Κρατική Τηλεόραση της Ελλάδας, δε χρειάζεται να γίνουν ΒΒC, RAI, ZDF ή δεν ξέρω ποιά άλλη τηλεόραση από το εξωτερικό. Μπορούν να κλέψουν ιδέες πάνω στο λεγόμενο περιτύλιγμα, στην εικόνα δηλαδή που εκπέμπουν, στα τεχνικά ζητήματα, που σίγουρα οι ξένοι είναι πιο εξελιγμένοι. Αλλά μέχρις εκεί. Εκπομπές, με τόση ελευθερία του λόγου και της έκφρασης σαν την Κάθε Ημέρα του ΡΙΚ δεν τις βλέπεις στο BBC ή σε οποιανδήποτε άλλη Κρατική Τηλεόραση του Εξωτερικού.


Κλείνω, τονίζοντας πως το οικονομικό πρόβλημα της ΕΡΤ και του ΡΙΚ δεν είναι οι μισθοί και το πλεονάζον προσωπικό… Όλοι μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν και να ξεχρεώνουν έτσι και τις καλές απολαβές τους. Επίσης, αν κάποιος που είναι διπλοθεσίτης, μπορεί να προσφέρει το 100 % των δυνατοτήτων του, δε βλέπω γιατί πρέπει να απολύεται. Κατά την άποψη μου, είναι οι ντόπιες παραγωγές , τα ντόπια σήριαλς, τα ντοκυμαντέρ κ.λπ., που ναι, σε αυτή την περίοδο της κρίσης στις δύο χώρες, πρέπει για ένα μεγάλο διάστημα να αντικατασταθούν, με φτηνά αλλά υψηλού επιπέδου ξένα προγράμματα. Αποκτώνται εύκολα μέσω της Γιουροβίζιον (άλλο το να μοιράζεσαι ένα πρόγραμμα με 27 χώρες και άλλο να το πληρώνεις εξ’ ολοκλήρου από μόνος σου) αλλά και στο διεθνές παζάρι.
Τέλος η διαφήμιση. Υπάρχει. Αλλά πρέπει να τρέξεις και να την διεκδικήσεις. Από το γραφείο και με τα φάξ ή τα e-mails, δεν γίνεται δουλειά. Χρειάζεται τρέξιμο. Πολύ τρέξιμο και καλή επικοινωνιακή πολιτική. Χρειάζεται προσωπική επαφή. Πήγε άραγε κανείς στους Κύπριους ή τους Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού; Για την ΕΡΤ ξέρω πως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Γιατί άραγε; Ξέρετε πόσοι Έλληνες και Κύπριοι επιχειρηματίες ζουν στην Αμερική, την Αυστραλία και την Γερμανία;

Σας ευχαριστώ, που είχατε την υπομονή να με ανεχθείτε... Είμαι διαθέσιμος για οποιανδήποτε ερώτηση. 

Γιάννης Συνοδινός

No comments: