Friday, April 25, 2014

Κρίση & κρίσεις, Μαρίας Χριστοφόρου

Μαρία Χριστοφόρου | κρίση & κρίσεις: 
εικαστική έκθεση-δρώμενο και παρουσίαση βιβλίου
Ξεφεύγοντας από τις συμβατικές μορφές τέχνης, η καλλιτέχνης-εικαστικός Μαρία Χριστοφόρου και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, παρουσιάζει την τέταρτη ατομική της έκθεση «Εικαστικό Δρώμενο» και ταυτόχρονα το βιβλίο της με τίτλο «Κρίση & Κρίσεις».

Η Μαρία Χριστοφόρου πειραματίζεται με το συνδυασμό νέων τεχνολογιών και προσεγγίζει ανατρεπτικά το θέμα της κρίσης παρουσιάζοντας την με ένα σουρεαλιστικό τρόπο, όπως ίσως μια γυναίκα καλλιτέχνης με πολυσύνθετη προσωπικότητα και πολύπλευρους ρόλους προσεγγίζει τη κρίση. Απελευθερώνοντας η Μαρία τον εαυτό της από τα στερεότυπα, περνά τα δικά της μηνύματα με διακριτικό χιούμορ δημιουργεί μια εγκατάσταση στο χώρο η οποία αποπνέει θεατρική ατμόσφαιρα και συνδυάζει, με ένα πρωτότυπο τρόπο ψηφιακής τέχνης, μουσική, βίντεο, κατασκευές και performance.

«Η κρίση πιστεύω δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Η κρίση πιθανόν να συσχετίζεται άμεσα με τις προσωπικές κρίσεις μας. Προσπάθησα μέσα από αυτή τη δουλεία να καθρεφτίσω την πολυδιάστατη και πιθανώς σουρεαλιστική κατάσταση του σήμερα. Η τέχνη με βοηθά να κρατώ ζωντανή τη δημιουργικότητα μου και έχω την πεποίθηση πως, μέσα από την τέχνη και όλες τις μορφές τέχνης γενικότερα, μπορούμε να μετατρέψουμε μαζί την κρίση σε αναγέννηση».

Παρουσίαση βιβλίου – κρίση & κρίσεις: Το φωτογραφικό βιβλίο της Μαρίας Χριστοφόρου ξεδιπλώνει την κρίση μέσα από δύο “κόσμους”, δηλαδή τις δύο διαφορετικές “όψεις” της Λευκωσίας όπως η ίδια αποθανάτισε με το φωτογραφικό της φακό. Όλη αυτή η αποτύπωση πηγάζει καθαρά από την οπτική γωνία μιας γυναίκας καλλιτέχνη ως μεταφορέα εικόνων και χρωμάτων και μιας θηλυκής ματιάς που βλέπει το τοπίο με πιο μητρική και στοργική προδιάθεση. Οι φωτογραφίες ίσως να αντικατοπτρίζουν την κρίση αλλά και τις προσωπικές κρίσεις μας, ίσως πάλι να καθρεφτίζουν την πολυδιάστατη και πιθανώς τη σουρεαλιστική κατάσταση του σήμερα. H κρίση άλλωστε δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Εικόνες αδιάφορες και ασχήμιας ανταμώνουν με εικόνες όμορφες και δημιουργικές. Το μαύρο παλεύει με το άσπρο. Δεν είναι έτσι άλλωστε και η ζωή μας; Ένα πάζλ από συναισθήματα και χρώματα;

Χορηγοί: Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Υποστηρικτές: 3D real company,Εκδόσεις Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 


                                       Πρόσκληση
  Μαρία Χριστοφόρου 
κρίση & κρίσεις

Εικαστική έκθεση-δρώμενο και παρουσίαση βιβλίου 

Εγκαίνια: Σάββατο 3 Μαΐου 2014 στις 19.30 στην Καστελιώτισσα 
Διάρκεια: 3-4 Μαΐου 2014
Ώρες λειτουργίας: 
Σάββατο 19.30 μ.μ. - 22.30 μ.μ. - Κυριακή 11.00 π.μ. - 22.30 μ.μ. 

christoforoumaria@yahoo.com

No comments: