Saturday, March 29, 2014

ΡΙΚ: Δημόσια Διαβούλευση

Για το ΡΙΚ που θέλουμε...
Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση του ΡΙΚ πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, Δημόσια Διαβούλευση για το ρόλο και την αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με θέμα «ΤΟ ΡΙΚ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ».

Η διαβούλευση διεξήχθη στο Θεατράκι του ΡΙΚ «Ανδρέας Χριστοφίδης». Σκοπός της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι να εκφράσει η Πολιτεία και η Κοινωνία απόψεις για το ρόλο και την αποστολή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Στη διάρκεια της Δημόσιας Διαβούλευσης ακούστηκαν απόψεις και έγιναν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και το νέο πρόσωπο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, Δήμαρχοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων, του θεάτρου, των τεχνών, της επιστήμης που συμμετείχαν στη Διαβούλευση κατέθεσαν τις ιδέες τους για το σκοπό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, τους στόχους, τα προγράμματά της, τη διαφήμιση, τον εκσυγχρονισμό, τη χρηματοδότηση, τον έλεγχο και την ποιότητα.

Η Δημόσια Διαβούλευση άρχισε στις 23 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 2014 και στη διάρκειά της η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δέχθηκε εκατοντάδες επιστολές και μηνύματα από τους πολίτες για το ΡΙΚ που εκείνοι θέλουν. Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Δημόσιας Διαβούλευσης με τους πολίτες, τα οποία και επισυνάπτονται για ενημέρωση.
Συνάντηση του ΡΙΚ με την Πολιτεία για τη Δημόσια Διαβούλευση με θέμα το «ΡΙΚ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»
Διάρκεια Διαβούλευσης( 23 Ιανουαρίου-7 Μαρτίου 2014)

Κατά την περίοδο διεξαγωγής της Δημόσιας Διαβούλευσης, το ΡΙΚ δέχθηκε 402 ηλεκτρονικά μηνύματα. Την ίδια περίοδο το ΡΙΚ έλαβε ΚΑΙ αρκετές χειρόγραφες επιστολές από συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν το διαδίκτυο. Ελαβε επίσης έλαβε ηλεκτρονικά μηνύματα από το γενικό email του οργανισμού ΚΑΙ από το σύνδεσμο «Εισηγήσεις-Παράπονα-Σχόλια» που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα μας. Δεχθήκαμε τέλος αρκετά τηλεφωνήματα για το ίδιο θέμα.

Συμπερασματικά ο αριθμός των μηνυμάτων-εισηγήσεων από τον κόσμο, είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αριθμό που έχει καταμετρηθεί επίσημα και φθάνει εκ πρώτης όψεως γύρω στα 600 μηνύματα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεκάδες και σε κάποιες περιπτώσεις εκατοντάδες πολίτες, ζητούσαν ή πρότειναν το ίδιο πράγμα. Υπέβαλλαν δηλαδή την ίδια εισήγηση. Για σκοπούς καλύτερης αξιοποίησης και προβληματισμού, θεωρήσαμε σωστό να παρουσιάσουμε σήμερα δημόσια τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας. Αυτές δηλαδή που αποτελούν κοινό αίτημα ή πρόταση.


Θα πρέπει ακόμη να αναφέρουμε ότι οι απόψεις του κόσμου κατηγοριοποιήθηκαν. Ταξινομήθηκαν σε τέσσερις τομείς που αντιπροσωπεύουν την όλη λειτουργία του ΡΙΚ : ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΚ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ενδιαφέρον των πολιτών και η ανταπόκριση στο δικό μας κάλεσμα να μας πει ΤΙ ΡΙΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ήταν μεγάλο, συνεχές και ουσιαστικό. Από την πρώτη στιγμή που άρχισε η Δημόσια Διαβούλευση λαμβάναμε πολλά μηνύματα. Ενδεικτικό αυτού του ενδιαφέροντος είναι ότι παρά το γεγονός ότι έληξε η Δημόσια Διαβούλευση συνεχίζεται η παραλαβή μηνυμάτων από τα άλλα links που έχουμε σε λειτουργία ως οργανισμός.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΚ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ
Για σκοπούς καλύτερης αξιοποίησης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και για να έχουμε απτό αποτέλεσμα, προσπαθήσαμε να καταρτίσουμε ένα κατάλογο με τις 10 προτεραιότητες, τους 10 πυλώνες της αλλαγής στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα, όπως μας ζητήθηκε από τους τηλεθεατές και ακροατές. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Αυτοί οι πυλώνες, με βάση τα όσα είπε ο κόσμος είναι:

1. (α) Στροφή στην ποιότητα. Μάλιστα μας καλούν ως ΡΙΚ να διδάξουμε στον κόσμο την ποιότητα και να μην τη θυσιάζουμε μπροστά στην τηλεθέαση. Είναι ευθύνη του ΡΙΚ, σημειώνουν οι πολίτες, να κάνει τον κόσμο να αγκαλιάσει αυτή την ποιότητα. Και εδώ, προσθέτουν, το ΡΙΚ θα πρέπει κάνει τη διαφορά. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό με βάση τις προτάσεις των τηλεθεατών;

Σημαίνει: Εκπομπές καλά σχεδιασμένες, σωστά τοποθετημένες και τεχνολογικά υποστηριζόμενες-φρέσκες για τον απλό πολίτη. Επιτακτικά μας υπέδειξαν: ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΡΙΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ. Ανθρωποκεντρικό. Δηλαδή, να ετοιμάσουμε και να προβάλουμε εκπομπές κοινωνικού-ενημερωτικού χαρακτήρα για το νέο, την υγεία, την οικονομία, την παιδεία, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, τις διάφορες υπηρεσίες, δικαιώματα και υποχρεώσεις του πολίτη, τις αλλαγές στην καθημερινότητα λόγω μνημονίου κλπ. Σε αυτές να καλούμε τον επιστήμονα, τεχνοκράτη, ακαδημαϊκό να απαντά τεκμηριωμένα στις ερωτήσεις πολιτών για να προσφέρουμε έγκυρη πληροφόρηση. Προτείνουν επίσης να δοθεί ο λόγος στον ίδιο τον πολίτη για να ρωτήσει όσα τον απασχολούν ανάλογα με το θέμα της ημέρας ή το υπό συζήτηση θέμα. Ζητούν επίσης οι ίδιοι οι πολίτες να ρωτούν απευθείας τους πολιτικούς για το όποιο θέμα εγείρεται.

(β) Άλλη παράμετρος που έντονα και σε μεγάλο βαθμό μας ζητήθηκε είναι η στροφή στον πολιτισμό. Δηλαδή, να στηρίξουμε τη δουλειά των πνευματικών ανθρώπων, των ανθρώπων του θεάτρου, των γραμμάτων, την τέχνη των Κυπρίων δημιουργών μέσα από ντοκιμαντέρ.
 
Επιθυμούν επίσης ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, την τεχνολογία, τα προβλήματα των νέων, την ύπαιθρο, την ιστορία της Κύπρου, τη λαογραφία, τις ομορφιές του τόπου, τον αθλητισμό. Επίσης, να δώσουμε το λόγο στους πνευματικούς ανθρώπους να μιλήσουν για τη γλώσσα, την ποίηση, τον κινηματογράφο.

(γ) Άλλη παράμετρος είναι η ενημέρωση. Αξίζει εδώ να παρατηρήσουμε τι ζητά ο κόσμος από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. «Θέλουμε ανθρώπους με αξιοπιστία, έμπνευση και αισιοδοξία να ηγηθούν καινούργιων ενημερωτικών εκπομπών που να διαπνέονται από φρεσκάδα, ανθρωπιά και αμεροληψία, ανθρώπων που να έχουν ακεραιότητα δημοσιογραφική, που να σέβονται το συνάνθρωπο τους για να κτίσουν ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές».

Ο κόσμος θέλει συνεχή ενημέρωση. Κάποιοι κάνουν λόγο για ένα ΡΙΚ ΕΝΑ αυστηρά ενημερωτικό. Αμιγώς ενημερωτικό. Συζητήσεις, ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις από το πρωί ως το βράδυ. Είναι τέτοια η ανάγκη του πολίτη για ενημέρωση. Όλα τα άλλα, προτείνουν, να μεταφερθούν στο ΡΙΚ ΔΥΟ. Είναι τέτοια η δίψα για ενημέρωση που προτείνουν να έχουμε crawl-δηλαδή την είδηση της τελευταίας ώρας- να κυλάει επάνω στην οθόνη για να κρατιούνται συνεχώς ενήμεροι.

2. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας κάθε βράδυ στις 9.00. Μας ζητούν να αγοράσουμε ταινίες καινούργιες που να προβάλλονται νωρίς. Θεωρούν ότι είναι μεγάλο έλλειμμα για το ΡΙΚ να μη προβάλλει κινηματογράφο. Θεωρούν απαράδεκτο να πληρώνουν σε συνδρομητικά κανάλια για να βλέπουν ταινίες. Ζητούν καινούργιες αμερικανικές ταινίες, σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά και ελληνικό κινηματογράφο με δουλειές των Αγγελόπουλου, Βούλγαρη, Κούνδουρου και άλλων.

3. Να κάνουμε αφιερώματα στις μεγάλες μορφές και προσωπικότητες του τόπου. Από το χώρο των γραμμάτων, του θεάτρου, της επιστήμης, της συγγραφής, των εικαστικών, του αθλητισμού κλπ. Να στηρίξουμε το έργο μικρών ομάδων, όπως μαθητών, σπουδαστών, γιατρών, ακαδημαϊκών που διακρίνονται, να στηρίξουμε το έργο των πανεπιστημίων στον τομέα της εκπαίδευσης, της έρευνας, της παραγωγής νέας γνώσης. Καλούν το ΡΙΚ να συμβάλει στη διάχυση της γνώσης στον απλό άνθρωπο.

4. Θέλουν να βλέπουν θέατρο από την τηλεόραση. Να δείχνουμε τις παραγωγές του ΘΟΚ και των άλλων θεάτρων μας. Και να δοθεί το μικρόφωνο στους πρωταγωνιστές να μιλήσουν για τη δουλειά τους.

5. Θεωρούν απηρχαιωμένο και φτωχό το παιδικό πρόγραμμα από το ΡΙΚ ΔΥΟ. Αναφέρουν ότι τα κινούμενα σχέδια είναι επαναλαμβανόμενα και απευθύνονται μόνο στα μικρά παιδιά. Ζητούν την παραγωγή εκπομπής για παιδιά με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

6. Εχει καταγραφεί ως αίτημα πολλών, να μετατραπεί το Τέταρτο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα σε πρόγραμμα κλασικής μουσικής και μόνο. Θεωρούν απαράδεκτο έλλειμμα από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση την απουσία εκπομπών κλασικής μουσικής. Θέλουν επίσης, και όχι μόνο την Πρωτοχρονιά, αλλά συχνά, να παρακολουθούν από την τηλεόραση συναυλίες κλασικής μουσικής και καλλιτεχνικές παραστάσεις, κονσέρτα, μπαλέτο.

7. Αναβάθμιση του προγράμματος για το δορυφορικό κανάλι και ενδυνάμωση της επικοινωνίας με τους απόδημους.

8. Υπάρχει μια μεγάλη διαμαρτυρία για την παρουσία πολιτικών στα κανάλια από το πρωί ως το βράδυ. Μας ζητούν να τους περιορίσουμε. Σε ότι αφορά το δελτίο ειδήσεων θεωρούν ότι αρκεί η τοποθέτηση τους για το θέμα της ημέρας. Να μην κάνουμε δελτίο δηλώσεων αλλά δελτίο ειδήσεων. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η δηλωσιολογία των πολιτικών τους στερεί άλλες ειδήσεις, ένα μέρος της ενημέρωσής τους.

Γενικότερα θέλουν σύντομο δελτίο ειδήσεων, αλλαγή στο σκηνικό και το σήμα έναρξης, αλλαγή στη φιλοσοφία και στον τρόπο γραφής των ειδήσεων, γρηγοράδα, εγρήγορση, μεγαλύτερη διερεύνηση ειδήσεων και πιο εκτεταμένη κάλυψη της διεθνούς επικαιρότητας. Επίσης ζητούν ένθετο πολιτισμού στο κεντρικό δελτίο και το δελτίο καιρού να μεταδίδεται πριν από τα αθλητικά.

Μας επισημαίνουν ότι λείπει παντελώς η ερευνητική και μαχητική δημοσιογραφία, μας επικρίνουν για την κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το γλωσσικό έλλειμμα και το χάρισμα της έκφρασης και θεωρούν αδικαιολόγητα τα λάθη στη σύνταξη και την ορθογραφία ή την αλλοίωση του νοήματος λόγω άγνοιας.

Ζητούν αναβάθμιση του τρόπου μετάδοσης του δελτίου καιρού με τη χρήση σύγχρονων γραφικών, τη χρήση τεχνολογίας και την παρουσία μετεωρολόγου στο στούντιο. Ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα και πολλές ζωντανές μεταδόσεις και όχι τηλεφωνικές ανταποκρίσεις.

Σε ότι αφορά τους παρουσιαστές δελτίων ειδήσεων, ζητούν αλλαγές προσώπων και νέους παρουσιαστές. Δεν ανέχονται τους παρουσιαστές να κάνουν λάθος εκφορά του λόγου, να έχουν έπαρση και στομφώδες, χαζό ή ακατάλληλο ύφος, να μην είναι ορθόφωνοι, να κάνουν κακό τονισμό, γκριμάτσες, σχόλια και παραποίηση νοήματος.

Θεωρούν επίσης, ότι δεν θα πρέπει ένας παρουσιαστής να θρονιάζεται κάπου και να μην αξιολογείται ή να μην βελτιώνεται, αλλά να παραμένει εκεί εσαεί εις βάρος των τηλεθεατών.

Γενικά στις ενημερωτικές εκπομπές θεωρούν απαράδεκτο ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής να τοποθετείται και να λέει την άποψή του ή να προσπαθεί με καθοδηγητικές ερωτήσεις να πάρει τα πράγματα όπου θέλει. Απαράδεκτο να γίνονται από τους παρουσιαστές σχόλια και να δίνονται χαρακτηρισμοί.

Μας ζητούν επίσης να αναβαθμίσουμε τα αγγλικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Να αυξηθούν σε συχνότητα και διάρκεια λόγω των πολλών ξένων που ζουν στην Κύπρο.

9. Όχι κομματικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Απεξάρτηση του ΡΙΚ από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην ενημέρωση. Σεβασμός σε όλες τις απόψεις, πιστή τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

10. Θα πρέπει να γίνει εκπομπή μορφωτικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ελληνική γλώσσα και να σχεδιαστεί σωστά. 
Ζητούν να φτιάξουμε μια εκπομπή όπως το «Ομιλείτε Ελληνικά». Γενικώς εκφράζουν δυσφορία για την επιβολή της κυπριακής διαλέκτου εις βάρος της ελληνικής γλώσσας και αναφέρουν ότι τα τσιαττιστά και η παράδοση έχουν υπερτιμηθεί και πλέον κουράζουν.
Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις θεωρούν ότι συγκεκριμένες εκπομπές έχουν προ πολλού κάνει το κύκλο τους και πρέπει να σταματήσουν και άλλες που υποτιμούν, κατά τη γνώμη τους, το επίπεδο, την αισθητική και τη νοημοσύνη του κόσμου, να καταργηθούν.

1 comment:

Anonymous said...

Τι γίνεται εκεί στο ΡΙΚ βρε παιδιά; Το δικό μας ΡΙΚ το ΡΙΚ του φορολογούμενου!!!

Υπάρχει πολύς αναβρασμός εκεί. Άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο, γίνονται παράπονα για παρεμβάσεις, παραιτούνται υπάλληλοι, γίνονται τρεις ακατανόητες απολύσεις και τέλος εξαγγέλλεται ο « Δεκάλογος για το ΡΙΚ» που είναι τα αποτελέσματα της περιβόητης διαβούλευσης για το «Τι ΡΙΚ θέλουμε». Εγώ ζαλίζομαι με όλα αυτά που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Θέλουν να εκσυγχρονίσουν το ΡΙΚ και καλά κάνουν. Πολύ καλά μέχρι εδώ, κανείς δεν διαφωνεί. Εκεί που διαφωνώ πλήρως είναι η επιλογή των προσώπων που θα κάνουν την αλλαγή. Μπαίνει επικεφαλής ο κ. Τσαλακός ο οποίος εργοδοτείται από τον κ. Χάσικο, Υπουργό Εσωτερικών και πολέμιο του ΡΙΚ... για να το αναδιοργανώσει. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου οι δηλώσεις του κ. Χάσικου... πρέπει να αλλάξει ο ρόλος του ΡΙΚ, πρέπει να μειωθεί δραματικά ο προϋπολογισμός, πρέπει να γίνουν απολύσεις προσωπικού, πρέπει, πρέπει…

Είναι, όμως, ο κ. Χάσικος μαζί με τον κ. Τσαλακό τα κατάλληλα πρόσωπα για το ΡΙΚ; Ο κ. Χάσικος έχει εκδοτικές επιχειρήσεις, έχει το ραδιόφωνο Sport FM και ο κ. Τσαλακός εργάζεται σ 'αυτές. Μπορούν ή καλύτερα δικαιούνται αυτοί οι δύο να ανακατευθούν με το ΡIK;

Δεν είμαι δικηγόρος για να γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η λογική και η ηθική λένε πως είναι ανήθικο, παράλογο και δόλιο. Νιώθω ότι το ΡΙΚ κινδυνεύει και δεν θα πάψω ποτέ να λέω πως μπήκαν οι λύκοι στο μαντρί με τα πρόβατα. Δεν πρέπει οι ακροατές και τηλεθεατές να το επιτρέψουμε.

Αναστασία Παττίχη
Σίδνεϋ - Αυστραλία