Wednesday, March 5, 2014

Συνέδριο στη Γαλλία με θέμα την «Ανεργία των Νέων»

Συμμετοχή του Δήμου Λατσιών σε διακρατικό συνέδριο στη Γαλλία με θέμα την «Ανεργία των Νέων»
Με απόλυτη επιτυχία συμμετείχε αντιπροσωπεία του Δήμου Λατσιών στο διακρατικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου JobTown. Το έργο Jobtown υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος URBACTII. Το Πρόγραμμα URBACTII είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής γνώσεων και εκμάθησης με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το URBACT II παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων για την εξεύρεση λύσεων σε μείζονα αστικά θέματα, επιβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο που κατέχουν οι πόλεις στην αντιμετώπιση ολοένα και πιο σύνθετων κοινωνικών αλλαγών. Μέσω του URBACT, οι πόλεις ανταλλάσουν καλές πρακτικές και εμπειρίες που έχουν συσσωρευτεί από όλους τους εμπλεκομένους σε θέματα αστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο URBACT συμμετέχουν 290 πόλεις διαφορετικού μεγέθους, σε συνεργασία με τις Τοπικές Ομάδες Στήριξής τους, από 29 χώρες. Στην παρούσα φάση υλοποιούνται 37 έργα με 5.000 ενεργούς συμμετέχοντες από Περιφέρειες σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας.
Ο Δήμος Λατσιών είναι ο μόνος οργανισμός που εκπροσωπεί την Κύπρο στο εν λόγω πανευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω της συμμετοχής του, ως εταίρος, στο έργο Jobtown.Το έργο JOBTOWN είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τοπικών Συμπράξεων για την Ανάπτυξη της Απασχόλησης & Ευκαιριών για τους Νέους που αποτελείται από 11 τοποθεσίες ανά την Ευρώπη. Εταίροι στο έργο είναι οι: 1.Cesena(Ιταλία), 2.Thurrock Council (Ηνωμένο Βασίλειο), 3. Δήμος Λατσιών(Κύπρος), 4. Gondomar (Πορτογαλία), 5.London Borough of Enfield (Ηνωμένο Βασίλειο), 6.University of Kaiserslautern (Γερμανία), 7. Rennes Métropole (Γαλλία), 8. Aveiro (Πορτογαλία), 9. Aviles (Ισπανία) , 10.Kielce (Πολωνία) και 11. Nagykallo (Ουγγαρία).

Στις 19 - 20 Φεβρουαρίου 2014, τριμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Λατσιών, αποτελούμενη από τους Δρ. Μιχάλη Σωκράτους (Δημοτικός Γραμματέας Λατσιών – υπεύθυνος έργου Δήμου Λατσιών), κ. Κυπριανό Φιλίππου (μέλος Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδροςτου Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λατσιών – μέλος της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης Έργου) και κ. Ελευθέριο Λοΐζου (Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (ΑΝΕΛ) και συντονιστής της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης Έργου) συμμετείχε στο 3ο Διακρατικό Θεματικό Συνέδριο στην πόλη Rennes της Γαλλίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπείες από όλους τους συμμετέχοντες στο έργο οργανισμούς.


Το Συνέδριο αφορούσε ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των συμμετεχουσών πόλεων στον τομέα της απασχόλησης των νέων και συγκεκριμένα στους άξονες: α) εποχιακή κατάρτιση- ενδυνάμωση ικανοτήτων των ανέργων, β) διαθέσιμα εργαλεία πρόβλεψης των αναγκών της αγοράς εργασίας σε σχέση με την απασχόληση, γ) προσαρμογή των τοπικών γραφείων απασχόλησης προς τις ανάγκες των ανέργων νέων και δ) κοινωνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία ως νέες μορφές απασχόλησης. Η αποκτηθείσα, από τη συμμετοχή στο συνέδριο, γνώση θα αναλυθεί σε διαδοχικές συναντήσεις της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης Έργου, ούτως ώστε να προσαρμοστεί στα τοπικά δεδομένα και να αξιοποιηθεί με προώθηση τοπικών δράσεων προς όφελος των δημοτών.
Λατσιά, 27 Φεβρουαρίου 2014

No comments: