Monday, April 7, 2014

Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο: Ανανέωση Αναδιάρθρωση

Παρέμβαση του τέως Προέδρου του ΡΙΚ
Μάκη Συμεού
Ημερίδα «Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο - Ανανέωση, 
Αναδιάρθρωση, Εκσυγχρονισμός»
Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΙΜΜΕ)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας 4/4/2014
 
Η επιτυχία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δεν είναι ποτέ κάτι το δεδομένο. Η ύπαρξη και η λειτουργία της με κανένα τρόπο δεν εγγυώνται ότι αυτόνομα πραγματώνονται οι στόχοι και τα οράματά της.

Η αποτελεσματικότητα ή μη των στόχων της, το ότι γίνεται ή δεν γίνεται εντός του ΡΙΚ, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο, όπως συνήθως νομίζει η κοινή γνώμη, της θέσης, της ικανότητας, της εργατικότητας ή μη των ανθρώπων του ΡΙΚ, αλλά πιο πολύ είναι αποτέλεσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, των συνθηκών και των όρων που στοιχειοθετούν την πραγματικότητα, μέσα στην οποία λειτουργεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Οι συνθήκες όμως και οι όροι μέσα στους οποίους λειτουργεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν διαμορφώνονται και σε μεγάλο βαθμό από την ίδια, αλλά από άλλους πιο δυναμικούς και αποτελεσματικούς παράγοντες.

Και εδώ προβάλλει μια τραγική αντινομία.
Ενώ η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση καλείται να παίξει ρόλο αναμορφωτή, πρωτοπόρου και πλαστουργού νέας κουλτούρας, απαλλαγμένης από νοοτροπίες, δοξασίες και προσεγγίσεις του παρελθόντος, η ίδια από μόνη της σε θεσμικό επίπεδο και στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε τη δύναμη έχει ούτε και της επιτρέπεται σε κάποιο βαθμό να διαμορφώσει τις συνθήκες και τους όρους λειτουργίας και απόδοσής της.

Οικονομικοί και άλλοι περιορισμοί, ανταγωνιστικά συμφέροντα με πολιτικά και άλλα κριτήρια, κανονισμοί και νομοθεσίες απηρχαιωμένες, αλλά και νοοτροπίες και πρακτικές εντός του ΡΙΚ, δημιούργησαν διαχρονικά ένα δίκτυ το οποίο σκοτώνει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Είναι για αυτό το λόγο που χαιρετίζουμε τη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει το ΡΙΚ που πρέπει να συνεχίσει σε πιο συστηματική ακόμα βάση – να αρχίσουμε ένα διάλογο με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες του τόπου, για την ανάγκη διαμόρφωσης των συνθηκών και των όρων λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Είναι η ώρα - και εδώ πρέπει να στοχεύσουμε στο να πείσουμε, όχι με λόγια αλλά με έργα, ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι κάλαθος των αχρήστων, αλλά είναι ένας Οργανισμός με ιστορία, ανταγωνιστικός, που λειτουργεί με κριτήρια την υπευθυνότητα, τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα, την ευελιξία και την ετοιμότητα να είναι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και του προβληματισμού, καθώς και της ψυχαγωγίας και της επιμόρφωσης, με ποιοτική υπεροχή.

Δεν ζητούμε και δεν επιθυμούμε ούτε το παράλογο ούτε το παράτυπο, ούτε ασφαλώς και το παράνομο. Άλλωστε δεν ανακαλύψαμε εμείς τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από ότι επιβάλλει η σύγχρονη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση που εφαρμόζεται στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, στο πλαίσιο βέβαια μιας σύγχρονης νομοθεσίας.

Είναι γνωστές οι εγγενείς και άλλες αδυναμίες του ΡΙΚ. Εμείς επιθυμούμε το διάλογο για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το καλό του δημόσιου συμφέροντος, σύμφωνα με σύγχρονους νόμους και προσεγγίσεις. Είμαστε ακόμη έτοιμοι και για κριτική, αλλά καλόπιστη κριτική, όχι μηδενιστική και κινούμενη από άλλα κίνητρα ξένα προς το καλό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Έχουμε πάρει τα μηνύματα των καιρών – είτε δικαιολογημένα είτε όχι – και είναι για αυτό το λόγο που επιζητούμε το διάλογο.

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι υπόθεση μόνο του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του ΡΙΚ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι υπόθεση όλων. Γιατί είναι ταυτισμένη με την ιστορική πορεία αυτού του τόπου και αυτού του λαού, και απέδειξε στην πράξη ότι στέκεται σε αρχές και αξίες του πολιτικού, του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι του τόπου, και στις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές της σύγχρονης ραδιοτηλεόρασης.
Μάκης Συμεού



No comments: