Sunday, March 30, 2014

Ερμής ο αγγελιαφόρος και ψυχοπομπός


Γράφει η 
Αλεξάνδρα Καρτά Facebook
Από την Αθήνα

Ξεκινώντας το οδοιπορικό σε ένα ταξίδι γνώσης, μέσα από την πανάρχαια επιστήμη της Αστρολογίας… θα προσπαθήσω όπως πάντα να είμαι απλή και κατανοητή στα νοήματα που θέλω να σας μεταφέρω. Το ταξίδι αυτό το αφιερώνω στους Πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αυτοί οι γνωστοί άγνωστοι που επηρεάζουν τη ζωή μας από την ημέρα που ήρθαμε στον κόσμο. Θα σας δώσω στοιχεία και πληροφορίες που ίσως να σας είναι χρήσιμες και συνδυαστικά να καταλήγετε σε κάποια συμπεράσματα… μέσα από τη δική σας ζωή και πορεία. 

Καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ στα πλανητικά σύμβολα. Όλοι θα έχετε δει τους [συμβολισμούς] των Πλανητών. Είναι μεταφυσικά αρχέτυπα που αποκωδικοποιούν κατά κάποιο τρόπο το σύμπαν. Ο κύκλος συμβολίζει το πνεύμα, το ημικύκλιο την ψυχή, ο σταυρός αντιπροσωπεύει την ύλη και τη φυσική μας υπόσταση, η ευθεία γραμμή την εξουσία, η οριζόντια γραμμή είναι η δύναμη ζωής και η τελεία συμβολίζει το θείο… τη θεϊκή δύναμη. 

Στην περίπτωση του Ερμή ο συμβολισμός του εμπεριέχει… το σταυρό της ύλης τοποθετημένο κάτω από το πνεύμα και τις κεραίες της ψυχής. Όλο αυτό μεταφράζεται… ότι θριαμβεύει ο νους έναντι της ύλης. Δεν ξέρω γιατί ξεκίνησα με τον Ερμή, ίσως ο λόγος να είναι ότι, είναι εκείνος που βοηθά την επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους και είναι αυτός που φωτίζει τη νόηση. Χάρις εκείνον αντιλαμβανόμαστε τον έξω κόσμο, από τον οποίο προσλαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, πως αντιδρούμε, αλλά και πως ερωτευόμαστε! Είναι αυτό το κάτι που σας σπρώχνει αυτή τη στιγμή να διαβάσετε αυτό που έγραψα για σας, είναι η μεταξύ μας επικοινωνία…

Ο Ερμής λοιπόν είναι ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει την επικοινωνία, τη μάθηση, τα ταξίδια, την περιπλάνηση, την ευφυΐα, την ευγλωττία, τον λόγο, την έκφραση, τη μνήμη, τη σκέψης, τις πληροφορίες, την οργάνωση, τη γραφή, το εμπόριο, το διαδίκτυο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης... αλλά και τα ταξίδια της Ψυχής!

Θα αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι η καλή θέση αυτού του πλανήτη σε ένα ωροσκόπιο, ευνοεί το άτομο να έχει ζηλευτές νοητικές επιδόσεις. Επίσης αντιπροσωπεύει τους κύκλους εξέλιξης της ζωής μας, το διάστημα από το τέταρτο έως το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας μας. Την περίοδο δηλαδή της μάθησης και των πρώτων ερεθισμάτων από τον έξω κόσμο.

Ο Ερμής κατά την μυθολογία ήταν γιος του Δία και της Μαίας [μιας από τις κόρες του Άτλαντα]. Η νύμφη αυτή ήταν η μεγαλύτερη των Πλειάδων και είχε διδαχθεί από τον πατέρα της αστρονομία και μετεωρολογία. Ο γιος της, διδάχθηκε από εκείνη [το πέταγμα του Νου παντού]. Ο Ερμής κρατούσε πάντα το περίεργο σκήπτρο του, το κηρύκειο, πάντα σε λοξή θέση. Η τοποθέτηση αυτή έδειχνε πιθανότατα την κλίση του άξονα της γης, σε αυτούς που γνώριζαν το σχήμα και την πορεία της. Το κηρύκειο είναι ένα πανάρχαιο μυστικιστικό σύμβολο που αποτελείται από δύο φίδια, φορείς σοφίας, που μπλέκονται σαν έλικες σχηματίζοντας επτά κύκλους… που λέγεται ότι συμβολίζει το ανθρώπινο DNA.


Αναλάμβανε τις πιο δύσκολες αποστολές και πάντα εύρισκε τη χρυσή λύση… Ήταν δεινός ρήτορας και γι’αυτό εκτελούσε χρέη αγγελιαφόρου των άλλων θεών, [μεσάζοντας αυτών και των ανθρώπων]. Θεωρείτο μάλιστα και ως ο εφευρέτης και ο κατασκευαστής του αυλού, της σύριγγας και της λύρας… Είναι εκείνος που εισήγαγε τα γράμματα και τις επιστήμες στην ανθρωπότητα και δίδαξε τη χρήση της διάνοιας. Προστάτης του εμπορίου, των θυσιαστικών τελετών και της μαγείας. Εκφράζει την ταχύτητα, ευλυγισία, μεταβλητότητα, αλλά και τους απατηλούς δρόμους που ακολουθεί ο νους καθώς εύκολα απατάται και κάνει λάθη. 

Ένα από τα καθήκοντα του Ερμή ήταν να συνοδεύει τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο. Ήταν και ο μοναδικός θεός ο οποίος είχε το ελεύθερο να επισκέπτεται τον Άδη. Καθώς ο Ερμής συμβολίζει την εγκεφαλική λειτουργία και τη σκέψη και ο κάτω κόσμος είναι συμβολική απεικόνιση του Ασυνείδητου, ο Ερμής ως ψυχοπομπός εκφράζει σε μία πιο πλατιά εκτίμηση, τη δυνατότητα της σκέψης μας να διερευνά στοιχειά του ασυνείδητου και να μπορεί να τα φέρνει στο φως της συνείδησης. 

Το ταξίδι λοιπόν αυτό που εκείνος μπορούσε και έκανε, το ίδιο ταξίδι μπορεί να κάνει ο νους του ανθρώπου, εφόσον διακατέχεται και επηρεάζεται από τις ιδιότητες [μεταφορικά] αυτού του θεού. Ήταν ο αγαπημένος θεός των αρχαίων Ελλήνων. Οι κεφαλές του Ερμή συντρόφευαν τους οδοιπόρους και στόλιζαν τους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων. Ήταν το σύμβολο της ασφάλειας και της προστασίας των αδύναμων διερχομένων.

Αγκαλιάζοντας το άγαλμα εκείνος που διέτρεχε οποιονδήποτε κίνδυνο κατείχε προστασία και κανείς δεν μπορούσε να τον πειράξει. Φυσικά όταν ξεκίνησα το αφιέρωμα αυτό, ήθελα να σας δώσω μια σφαιρική εικόνα, χωρίς να σας κουράσω με πολλές πληροφορίες. Ήθελα όμως με τον τρόπο αυτό να κάνω γνωστό το μεγαλείο της Ελληνικής σκέψης… αυτά που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, που μέσα από τους μύθους... φωτίζεται η πραγματικότητα. 

Εγώ απλά ανοίγω την πόρτα, αυτή που οδηγεί στην αλήθεια της ύπαρξης μας… και εκείνοι που έχουν καθαρό μυαλό για γνώσεις, να ψάξουν, να μάθουν, να δουν, ότι οι αιώνες φρόντισαν να διαφυλάξουν έως σήμερα.

Όσο για τον Ερμή στη σύγχρονη Αστρολογία, συντελεί και εκείνος στην κατανόηση του μυστηρίου της ζωής και βοηθά όταν τον αποκωδικοποιήσουμε να μας δείξει το δρόμο που το σύμπαν μας όρισε. Όταν μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την συμπαντική δύναμη, θα νοιώσουμε την ολοκλήρωση της ύπαρξής μας. 


Αλεξάνδρα Καρτά
Facebook

No comments: